10. Polarimetria 1. Polarisaatio tähtitieteessä 2. Stokesin parametrit 3. Polarisaattorit 4. CCD polarimetria.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Yleistä Läsnäolovelvollisuus Poissaolojen selvitys Käyttäytyminen
Advertisements

Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka Kari Sormunen Kevät 2012
Aaltoliike Harmoninen voima: voiman suunta aina kohti tasapainoasemaa, esim. jousivoima Jaksonaika T = aika, jolloin värähtelijä palaa seuraavan kerran.
kvanttimekaniikka aalto vai hiukkanen Mikko Rahikka 2004
Yhtälön ratkaiseminen
Valon taittuminen (refraction)
Robust LQR Control for PWM Converters: An LMI Approach
FYSIIKKA 8 AINE JASÄTEILY
3 ATOMIN MALLI.
Estimointi Laajennettu Kalman-suodin
© 2010 IBM Corporation1 Etusivun muokkaaminen  Portaalisivut ja niihin määritetyt komponentit muodostavat varsinaiset internet-sivut.  Etusivu muodostuu.
Luku 5 – Tietojen hakeminen sovelluksiin
Tiheys.
Sensorifuusio Jorma Selkäinaho.
ERIKOISKULJETUS TRAKTORILLA
2.8.3 Abstraktit tietotyypit
Johdetun luokan määrittely tMyn1 Johdetun luokan määrittely •Kun johdettu luokka periytetään kantaluokasta, saadaan kantaluokan jäsenet enemmän tai vähemmän.
Hypoteesin testeistä Testin valinta perustuu aina tutkimusongelmaan ja kuvailuun (joka perustuu mitta-asteikoihin) Testaus ei koskaan ole itsenäinen, vaan.
Graafisen esityksen laatiminen taulukkolaskentaohjelmalla (excel 2013)
Mesoskooppinen Josephsonin ilmiö
Yhdistetty M-ary ASK ja M-ary PSK Timo Mynttinen1 Yhdistetty M-ary ASK ja M-ary PSK Tähän asti on kerrallaan käytetty yksinomaan joko amplitudia, taajuutta.
AS Automaation signaalinkäsittelymenetelmät
Tekstin muotoilu Wordilla:
OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT. LUOKKA JAVA ohjelma koostuu luokista LUOKKA sisältää metodeja molemmat sisältävät attribuutteja eli muuttujia.
Poikkeuskäsittely- lohkot tMyn1 Poikkeuskäsittelylohkot try-catch Poikkeustilanteiden käsittelymekanismi toteutetaan varatuilla sanoilla try, throw ja.
MAB8: Matemaattisia malleja III
pieni kokoelma mekaniikan suurejärjestelmästä Mikko Rahikka 2001
(Joskus puhutaan myös komponenttitestauksesta.) Pienin kokonaisuus, joka on järkevä testata erikseen. ● Perinteisesti yksittäinen aliohjelma. ● Olio-ohjelmien.
Graafisen esityksen laatiminen taulukkolaskentaohjelmalla (excel 2007)
Mittaustekniikka (3 op)
T Personal SE assignment Project progress tracking and control.
TIETO JA TIETOKONEOHJELMA TIETOKONEOHJELMA KÄSITTELEE TIETOJA TIETOJA VOIDAAN KÄSITELLÄ OHJELMASSA VAIN SALLITUILLA MENETELMILLÄ.
2. Vuokaaviot.
2 SÄTEILYÄ JA AINETTA KUVATAAN USEILLA MALLEILLA
SAH105 STAATTINEN KENTTÄTEORIA
LÄÄKELASKENTA Kaasulaskut
Haasteellinen vuorovesi-ilmiö
1. Usean muuttujan funktiot
Vaihemodulaatio Vaihemodulaatio ja taajuusmodulaatio muistuttavat suuresti toisiaan. Jos moduloidaan kantoaallon vaihekulmaa, niin samalla tullaan moduloiduksi.
