Lestadiolaisuus ”Jeesuksen nimessä ja sovintoveressä”

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Taivas…. Miten pääsen sinne?.
Advertisements

Helluntailaisuus.
Seurakunnan syntyminen ja pioneerityö
Sääntöjensä mukaan SRK julkaisee, kustantaa ja levittää omaksumansa hengen mukaista kirjallisuutta, sanoma- ja aikakauslehtiä sekä muita kustanteita. Julkaisujen.
Vastuun tasot Tukikohta-seurakunnassa
Uusi testamentti alkukieli kreikka 27 kirjaa
Valittu kansa – Israel vai me?
NÄEN SEURAKUNNAN... Apt.2:41 -. Näky ohjaa Perus asiakirjat ovat: Arvot ja näky Matt.22:6.
KRISTINUSKON ENSIASKELEET
Viides etappi PYHIINVAELLUS JUMALAN VOIDELTUA SEURATEN LAINKUULIAISESTA KANSALAISESTA JUMALAN LAPSEKSI.
Pohjana Jeesuksen elämä ja opetus.
LUTERILAINEN KIRKKO.
Menkää kaikkialle maailmaan ja julistakaa evankeliumi kaikille luoduille. Markus 16:15.
Vapaakirkollinen liike
BAPTISMI.
Katumuksen sakramentti
Hyvä ja paha Muistiinpanot 9. luokan oppikirjan 3. kappaleeseen
PYHÄ KOLMINAISUUS Stefan Holm: Kirkon jäsenenä – Oppikirja 9. luokalle. Kappale 7. Kuvat:
KRISTUS 9lk/UO2.
Papisto turvaa jatkuvuuden
Katolinen kirkko Elina, Hanna ja Tomi. Yleistä katolisesta kirkosta  johtaja paavi, jonka uskotaan olevan Kristuksen sijainen maan päällä  kristillisistä.
Lähetysopetus rippikoulussa Esimerkkejä lähetysoppitunnilla käsiteltävistä asioista.
Katolinen kirkko. Historia ja faktat Katolinen kirkko syntyi vuonna 1054, kun kristityt jakaantuivat katolilaisiin ja idän ortodokseihin. Katolilaisen.
PYHIINVAELLUS JUMALAN VOIDELTUA SEURATEN LAINKUULIAISESTA KANSALAISESTA JUMALAN LAPSEKSI Yhdeksästoista etappi
Islam nykypäivänä ja sen suuntaukset
Sääntöjensä mukaan SRK julkaisee, kustantaa ja levittää omaksumansa hengen mukaista kirjallisuutta, sanoma- ja aikakauslehtiä sekä muita kustanteita. Julkaisujen.
Adventismi Adventus = tuleminen, Jeesuksen takaisin tuleminen.
KRISTILLISEN OPIN KEHITTYMINEN ENNEN JA JÄLKEEN KONSTANTINOLAISEN KÄÄNTEEN UE2 LAJM.
Länsi-Suomen rukoilevaisuus Krista H. 2B hui. Alku Liisa Eerikintytär koki vuonna 1756 voimakkaan herätyksen Kerrotaan, että hän luki paimentaessaan Arthur.
PIRSTOUTUNUT KRISTIKUNTA JA UUSI MAAILMANKUVA Luku 10 – Motivointi 2.
Oppi, sakramentit, rukoukset, Jumalanpalvelus ja seurakunnan toiminta
12. Reformoidut kirkot Ydinsisältö.
15. Vapaakristillisyys.
Helluntailaisuus Historia
1 JUMALA Luku 1 – Opetusvinkki 1.
Kristinuskon oppi maailman suurin uskonto (2,1 mrd kannattajaa), perustuu Jeesus Nasaretilaisen toimintaan ja julistukseen Yhteinen historia juutalaisuuden.
Kuvia helluntaiseurakunnasta
ORTODOK-SINEN KIRKKO eli kreikkalais- katolinen kirkko.
Ortodoksinen kirkko .
Pietismi.
Jehovan todistajat - perustaja Charles Russell USA:ssa 1870-luvulla
ANGLIKAANINEN KIRKKO - Syntyaika ja –paikka: 1500-luvulla Englannissa reformation seurauksena - Kannattajamäärä: n. 80 miljoonaa; Suomessa n Levinneisyys:
KRISTINUSKO kpl 8.
Reformoitu opetus.
Kristinuskon harjoittaminen ja elämäntavat
Kristinusko – armo ja sovitus
Ja Suomen Rukoilevaisen Kansan Yhdistys
PIETISMI ….
Katolinen kirkko.
LUTERILAISEN KIRKON SYNTY
eli evankelinen herätysliike
Vapaat suunnat (HELLUNTAIHERÄTYS, VAPAAKIRKKO, METODISTIKIRKKO, PELASTUSARMEI-JA, ADVENTTIKIRKKO JA BAPTISTIKIRKKO) - eivät halua olla sidoksissa valtioon.
Protestanttiset kirkot
Luterilaisuus Luterilaisuus on protestanttinen kristinusko
3. Ortodoksinen kristillisyys
Lähetysopetus rippikoulussa
Luterilaisuus Luterilaisuus on protestanttinen kristinusko
Kirkkoherra Pekka Tuovinen Rautalammin seurakunta
Herätysliikkeet Suomessa
RAAMATUN PUNAINEN LANKA
Reformoidun teologian oppi
Mikä/kuka on kristitty?
4. Luterilainen kristillisyys
”Ruoveden rohkaisijat”
Suomen evankelis-luterilaisen kirkon toiminnan suunta vuoteen 2020
16. Kristillisperäiset uskonnot
Pirstoutunut kristikunta ja uusi maailmankuva
Yllä vallan maailman. Yllä kaiken voiman valtavan. Yllä tiedon ja viisaan ihmisen on valta, voima, viisaus Jeesuksen.
Lähetysopetus rippikoulussa
:,: Kaikki, joita Henki johtaa, saavat nimen: lapsi Jumalan. :,:
Esityksen transkriptio:

