Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Ekologiset ympäristöongelmat

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Ekologiset ympäristöongelmat"— Esityksen transkriptio:

1 Ekologiset ympäristöongelmat
II Ekologiset ympäristöongelmat

2 6. Ravinteiden kierto ja sen häiriöt
1. Avainsanat 2. Typen kierto 3. Fosforin kierto 4. Rehevöityminen 5. Ravinteet metsien kasvun kiihdyttäjinä 6. Happamoituminen 7. Tehtävät 8. Kuvat

3 Avainsanat: Rehevöityminen Happamoituminen Typpiyhdisteet Fosfaatit
Minimitekijä Nitrifikaatiobakteerit Pistekuormitus Hajakuormitus Suojavyöhyke Ravintoketjukunnostus Hapan laskeuma Harsuuntuminen

4 Typen kierto Kuva kirjan sivulta 72

5 Fosforin kierto Kuva kirjan sivulta 72

6 Rehevöityminen Maaekosysteemissä metsien kasvun kiihtyminen
Vesiekosysteemissä planktonlevien kiihtynyt kasvu vesikasvien lisääntyminen lisää leväkukintojen määrää, happikatoa ja kalastomuutoksia Pistekuormitus Hajakuormitus Kuva kirjan sivulta 72

7 Ravinteet metsienkasvun kiihdyttäjinä
Typpi ja fosfori biomassan nopeampi kertyminen vaateliaampien kasvilajien lisääntyminen Taistelu rehevöitymistä vastaan Ravinnepäästöjen vähentäminen Päästölähteiden selvitys Erilaiset muut toimet: ennallistaminen suojavyöhykkeet ravintoketjukunnostus ruoppaaminen Kuva kirjan sivulta 72

8 Happamoituminen Suomen luonnon luontaisesti happamat olot
Ravinteet kasvien ulottumattomiin, myrkylliset metallit tilalle Hapan laskeuma kuiva laskeuma märkä laskeuma Aiheuttaa: havupuiden harsuuntuminen, eläinten lisääntymisongelmat, kalaston muutokset Kuva kirjan sivulta 72

9 Tehtävät Käsitemäärittely Pohdintaa Typpioksidipäästöt Käsitekartta
Taulukkotehtävä

10 1. Käsitemäärittely Määrittele seuraavat käsitteet. Yhdistä määritelmään myös niiden vaikutus typen ja/tai fosforin kiertoon. typensidonta suojavyöhyke nitrifikaatiobakteeri poistokalastus fosfaatti ruoppaus

11 2. Pohdintaa Pohdi ja perustele.
Luomuruokaa pidetään puhtaana. Missä määrin se on puhdasta 1) ruoan kemiallisten yhdisteiden jäämien ja 2) ympäristön rehevöittävän vaikutuksen kannalta? Miten metsien ravinnetalouteen vaikuttaa se, että metsistä viedään hakkuiden yhteydessä kannot ja oksat energiapuuksi? Rehevöittäviä yhdisteitä ovat ammoniakki ja typen oksidit. Happamoittavia yhdisteitä ovat ammoniakki ja typen ja rikin oksidit. Kumpia happamoittavista yhdisteistä (typpi- vai rikkiyhdisteitä) on helpompi hallita ja kumpien päästöt on helpompi saada kuriin?

12 3. Typpioksidipäästöt Kaavio kuvaa Suomen tieliikenteen typpioksidipäästöjä vuosina 1980–2007 ja arviota tilanteesta vuosina 2008–2025. Miten päästöjen määrä on muuttunut tuona aikana? Liikennemäärät ovat kasvaneet koko ajan. Mitkä tekijät selittävät a-kohdassa kuvaamiasi muutoksia päästömäärissä?

13 4. Käsitekartta Laadi käsitekartta, jossa on metsien ja vesistöjen happamoitumisen syy- ja seurausketjut nuolilla toisiinsa yhdistettyinä.