Toimisto-ohjelmat TVT osana Sädettä. Tehdään kyselylomake joko tekstinkäsittely- tai taulukkolaskentaohjelmalla. Pilvipalveluita käytettäessä saadaan.
Selitys Kiintotähdille on ainakin kaksi loogista selitystä. 1.Tähtien asema on todellakin muuttumaton toisiinsa nähden. Tämä käsitys on vallalla hyvin.
Validiteetti ja reliabiliteetti
1 5. Atomin rakenne Vetyatomi Ulkoisten kenttien aiheuttama energiatasojen hajoaminen, Zeemanin ilmiö Elektronin spin Monen elektronin atomit Röntgensäteilyn.
Muuttujien riippuvuus
Vaasan yliopisto / Sähkötekniikka SATE11XX SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA (LISÄOSA) 6.TASOAALTOJEN POLARISAATIO.
Rinnakkaisuus Järjestelmässä, jossa voi olla useita prosesseja rinnakkain suorituksessa voi tulla tilanteita, joissa prosessien suoritusta täytyy kontrolloida.
Kontrollirakenteet laajemmin
Havainto. Taivaalla näkyvistä kohteista tutuimpia on Otava, eli Ursa Major (Iso Karhu) Se kiertyy öisellä vaelluksella Pohjantähden ympärillä.
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
Lämpövyöhykkeet ja ilmasto
Havaitsevan tähtitieteen peruskurssi I, yhteenveto Luento , T. Hackman & J. Näränen.
HTTPKI, kevät 2009, Yhteenveto Havaitsevan tähtitieteen peruskurssi I, yhteenveto Luento , T. Hackman & J. Näränen.
11. Astrometria, ultravioletti, lähi- infrapuna 1. Astrometria 2. Meridiaanikone 3. Suhteellinen astrometria 4. Katalogit 5. Astrometriasatelliitit 6.
Valoa kohti | Kevätauringossa on kiva kuvata Vasta-aurinko heijastavat pinnat (suodatus) Mikko Laaksonen olisi Osa 1/2.
Kuinka kuvata materiaalin puristuvuutta tabletin kehityksen optimoimiseksi ? Laura Yrjänäinen Perustuu konferenssitiivistelmään: C.M.D. Gabaude,
Maailmankaikkeuden rakenne
Miika Kuusinen LTY/Tietoliikenteen laitos 2003
MapInfon tiedostot TAB – Tiedosto, jonka avulla tietokanta avataan MapInfossa. Tiedostossa tietoja kentistä ja koordinaattijärjestelmästä. DAT, XLS. TXT.
Havaitsevan tähtitieteen pk I, kevät 2011
5. Datan käsittely – lyhyt katsaus Havaitsevan tähtitieteen peruskurssi I, luento Thomas Hackman.
Sateenkaari. Mikä on sateenkaari? -Sateenkaari on spektrin väreissä esiintyvä ilmakehän ilmiö. -Spektri eli kirjo tarkoittaa yleisesti havaitun suuren.
Bridgen jatkokurssi 2 – lähtökortit jatkuvat
3 Suureyhtälöt Fysiikan tehtävän ratkaisu:
1 Termodynaaminen systeemi
Kemiallinen analyysi Kemiallisella analyysilla tarkoitetaan kemiallisin tai fysikaalisin keinoin tapahtuvaa tutkittavan aineen koostumuksen määrittämistä.
Valon taittuminen Valo taittuu tullessaan vinosti kahden erilaisen läpinäkyvän aineen rajapintaan. Optinen tiheys kuvaa aineen kykyä taittaa valoa. Pienet.
Tasaisen liikeen malli
3 ATOMIN MALLI.
SATE1110 SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA
Atomin polarisoituminen
Esityksen transkriptio:

10. Polarimetria 1. Polarisaatio tähtitieteessä 2. Stokesin parametrit 3. Polarisaattorit 4. CCD polarimetria

10.1 Polarisaatio tähtitieteessä Polarisaatiota mittaamalla päästään käsiksi moniin fysikaalisiin ominaisuuksiin, joihin spektreillä ja/tai fotometrialla ei päästä.  esim. spatiaaliset, aikariippuvat ilmiöt Polarimetriset ilmiöt ovat usein paljon vaikeampia havaita kuin muilla menetelmillä havaittavat (signaali heikompi) Periaatteessa aina, kun valo kohtaa jotenkin orientoitunutta ainetta, se polarisoituu (esim. pöly magneettikentässä) Myös monet fysikaaliset ilmiöt tuottavat polarisoitunutta valoa.

10.1 Polarisaatio tähtitieteessä Negatiivista lineaaripolarisaatiota havaitaan mm. Aurinkokuntien ilmakehättömien kappaleiden pinnalla

10.1 Polarisaatio tähtitieteessä Komeetta Hale-Bopp normaalissa valossa ja polarisaatiomittaus Nuorta tähteä kiertävä pölykiekko

10.1 Polarisaatio tähtitieteessä Valon polarisaatio Linnunradassa

10.1 Polarisaatio tähtitieteessä Zeemanin ilmiö perustuu atomin magneettimomentin vuorovaikutuksesta ympäröivän magneettikentän kanssa Tuloksena on emissioviivan “hajoaminen” useampaan osaan Se, kuinka monta viivaa on näkyvissä, riippuu tarkastelusuunnasta Viivat ovat polarisoituneita

10.2 Stokesin parametrit (kertausta) Lineaaripolarisaatio Ympyräpolarisaatio (yleisemmin elliptinen polarisaatio)

10.2 Stokesin parametrit (kertausta) Polarisoituneen valon sähkövektori piirtää taivaalla ellipsiä, jonka positiokulma määritellään ellipsin isoakselin ja pohjoisen väliseksi kulmaksi. Polarisoitunut valo voidaan kuvata Stokesin parametrien avulla. I on kokonaisintensiteetti, Q ja U liittyvät lineaaripolarisaation kontribuutioon ja V määrittää ympyräpolarisaation kontribuution

10.2 Stokesin parametrit (kertausta) Missä (a ja b ovat ellipsin akselit) Jos eli niin säteilyn sanotaan olevan polarisoitumatonta Polarisaatioaste P saadaan mm. kaavasta

10.2 Stokesin parametrit (kertausta) Positiokulma on: Usein käytetään ns. normeerattuja Stokesin parametreja Q/I=P Q ja U/I=P U joista saadaan polarisaatioaste Polarisaatioaste ja positiokulma voidaan mitata havainnoista, jos käytössä on sopiva mittalaite.

10.2 Stokesin parametrit (kertausta) Stokesin parametrit kuvaavat muuten täydellisesti sähkömagneettista säteilyä, mutta ei ota huomioon vaihetta Formalismi sopii vain tilanteisiin, joissa säteily ei ole koherenttia. Säteen kohdatessa optisen elementin muuttuu Stokesin vektori. Muutosta voidaan kuvata Müllerin matriisilla.

10.3 Polarisaattorit Polarisaattorilla tarkoitetaan optista komponenttia tai komponentteja, joilla saapuva valo muutetaan polarisoiduksi valoksi, jonka voimakkuus voidaan mitata. Suurin osa näistä perustuu nykyisin ns. kaksinaistaittaviin (birefringent) materiaaleihin (esim. kalsiitti) Tällaisillä materiaaleilla on kaksi eri taitekerrointa. Taitekerroin riippuu saapuvan säteilyvektorin värähtelysuunnasta optisen akselin suhteen. Kaksinaistaittavista materiaaleista voidaan rakentaa optisia komponentteja, jotka jakavat saapuvan valon kahdeksi säteeksi, joiden polarisaatio on toistensa suhteen 90° kääntynyt. Näitä säteitä kutsutaan o- (ordinary) ja e- (extraordinary) säteiksi Myös polaroidilevyjä käytetään (kirjan polarisaattori!)

10.3 Polarisaattorit

10.3 Aaltolevyt ns. aaltolevyillä voidaan mm. kääntää lineaaripolarisaation tasoa tai muuttaa ympyräpolarisaatiota lineaariseksi Ne on tehty kaksoistaittavasta (birefringent) materiaalista, usein kalsiitista mutta mm. jotkut polymeerit käyvät /2 ja /4 aaltolevyt ovat yleisimmin käytetyt

10.3 /2 aaltolevy Puoliaaltolevyllä saadaan käännettyä lineaarisen polarisaation suuntaa Siinä vaiheviive o- ja e- säteiden välillä on 180° Näin jos mittausten välillä käännetään puoliaaltolevyä 0°, 22.5°, 45° ja 62.5° saadaan o- ja e-säteiden intensiteetti mitattua kulmilla 0°, 45°, 90° ja 135°