Lestadiolaisuus ”Jeesuksen nimessä ja sovintoveressä”

Lestadiolaisuus syntyi Pohjois-Ruotsissa puhjenneen kansanherätyksen seurauksena, josta se levisi mm. Suomeen ja Ruotsiin. Lestadiolaisuuden merkittävin johtaja on ruotsalainen Lars Levi Laestadius, jonka mukaan herätysliike sai nimensä. Laestadius korosti opetuksissaan, että ihmisen tulisi tehdä parannus: - oikealta kristityltä vaaditaan raittiutta - jokainen kristitty on velvollinen tekemään lähetystyötä - jokainen kristitty on velvollinen käännyttämään ihmisiä uskoon Laestadiuksen jälkeen johtajaksi nousi Juhani Raattamaa - muovasi Laestadiuksen opetuksen pohjalta rippiopin Syntien tunnustaminen ja synninpäästö ovat lestadiolaiselle uskonkäsitykselle tärkeitä (”kaikki synnit anteeksi Jeesuksen nimessä ja veressä”)

Lestadiolaisuudessa on useita suuntauksia, joista kolme suurinta ovat: Lestadiolaisuudessa on useita suuntauksia, joista kolme suurinta ovat: - vanhoillislestadiolaisuus - esikoislestadiolaisuus - rauhanalaisuus Lestadiolaisuus on haarautunut useaksi suunnaksi, koska eri suuntien välillä nousi esille ristiriitoja joista ei päästy yhteisymmärrykseen. Suuntien välisiä yhtäläisyyksiä ovat: - parantumisen ja armon korostaminen - ero Pyhän Hengen saaneiden uskovien ja ei-uskovien välillä - opetus siitä, että syntien anteeksiantamisen valta on kaikilla oikein uskovilla Keskeisiä tapahtumia lestadiolaisilla ovat seurat Ainoa uskonopin ohje ja auktoriteetti on Raamattu

