MEKSIKO JA YHDYSVALLAT.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Yleistä Pääkaupunki: Brasília
Advertisements

Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy :: © TAK Oy Venäläisten matkailijoina Suomessa maaliskuu 2012 Kapustat Kaakkoon.
HAVAINTOJA SOTE-VERTAILUSTA
NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET
Syksy 2010 Vancouverissa. Vancouver, BC • asukasta, Suur-Vancouver 2,2 milj. • Kanadan 3. suurin kaupunkialue • Vanha sahakylä!!! • Lauhkea ja.
Hannu Virtanen Selkokielen tarvearvio 2014
Saksa Tekijät: Joel ja Juho.
Ammatillinen koulutus Varsinais-Suomessa MUUTOSAJUREITA Kimmo Puolitaival Yksikön päällikkö Työllisyys-, yrittäjyys- ja sivistyspalvelut Varsinais-Suomen.
Länsimaat jakavat maailman
KIINA Tietoa ja kokemuksia Kiinan koulutustilaisuudesta (Pohto PBMB 2/2005) Suzhou, Shanghai.
Aseet & sotateollisuus
Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyspalvelut
Suuri ja mahtava Euroopan unioni?
Euroopan unionin kansalaisuus
LIETTUA LIETUVA.
IV. Polttoainetta talouteen: Siirtolaisuuden aallot Määrittelyjä - mitä on siirtolaisuus? - siirtolaisuuden säätely - laiton siirtolaisuus - pakolaisuus.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND 1 Maailmantalouden näkymät ja Suomen haasteet Pääjohtaja Erkki Liikanen
Uuden kansainvälisen sopimuksen laatiminen EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Ilmastonmuutos.
© SUOMEN AKATEMIA 1 Julkisen tutkimusrahoituksen toimijat Suomessa.
Intia on monen miljardin asukkaan valtio, Joka kuuluu kehitysmaihin.
Sanoma Lehtimedia / Tiina Eskelinen
Italia Iina, Satu, Paula.
Alankomaat Tommi, Joona ja Niko.
ANGLO-AMERIKKA.
EU : Tärkeitä henkilöitä:. Perustajat… Robert Schuman ( ) Jean Monnet (1888 – 1979)
Mielenterveys? Kansalaisten hyvä mielenterveys on paras tae kansojen menestykseen Väestön hyvä mielenterveys on toimivan talouden kivijalka Mielenterveydellä.
VÄESTÖMAANTIETOA Väestön määrään vaikuttavat: 1. Syntyneisyys
Väestöllinen muuntuminen
Oseania Lassi Vanhanen 2A.
KIINALAINEN KULTTUURIPIIRI
ANGLOAMERIKKALAINEN KULTTUURIPIIRI
Perusoikeudet ja kansalaisvelvollisuudet
Sierra Leone ja Bolivia. Sierra Leone  Valtiomuoto: tasavalta, jossa presidenttinä Ernest Bai Koroma  Itsenäistyi Iso-Britanniasta  Pääkaupunki:
Haiti Haiti on n. 9 miljoonan asukkaan valtio, joka sijaitsee Karibianmerellä. Se on Hispanolian saaren länsiosissa ja maa muodostuu pääosin kahdesta vuoristoisesta.
Toimintaympäristö Muuttajien taustatiedot Leena Salminen Muuttajien taustatiedot julkaistaan verotuksen valmistumisesta johtuen yli kahden.
Kuuba ”Hedelmällinen ja yltäkylläinen maa” Cubao.
