ORTODOKSISEN USKON TULO SUOMEEN

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Delfoi.
Advertisements

Kun Jumala loi naisen hän oli tullut 6. päivän ylitöihin.
Realismi Syntynyt 1800 luvulla Rami, Anniina ja Tomi.
Kotiseutumme luontoa.
Kevät on se hankalaa kun jäät sulaa keväällä koemme todellista jääpulaa avantoa ei ole silloin missään minne mennä lämpimissään.
Kuvia Suomen muinaistaideseura ry:n kulttuurimatkasta
Elettiin vuotta 2004, eräässä pienessä kaupungissa nimeltään Laholm, missä turvallisuudesta ei ollut paljon tietoakaan. Sinne oli pieni ruskea nallekarhu.
Pelisilmää asiakaskohtaamisiin Mikko Ojanen. Kauraa • Valitsin kirjan hiljattain pidetyillä myyntipäivillä buukattuja tapaamisia varten. • Asiakastapaamisia.
OLISIKO SINUSTA JOHTAJAKSI?. Johtajaksi kasvetaan, ei synnytä.
:09:11 Luukas 22: Kuvitus Henry Martin Toteutus Marko Oikarinen.
Suomalaisen Urbaanin unelman vaikutteet tulevat Englannin kirkon piirissä alkaneen uudistuksen parista luvulla kristityt totesivat heidän yrityksensä.
OTA TÄMÄ VIESTI VAKAVASTI!
Elettiin vuotta 2002, eräässä pienessä kaupungissa, missä turvallisuudesta ei kaikilla ollut paljon tietoakaan. Sinne oli pieni ruskea nallekarhu jätetty.
Tikkurila 10 The City of dreams
”Niille, jotka olivat tätä kuulemassa, Jeesus esitti vielä vertauksen, koska hän oli jo lähellä Jerusalemia ja monet luulivat Jumalan valtakunnan ilmestyvän.
Daniel 7v Mooses on kaikkein kovin. Mooses pystyy kävelemään meren pohjalla. Allahilla on vaan lentävä matto.
Sanaristikko 1 (historia) 1. Hiippakuntansa johtaja
Uusi testamentti alkukieli kreikka 27 kirjaa
NÄEN SEURAKUNNAN... Apt.2:41 -. Näky ohjaa Perus asiakirjat ovat: Arvot ja näky Matt.22:6.
Sanaristikko (historia) © Jussa Lehtinen
KRISTINUSKON ENSIASKELEET
Eugen Herrigel.  Pakko myöntää, että mielenkiinto kirjaa kohtaan heräsi 76 sivua/3 kirjapistettä suhteesta, mutta tarkoituksenani oli kuitenkin lukea.
Ristiretkiaika: Ristiretket Suomeen aloittavat Suomen keskiajan, jota jatkuukin aina 1500 –luvun alkupuolelle asti Ristiretkiin liittyy paljon epävarmaa.
Kalmarin unioni.
Perusevankeliumia tähän päivään Opetussarja. Jeesus parantaa sairaita Matt. 8: Reino Saarelma.
Lauri Viidan lapsuudenkoti
Keskiajan loppu: Mikä Euroopan kulttuurissa johti keskiajan ”loppumiseen” ? Suuri Skisma 1378 – 1415, jolloin kaksi kilpailevaa paavia, nakersi kirkon.
, Karelian Martat ry. Lauantaina yhdistyksemme taitoavain I:stä suorittamassa olleet 7 marttaa järjestivät taitoavainsuoritukseen kuuluvan luontoretken.
LUTERILAINEN KIRKKO.
Valoa idästä Reino Saarelma Matt. 2: Matteus 2:1-12 – Valoa idästä 1. Kun Jeesus oli syntynyt Juudean Betlehemissä kuningas Herodeksen aikana,
JEESUKSEN LAPSUUS.
LÄNNEN KIRKKO POLIITTISENA VAIKUTTAJANA
Uskontoa vai kulttuuria? Timo Liukkonen & Juho Schroderus.
Vastaukset kpl 1-5 kertausmoniste 6.luokka
Mikael Agricola Mikael Agricola syntyi vuonna 1510 ja kuoli 9. huhtikuuta vuonna 1557 ja hänen kuolinpäivänsä on vakiintunut liputuspäivä. Keskiajalla.
Matkalla.
KRISTINUSKON LEVIÄMINEN JA HAJAANTUMINEN
Pyhittäjä Arseni Konevitsalainen. Pyhittäjä Arseni Konevitsalainen syntyi Novgorodin lähistöllä ja sai hyvän kristillisen kasvatuksen. Ammatiltaan hän.
SUOMEN AUTONOMIAN AIKA
SEURAKUNTIEN JA LUOSTAREIDEN KARJALA
RUKOILEMALLA YHTEYTEEN
PYHÄ KOLMINAISUUS Stefan Holm: Kirkon jäsenenä – Oppikirja 9. luokalle. Kappale 7. Kuvat:
- Kirkon opettaja ja kaunistaja.
Kuolema ortodoksisessa perinteessä
Papisto turvaa jatkuvuuden
Katolinen kirkko Elina, Hanna ja Tomi. Yleistä katolisesta kirkosta  johtaja paavi, jonka uskotaan olevan Kristuksen sijainen maan päällä  kristillisistä.
Ortodoksinen kirkko Pinja, Roosa ja Verneri. Tampereen ortodoksinen kirkko Tunnetaan myös nimellä Pyhän Nikolaoksen kirkko Rakennettu vuosina
Katolinen kirkko. Historia ja faktat Katolinen kirkko syntyi vuonna 1054, kun kristityt jakaantuivat katolilaisiin ja idän ortodokseihin. Katolilaisen.
Bysantti Itä-Rooma keskiajalla. Bysantin perustana Jatkoi roomalaista kulttuuria Rooman jakautuessa 395 Jatkoi roomalaista kulttuuria Rooman jakautuessa.
SUOMI ENNEN AUTONOMIAA KESKIAIKA. KESKIAIKA SUOMESSA 1.VARHAISKESKIAIKA Muualla: SYDÄNKESKIAIKA Muualla: MYÖHÄISKESKIAIKA.
LÄNNEN KIRKKO POLIITTISENA VAIKUTTAJANA Luku 5 – Opetusvinkki 3: Paavius ja paavin valinta.
ORTODOKSINEN KIRKKO PS2 LAJM. Sana ortodoksi Orthos (kr.) = oikea Doksos (kr.) = oppi Seitsemän ekumeenista konsiilia vuosien 325– 757 välillä määritteli.
MITEN ELÄÄ KRISTITTYNÄ?. Yleistä Kirkko on kristittyjen yhteisö. Apostolien teot kuvaavat kristinuskon syntyä. Apostolit olivat Jeesuksen opetuslapsia.
SUOMI OSAKSI RUOTSIN VALTAKUNTAA Hi 5 / Hämäläinen.
20. Kristinusko Aasiassa ja Afrikassa
Ue 5 Kristinuskon historia Suomessa
TUHATVUOTINEN KESKIAIKA
Kristinuskon synty ja alkuseurakunta
Ruotsi –Suomen uskonpuhdistus
Taidemusiikki ennen Sibeliusta
Kristillinen Eurooppa syntyy keskiajalla
Suomen suuriruhtinaskunta syntyy
Luterilaisuus Luterilaisuus on protestanttinen kristinusko
Luterilaisuus Luterilaisuus on protestanttinen kristinusko
Lännen kirkko poliittisena mahtina
Lännen kirkko keskiajalla
KRISTINUSKO TULO SUOMEEN
Taistelu Suomesta.
Kirkkohistoria – Eurooppa & Suomi
2.2 Kulttuuriperintö.
Esityksen transkriptio:

ORTODOKSISEN USKON TULO SUOMEEN Mustat tekstit muistiinpanoille. Siniset tekstit lisätiedoksi.

ENSIMMÄISET KRISTILLISET VAIKUTUKSET Kauppareittien mukana Kauppiaiden mukana kulki tietoja aiemmin tuntemattomasta jumalasta sekä ristejä ja ikoneita. Novgorodilaisten munkkien lähetystyö Novgorod oli tärkeä kaupallinen ja uskonnollinen keskus. Karjalaiset olivat tekemisissä Novgorodin alueen kanssa.

”Ensimmäiset ristiriipukset saapuivat Suomeen jo ennen ristiretkiä 1000-luvulla ja niitä kantoivat aluksi pääasiassa miehet aivan kuin muitakin onnea tuottavia amuletteja. Myöhemmin ristiaiheisia koruja tuli maahamme sekä lännestä että idästä, mutta varmasti ei tiedetä, missä määrin suomalaiset itse valmistivat niitä menneinä aikoina. Kristinuskon leviämisen myötä yleistyivät myös kaulassa kannettavat ristiriipukset. Kuvassa ortodoksinen Ilomantsin risti, jonka esikuva on Pohjois-Karjalan museossa.” (Lähde: Kalevala Koru)

Kristinusko alkoi näkyä: Kieleen juurtuivat uudet sanat: pappi, risti, kummi, raamattu, pakana Hautaustavat muuttuivat: Vainajia ei poltettu, vaan haudattiin Hautaus kasvot itään päin Hautoihin laitettiin tarve-esineiden sijasta ikoneita ja ristejä. Kristinusko ja pakanuus elivät rinnakkain

Grobu on hirsistä rakennettu hautamuistomerkki Grobu on hirsistä rakennettu hautamuistomerkki. Karjalassa niitä on rakennettu jo kenties tuhat vuotta sitten. Muinoin niitä on voitu käyttää myös talvisin suojaamaan ruumista villieläimiltä, kunnes hauta voitiin kaivaa ja samalla ruumista voitiin säilyttää ulkona poissa sisätiloista, missä se olisi pian haissut ja mädäntynyt.

