Biopolttoaine Biopolttoaine on biomassasta eli eloperäisestä aineesta valmistettu polttoaine; Biopolttoaineesta saatavaa energiaa kutsutaan bioenergiaksi.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Energian tuotanto, käyttö ja päästöt Suomessa ja globaalisti
Advertisements

Kestävää kasvua biotaloudesta
Globaaliin maankäyttöön liittyviä näkökohtia Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskus Ilmastopaneelin tiedotustilaisuus
Metsäteollisuuden käyttämästä puusta 67 % tulee yksityismetsistä
Pellervon Päivä , Helsinki Pasi Holm.
CO2-raportti | 2014 SOMERON KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT ENNAKKOTIETO VUODELTA 2013.
Resurssitehokkaat ratkaisut – kestävää liiketoimintaa Pekka Paasikivi Lähivesistä Itämereen
Mistä puhutaan, kun puhutaan bioenergiasta?
Mitä ilmansaasteet ovat?
Metsät ja hyvinvointi – metsien käytön mahdollisuuksia Sini Harkki Vapaus valita.
LUMA-viikko 2005 Kemia Kemian 4. kurssin ryhmä teki julisteita, joissa pohdittiin keinoja kasvihuoneilmiön heikkenemiseen.
Uusiutuvat energialähteet
Palmuöljy yhteiskuntavastuuun koetinkivenä, Greenpeacen kommentti
Itä-Suomen Energiatoimisto ltä-Suomi - Uusiutuvan energian mallialue Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnalliset liitot.
” Julkisen liikenteen uudistamiseen julkisin hankinnoin ” Mikko Jokinen,Ympäristötoimenjohtaja Turun kaupungin ympäristö- ja kaavoitusvirasto TEKES-aamukahvit.
Yritys • Kotipaikkana Haapavesi • Perustettu vuonna 2002 • Pääomistaja on Agronic Oy, joka on myös PK yritys • Kehittää uusiutuvien energiamuotojen käyttöä.
Juhani Karvonen, Soome Metsaselts
Monikäyttöinen paperi
Jätteiden lajittelu ja kierrätys
Irti fossiileista Puusta uusiutuvaa materiaa ja voimaa.
Uusia energianlähteitä: Torrefioidut pelletit puuraaka-aineesta
PUU, TURVE JA BIOMASSA.
Bioenergian edelläkävijät - hanke. Bioenergian edelläkävijät TOIMINTA-AIKA – (Hankepäätös 2. ja ) Elinkeinojen kehittämishanke.
Kainuun bioenergiaohjelma KAIBIO Timo Karjalainen Kaukametsä
Junttilan tila: Mädättäminen energiantuotannossa
1 Mitä kuntani voi tehdä ilmastonmuutoksen suhteen? Kuntapäättäjän ja kansalaisjärjestön yhteistyö Ilmastovastaava Leo Stranius.
Sukunimi Salo 2009 Salon kaupungin energia- ja kasvihuonekaasutase vuodelle 2009.
4/8/2017 UE direktiivin tavoitteiden saavuttamisen edellytykset ja vaikutukset sekä mukanaan tuomat kehittämistarpeet alueellisen energiayhtiön näkökulmasta.
Muovien kierrätys.
BIOENERGIA Osa uusiutuvista energialähteistä (kts. dia 2)
Kivihiili. Maailman eniten käytetty sähkötuotannon polttoaine Öljyn jälkeen maailman tärkein energianlähde.
CO2-raportti | 2012 KUUSAMON KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT ENNAKKOTIETO VUODELTA 2011.
Bioenergia, Suomen kansallinen voimavara Konkreettisia toimia energia- ja ilmastostrategiaan FINBIO ryPuuenergia r.y.Turveteollisuusliitto ry.Suomen turvetuottajat.
PUUPOLTTOAINE. Puupolttoaine - Puupolttoaine on polttoaineena käytettävää biomassaa eli biopolttoainetta, joka on peräisin puun rungosta, oksista tai.
ENERGIAN TUOTANTO SUOMESSA. SUOMEN TÄRKEIMMÄT ENERGIANLÄHTEET Puupolttoaineet: Energiakäyttöön puun kuori, sahanpuru ja mustalipeää. Myös oksat ja kannot.
Bioenergia, Suomen kansallinen voimavara Tavoitteet 2010 FINBIO ryPuuenergia r.y.Turveteollisuusliitto ry.Suomen turvetuottajat ry.
Puu energian lähteenä. Puu on huomattava uusiutuvan energian lähde Uusiutuvan energian lähteitä ovat tuuli, vesi, aurinko, maalämpö, peltojen ja metsien.
Jätteet energiantuotannossa. Miten jätettä tuotetaan? Me kaikki tuotamme jätettä joka päivä. Suomalainen tuottaa jätettä yli 500 kiloa vuodessa, josta.
Maapallon metsät.
VIHDIN KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT 2008–2015 ENNAKKOTIETO VUODELTA 2016
Energiavuosi 2016 Kaukolämpö
TURVE On muodostunut kuolleista kasvin osista maatumalla kosteissa olosuhteissa. Kasvava turvekerros syntyy, kun kasvit eivät pääse hajoamaan hapenpuutteen.
Uusiutuvan energian kuntakatselmukset Tampereen seudulla
Ilkka Reko, myyntijohtaja
SOMERON KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT 2009–2015 ENNAKKOTIETO VUODELTA 2016
Toimitusjohtaja Pasi Holm, PTT Pellervon Päivä Helsinki
Metsähakkeen tuotanto ja käyttö
Maapallon metsät.
Tiivistelmä 12. Energian tuotanto ja käyttö
VAASAN KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT 2011–2015 ENNAKKOTIETO VUODELTA 2016
8 Raaka-aineet ja 9 Energia
Mitkä ovat ihmisen rakennusaineet?
I AINEET YMPÄRILLÄMME Kemia on … Aineen eri muodot Maailmankaikkeus
Biodiesel.
Metsäteollisuus Aapo rantonen 8b.
Alkoholeissa ketjurakenteiseen tai sykliseen hiilirunkoon on liittynyt poolinen OH-ryhmä eli hydroksyyliryhmä.
KARKKILAN KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT 2010–2015 ENNAKKOTIETO VUODELTA 2016
Bensiiniautosta Bioetanoliauto ?
1 Biopolttoaineet Bioenergian lähteitä lämpölaitoksissa voivat olla
Case – esittely Emännänkatu 2, Kaarina
Eräiden viljelykasvien pinta-alat 2017
Bioenergia on maaseudulla MTK:n tiedotustilaisuus
Kaukolämmön vuositilasto 2017
SOMERON KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT 2009–2016 ENNAKKOTIETO VUODELTA 2017
Kaukolämmön vuositilasto 2017
Projektipäällikkö Ilkka Kovalainen
Päästölaskennan sektorit
Metsäteollisuuden puunkäyttö ja tuontipuu
Päästölaskennan sektorit
SOMERON KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT 2009–2017 ENNAKKOTIETO VUODELTA 2018
Esityksen transkriptio:

