Rehevöityminen  Rehevöityminen tarkoittaa perustuotannon kasvua, joka johtuu lisääntyneestä ravinteiden saatavuudesta. Ravinteita leviää vesiin muun muassa.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Talvivaara osakaskunnan näkökulmasta. Talvivaaran lupaukset  Ympäristöystävällinen uusi bioliuotus, jossa bakteerit toimivat veden kanssa  Ei tule mitään.
Advertisements

ITÄMERI ON AINUTLAATUINEN JA UHANALAINEN
SUOMI – JÄRVIEN JA JOKIEN MAA
Miten vesi kiertää? 1a Etelä-Pohjanmaalla keskimäärin
Ilmastonmuutos ja Aavikoituminen
Pauliina Salmi Järvikalapäivä
6. Energia ja olomuodot.
TYPPI JA TYPEN KIERTOKULKU
PLANKTON.
Veden laadun suunnittelu
Energinen Suomi.
Vesienhoidon tutkimusohjelman loppuseminaari
Metsäpurojen kunnostukset
Maailman ravitsemustilanne ja ravinnontuotannon keinot
Väder- och Klimatförändringar
RAVINTEIDEN KIERRÄTYS
Maatalouden lannoitteet
Kalatalouden tulevaisuuden mahdollisuudet
Ekosysteemien tila MERET: Saastuminen: Ylikalastus Tulokaslajit
Kappale 2.
Rikki
Koralliriutta.
Yhteenveto ympäristöongelmista
Herniäinen, Vanajavesi, Kokemäenjoen vesistöalue
Höyrystyminen ja tiivistyminen
11. Rehevöityminen on vesistöjen ongelma
Yhteyttäminen Eliöiden vanhin yhteyttämistapa on kemosynteesi (jotkin bakteerit) => epäorgaanisten aineiden hapettaminen (esim. rauta, rikki..) => energiaa.
Peltojen f osforihuuhtoumat kiinni kipsillä: Miten? Viljelijäpäivä Nurmijärvi Liisa Pietola.
KE3 Hapot, emäkset ja ympäristö. 19. Liuos voi olla hapan, neutraali tai emäksinen Aineet voidaan luokitella happamiin, emäksisiin ja neutraaleihin aineisiin.
Tehtävät s.35.
Ympäristön myrkyttyminen. Orgaaniset ympäristömyrkyt  Orgaanisilla ympäristömyrkyillä tarkoitetaan hiiliyhdisteitä, jotka ovat vahingollisia eläimille.
Salla-Maria Alanen Toiminnanjohtaja, Saaristomeren Suojelurahasto Erityisasiantuntija, Centrum Balticum -keskus Rotary Klubi Turku Aboa Nova,
Elinympäristömme tärkeitä aineita Vettä tarvitaan elämiseen. Suomalaisen vedenkulutus on keskimäärin 155 litraa vuorokaudessa. Saastunut juoma- ja käyttövesi.
SUOMEN VESISTÖT.
ELÄMÄN EDELLYTYKSET 1) LÄMPÖTILA - veden jäätyminen (0°C) - valkuaisaineiden hajoaminen eli denaturoituminen (~42°C) - veden kiehuminen (~100°C) => eli.
Visa Niittyniemi Vesistöpäällikkö Kymijoen tila
Ravinteiden kierto ja sen häiriöt Marianna, Anna, Veeti, Janne ja Joel.
KASVIEN RAVINNETALOUS  16 alkuainetta, jotka välttämättömiä kasvin kasvulle ja kehittymiselle makro- ja mikroravinteet tarve erilainen eri kasveilla ja.
Ravinteiden kierto ja sen häiriöt Tekijät: Niklas, Elmeri, Mikko, Jarno, Camilla.
BI1 - Eliömaailma.
Asheesh/haja-asustus/20101 Jätevesien käsittelyjärjestelmät ja -prosessit  Jätevesien käsittelyn tekniikka  Jäteveden ominaisuudet ja koostumus  Mekaanis-biologinen.
10. Happamoitumisen vaikutukset vähentyneet Euroopassa
Rehevöityminen ja sen esiintyminen Nerkoossa ja Kirkkojärvessä.
4.1 PLANKTON 7. BIOLOGIA. 73 % Maan pinta-alasta on veden peittämää Mistä päin maapalloa ilmakuva on otettu?
2. VESI 7. BIOLOGIA. MITÄ VESISTÖT MEILLE MERKITSEVÄT? Eliöiden elinympäristö Juoma- ja kasteluvesi Ihmisten elinkeino (kalastus, matkailu) Liikennereitti,
TURVE On muodostunut kuolleista kasvin osista maatumalla kosteissa olosuhteissa. Kasvava turvekerros syntyy, kun kasvit eivät pääse hajoamaan hapenpuutteen.
Euroopan yhteisön direktiivien ja säännösten vaikutukset ja yhteensovittaminen Suomen merialueilla
Vesistöpäällikkö Visa Niittyniemi Kaakkois-Suomen ELY-keskus
ILMANSAASTEET
Jätevesien käsittelyjärjestelmät ja -prosessit
Ilmastonmuutos.
Suomen luonnon erityispiirteet
Kestävä ja vastuullinen vedenkulutus
Viinitarhan lannoittaminen perustamisen ja kasvun aikana
Vesistöjen rehevöityminen
9. Ilmastonmuutoksella ennustetaan olevan monia seurauksia
Jätevesien käsittelyjärjestelmät ja -prosessit
Evoluution perusteet Kappaleet 7 ja 8.
Rehevöityminen Yyterissä
Mikrobiologia.
Solujen energian sitominen ja energian vapauttaminen kpl 7-8
Pintavesien laatu Olli Varis.
5. KASVIT JA LEVÄT 7. BIOLOGIA.
Ekologiset ympäristöongelmat
Kari Kamppi FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy
9. Ilmastonmuutoksella ennustetaan olevan monia seurauksia
Suomen luonnon haavoittuvuus
Tartu syöttiin – kunnostusvinkkejä tulevaisuudelle
Kestävä ja vastuullinen vedenkulutus
Esityksen transkriptio:

Rehevöityminen  Rehevöityminen tarkoittaa perustuotannon kasvua, joka johtuu lisääntyneestä ravinteiden saatavuudesta. Ravinteita leviää vesiin muun muassa jätevesien, pelloilta valuvien lannoitteiden ja ilmasta tulevan laskeuman mukana.  Rehevöitymistä säätelevä minimiravinne yleensä aina typpi (N) tai fosfori (P)  Myös valon määrä ja lämpötila merkittävässä asemassa

SinilevääRunsas rantakasvillisuus

Rehevöityminen  Rehevöitymisen edetessä orgaanista ainesta varastoituu järven pohjalle  Järven ulkopuolelta altaaseen tuleva aines kiihdyttää pohjalietteen hapenkulutusta -> tuotannon ja hajotuksen suhde muuttuu  Rehevöityneessä järvessä hajotustoiminta ei useinkaan pysty seuraamaan tuotantoa (paljon hajotettavaa eloperäistä materiaalia, hapettomissa olosuhteissa hajotustoiminta vähäistä)  Rehevöityminen on yleensä taajama- ja viljelyalueiden järvien ongelma

Ulkoinen kuormitus  Vesistön ulkopuolelta tulevat ravinteet ovat yleensä rehevöitymisen pääsyy  Ulkoiset kuormittajat voidaan jakaa seuraavasti: - valuma-alueen luonnonhuuhtouma - sadeveden mukana tuleva kuormitus - jokien tuoma ainevirtaama - pistekuormitus - hajakuormitus

Sisäinen kuormitus  sisäinen kuormitus jopa yhtä merkittävä rehevöittäjä kuin ulkoinen kuormitus  sisäisen fosforikuormituksen alkusyy yleensä liiallinen ulkoinen kuormitus -> tuotanto lisääntyy -> hajotustoiminta ↑ -> alusveden happi ↓ -> sedimenttiin sitoutunut fosfaatti irtoaa raudasta ja vapautuu vesikerrokseen  ilmenee usein syvissä järvissä, joissa selvä kerrostuneisuus (huom! myös matalat, rehevöityneet järvet)