14 5. Taulukkotehtävä Täydennä taulukkoon vesistön rehevöitymisen ja happamoitumisen vaikutuksia. Merkitse R rehevöitymiseen ja H happamoitumiseen liittyviin kohtiin. lisääntyy vähenee liuenneiden ravinteiden määrä talvinen happikato humusaineiden määrä vedessä veden näkösyvyys veden pH planktonlevien määrä eläinplanktonin määrä kalalajisto särkikalalajisto liuenneiden raskasmetallien määrä lohikalat rapu

15 VASTAUS 1: Käsitemäärittely
Typensidonta on eräiden bakteerilajien tapa tuottaa typpiyhdisteitä valmistamalla niitä ilman typpikaasusta. Nämä yhdisteet ovat usein minimitekijöinä, joten ne lisäävät ympäristönsä ravinteisuutta. Suojavyöhyke on pellon ja vesistön välissä oleva alue, jolla oleva kasvillisuus sitoo pellolta huuhtoutuvia ravinteita itseensä. Nitrifikaatiobakteerit ovat hapekkaassa maaperässä eläviä mikrobeja, jotka muuttavat eliöistä vapautuvan jätetypen kasveille käyttökelpoisiksi. Poistokalastus eli ravintoketjukunnostus pyrkii vähentämään rehevöityneessä vesistöekosysteemissä olevan kasviplanktonin ja ravinteiden määrää, kun eläinplanktonia syöviä kaloja poistetaan. Fosfaatti on fosforiyhdiste, jota vapautuu ekosysteemiin hitaasti kallioperän rapautuessa ja jota käytetään maanviljelyssä lannoitteena. Ruoppaus on pohjasedimentin poistoa. Rehevöityneen järven ruoppaus poistaa sedimenttiin kertyneitä ravinteita.

16 VASTAUS 2: Pohdintaa Luomuruoassa ei ole kasvinsuojeluaineiden (rikkaruoho- ja tuholaismyrkkyjen) jäämiä. Niiden määrille on tarkat rajat kaikissa maataloustuotteissa. Myös luomupelloilta huuhtoutuu ravinteita vesistöihin, mutta määrät ovat hieman pienempiä ja niihin kiinnitetään enemmän huomiota. Koska lannoitteet ovat eloperäisiä (kuten lantaa), saattaisi niiden hävittäminen aiheuttaa rehevöitymistä joka tapauksessa. Metsään jätetyt kannot ja oksat lahoavat ja niissä olevat ravinteet vapautuvat kiertoon seuraavalle puusukupolvelle. Pidemmän päälle energiapuun tehokas keräily voi vaikuttaa ravinteiden määrää vähentävästi metsämaassa.

17 VASTAUS 2: Pohdintaa Typen oksideja syntyy kaiken palamisen yhteydessä (autot, lämmitys, nuotiot, tupakat, ...). Suuri osa päästölähteistä on hajakuormittajia. Rikkiyhdisteitä syntyy lähinnä voima- ja teollisuuslaitoksissa. Pistelähteen päästöjä on helpompi puhdistaa kemiallisin menetelmin. Rikkipäästöjä voidaan vähentää myös puhtaammilla raaka-aineilla (esim. vähärikkisempi hiili voimalaitoksessa, maakaasun käyttö).

18 VASTAUS 3: Typpioksidipäästöt
Typpioksidipäästöt kasvoivat vuosina 1980–1989 hitaasti. Päästöt pienenevät nopeasti vuoden 1989 jälkeen ja niiden arvioidaan vakiintuvan matalalle tasolle 2020-luvulla. Tekniikan kehittyminen mahdollistaa päästöjen vähentymisen. Autojen katalysaattorit sekä hyötysuhteen parantuminen eli keskikulutuksen pieneneminen vähentävät typpioksidin määrää.

19 VASTAUS 4: Käsitekartta
METSÄ VESISTÖ laskeuma, hapan sade (suluissa ne tekijät, jotka eivät aiheuta happamoitumista mutta haittaavat muuten vesiekosysteemiä) maaperän puskurikyky heikkenee maaperä happamoituu (raskasmetalleja huuhtoutuu vesistöihin) happamampaa vettä vesistöihin vesistö happamoituu (ravinteiden huuhtoutuminen lisääntyy) eliölajisto köyhtyy

20 VASTAUS 5: Taulukkotehtävä
lisääntyy vähenee liuenneiden ravinteiden määrä R H talvinen happikato humusaineiden määrä vedessä veden näkösyvyys veden pH planktonlevien määrä eläinplanktonin määrä kalalajisto H, R särkikalalajisto liuenneiden raskasmetallien määrä lohikalat rapu

21 Kuvat

22

23

24

25

26

27


Lataa ppt "Ekologiset ympäristöongelmat"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google