Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Kirjastoreitti ja tiedonhankinnan taidot lukion opettajille

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Kirjastoreitti ja tiedonhankinnan taidot lukion opettajille"— Esityksen transkriptio:

1 Kirjastoreitti ja tiedonhankinnan taidot lukion opettajille 31.1.2018

2 Faktoja Oulun kaupunginkirjastosta v. 2016
26 kirjastoa ja kirjastoautoa teosta kokoelmissa lainaajaa 3,6 miljoonaa lainaa 1,9 miljoonaa kirjastokäyntiä 1102 ryhmää, osallistujaa lukioryhmiä 52, 1333 opiskelijaa

3 Opiskelijoiden palvelut kirjastossa
Ryhmäkäynnit opettajan johdolla kirjastopalveluiden esittelyt OUTI-verkkokirjaston käyttö tiedonhaun opetukset kirjavinkkaukset Painetut ja sähköiset aineisto- kokoelmat Kirjastoreitti-sivusto Työtiloja, lukusali

4

5 Yhteistyöhanke Kempeleen kirjaston kanssa. Pilottiryhmänä lukiolaiset
Yhteistyöhanke Kempeleen kirjaston kanssa. Pilottiryhmänä lukiolaiset. Mukana Lyseon, Laanilan, Kiimingin ja Kempeleen lukiot. Miten kirjasto voi tukea eri ikäryhmien oppimista verkossa? Miten lukemaan edistämistä voidaan tehdä uusilla tavoilla? Kirjaston henkilökunnan kouluttaminen uusiin opetusteknologioihin ja opetusmenetelmiin.

6 Uudet tavat innostaa lukemaan
Uudet aineistolajit Uudet tavat innostaa lukemaan Erilaiset opetusmenetelmät eri kohderyhmille Verkkopedagogiikka Tietojen käsittely ja ajattelun taidot Monilukutaito Verkkotiedonhaku Someosaaminen Uudet teknologiat

7 Kirjastoreitti Oulussa

8

9 Kirjastoreitin tavoitteet
Yhteistyö opetuksen kanssa Monipuoliset tiedonhankinta-taidot Lukemaan innostaminen Monilukutaidon tukeminen

10 Oulun lukioiden tiedonhankinnan opetuksen tausta-asiakirjat ja tukimateriaalit
Tiedonhankinnan opetustarpeita ohjaavat valtakunnalliset LOPS2015 perusteet Oulun lukioiden paikallinen LOPS Kirjastoreitti-sivusto

11 Monilukutaito ja tiedonhankinta LOPSin perusteissa

12 Monilukutaito ja tiedonhankinta LOPSin opetuksen yleisissä tavoitteissa
Lukioaikana opiskelija saa monipuolisia kokemuksia uuden tiedon ja osaamisen rakentamisesta myös oppiainerajat ylittäen. Opiskelija kehittää tiedonhankinta- ja soveltamistaitojaan sekä ongelmanratkaisutaitojaan. Opiskelija saa kokemuksia tutkivasta oppimisesta sekä osallisuudesta tieteen ja tutkimuksen tekoon. Opetus vahvistaa opiskelijan monilukutaitoa niin, että hän ymmärtää tieteen- ja taiteenaloille ominaista kieltä sekä osaa tuottaa ja tulkita erilaisia tekstejä. Opiskelija tottuu arvioimaan tiedon luotettavuutta.

13 Monilukutaito ja tiedonhakintataidot LOPSin opetuksen sisällöissä
Monilukutaitoa, tiedonhankintataitoja, kriittistä lukutaitoa, sekä tiedon luotettavuuden ja merkityksen arviointia kehitetään kaikkien aineiden opetuksen yhteydessä Tiedonhankinnan ja arvioinnin taidot, verkkolukeminen, lähdekritiikki, lähdeviittaukset Eri tavoin tapahtuva tiedonhankinta

14 Valtakunnallinen aihekokonaisuus: Monilukutaito ja media, LOPS2015
Aihekokonaisuus syventää opiskelijoiden ymmärrystä monilukutaidosta ja medioista sekä niiden keskeisestä asemasta ja merkityksestä ihmisenä kasvamiselle ja kulttuurille. Monilukutaidolla tarkoitetaan taitoja tulkita, tuottaa ja arvottaa tekstejä eri muodoissa ja konteksteissa. Medialukutaito on osa monilukutaitoa. Monilukutaito perustuu laaja-alaiseen tekstikäsitykseen, jonka mukaan tekstit ovat sanallisten, kuvallisten, auditiivisten, numeeristen tai kinesteettisten symbolijärjestelmien tai niiden yhdistelmien muodostamia kokonaisuuksia. Monilukutaito tukee ajattelun ja oppimisen taitojen kehittymistä sekä syventää kriittistä lukutaitoa ja kielitietoisuutta. Erilaiset lukutaidot kehittyvät kaikessa opetuksessa ja kaikissa oppiaineissa. Opiskelijoiden monilukutaidon kehittymistä tukee oppiaineiden välinen yhteistyö, opiskelu monipuolisissa opiskeluympäristöissä, opiskelijoiden omien ideoiden ja toimintaympäristöjen hyödyntäminen sekä yhteistyö esimerkiksi medioiden, kirjastojen sekä tutkimus- ja kulttuurilaitosten kanssa.