Vanhoillislestadiolaisuus ”Jumalan lapset, Siioni, Jumalan valtakunta” Vanhoillislestadiolaiset ovat suurin lestadiolaisten ryhmä Vanhoillislestadiolaisille seurat ovat tärkeitä - suurin lestadiolaisten seuratapahtuma on suviseurat - vuosittain suviseuroilla käy 80 000 – 100 000 ihmistä Vanhoillislestadiolaiset pitävät syntinä: - päihteitä - TV:n katselua, elokuvia ja teatteria - konsertteja - meikkaamista - kilpaurheilua - ehkäisyä - homoja / homoavioliittoa - esiaviollista seksiä On myös asioita, joihin vanhoillisilla on kielteinen suhtautuminen muttei sen kiertäminen ole ehdotonta (esim. esiaviolliset suhteet) Uskonoppi perustuu ns. eksklusiiviseen eli muut ulos sulkevaan seurakuntajärjestykseen KIELLETTY HEDELMÄ TRAILERI

• Vanhoillislestadiolaiset noudattavat kahta sakramenttia, jotka ovat: - kaste - ehtoollinen • Sakramentit ovat armonvälineitä - esim. ehtoollinen on syntien anteeksiantamuksen, sovituksen ja lunastuksen ateria • Vanhoillislestadiolaisuuden pääkannatusmaa on Suomi. • Vanhoillislestadiolaisuuden ajatus kiteytyy lauseeseen ”Yksin Raamattu, sola scriptura”

Esikoislestadiolaisuus ”Lapin vanhimmat” • Heidän mukaansa lestadiolaisuuden johtohahmoja ovat Jällivaaran alueen vanhimmat saarnamiehet • Esikoislestadiolaisuus korostaa koruttomuutta ja elämän yksinkertaisuutta • Esikoiset ovat vanhoillisia avoimempia suhteessa kirkkoon ja muihin herätysliikkeisiin. • Esikoislestadiolaisten keskus on Ruotsin vanhalla suomalaisalueella ja esikoislestadiolaisia on noin 10 000 • Esikoislestadiolaisuus on toisiksi suurin lestadiolaisuuden suuntaus, 24 000 ihmistä maailmassa kuuluu tähän ryhmään • Esikoislestadiolaisuudella on useita haaroja: - pikkuesikoisuus (1934) - leeviläisyys (1965) - niskalaisuus A (1976) - steeriläisyys (1977) - niskalaisuus B (1979) • Syntien anteeksiantamus on tärkeä osa uskoa • Jumalan sanaa kuullaan seuroilla

Esikoislestadiolaisuudella ei ole ns Esikoislestadiolaisuudella ei ole ns. ”sääntöjä”, vaan jokainen esikoinen vastaa uskostaan itse. Esikoislestadiolaisille ei suositella esimerkiksi television katselua, musiikin kuuntelua, elokuvia, tanssia yms., koska ne etäännyttävät ihmisen siitä mikä on olennaista eli taivaasta ja Jumalasta.

Rauhasanalaisuus Muodostui 1930-luvun lopulla omaksi haarakseen Liike edustaa vankalle sielunhoidolle ja keskinäisen yhteyden pohjalle rakentuvaa, Jumalan sanaan turvautuvaa kristillisyyttä - sitoutumista yksin raamattuun Vuosittainen tärkein tapahtuva suvijuhlat, jotka kokoavat ympäri maan ja maailman ihmisiä Liikkeen lapsi- ja nuorisotyö ympärivuotisia Ulkolähetystyötä Virossa ja Venäjällä Vuosittainen rauhan sana – lehti Seurassa lauletaan paljon - virsikirjojen lisäksi ahkerassa käytössä Siionin matkalaulut - kirja Kannattajia Pohjoismaissa ja Pohjois-Amerikassa yhteensä noin 16 000 – 19 000 jäsentä