10.3 /4 aaltolevy Neljäsosa-aaltolevyllä voidaan muuttaa elliptisesti- tai ympyräpolarisoitunut säteily lineaarisesti polarisoituneeksi Siinä vaiheviive on 90°

10.3 Wedged Double Wollaston (WeDoWo) Esimerkki nykyaikaisesta CCD polarimetrisesta ratkaisusta, jossa neljä polarisaatiotilaa saadaan mitattua kerralla Haittapuolena pieni kuvakenttä

10.4 CCD polarimetria CCD polarimetriassa saadaan yleensä mitattua samanaikaisesti sekä o- että e-säde käyttämällä puoliaaltolevyn ja kalsiittilevyn yhdistelmää (myös polaroideja käytetään) Tällöin ilmakehän polarisaatio (ja suurin osa muistakin systemaattisista häiriöistä) voidaan jättää huomiotta Ongelmana ylläkuvatussa menetelmässä on usein melko pieni kuvakenttä ja säteiden kulmaerotus. Tätä ongelmaa ei ole jos käytetään polaroidia tms. polarisaattoria, missä päästetään vain yksi polarisaatiokulma mittalaitteelle, mutta silloin menetetään yleensä yli 60% fotoneista.

10.4 CCD polarimetria Mittauksissa hyvä pitää mielessä intensiteetin vaihtelu mittauksen eri vaiheissa (esim. puoliaaltolevyn eri kulmilla), jotta kohde ei saturoidu CCD -kamerassa. Varsinkin korkeasti polarisoituneilla kohteilla. Polarisaatiomittauksen redusointi tapahtuu pitkälti samaan tyyliin kuin fotometriassakin. Datapisteiden mittaus kuvasta on yleensä suhteellista fotometriaa.

10.4 CCD polarimetria

10.4 Polarisaatiostandardit Jotta polarisaatiomittaukset saadaan muunnettua vertailukelpoisiksi, on mitattava standardeja Hyviä standardeja on melko vähän ja ne voivat olla hankalia havaita

10.4 Nollapolarisaation standardit Mittalaitteessa on usein jonkin verran polaroivia komponentteja, joiden vaikutus tulee poistaa Tätä varten täytyy havaita kohteita, joiden polarisaatio on mahdollisimman sattumanvaraista Standardi kannattaa havaita samassa kohtaa kuin itse kohdekin

10.4 Nollapolarisaation standardit

10.4 Korkean polarisaation standardit Lineaaripolarisoituneita tähtiä, joiden positiokulma tunnetaan taivaan koordinaattien suhteen. Tarvitaan instrumenttipolarisaatiokulman muuttamiseksi johonkin haluttuun koordinaattijärjestelmään (positiokulman nollakohdan määrittämiseksi) Täytyy aina havaita vähintää kahta, joiden polarisaatiokulmat eroavat riittästi toisistaan

10.4 Korkean polarisaation standardit

10.4 Lineaaripolarimetria Käytetään puoliaaltolevyä Yleisin polarisaatiomittaus Suurin osa polarisaation avulla tutkittavasta fysiikasta tuottaa lineaaripolarisaatiota

10.4 Lineaaripolarimetria Polarisaatioasteen ja -kulman määritys (esim.):

10.4 Ympyräpolarimetria Käytetään puoliaaltolevyn sijasta neljäsosa- aaltolevyä Mitataan aaltolevyn kulmilla 0°, 90°, 45° ja 135° Mahdollisesta kohteesta tulevasta lineaaripolarisaatiosta voi päästä eroon pyörittämällä mittauksen aikana neljäsosa-aaltolevyn eteen sijoitettua puoliaaltolevyä Ympyräpolarisaation mittauksiin ei ole saatavilla hyviä standardeja

10.4 Ympyräpolarimetria Ympyräpolarisaatioaste voidaan laskea havainnoista:

10.4 Spektropolarimetria Kuin muukin CCD polarimetria, mutta mukaan otetaan vielä rako ja esim. grismi (hilaprisma) Vaatii siis todella paljon fotoneita Päästään käsiksi aallonpituudesta riippuviin polarisaatioefekteihin Täytyy ottaa aina kaksi kuvaa, joista toisessa säteet ovat vaihtaneet paikkaa, jotta päästään eroon luvun aikana tapahtuvista epälineaarisuuksista