15 Valtakunnallinen aihekokonaisuus: Monilukutaito ja media, LOPS2015
Tavoitteena on, että opiskelija syventää ja kehittää monilukutaitoaan, erityisesti monimuotoisten tekstien tulkintaa, tuottamista ja arvottamista syventää käsitystään eri tieteen- ja taiteenalojen kielten merkityksestä opiskelussa ja työelämässä harjaantuu hakemaan, valitsemaan, käyttämään ja jakamaan monenlaisia tekstiaineistoja tiedonhankinnassa ja opiskelussa syventää vuorovaikutus- ja vaikuttamistaitojaan kehittämällä yhteisen mediatuottamisen osaamistaan yhdessä muiden kanssa eri viestintäympäristöissä ja eri välinein harjaantuu mediakriittisyyteen perehtymällä medioiden toimintaan vaikuttaviin yhteiskunnallisiin, taloudellisiin ja kulttuurisiin tekijöihin tuntee tekijänoikeuksia ja sananvapautta koskevia keskeisiä normeja sekä osaa analysoida medioihin liittyviä eettisiä ja esteettisiä kysymyksiä osaa käyttää monilukutaitoa ja medioita itseilmaisussa ja vuorovaikutuksessa sekä toimia vastuullisesti sisällön tuottajana, käyttäjänä ja jakajana.

16 Peruslukutaidon kehittäminen ja lukemaan innostaminen
Äidinkielen pakollisilla kursseilla luetaan Oulun lukioissa yhteensä 6 kokonaisteosta. Hyvä lukemaan innostamisen väline on Oulun kaupungin kirjallisuusdiplomi. Osa lukioista tarjoaa tämän koulukohtaisena syventävä kurssina (ÄI16) Lukiolaisille voi varata kirjavinkkauksia kirjastoista. Kysy omasta yhteistyökirjastostasi Lukion S2-oppilaille tulossa oma kirjallisuusdiplomi vuoden 2018 aikana.

17 Tulevaisuuden taidot

18 2000-luvun kansalaistaidot – informaatio-, media- ja digitaidot
tulevaisuudessa matalan tason tietotyöllä ei ole enää kovin suurta merkitystä (faktojen googlaaminen) korkean tason tietotyön merkitys korostuu (tiedon soveltaminen, analysointi, uuden tiedon rakentelu jne.) verkko on paljon vaikeammin hahmotettava kuin perinteiset mediat, sen käyttöön tarvitaan tietoa ja taitoja netistä löytyy vastaus melkein mihin tahansa, ongelmana on nimenomaan relevantin tiedon löytäminen Ilkka Olander, Sometek:

19 Tulevaisuuden taidot ja osaaminen

20 Informaatiolukutaito, tiedonhallinta, monilukutaito, medialukutaito
Tiedon hankinnan, käsittelyn, analysoimisen, esittämisen, soveltamisen, yhdistelemisen, arvioinnin ja luomisen taitoja. Yksilön valmiudet tiedon omatoimiseen, vuorovaikutteiseen ja kriittiseen hankintaan, käsittelyyn ja luovaan tuottamiseen karttuvat. Hyödynnetään tvt-taitoja monipuolisesti eri vaiheissa. Medialukutaito (Mediataitokoulu)

21 Tiedonhankinta Prosessi, jossa yksilö hankkii informaatiota eri tiedonlähteistä tyydyttääkseen tiedontarpeensa. Olennaisen ja kattavan tiedon keräämistä eri tiedonlähteistä. Tiedonhaku Tiedon etsimistä erilaisista tiedonlähteistä.

22 Miksi tiedonhallinnan taitoja pitää opettaa?
Tiedonhallinnan taidot ovat osa kansalaistaitoja – niitä taitoja, joita jokainen meistä tarvitsee elämässä selviytymiseen. Tiedonhallinnan taidot kuuluvat kaikkiin oppiaineisiin. Oppimisen kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että opiskelijoilla on tietoja ja taitoja, joilla he voivat hallita tietotulvaa, suodattaa epärelevanttia tietoa ja että he osaavat käyttää ja jalostaa sekä jakaa hankittua tietoa.

23 Miten tiedonhallintaa voi opettaa

24 Ajatuskartta Startti: Aiheen suunnittelu Tiedonhaku Kuvahaku
käsitteiden jäsentäminen avainsanat/asiasanat Startti: Aiheen suunnittelu Tiedonhaku Kuvahaku Tiedonhallinnan opetus on luonteva osa opetusta. Asioita voidaan käsitellä kaiken opetuksen ohessa. Tiedonlähteet Arviointi TVT-taidot Lähdekritiikki Lähdemerkinnät Tiedon koostaminen ja esittäminen Tekijänoikeudet

25 Kirjastoreitti-sivusto
Oulun kaupunginkirjaston viestintäkanava opettajille. Sivuston sisältö on kuratoitu Oulun kaupungin opetussuunnitelmien (POPS, LOPS, Vasu) ja tiedonhallinnan opetuksen näkökulmasta.

26 Mistä tiedonhallinnan asioista sinä kaipaat lisätietoa?
Pieni kysely  Mistä tiedonhallinnan asioista sinä kaipaat lisätietoa? answergarden.ch/631546

27 Tiedonhakijan reitti avaa tiedonhankinnan prosessia ja tiedonhallinnan osa-alueita

28 Koulutusmateriaalit opettajille Kirjastoreitti-sivustolla
Kirjasto järjestää myös tiedonhankinnan ja tiedonhaun koulutuksia opettajille. Materiaalit itseopiskeluun löytyvät Kirjastoreitti-sivustolta.

29 #oulunkaupunginkirjasto Kysy mitä vaan!
#oulunkaupunginkirjasto Kysy mitä vaan! @oulunkaupunginkirjasto @OulunKirjasto


Lataa ppt "Kirjastoreitti ja tiedonhankinnan taidot lukion opettajille"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google