KESKIAJAN TIEDE JA KOULUTUS

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
ANTIIKIN KIRJALLISUUS (800 eKr. – 300 jKr.)
Advertisements

Havainto.
Estetiikka on filosofian kauneutta ja taidetta tutkiva osa-alue.
Duaali Teemu Myllynen.
YK 10 Filosofia ja etiikka 7,0 op
ANTIIKKI.
VARHAINEN PUUTTUMINEN
ANTIIKIN KREIKAN TIEDE
Filosofian synty Filosofia on arkipäiväisien asioiden ihmettelyä ja yliluonnollisten kysymyksien pohdiskelua. Filosofiassa argumentointi ja kyseenalaistaminen.
Keskiaika (500 – 1500).
Suotuisan oppimistarinan rakentaminen ET- koulutus/T3/ Tapio Malinen.
Antiikin kreikan tiede ja filosofia :
Keskiajan tiede ja koulutus:
Filosofian opetuksen piirteitä. Mikä on olennaista filosofiassa? Miksi kaikkien Suomen lukiolaisten pitäisi oppia filosofiaa? Mitä kaikkien Suomen lukiolaisten.
Anne Rongas1 Tiedon etsintä  Platon: Varma ja erehtymätön tieto >> sen perusteella löytyisi hyvä elämä ja hyvä valtio.  Todellista tietoa vain pysyvä.
Pohdipas hetkinen näitä:
Raudaskylä Tapio Luoma. evoluutio = biologinen teoria elämän kehittymisestä ja sitä säätelevistä mekanismeista kolme keskeistä kohtaa: 1) lajit.
Selitys Kiintotähdille on ainakin kaksi loogista selitystä. 1.Tähtien asema on todellakin muuttumaton toisiinsa nähden. Tämä käsitys on vallalla hyvin.
Hy02 : Eurooppalainen ihminen
Keskiajan loppu: Mikä Euroopan kulttuurissa johti keskiajan ”loppumiseen” ? Suuri Skisma 1378 – 1415, jolloin kaksi kilpailevaa paavia, nakersi kirkon.
4/9/2017 Mitä filosofia on? Kreikan kielestä sana filosofia = viisauden rakastaminen Länsimainen filosofia syntyi 600 e.Kr. antiikin Kreikassa. Tämä kurssi.
Filosofian juuret ovat antiikin Kreikassa
2.2. – 2.4. Muistiinpano- ja tehtäväkokonaisuus
Filosofian opetuksen piirteitä Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Havainto. Taivaalla näkyvistä kohteista tutuimpia on Otava, eli Ursa Major (Iso Karhu) Se kiertyy öisellä vaelluksella Pohjantähden ympärillä.
Aristoteles ( eKr.) - Antiikin kreikkalainen filosofi ja tiedemies
Suomen aatehistoria ti klo ja ke klo HU P historian perusopinnot (2 op)
Vastaukset kpl 1-5 kertausmoniste 6.luokka
Mikael Agricola Mikael Agricola syntyi vuonna 1510 ja kuoli 9. huhtikuuta vuonna 1557 ja hänen kuolinpäivänsä on vakiintunut liputuspäivä. Keskiajalla.
Keskiajan maailmankuva, elämäntapa & keskiajan ”pimeys”
Bysantin kulttuuri pohjautui antiikin perinteeseen, joka muokattiin
Euroopasta tuli Eurooppa noin 370 – 1500 jKr.
Luku- ja tenttivihjeet 6 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Katolinen kirkko Elina, Hanna ja Tomi. Yleistä katolisesta kirkosta  johtaja paavi, jonka uskotaan olevan Kristuksen sijainen maan päällä  kristillisistä.
MIKÄ ON TUTKIMUSTEN TILANNE? MISSÄ MENNÄÄN?
Katolinen kirkko. Historia ja faktat Katolinen kirkko syntyi vuonna 1054, kun kristityt jakaantuivat katolilaisiin ja idän ortodokseihin. Katolilaisen.
Normatiivinen etiikka Normatiivinen etiikka antaa ohjeita siitä miten meidän tulisi elää. 1)Hyve-etiikka. Erityisesti antiikin filosofien (Sokrates, Platon.
Tiedon ja todellisuuden filosofia Fi3 Karhulan lukio 2016 (ANP)
1 Tehtävien vastaukset. Taito (s. 16) Keksi ihmetteleviä kysymyksiä a)äärettömyydestä Esimerkiksi: Mitä ääretön tarkoittaa? Voiko avaruus olla ääretön?
Kristinusko ja tiede Antiikin Kreikka ja Rooma (n.700 eKr. – 500 jKr.) - apologia: kristinuskon puolustus antiikin filosofeja vastaan filosofian keinoin.
LÄNNEN KIRKKO USKONNOLLISENA VAIKUTTAJANA
Fyysikan historiaa.
Okkultismi Okkultismi eli salaoppi tai salatiede tarkoittaa taikuuden tai salaisten oppien avulla tavoiteltavaa tietoa tai tähän tietoon perustuva uskonnollista.
Jesuiitat Jesuiittaveljestö.
KESKIAJAN KULTTUURI ( ) Kristinuskon/ kirkon merkitys
Antiikki ja varhainen filosofia
Uskontojen tieteellinen tutkimus
Eksistentialismi Martin Heidegger.
TIETEELLISEN AJATTELUN JA TIETEEN SYNTY
Kokoa oheiseen kuvioon keskeiset tiedot kustakin tiedemiehestä
Skolastiikka Filosofian ja teologian yhdistämää tiedettä kutsutaan skolastiikaksi Skolastiikan tavoitteena oli osoittaa, että kirkon oppi oli sopusoinnussa.
LUONNONTIETEELLISEN MAAILMANKUVAN SYNTY (s )
LÄNNEN KIRKKO KULTTUURISENA VAIKUTTAJANA
Eksistentialismi Eero Jussila.
Viisauden rakastamista……
1 Ydinsisällöt.
Katolinen kirkko Euroopan valtiaana
Tieteellisen ajattelun ja tieteen synty ANTIIKIN AIKANA (s )
Luterilaisuus Luterilaisuus on protestanttinen kristinusko
3. Ortodoksinen kristillisyys
OMAN AJATTELUN KEHITTYMINEN AATE- JA KÄSITEHISTORIA
Luterilaisuus Luterilaisuus on protestanttinen kristinusko
Mitä hyve-etiikka on? Normatiivisen etiikan suuntaus, jonka mukaan eettisen toiminnan kannalta ratkaisevia eivät ole yksittäiset teot, vaan hyveiden toteuttaminen.
TIETEELLINEN TUTKIMUS (7ET)
4. Luterilainen kristillisyys
Skolastiikka Skolastiikka oli keskiajalla merkittävä yliopistotiede jossa yhdisteltiin klassista filosofiaa ja teologiaa. Skolastiikalla ei varsinaisesti.
3-4 Terveyden ja sairauden historiaa
Kirkkohistoria – Eurooppa & Suomi
AKVINOLAINEN.
Maailmankatsomus.
Esityksen transkriptio:

KESKIAJAN TIEDE JA KOULUTUS Filosofia Aurelius Augustinus Augustinus oli Platonisti, hän ajatteli Platonin ideamaailman olevan Jumalan mielessä. Jumalan valo valaisee ihmisen => ihminen tulee viisaaksi Tuomas Akvinolainen filosofisia todistuksia Jumalan olemassaolosta raamattu ja järki johtavat ihmisen totuuteen, jos ristiriitaa, järki on erehtynyt, ei raamattu Keskiajan tieteen ja filosofian suurimmat auktoriteetit olivat Aristoteles ja raamattu Skolastiikka: Raamattu + Aristoteles: Raamatun opit ja järjen filosofia skolastikot, jotka harjoittelivat esim. väitteiden todistelua vastaväitteitä kumoamalla ja pohdiskelemalla teologisia ongelmia

Tuomas Akvinolainen, (1224 – 1274) eräs tärkeimpiä keskiajan Länsi-Eurooppalaisia filosofeja

TÄHTITIEDE JA FYSIIKKA Tähtitieteessä käsitys universumin rakenteesta oli peräisin antiikin kreikan Ptolemaiokselta Maapallo keskellä universumia ja paikallaan Aurinko ja planeetat kiertävät maata omilla kehillään ja uloimpana universumissa on kiintotähtien kehä Fysiikassa Aristoteleen käsitykset ja teleologinen käsitys: Esim. kivi putoaa, koska se pyrkii takaisin maahan, jonne se kuuluu. Aristoteleen oppeja oli vaikea kyseenalaistaa, eikä niin haluttu ennen 1400 – lukua tehdäkään. Aristoteles ja Ptolemaiolainen maailmankuva sopivat kirkon opetuksiin hyvin, mikä vahvisti niiden asemaa

Keskiajalla uskottiin siis Ptolemaioksen universumimalliin, jossa maa oli keskellä ja aurinko ja planeetat kiersivät sitä. Uloimpana universumissa on kiintotähtien kehä. Universumi on siis pallo, jonka keskellä maa. Pallo muodostuu sisäkkäistä pyörivistä kuorista.

