Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Juhani Kettunen / AMOK / 14-06-061 Näyttötutkinnot.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Juhani Kettunen / AMOK / 14-06-061 Näyttötutkinnot."— Esityksen transkriptio:

1 Juhani Kettunen / AMOK / 14-06-061 Näyttötutkinnot

2 Juhani Kettunen / AMOK / 14-06-062 Näyttötutkinnot Näyttötutkintajärjestelmä perustettiin 1994: Ammattitutkintolaki 306/1994 ja sitä täydentävä Asetus 308/1994 (jotka korvasivat aiemman ammatillisista pätevyystutkinnoista annetun lain). Laki valmisteltiin opetusministeriön asettamassa ammatillisessa aikuiskoulutustyöryhmässä, jossa oli edustettuina työelämän ja opetusalan osapuolet.

3 Juhani Kettunen / AMOK / 14-06-063 Näyttötutkinnot Lähteitä: OPH:n sivut: http://www.oph.fi/SubPage.asp?path=1,17629,18771 OPH. 2003. Näyttötutkinto-opas – käsikirja tutkintojen järjestäjille ja tutkintotoimikunnuille. (Ko. oppaasta on parhaillaan tulossa uusi, päivitetty versio 2006)

4 Juhani Kettunen / AMOK / 14-06-064 Näyttötutkinnot Koulutuslainsäädännön kokonaisuudistuksen yhteydessä ammattitutkintolaki kumottiin ja näyttötutkintojärjestelmää koskevat siirrettiin v. 1998 lakiin L631/1998 ja asetukseen A812/1998 ammatillisesta aikuiskoulutuksesta. Keskeisiä syitä näyttötutkintojärjestelmän perustamiselle olivat ammatillisen aikuiskoulutuksen kehittäminen mm. valtioneuvoston hyväksymissä koulutuksen kehittämissuunnitelmissa. Lisäksi näyttötutkintojärjestelmän kehittämisen ja käyttöönoton taustalla merkittäviä tekijöitä olivat mm. ammatillisen aikuiskoulutuksen epätasainen laatu sekä koulutuksen ja työelämän kohtaamattomuus. Ammatillinen aikuiskoulutus korkeakoulujen ulkopuolella päätettiin järjestää pääosin ammatillisiin perustutkintoihin, ammattitutkintoihin ja erikoisammattitutkintoihin valmistavana koulutuksena.

5 Juhani Kettunen / AMOK / 14-06-065 Näyttötutkinnot Tutkintojärjestelmän edellytettiin kattavan kaikki keskeiset työelämässä tarvittavan osaamisen alueet. Niin ikään työvoimapoliittisen aikuiskoulutuksen odotettiin vahvemmin kytkeytyvän ammatilliseen tutkintojärjestelmään. Tehtiin yksinkertainen mutta merkittävä oivallus siitä, miten tutkintojärjestelmällä voidaan edistää elinikäisen oppimisen periaatetta ja ennen kaikkea sen käytännön toteutusta yhteistyössä työelämän kanssa: – oppimista tapahtuu kaikissa elämänympäristöissä eikä yksinomaan kouluissa ja oppilaitoksissa.

6 Juhani Kettunen / AMOK / 14-06-066 Näyttötutkintojen periaatteet Näyttötutkintojen järjestelmä, jonka keskeisimpänä periaatteena on rakentaa, kehittää ja suorittaa ammattitaidon hankkimistavasta ja opiskelutavasta riippumattomia tutkintoja, tukee mainiosti elinikäistä oppimista. Pyritään siihen, että eri tavoin aikuisväestölle syntynyt pätevyys tulee tutkinnoissa hyödynnetyksi ja myös siihen, että pätevöitymiseen motivoituvat aikuisryhmät, joille perinteiseen ja muodolliseen koulutukseen hakeutuminen on ylittämättömien kynnysten takana.

7 Juhani Kettunen / AMOK / 14-06-067 Näyttötutkintojen periaatteet Kolme peruspilaria: -Kolmikantayhteistyö: työnantajatahojen, työntekijätahojen ja opetusalan tiivis yhteistyö tutkintorakenteesta päätettäessä, tutkintojen perusteita laadittaessa ja näyttöjä toteutettaessa ja arvioitaessa -Tutkintojen riippumattomuus ammattitaidon hankkimistavasta ja -Ammattitaidon osoittaminen näytöillä.

8 Juhani Kettunen / AMOK / 14-06-068 Tutkinnot -Ammatillisessa perustutkinnossa osoitetaan ammattitaidon saavuttamisen edellyttämät tiedot ja taidot -Ammattitutkinnossa osoitetaan alan työntekijältä edellytettävä ammattitaito -Erikoisammattitutkinnossa osoitetaan alan vaativimpien työtehtävien hallinta.