RISTIRETKET Ristiretkien syyt olivat poliittiset sekä uskonnolliset 1. ristiretki tehtiin Ruotsista Suomeen 1100-luvulla. Hengellisenä johtajana piispa Henrik Legendan mukaan talonpoika Lalli surmasi hänet Köyliön järvellä

LEGENDA HENRIKIN SURMASTA Piispa Henrikin reki ajoi Köyliönjärven jäällä kylmässä talvi-ilmassa. Piispa valitteli pitkän matkan rasituksia ja nälkäänsä. Heidän eteensä osui talonpoika Lallin koti. Piispa kolkutti ovelle ja Lallin vaimo Kerttu avasi oven. He pyysivät tältä ruokaa ja juomaa. Lalli oli metsällä ansoja tarkistamassa. Nuuka emäntä Kerttu tarjosi piispan seurueelle talon huonointa ruokaa ja tästä tulistuneena käski piispa ajuriaan ottamaan paistin uuninpäältä, olutta kellarista ja heiniä ladosta hevoselle. Nämä piispa käski maksaa Kertulle kultarahoilla. Piispalle katkerana Kerttu piilotti rahat ja Lallin tullessa kotiin Kerttu valehteli piispan vieneen ruokaa ja heinää ja maksaneen kivillä Ja tuhkalla. Lalli lähti kirveineen hurjaan takaa-ajoon ja saavutti piispa Henrikin nykyisen Kirkkokarin luona tämän reen kaatuessa.  (jatkuu seuraavassa diassa)

Vihan sokaisema Lalli ei kuunnellut kirkon miehen puheita, vaan antoi kirveen puhua ja pian piispan veri valui Köyliönjärven jäälle.   Surmatyöstä ja sen  jälkeisistä tapahtumista kerrotaan monia legendoja. Erään tarinan mukaan surmatyön jälkeen Lalli pisti päähänsä piispan hiipan ja kun hän otti sen pois, hänen hiuksensa ja päänahkansa irtosivat hatun mukana. Seuraavan kevään tullessa piispan irti leikattu sormi löytyi toisen legendan mukaan sormuksineen jäälautalta raakkuvan korpin kera ja sen parantavan vaikutuksen ansiosta  eräs Köyliöläinen mies sai näkönsä takaisin sitä kosketettuaan. Kerrotaan myös, että surmatyön jälkeen Lalli eli pitkään pakoillen ja piileskellen ja pitkän pakomatkan jälkeen sai surmansa hukkumalla Harjavallan Hiirijärveen, valtaisan hiirilauman takaa-ajamana. Lähde: http://koulut.tampere.fi/ristinarkku/uskontonettiet/ yrauskohtml/kirkot/katk/henrik.htm

- III-ristiretki 1290-luvulla Karjalaan. - II-ristiretki 1230-luvulla Hämeen seudulle vakiinnutti katolisen kirkon asemaa siellä. - III-ristiretki 1290-luvulla Karjalaan. Ristiretkien jälkeen Ruotsi rakensi valtaamille alueilleen tukikohdaksi linnan. Kuvissa Turun, Hämeen ja Viipurin linnat.

1100-luvulla 1220-luvulla Novgorodin hallinto ulottui Karjalaan Valamon luostarin synty (Tästä on tutkijoilla erilaisia mielipiteitä) Luostari levitti kristinuskoa 1. ristiretki Ruotsista Kuvassa Valamon luostarin pääkirkko, rakennettu 1800-luvulla. Novgorodin ruhtinas Jaroslav lähetti munkkeja lähetystyöhön Laatokan Karjalaan Ensimmäiset seurakunnat V.1240 kilpailu Karjalasta johti taisteluun Neva-joella.

NEVA-JOEN TAISTELU Vuonna 1240 Ruotsi kokosi ristiretkeläisjoukon, jonka tarkoituksenaan oli hyökätä aina Novgorodiin asti ja hävittää sen kirkollinen vaikutusvalta. Novgorogin ruhtinas Aleksanteri Nevalaisen tilanne näytti huonolta, sillä apua ei ollut luvassa muilta ruhtinailta. Apua tuli onneksi inkeriläisiltä ja karjalaisilta. Aleksanterin elämänkerran mukaan inkeriläinen heimopäällikkö Pelguin (Pelkonen) oli nähnyt näyn, jossa kaksi venäläistä marttyyriruhtinasta purjehti Neva-jokea pitkin ja lupasivat auttaa Aleksanteria. Tämä näky vahvisti Aleksanteria ja hän uskoi olevansa oikealla asialla. Vihollisjoukot kohtasivat toisensa Neva-joen suulla. Pääsy Novgorodiin jäi ruotsalaisille haaveeksi ja pahoin selkäänsä saaneena eloon jääneiden ristiretkeläisten piti palata takaisin jo ennen aamun koittoa. Tuho oli sen verran perinpohjainen, että kronikan mukaan sen täytyi olla enkelin aiheuttama. Ruhtinas Aleksanteri on saanut lisänimen Nevski ja hänen voittonsa pelasti ortodoksisen uskon sekä Novgorodissa että Karjalassa. Aleksanteri Nevski on julistettu pyhäksi ortodoksisen uskon puolustamisen vuoksi.

V. 1323 solmittiin 1.rauhansopimus Ruotsin ja Novgorodin välillä. Suomi jaettiin kahtia Rajasta tuli myös uskontojen raja Lännessä toimi katolinen kirkko Idässä ortodoksinen