LÄÄKETIEDE Ruumiinavaukset oli kielletty => ihmisen anatomian tuntemus oli todella heikkoa Humoraalioppi (ruumiinnesteet) Sairaudet johtuvat neljän ruumiinnesteen (veri, lima, musta sappi, keltainen sappi) epätasapainotiloista Hoitoina oksennutus, peräruiskeet, kuppaus, suoneniskentä Sairauksien tietysti ajateltiin myös olevan paholaisen aikaansaannosta, joten sairaina rukoiltiin ja paastottiin. Taivaankappaleilla ja terveydellä katsottiin olevan yhteys Lääkekasveja tunnettiin. Sydämenmuotoisten kasvien esim. uskottiin parantavan sydänsairauksia. Ihmiseen ja luontoon liittyi lukematon määrä nelijakoja. Esim. Ihmisen luonne oli yhdistelmä neljästä elementistä (Kuuma, kylmä, kuiva, kostea) Lääketieteen kyky parantaa oli heikko, tärkeää olikin kuolemisen taito , ”Ars moriendi”. Rukoukset, rippi ja viimeinen voitelu lohduttivatkin enemmän kuin lääkäri!!!

Keskiajalla ruumiinavauksia tehtiin erittäin harvoin, ehkä joissakin tapauksissa, kun kuolinsyy haluttiin yrittää selvittää. Tässä 1300 – luvun piirroksessa ruumiin avausta valvoo vasemmalla munkki. Yleisesti ruumiinavausta ei pidetty hyväksyttävänä uskonnollisista syistä

Oheisessa piirroksessa on kuvattu kai kyynärvaltimot ja laskimot sekä vatsaontelo. Sydänkin on paikallaan. Veren ajateltiin yhtyvän hengitysilmaan => ”Spiritus Vitalis” tai liikkuvan suonissa edestakaisin vuoroveden tavoin. Yhden teorian mukaan ruoka muuttuu maksassa vereksi, joka häviää kudoksiin.

ALKEMIA Keskiajalla harrastettiin arabien kehittelemää alkemiaa, jossa yritettiin muuttaa eri metalleja kullaksi Alkemistit kehittivät perustan nykyiselle kemialle, mm. tislaamisen ja suodattamisen. Varsinkin ristiretkien jälkeen alkemia ja kemia edistyivät Euroopassa, kun arabien tietämystä saatiin käyttöön.

KOULUTUS Alemmat koulutuspaikat olivat luostari- katedraali- ja kaupunkikoulut. Opiskelukieli oli Latina Oppiaineet olivat seitsemän vapaata taidetta (Ars Liberales) Grammatiikka (latinan kielioppi) Retoriikka (puhetaito) Dialektiikka (väittelytaito) Musiikki Tähtitiede Geometria Aritmetiikka (laskuoppi)

KOULUTUS Ylin koulutus tapahtui yliopistoissa (Universitas), joita syntyi 1000-luvulta lähtien. 4 Tiedekuntaa Filosofinen (kaikille pakollinen maisteritutkinto) Normaalisti n. 5 vuotta Useimmat keskeytti opinnot maisterintutkintoon Maistereilla oli opetusvelvollisuus yliopistoissa

KOULUTUS Jatko-opinnot suoritettiin oikeus- , lääketieteellisessä tai teologisessa tiedekunnassa. Päämääränä tohtorin tutkinto Noin 8 vuoden opinnot Teologinen tiedekunnasta muodostui keskiajan opillinen keskus Väittelyt keskeinen keino Usein julkisia

TÄRKEIMMÄT YLIOPISTOT Pariisi Valtaosa Suomen maistereista opiskeli Pariisissa Bologna (Oikeustiede) Salerno (Lääketiede) Uppsala Pohjoismaiden ensimmäinen Turku 1640