MAAILMAN LUOMINEN Muistiinpanot 9. luokan oppikirjan 2. kappaleeseen

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Taivas…. Miten pääsen sinne?.
Advertisements

evoluutio Perinnöllinen muuntelu Luonnon valinta
pohdi olemassa- oloamme tämän pohjalta
Onpa outoa, miten asiat etenevät…
Ilon kautta tavoitteisiin Eveliina Pöllänen
RETHINKING WORK - Mistä työssä on kysymys?. RETHINKING WORK Näin tulivat valmiiksi taivas ja maa ja kaikki mitä niissä on. Jumala oli saanut työnsä päätökseen,
RAKKAUS USKO TOIVO - ihmiseltä ihmiselle
Sinisorsa Sinisorsan tieteellinen nimi Anas platyrhynchos merkitsee leveänokkaista ankkaa. Sinisorsan kesytetty muoto on ankka.
Rakkaat ystäväni!.
14. Erilaisia raamatuntulkintatapoja
Evankelis-luterilaisen uskonnon didaktiikan perusosa op
Lasten suusta.
Filosofian synty Filosofia on arkipäiväisien asioiden ihmettelyä ja yliluonnollisten kysymyksien pohdiskelua. Filosofiassa argumentointi ja kyseenalaistaminen.
JEESUS EI SÄÄSTELE SANOJA… Matt 11: JEESUS EI SÄÄSTELE SANOJA… 1. VOIKO IHMINEN ITSE TEHDÄ PARANNUKSEN JA USKOA? 2. LAKI JA EVANKELIUMI.
Kiinan varhaisuskonnot
USKONTO VUORISAARNA 4.LUOKKA.
Pohjana Jeesuksen elämä ja opetus.
Raudaskylä Tapio Luoma. evoluutio = biologinen teoria elämän kehittymisestä ja sitä säätelevistä mekanismeista kolme keskeistä kohtaa: 1) lajit.
1. IHMINEN.
2.2. – 2.4. Muistiinpano- ja tehtäväkokonaisuus
Luominen. 1 Moos 1-2: 1-4 ja 1 Moos 2:4-25 Kaksi luomiskertomusta - tutkijat: Mooseksen kirjan kirjoittaja otti mukaan kaksi eri- ikäistä kertomusta.
Tapahtukoon sinun tahtosi
KRISTILLINEN TOIMINTAPERIAATE
Uskontoa vai kulttuuria? Timo Liukkonen & Juho Schroderus.
Maailmankaikkeuden rakenne
Oppimisryhmien kuulumisia. Oppimisryhmät Ryhmä 5 Tehotytöt Team Trinity Rämmät JASS Team 75% Integrointi-pantterit.
Katumuksen sakramentti
RAAMATTU Muistiinpanot 8. luokan oppikirjan 1. kappaleeseen
Miten meidän tulee toimia?
RUKOILEMALLA YHTEYTEEN
Kpl 7. Opin muotoutuminen Muistiinpanot 7. luokan oppikirjan 7. kappaleeseen (Juhani Räsänen: Kirkkohistoria) Kuvat:
Hyvä ja paha Muistiinpanot 9. luokan oppikirjan 3. kappaleeseen
PYHÄ KOLMINAISUUS Stefan Holm: Kirkon jäsenenä – Oppikirja 9. luokalle. Kappale 7. Kuvat:
KRISTUS 9lk/UO2.
Kuolema ortodoksisessa perinteessä
Kalevala Suite Overview Kalevala and Nature myths in Finnish Music – Part 2 Vesa Matteo Piludu Lecture University of Helsinki.
Elämän pyhyys. Kristillisen ihmiskäsityksen mukaan Jo äidin kohdussa ihminen on ainutkertainen kokonaisuus ”Sinun silmäsi näkivät minut jo idussani. Minun.
1 HISTORIAN PERUSKÄSITTEITÄ Hi1-KURSSI Toni Uusimäki 2014 Lähde: Eepos. Maailmanhistorian käsikirja. Porvoo 2002.
KRISTILLISEN OPIN KEHITTYMINEN ENNEN JA JÄLKEEN KONSTANTINOLAISEN KÄÄNTEEN UE2 LAJM.
PELASTUS Luku 4 – Ydinsisältö. Kristillinen oppi pelastuksesta Pienoisevankeliumissa (Joh. 3:16) on tiivistettynä kristillinen näkemys pelastuksesta:
Suomen kallioperän kehitys
12. Reformoidut kirkot Ydinsisältö.
Ihminen ja maailma Teksti: Ortoboxi.fi ja Stefan Holm: Kirkon jäsenenä – Oppikirja 9. luokalle, kpl 5 Kuvat:
Kristinusko ja tiede Antiikin Kreikka ja Rooma (n.700 eKr. – 500 jKr.) - apologia: kristinuskon puolustus antiikin filosofeja vastaan filosofian keinoin.
Positivismi.
Ikuisia kysymyksiä erityisesti uskonnot vastaavat näihin, mutta myös monet ideologiat kaikissa uskonnoissa tai ideologioissa ei vastauksia kaikkiin kysymyksiin.
Tieteellinen raamatuntutkimus
OHJEITA HISTORIAN KOKEESEEN
Tiede ja kristinusko Luku 12 – Ydinsisältö.
OPETUSVINKKI.
Kysymyksiä fi tunnille
Reformoitu opetus.
Myötätunto ja Jumalan rajat a
Kappale 10 Raamattu Sara ja Ville.
Elämän kehitysvaiheita s. 102 – 132
MITÄ MAANVILJELYN SYNTY MERKITSI?
OPIT UE1 LAJM.
RAAMATTU Muistiinpanot 8. luokan oppikirjan 1. kappaleeseen
TIEDE JA KRISTINUSKO UE2 LAJM.
KRISTILLINEN OPPI IHMISESTÄ JA ELÄMÄN TARKOITUKSESTA
9 Elämän synty.
Voiko Jumalan olemassaoloa todistaa ?
Kristinuskon oppi usko yhteen, kolmiyhteiseen Jumalaan : Isä (kaikkivaltias Luoja) – Poika (Jeesus Kristus, pelastaja) – Pyhä Henki (Pyhittäjä) pelastushistoria:
Alkuitsearviointi Nimi: Ryhmä: Päivämäärä:
RAAMATUN PUNAINEN LANKA
Raamatun alkukertomukset
MITÄ MAANVILJELYN SYNTY MERKITSI?
KRISTILLINEN OPPI IHMISESTÄ JA ELÄMÄN TARKOITUKSESTA
Kirkkohistoria Kirkon synty
Yllä vallan maailman. Yllä kaiken voiman valtavan. Yllä tiedon ja viisaan ihmisen on valta, voima, viisaus Jeesuksen.
Esityksen transkriptio:

MAAILMAN LUOMINEN Muistiinpanot 9. luokan oppikirjan 2. kappaleeseen (Stefan Holm: Kirkon jäsenenä) Kuvat: www.ortoboxi.fi

MAAILMAN SYNTY Maailman synty on kiinnostanut ihmisiä kaikkina aikoina. Mistä kaikki on saanut alkunsa? Uskonnot vastaavat kysymykseen.

Maailman synty Kalevalassa Tuo sotka, sorea lintu, liiteleikse, laateleikse. Keksi polven veen emosen sinerväisellä selällä; luuli heinämättähäksi, tuoreheksi turpeheksi. Lentelevi, liitelevi, päähän polven laskeuvi. Siihen laativi pesänsä, muni kultaiset munansa: kuusi kultaista munoa, rautamunan seitsemännen. Alkoi hautoa munia, päätä polven lämmitellä. Hautoi päivän, hautoi toisen, hautoi kohta kolmannenki. Jopa tuosta veen emonen, veen emonen, ilman impi, tuntevi tulistuvaksi, hipiänsä hiiltyväksi; luuli polvensa palavan, kaikki suonensa sulavan. Vavahutti polveansa, järkytti jäseniänsä: munat vierähti vetehen, meren aaltohon ajaikse; karskahti munat muruiksi, katkieli kappaleiksi. Ei munat mutahan joua, siepalehet veen sekahan. Muuttuivat murut hyviksi, kappalehet kaunoisiksi: munasen alainen puoli alaiseksi maaemäksi, munasen yläinen puoli yläiseksi taivahaksi; yläpuoli ruskeaista päivöseksi paistamahan, yläpuoli valkeaista, se kuuksi kumottamahan; mi munassa kirjavaista, ne tähiksi taivahalle, mi munassa mustukaista, nepä ilman pilvilöiksi.

MAAILMAN SYNTY RAAMATUSSA Raamattu alkaa luomiskertomuksella: Alussa Jumala loi… (1. Moos. 1:1-2:3) Kertomuksia on kaksi. Ensimmäinen keskittyy maailman luomiseen. Toinen kuvaa tarkasti ihmisen luomisen.

TIETEELLINEN KÄSITYS Alkuräjähdys: 8-12 miljardia vuotta sitten Maapallon ikä: 4-5 miljardia vuotta Elämä (1. solu): 2 miljardia vuotta. Ihminen: 100 000-200 000 v.

TIEDE JA RAAMATTU Raamattu ei ole biologian tai fysiikan oppikirja. Erona mm. luominen kuudessa päivässä. Mutta: ”Tuhat vuotta on sinulle kuin yksi päivä..” (Psalmi 90:4)

TIEDE JA RAAMATTTU Yhteneväisyyksiäkin on: Alkuräjähdys/tyhjästä luominen Samankaltainen järjestys Ihminen on uusi tulokas Tiede ei pysty selittämään alkuräjähdyksen syytä.

MIKSI JUMALA LOI MAAILMAN? Jumala on rakkaus. Rakkaus on toimintaa, joka suuntautuu persoonasta ulospäin. Jumala loi maailman ja ihmiset voidakseen rakastaa meitä.

OLEMISEN ALKAMINEN Luominen = olemisen alkaminen. Ennen ei ollut muuta kuin Jumala. Maailma on syntynyt Jumalan tahdosta.

OPPI LUOMISESTA Lyhyimmillään opetuksen löytää uskontunnustuksesta: ”Uskon yhteen Jumalaan, kaikkivaltiaaseen Isään, taivaan ja maan, kaiken näkyvän ja näkymättömän Luojaan.”

Erilaisia näkemyksiä elämän synnystä ja kehityksestä Neodarwinismi: Biologisen maailman hidas kehittyminen alkusolusta nykyiseen monimuotoisuuteen mutaatioiden ja valinnan seurauksena. Punktualismi: Nopea kehitys pienissä reunapopulaatioissa. Teoria pyrkii selittämään hitaan kehityksen todisteiden puuttumisen fossiiliaineistossa. Neutraaliteoria: Evoluutiota ei ohjaa valinta vaan täysin sattumanvaraiset mekanismit. Panspermia: Elämä on tullut ulkoavaruudesta, koska se on liian monimutkaista syntyäkseen maapallolla kemiallisten prosessien seurauksena. Kreationismi: Raamatun luomiskertomukseen kirjaimellisesti uskova suuntaus. Biologinen maailma on luotu suhteellisen vähän aikaa sitten nopeasti ja valmiina. Vedenpaisumus selittää oleelliset geologiset tapahtumat. Intelligent Design: Älyllinen suunnittelu luonnossa on havaittavissa tieteellisin menetelmin. Näkemys ei ota kantaa siihen, kuka suunnittelija on.