9 Juhani Kettunen / AMOK / 14-06-069 Tutkinnot - Näyttötutkinnon hyväksytty suorittaminen edellyttää siis alan ammattitaitovaatimusten hallintaa! -Ammattitaitovaatimukset on määritetty työelämän työkokonaisuuksista elinkeinoelämän kanssa. -Näyttötutkinnoissa vaadittava ammattitaito määritellään Opetushallituksen julkaisemissa näyttötutkinnon perusteissa. -Valittavana on 52 ammatillisen perustutkinnon lisäksi lähes 300 ammatti- ja erikoisammattitutkintoa.

10 Juhani Kettunen / AMOK / 14-06-0610 Näyttötutkintoihin osallistuneet 1995 - 2005

11 Juhani Kettunen / AMOK / 14-06-0611 Näyttötutkintojärjestelmä – toimijat 1. Opetusministeriö 2. Opetushallitus 3. Työelämän edustajat 4. Koulutustoimikunnat 5. Tutkintotoimikunnat 6. Tutkintojen järjestäjät Näyttötutkintomestarikoulutusta järjestävät ammatilliset opettajakorkeakoulut. ( Näyttötutkinto-opas 2006)

12 Juhani Kettunen / AMOK / 14-06-0612 Näyttötutkintojärjestelmä – tehtävät 1.Opetusministeriö valmistelee ja antaa näyttötutkintotoimintaa koskevia säädöksiä päättää tutkintorakenteesta päättää tutkintomaksusta

13 Juhani Kettunen / AMOK / 14-06-0613 2. Opetushallitus ohjaa tutkintorakenne-esitysten valmistelua, kokoaa ja käsittelee esitykset, päättää OPM:lle tehtävästä esityksestä vastaa tutkinnon perusteiden laatimisesta ja päättää niistä päättää tutkintotoimikuntien toimiala- ja aluejaosta asettaa tutkintotoimikunnat huolehtii tutkintotoimikuntien maksuliikenteestä, kirjanpidosta ja arkistosta avustaa tutkintotoimikuntia tutkintojen järjestämisedellytysten arvioinnissa ohjaa, kouluttaa ja konsultoi tutkintotoimikuntia ja näyttötutkintojen järjestäjiä määrää näyttötutkintojen ja näyttötutkintoihin valmistavan koulutuksen todistuksista ja niihin kirjoitettavista tiedoista antaa tarvittaessa tutkintomaksujen tilittämistä koskevia määräyksiä voi antaa henkilökohtaistamista koskevia tarkempia määräyksiä voi antaa tutkintotoimikunnille näyttötutkintojen käytännön järjestelyjä koskevia tarkentavia määräyksiä.

14 Juhani Kettunen / AMOK / 14-06-0614 3. Työelämän edustajat suunnittelevat, järjestävät ja arvioivat tutkintosuoritukset yhteistyössä tutkintojen tutkintojen järjestäjien kanssa osallistuvat tutkintojen perusteiden laatimiseen 4. Koulutustoimikunnat antavat lausunnot tutkintorakenne-esityksistä käsittelevät tutkintojen perusteet

15 Juhani Kettunen / AMOK / 14-06-0615 5. Tutkintotoimikunnat vastaavat näyttötutkintojen järjestämisestä ja valvomisesta solmivat järjestämissopimukset antavat tutkintotodistukset allekirjoittavat kunniakirjat päättävät näyttötutkinnon ja sen osan arvioinnin oikaisemisesta huolehtivat tutkintotoimikunnan asiakirjojen arkistoinnista toimivat näyttötutkintojärjestelmän ja tutkintojen perusteiden kehittämiseksi

16 Juhani Kettunen / AMOK / 14-06-0616 6. Tutkintojen järjestäjät –laativat järjestämissopimushakemukset liitteineen –suunnittelevat tutkintotilaisuudet yhteistyössä elinkeino- ja työelämän edustajien kanssa –vastaavat asiantuntevien arvioijien hankkimisesta, kouluttamisesta ja tehtävään perehdyttämisestä –järjestävät tutkintotilaisuudet ja arvioivat tutkintosuoritukset yhteistyössä elinkeino- ja työelämän edustajien kanssa –laativat ja osaltaan allekirjoittavat tutkintotodistukset –huolehtivat tarvittaessa näyttötutkintojen järjestämisedellytysten arvion hakemisesta OPH:lta –vastaavat tilastoinnista –vastaavat arviointiin liittyvän aineiston dokumentoinnista ja arkistoinnista –vastaavat tutkintojen ja niihin valmistavan koulutuksen tiedottamisesta –hankkivat ja allekirjoittavat ammattikirjat tarvittaessa –tilaavat ja allekirjoittavat osaltaan kunniakirjat tarvittaessa


Lataa ppt "Juhani Kettunen / AMOK / 14-06-061 Näyttötutkinnot."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google