Biopolttoaine Biopolttoaine on biomassasta eli eloperäisestä aineesta valmistettu polttoaine; Biopolttoaineesta saatavaa energiaa kutsutaan bioenergiaksi. Biomassaa voidaan kuivata ja polttaa sellaisenaan tai siitä voidaan jalostaa polttoainetta kuten bioetanolia tai biodieseliä. Liikenteen biopolttoaineiden valmistukseen kasvatetaan erityisesti maissia, sokeriruokoa ja öljypalmua. Kaikki Suomessa jakelussa olevat liikenteen polttonesteet sisältävät nykyisin biokomponentteja. Liikenteessä biopolttonesteitä voidaan käyttää sekä bensiini- että dieselpolttomoottoreissa. Etanoli ja metanoli sopivat bensiinin korvaajaksi, biodiesel taas dieselmoottoriin.

Jalostus Biopolttoaineiden raaka-aineet voivat olla peräisin muun muassa metsästä, maataloudesta tai lannasta, yhdyskunta-, maatalous- tai prosessiteollisuuden jätettä. Raaka-ainetta voidaan polttaa suoraan tai sitä voidaan käsitellä termisesti tai biokemiallisesti bakteerien avulla. Biomassan suora poltto on tavallista voimalaitoksissa ja polttopuuna.

Tuotanto maailmalla Vuonna 2009 bioetanolia tuotettiin maailmassa 76 mrd. litraa. Lähes 90 prosenttia tuotettiin Yhdysvalloissa ja Brasiliassa. Biodieseliä tuotettiin vastaavasti 16,6 mrd. litraa, josta EU:ssa tuotettiin puolet. Suurimmissa tuottajamaissa Saksassa ja Ranskassa tuotettiin vuonna 2009 30 prosenttia maailman biodieselistä. Maissista tuotettiin yli puolet maailman bioetanolista ja sokerijuurikkaasta yli kolmannes.

Tuotanto Suomessa Biopolttoaineita saadaan Suomessa metsissä, soilla ja pelloilla kasvavista biomassoista sekä yhdyskuntien, maatalouden ja teollisuuden energian tuotantoon soveltuvista orgaanisista jätteistä. Biopolttoaineet Suomessa: Puuperäiset polttoaineet (teollisuuden jäteliemet ja puutähteet kuten mustalipeä, kuori, puru ja prosessitähteet; metsähakkeet, -murskeet, pilke, puupelletit ja -briketit, kannot, energiapajut, pyrolyysiöljy) Turve (hitaasti uusiutuva biomassapolttoaine) Peltobiomassa (mm. ruokohelpi, öljykasvit, oljet) Biopolttonesteet (etanoli, biodiesel) Biokaasut (kaatopaikkojen, vedenpuhdistamoiden ja maatilojen biotähde-kaasut) Kierrätys- ja jätepolttoaineiden biohajoava osuus

Ympäristövaikutukset Biopolttoaineille ollaan kehittämässä EU:ssa ns. kestävyyskriteereitä, joissa tuotantoa arvioidaan ympäristöllisistä, taloudellisista ja sosiaalisista näkökulmista. Sinänsä biopolttoaineiden raaka-ainetuotanto ei ole muuta maa- tai metsätaloutta haitallisempaa, mutta merkittävä tuotannon lisääminen vaikuttaa luontoon. Puusta ei synny rikkipäästöjä eikä paljon typpipäästöjä. Puun poltto ei nopeuta kasvihuoneilmiöitä. Haittana ovat hiukkaspäästöt, joita vähennetään suodattamalla. Biopolttoaineiden pienpoltossa syntyy hiilivetypäästöjä.

Biopolttoaineiden plussat ja miinukset + Kasvihuonekaasujen osalta neutraali polttoaine + kotimainen ja työllistyvä -kaasuteknologian kehitys kesken -hiukkaspäästöt tekijät : Jenna ja Sanni