Pistekuormitus- vs. hajakuormituslähteet  massa- ja paperiteollisuus  muu teollisuus  yhdyskunnat  kalankasvatus  turkistarhaus  haja-asutus  peltoviljely  karjatalous  metsätalous  turvetuotanto

Rehevöityminen

Rehevöitymisen oireet ja ongelmat  verkkojen ja rantakivien likaantuminen  arvokalojen väheneminen  särkikalojen lisääntyminen  kalojen nopeutunut kuoleminen verkossa  kalojen makuvirheet  veden ajoittainen paha haju ja maku  ajoittaiset sinileväesiintymät  pohjasedimentin löystyminen, tummuminen, haju  kaasukuplien (metaani) nousu sedimentistä  rantakasvillisuuden muutokset  ravintoverkkomuutokset (yksilömäärä kasvaa, lajimäärä vähenee) vähenee)

Rehevöityneen järven alusvedessä tapahtuvia muutoksia  happipitoisuus laskee (alle 3 mg/l)  nitraattityppi vähenee (alle 100 µg/l)  ammoniumtypen lisääntyminen (yli 100 µg/l)  rautapitoisuuden lisääntyminen (yli 500 µg/l)  fosforipitoisuuden lisääntyminen (yli 30 µg/l)

Rehevöitymisen ehkäisy ja hoito 1. Ulkoisen kuormituksen vähentäminen - jätevesien käsittely - hajakuormituksen vähentäminen (erityisesti maanviljely) 2. Sisäisen kuormituksen vähentäminen - hapellisten olosuhteiden turvaaminen myös alusvedessä 3. Ravintoketjujen ja –verkkojen kunnostaminen - tuottajien, hajottajien ja kuluttajien väliset oikeat määräsuhteet - särkikalojen vähentäminen - petokalojen lisääminen

Happamoituminen  fossiilisia polttoaineita, kivihiiltä ja öljyä käyttävä energiantuotanto, teollisuus ja liikenne ovat suurimmat rikki- ja typpioksidipäästöjen aiheuttajat  happamoitumisessa luonnon kyky vastustaa hapanta laskeumaa heikkenee  happamoitumisherkkyyteen vaikuttavat happaman laskeuman suuruus ja maaperän tai vesistön luontainen puskurikyky

Happamoituminen

Happamoitumisen vaikutuksia vesistöissä  vesieliöt ovat sopeutuneet sietämään kohtalaisia happamuuden vaihteluita  vaikutukset vesieliöihin eivät aina johdu suoranaisesti veden happamuudesta vaan siitä, että maaperästä huuhtoutuu eliöille myrkyllisiä alumiini- ja raskasmetalli-ioneja  humusjärvien eliöstö kestää lisääntynyttä happokuormaa paremmin kuin kirkasvetisten järvien eliöstö

Happamoitumisen vaikutukset vesieliöihin  veden pH:n laskiessa eliöt katoavat happamoitumis- herkkyytensä mukaisessa järjestyksessä  happamoitumiselle kaikkein herkimpiä ovat ravut, kotilot ja simpukat, kaloista särki- ja lohikalat  Erityisen haitallista hapan vesi on kalojen lisääntymiselle

Happamoitumisen torjunta  parhaiten happamoitumista voidaan torjua rajoittamalla happamoittavia päästöjä  jo happamoituneita järviä voidaan kalkita, jolloin kalkki neutraloi järven happamuutta  Ruotsissa on yli 6000 järveä kalkittu ja osaa kalkitaan jo uudelleen, koska kalkin teho ei ole kovin pitkäaikainen  Suomessa on koemielessä kalkittu noin 200 järveä. Kalkki voidaan levittää jäälle ja antaa sen vajota pohjaan keväällä. Toinen tapa on asettaa kalkkikiviä jokien ja purojen yläjuoksulle, jolloin vesi huuhtoo emäksistä kalkkia järviin