HIV JA AIDS. Mikä on HIV? Human Immunodeficiency Virus, suomeksi ihmisen immuunikatovirus aiheuttaa pysyvän infektion, jonka seurauksena elimistön puolustusjärjestelmään.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Missä on laupias samarialainen tänään?
Advertisements

Elimistö puolustautuu
Taivas…. Miten pääsen sinne?.
Hiv ja aids.
HIV-infektio tänään – Elämää ilman AIDS:ia? A 119
Estemenetelmät.
Kuppa, hepatiitti B ja Trikomoniaasi
DIABETES DIABETES ON TAUTI, JOSSA ELIMISTÖN HIILIHYDRAATTIEN SIETOKYKY ON HEIKENTYNYT ja eri mekanismeillä sitten aiheutuu verensokerin kohoaminen. Korkea.
ASEPTIIKKA Elävän kudoksen tai steriilin materiaalin suojaaminen mikrobikontaminaatiolta poistamalla, estämällä tai tuhoamalla mikrobit ASEPTINEN mikrobeilta.
Seksuaalisuus Hiv-säätiö / Hiv-tukikeskus | vaihde |
Kansantaudit.
Flavian tarina. Nimeni on Flavia. Olen 15 vuotta vanha ja asun Ugandassa. Pidän ompelemisesta, etenkin laukkujen tekemisestä ystävieni kanssa.
Tunne lääkkeesi Itsehoitolääkkeiden järkevä ja turvallinen käyttö
Aseptiikan käsitteitä
1. Median korostama seksuaalisuus painostaa nuoria hankkimaan kokemuksia. Seksikokemuksia saadaan yhä nuorempina. TV-ohjelmissa ja mainoksissa seksiä/seksuaalisuutta.
eli raskauden keskeytys
Kappale 18 Tartuntataudit leviävät mikrobin välityksellä eliöstä toiseen. Tartuntataudit leviävät pisaratartuntana tai kosketustartuntana. Mikrobit pääsevät.
Elimistön puolustusjärjestelmä
Sairasteluiden välttäminen
VARHAINEN TOTEAMINEN – Milloin tarjota hiv-testiä?
Tartuntataudit s
HIV-AIDS JA NUORET Arviolta 5,5 miljoonaa hiv- tartunnan saanutta vuotiasta nuorta v Eniten tartuntoja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.
Allergiat.
Allergiat.
KEINOT TARTTUVIA TAUTEJA VASTAAN
Diabetes.
Hypoglykemia eli alhainen verensokeri
Afrikan AIDS tilanne Niko Köykkä & Roosa Helander.
Laki raskaudenkeskeytyksestä vuodelta 1970 Lakisääteinen aikaraja 12 rv, myöhemmin lupa tarvitaan terveydenhuollon oikeusturvakeskukselta Suomessa ei.
TURVALLINEN HOITOYMPÄRISTÖ 0-6 VUOTIAAT. 0-6 v. lapsille  ei pieniä esineitä, koska lapsi voi tukehtua  ulkona aidat, ettei lapsi karkaa  luotettavat.
Verenluovutus ja verivalmisteet
D IABETES JA MBO T EKIJÄT : M ATIAS, M IKKO JA H ENRIK.
IMMUNITEETTI puolustuskeinomme. Syöpäsolut ja mikrobit ovat uhkana elimistölle.
Alkoholi. Alkoholi Suomen yleisin päihde Etanoli on alkoholi juoman päihdyttävä aine Alkoholia pidetään keskivahvana päihteenä Alkoholi pitoisuus ilmaistaan.
Consent, kommunikaatio ja turvaseksi Feministinen foorumi Feministinen harrasteyhdistys Vattu Eppu, Leeni, Ree.
Käden infektiot.
TERMIEN JA KÄSITTEIDEN MÄÄRITTELY. Usein yo-kokeen reaalivastaus vaatii alkuun käsitteen tai termien määrittelyä! Lisäksi varsinaiset määrittelytehtävät.
Kertaus 1. Miten ihastuminen eroaa rakastumisesta? 2. Millä eri tavoilla seurustelussa voi pettyä? 3. Milloin on valmis seurustelemaan? 4. Millainen on.
1. SUOMALAISET KANSANTAUDIT TERVEYSTIETO 9. MITÄ SAIRAUKSIA MUISTAT? KIRJOITA TAULULLE  Millä eri perusteilla sairauksia voidaan ryhmitellä?  Missä.
 Kasvusta ja kehityksestä johtuen lasten elimistön lääkevaste ja lääkkeiden käyttäytyminen lapsessa poikkeavat huomattavasti.
Hurtig TE1 Tartuntataudit. Infektio/tartuntataudit Yleisimmät tartuntataudit: hengitystietulehdukset, suolistoinfektiot, sukupuolitaudit Taudinaiheuttajia:
NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET
Vrt. Tartuntatautien osuus kuolinsyynä…
TE1 Tartuntataudit Hurtig
Kantasairaala-hankkeen kehittämispäivä Johdon terveiset
Mielenterveyden häiriö
Potilaan eristäminen sairaalassa
Verensokerin säätely Veren glukoosi on pääasiallinen solujen energianlähde Elimistömme pyrkii pitämään verensokerin mahdollisimman tasaisena Säätely tapahtuu.
Kuume ja flunssa Mika ja Eerik.
Päihdyttäviä paineita
kysymyksiä Mikä on diabetes?
SYÖVÄLLE ALTISTAVAT MIKROBIT
Lääkeaineet Ennen laboratorion lääkeaineita ihmiset käyttivät lääkkeinä luonnosta saatavia aineita kuten piharatamoa ja pajunkuorta. Kasvit ovat parantamistaidon.
Syöpä.
Hyvän käsihygienian merkitys
Hoito ja ohjaus Tekijä Tuuli Hämäläinen.
HIV -Mikä on human immunodefiency virus? -Miten se tarttuu?
Tietoturva.
Syöpä.
Miesparit ja sijaissynnytys
NAISTEN TERVEYSILTA Seksuaaliterveys
Tarvitsetko tietoa suunterveydestä? Seuraa I love suu -kampanjaa!
NAISTEN TERVEYSILTA Seksuaaliterveys
KPL 12: Tartuntataudit.
Immuunikato: HIV-infektio; Human immunodeficiency virus - eteneminen hoitamattomana Oireeton/vähäoireinen jakso- suurin osa infektoituneista soluista imukudoksiin,
Jangsterit- nuoret hoivaajat meillä ja muualla -hanke
ASEPTIIKKA Elävän kudoksen tai steriilin materiaalin suojaaminen mikrobikontaminaatiolta poistamalla, estämällä tai tuhoamalla mikrobit ASEPTINEN mikrobeilta.
Puolustuskeinot: 1. ulkoinen puolustus 2. sisäinen puolustus
Painavaa asiaa kolesterolista ja sydänterveydestä
Esityksen transkriptio:

HIV JA AIDS

Mikä on HIV? Human Immunodeficiency Virus, suomeksi ihmisen immuunikatovirus aiheuttaa pysyvän infektion, jonka seurauksena elimistön puolustusjärjestelmään syntyy vaurioita aiheuttaa pysyvän infektion, jonka seurauksena elimistön puolustusjärjestelmään syntyy vaurioita

Mikä on AIDS? Acquired Immune Deficiency Syndrome, suomeksi hankittu immuunipuutosoireyhtymä hiv-infektion viimeinen vaihe ihmisen puolustusjärjestelmä on saanut jo merkittäviä vaurioita ja vastustuskyky tauteja kohtaan on alentunut huomattavasti

Miten hiv-tartunnan voi saada? verikontaktissa, kuten virusta sisältävän veren siirron tai muun verituotteen kautta (nykyään kehittyneen terveydenhoidon maissa kaikki verituotteet testataan) yhteisten neulojen, ruiskujen tai muiden ruiskeen antamiseen liittyvien välineiden käytössä äidistä lapseen raskauden tai synnytyksen aikana äidistä lapseen raskauden tai synnytyksen aikana rintaruokinnassa yhdynnässä ilman kondomia

Miten hiv-tartuntaa ei voi saada? pisaratartuntana esimerkiksi yskiessä suudellessa eikä myöskään syvissä kielisuudelmissa, jos suu on terve eikä syljessä ole verta yhteisistä astioista wc-istuimen kautta kylpyvedestäuima-altaassasaunassahyttysistä

Millaiset ovat HIV-tartunnan ensioireet? Hiv-tartunnalla ei ole selkeästi vain sille tyypillisiä ensioireita, eikä kaikille hiv- tartunnan saaneille tule lainkaan ensioireita. Ainoa varma keino todeta hiv-tartunta on vasta-ainetestin tekeminen

Kuinka voi suojautua HIV:ltä? Pidättäytymällä seksistä Olemalla uskollinen Käyttämällä kondomia oikein sukupuoliyhdynnässä HUOM: Huonolaatuiset kondomit, esimerkiksi pilailukondomit, eivät suojaa hiviltä. Käyttämällä puhtaita neuloja ym. tarvikkeita kun ollaan veren kanssa tekemisissä.

Onko HIV:hen olemassa lääke? Suomessa on vuodesta 1996 lähtien ollut käytössä tehokkaita lääkkeitä, jotka ovat muuttaneet hiv-tartunnan krooniseksi, seurantaa ja hoitoa vaativaksi sairaudeksi. Antiretroviraalilääkitys hidastaa viruksen lisääntymistä ja estää siten terveiden solujen infektoitumista, jolloin elimistön heikentynyt puolustuskyky pääsee normalisoitumaan. Tällä hetkellä käytössä olevilla lääkkeillä virusta ei kuitenkaan saada lopullisesti hävitettyä elimistöstä.

Kuinka yleinen HIV on Suomessa? Suomen hiv-historian aikana testeissä oli mennessä löytynyt 1856 hiv- tartuntaa Aidsiin oli sairastunut kaikkiaan 426 henkilöä Aidsiin sairastuneista on kuollut 265 henkilöä

Kuinka yleinen HIV on maailmassa? Koko maailmassa on 40 miljoonaa HIV- positiivista ihmistä. Suomen naapurimaassa Virossa on 4876 HIV-positiivista. Pohjois-Amerikassa on HIV- positiivista Etelä-Afrikassa 45 miljoonasta asukkaasta yli 5 miljoonaa on saanut tartunnan.