Ilmakehä suojaa elämää

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kasvihuoneilmiö Kasvihuoneilmiö on tapahtuma, jossa planeetan pintalämpötila nousee sen kaasukehän vaikutuksesta. Ilmakehä päästää Auringon valon lävitseen.
Advertisements

Paine p.
Paine p.
Tarinaa tähtitieteen tiimoilta
Taianomaiset revontulet
Kemia, luento1 lisämateriaalia
Alkuaine, yhdiste vai seos?
Aurinkomalli - rakenne, energiantuotanto ja kehitys Perustuotanto: protoneista heliumia (klikkaa vaiheet esiin):
luonnontieteellinen tausta
2 SÄTEILYÄ JA AINETTA KUVATAAN USEILLA MALLEILLA
Kylmäkoneet ja ympäristöystävälliset väliaineet Pasi Petra
helenarimalimankkaankoulu 2009
Ilma Maapallon suoja.
Maa Kiertää aurinkoa tekijä jarno.
Aurinkokunta on vain pieni osa maailmankaikkeutta
ILMASTONMUUTOS.
Fotosynteesi.
Tuulet.
Veden kiertokulku.
Maapallon muuttuva ilmasto
Lämpövyöhykkeet ja ilmasto
Maailmankaikkeuden rakenne
Typpi.
Happi Esiintyy ilmakehässä toiseksi yleisin ilmakehän kaasu (21%)
Tehnyt : Vihtori Pummila ja Elmeri Pessinen
Yhteyttäminen Eliöiden vanhin yhteyttämistapa on kemosynteesi (jotkin bakteerit) => epäorgaanisten aineiden hapettaminen (esim. rauta, rikki..) => energiaa.
Ympäristön myrkyttyminen. Orgaaniset ympäristömyrkyt  Orgaanisilla ympäristömyrkyillä tarkoitetaan hiiliyhdisteitä, jotka ovat vahingollisia eläimille.
Elinympäristömme tärkeitä aineita Vettä tarvitaan elämiseen. Suomalaisen vedenkulutus on keskimäärin 155 litraa vuorokaudessa. Saastunut juoma- ja käyttövesi.
HIILIVEDYT IVA VITANOVA, SANNI SILVENTOINEN JA JONNA JALKANEN.
ELÄMÄN EDELLYTYKSET 1) LÄMPÖTILA - veden jäätyminen (0°C) - valkuaisaineiden hajoaminen eli denaturoituminen (~42°C) - veden kiehuminen (~100°C) => eli.
Aurinkokunta on vain pieni osa maailmankaikkeutta Kun katsotaan tähtiin, ei katsota tulevaisuuteen vaan kauas menneisyyteen. Taivaankappaleiden väliset.
Ravinteiden kierto ja sen häiriöt Marianna, Anna, Veeti, Janne ja Joel.
BI1 - Eliömaailma.
Ilma.
Jupiter on saanut nimensä Jupiter-jumalan mukaan.
12. Ilmakehä, Maan suojamuuri
Aurinkokunta Aurinko on Aurinkokunnan keskus, jota kaikki kappaleet kiertävät Siihen kuuluu mm. kahdeksan planeettaa, kymmenittäin kuita ja plutoideja.
Kemia 1ov sosiaali- – ja terveysala
Länsiharjun koulu 4a.
III VAHVAT SIDOKSET Ionisidos Metallisidos Kovalenttinen sidos
ILMASTONMUUTOS.
Ilmastonmuutos.
Miksi metaanin eli maakaasun kiehumispiste (–162 °C) on huomattavasti alhaisempi kuin veden kiehumispiste (100 °C)? Miksi happi ja vety ovat kaasuja,
Aurinkokunta.
Tiivistelmä 5. Alkuaineet
Kovalenttinen sidos ja metallisidos
Kemialliset yhdisteet
14 Makrokosmos ihminen: 100 m = 1m  Suomi: 106 m
9. Ilmastonmuutoksella ennustetaan olevan monia seurauksia
Maailmankaikkeuden ja aineen rakenne sekä perusvuorovaikutukset
ILMA Emma ja Vilma 5B.
ILMAKEHÄ.
13. Ilmastonmuutos.
KOMEETAT.
Solujen energian sitominen ja energian vapauttaminen kpl 7-8
8. Ihmisen toiminta tuottaa ilmansaasteita
Tiivistelmä 6. Paine ja noste
Yhteyttäminen.
Pisara 6 Fysiikka ja kemia
Alisa, Saara, Wilma Tähdet.
UV (A,B ja C-säteily).
Kovalenttinen sidos Kovalenttinen sidos muodostuu epämetallien välille. Molemmat epämetalliatomit luovuttavat sidokseen yhden , kaksi tai kolme elektronia,
Säteilylajit ja radioaktiivisuus
Elinympäristömme alkuaineita
Otsoni.
Revontulien synty Anni Leinonen & Anniina Väyrynen
Ilmastonmuutoksen Syyt ja seuraukset.
Vaikuttaako avaruussää maanpäälliseen säähän?
9. Ilmastonmuutoksella ennustetaan olevan monia seurauksia
Lämpö ja infrapunasäteily
Esityksen transkriptio:

Ilmakehä suojaa elämää

Ilmakehä eli atmosfääri sisältää tuhansia, pääosin kaasumaisia kemiallisia yhdisteitä ja alkuaineita suurin osa typpeä (78%) ja happea (21%) Ihmiset vaikuttavat kaasukoostumukseen eliöiden on sopeuduttava muuttuviin olosuhteisiin voidaan jakaa esim. kaasukoostumuksen tai lämpötilojen mukaan Kaasujen tiheys on suurin ilmakehän alaosassa (homosfäärissä), ylöspäin mentäessä ilmanpaine pienenee ja kaasumolekyylit ovat harvemmassa.

Ilmakehän jakaminen lämpötilan mukaan Eksosfääri, uloin osa, koostuu suurimmaksi osaksi vedystä & heliumista Termosfäärin yläosan lämpötila jopa 2000℃, johtuu Auringon lyhytaaltoisen säteilyn energiasta Ionosfäärissä Auringosta tuleva säteily hajottaa atomeja ioneiksi, aurinkotuulen mukana tulevat protonit ja elektronit aiheuttavat revontulia, kun ne törmäävät ilmakehän atomeihin ja molekyyleihin Mesosfäärissä aine on harvaa ja ilmanpaine alhainen, lämpötila pakkasen puolella Stratosfäärin alaosa n. -50℃, stratopaussissa lähes sama kuin maanpinnassa, sisältää otsonikerroksen, johon imeytyy pääosa Auringon ultraviolettisäteilystä. Troposfääri varastoi elämälle tärkeät kaasut, ilmanpaine laskee voimakkaasti ylöspäin Eksosfääri n. 500 km Termosfääri n. 350km Ionosfääri n. 90km mesopaussi Mesosfääri n.50km stratopaussi Stratosfääri n. 18km tropospaussi Troposfääri Ilmakehän jakaminen lämpötilan mukaan (kerrosten välisiä rajakohtia kutsutaan pausseiksi)

Ilmakehä vaikuttaa Auringosta saapuvaan säteilyyn Troposfäärin kaasut päästävät lävitseen lyhytaaltoisen säteilyn, mutta estävät maasta heijastuvaa pitkäaaltoista lämpösäteilyä karkaamasta avaruuteen toimivat kasvihuonekaasuina & pitävät lämpötilan elämälle sopivana lyhytaaltoiset ja haitalliset gamma -ja röntgensäteily absortoituvat termosfäärissä happi -ja typpimolekyyleihin syntyy mm. otsonia (Oз), jota on runsaimmin stratosfäärissä Ihmisen toiminnan seurauksena ilmakehään on päässyt otsonia hajoittavia CFC -yhdisteitä, mitkä ohensivat otsonikerrosta lisäten ultraviolettisäteilyä maan pinnalla

Kappaleen käsitteitä Atmosfääri, eli ilmakehä, kaasuista koostuva kerros maapallon ympärillä Homosfääri, ilmakehän alaosa n. 100km korkeudelle asti maanpinnalta. Kaasukoostumus tasalaatuista ja sekoittunutta Heterosfääri, ilmakehän yläosa 100km korkeudelta, kaasut kerrostuneita oman molekyylipainonsa mukaan Lyhytaaltoinen säteily, sähkömangeettinen säteily, kuuma kappale, kuten aurinko lähettää lyhytaaltoista lämpösäteilyä Pitkäaaltoinen säteily, viileä kappale kuten maa lähettää pitkäaaltoista lämpösäteilyä Kasvihuonekaasut, troposfäärissä olevat ilmakehän kaasut, päästävät lävitseen lyhytaaltoisen säteilyn, mutta ei kaikkea pitkäaaltoista säteilyä, kasvihuonekaasuja ovat vesihöyry, hiilidioksidi, metaani, otsoni, hiilivedyt ja typen oksidit Absorboituminen, imeytyminen, säteilyn pidättyminen aineeseen Paussi, ilmakehän kerrosten rajakohta Ultraviolettisäteliy, sähkömangeettinen säteily, kolmea eri tyyppiä (UVA ruskettaa, UVB muuttaa DNA:ta & UVC:llä voi esim. tappaa bakteereja) Otsonikerros, runsaan otsonin esiintymä stratosfäärissä, imee suurimman osan uv-säteilystä