MAANTIETO 8 1. EUROOPPA ON KOTIMAANOSAMME. OLETKO KARTALLA?  Piirrä paperille ilman oppikirjan / kartaston apua Euroopan ääriviivat mahdollisimman tarkasti.
Elinkeinorakenne Suomessa. Yleistietoa Suomen talous vastaa rakenteeltaan tyypillistä länsieurooppalaista teollisuusmaata. Palvelujen osuus tuotannosta.
Julkinen Suomen Pankki Suomen talouden vaikeuksien voittaminen Lauri Kajanoja
Kansanterveys. Kansanterveystyö Kansanterveystyön keskeisenä tavoitteena on väestön tai sen osan terveydentilan ja hyvinvoinnin parantaminen Kansanterveyttä.
Kansallinen Edistyspuolue Perustettiin vuonna 1918 Enimmillään 26 kansanedustajaa, 13% äänistä Kaksi presidenttiä: K. J. Ståhlberg ja Risto Ryti Lopetti.
Venäjä On kahteen maanosaan ulottuva valtio, joka käsittää suurimman osan pohjoisesta Euraasiasta. Venäjän federaatio on vuoden 1993 perustuslain mukaan.
IRAK Historia YLEISTÄ Pääkaupunki: Bagdad Pääkaupunki: Bagdad Pinta-ala: km² Pinta-ala: km² Väkiluku: Väkiluku: Viralliset.
MANILAN SLUMMI.
Luku Kolme maailmaa, s. 170–174 KOLME MAAILMAA. Kolme maailmaa Maailma vuonna Kokoa kolmen maailman keskeiset tunnuspiirteet ja vertaile niitä.
Kairo. Maantiede ja ilmasto Egyptin pääkaupunki Sijaitsee pohjois-Egyptissä Niilin rannalla 30°3’N, 31°14’E Aikavyöhyke UTC+2 Kuudenneksitoista suurin.
Rio de Janeiro. Yleistä  Väkiluku: kaupungissa n.6 milj ja metropolialueella.12 milj.  Rio de Janeiro osavaltion pääkaupunki  Pinta-ala: 1260 km².
Yhdenvertaisina syntyneet. ilman minkäänlaista lapsen, hänen vanhempiensa tai muun laillisen huoltajansa rotuun, ihonväriin, sukupuoleen, kieleen, uskontoon,
Itä-Eurooppa. Alueen valtiot Itä-Eurooppa on iso Euroopan alue, johonka kuuluu Venäjä, Liettua, Viro, Latvia, Valko-Venäjä ja Ukraina. Mutta Itä-Euroopan.
Kansalaisten Eurooppa
Suomalaisen hyvinvointivaltion rakentaminen sodan jälkeen
Kristinuskon levinneisyys ja kehityssuunnat 2000-luvulla
22 Valtiontalous tarvitsee veroja s
Alueiden Eurooppa.
Latinalaisamerikkalainen kulttuuri
Vanhoja yo-kysymyksiä EU:sta
Kansainvälinen kauppa
Tulevaisuuden työvoiman tarve ja maahanmuutto
Siirtolaisuus Tessa ja Jenna.
IRTI VANHASTA – 1860-LUVUN MURROS
Köyhyys maailmassa.
Yhdysvallat.
Taito: Tilastokuvaajien tulkinta
SIIRTOMAAVALLAN PURKAUTUMINEN
Näkökulmia kuvien ja tehtävien käsittelyyn Kiina – Aasian jättiläinen
Uruguay - rauhallinen hyvinvointivaltio
TALOUDELLINEN YHDENTYMINEN
Huomioita Suomen Pankin suhdanne-ennusteesta ja kustannuskilpailukykyanalyysistä Teknologiateollisuus.
POHJOIS-POHJALAISTEN HYVINVOINTI: 4. Taloudellinen toimeentulo
Esityksen transkriptio:

MEKSIKO JA YHDYSVALLAT

MEKSIKO Valtiomuoto: liittovalta Presidentti: Enrique Peña Nieto Pääkaupunki: México Pinta-ala: 1 964 375 km2 Väkiluku : 112 468 855 (2010) Väestön tiheys: 55,9 /km2 Väestön kasvu: 1,118% Elinkeinorakenne (BKT:sta): Maatalous: 4,3% Teollisuus: 32,9% Palvelut: 62,8%

YHDYSVALLAT Valtiomuoto: liittovalta Presidentti: Barack Obama Pääkaupunki: Washington DC Pinta-ala: 9 826 630 km2 Väkiluku: 316 200 000 Väestön tiheys: 34,5/ km2 Väestön kasvu: 0,71% (2013) Elinkeinorakenne (BKT:sta) Maatalous: 1,2% Teollisuus: 21,9% Palvelut: 76,9%

TERVEYDENHUOLTO Meksikossa yksityisten sairaaloiden ja klinikoiden taso on yleisesti hyvä, mutta julkisen järjestelmän yksiköissä on usein puutteita. Suurkaupungeissa on saatavilla hyvätasoisia yksityisiä sairaanhoitopalveluja, kun taas maalla terveydenhoitopalveluja on vain rajoitetusti. Yhdysvalloissa sairaalat ovat lain mukaan velvoitettuja hoitamaan kaikki potilaat hätätapauksissa, mutta akuutin hengenvaaran väistyttyä hoitovelvoite lakkaa. Terveydenhoito on ilmainen ainoastaan eläkeläisille sekä sosiaaliturvatukea saaville. Julkinen terveydenhuolto ei siis läheskään aina kaikkien kansalaisten saatavilla.

TALOUS Meksiko ja Yhdysvallat ovat solmineet Kanadan kanssa NAFTA (North American Free Trade Agreement). Se on on Euroopan Unionin sisämarkkinoiden kanssa pisimmälle kaupankäyntiä vapauttavin sopimus koko maailmassa. Molemmat maat kuuluvat maailman viiden suurimman öljyntuottajan joukkoon. Yhteistä öljynjalostuksen lisäksi maille on esimerkiksi merkittävä kaivosteollisuus. Maquiladora-teollisuudesta on muodostunut kokonaisuudessaan erittäin merkittävä teollisuudenhaara Meksikoon. Kokoonpanotehtaiden perusideana on hyödyntää Meksikon suhteellisen alhaisia työvoimakustannuksia. Suurin osa tehtaiden viennistä suuntautuu Yhdysvaltoihin.

IHMISOIKEUDET Molemmat valtiot kuuluvat Yhdistyneisiin Kansakuntiin, jonka jäsenvaltioille on määritelty ihmisoikeudet. YK:n mukaan ihmisoikeuksiin sisältyy muun muassa puheoikeus, liikkumisoikeus, uskonnonvapaus ja poliittinen vapaus. Meksikossa suurena ongelmana ihmisoikeuksien tapahtumisia vastaan pidetään sen oikeusjärjestelmää, jota olisi uudistettava perusteellisesti sen riippumattomuuden turvaamiseksi ja korruption kitkemiseksi. Molemmille maille yleistä on erittäin epätasainen tulonjako. Meksikossa lasten työssäkäynti koulun ohella on yleistä etenkin köyhemmillä alueilla, ja häiritsee nuorten kouluttautumista. Myös Yhdysvalloissa tuloeroilla on suuri vaikutus lasten koulutuksessa. Kouluttautuminen on kallista ja lähes aina yleiset koulut yksityisiä huonotasoisempia.

YHTEISET ONGELMAT Laiton maahanmuutto Meksikosta Yhdysvaltoihin on suurta. Arvioiden mukaan noin 10% Meksikon kokonaisväestöstä ja 15% työikäisistä asuu Yhdysvalloissa. Meksikon kautta hakeutuu Yhdysvaltoihin myös laittomia maahanmuuttajia muista Keski- ja Latinalaisen Amerikan maista. Laittomien maahanmuuttajien määrää ei vaikean seurannan takia tiedetä. Myös huumebisnes Yhdysvaltoihin on suurta. Meksikon huumekartellit ovat viime vuosina etsineet yhä aktiivisemmin keinoja kiertää kiristynyt rajavalvontaa. Huumeiden salakuljetus tapahtuu monella tapaa: henkilö- ja kuorma-autojen salalokeroissa, tunnelien ja vesiputkien kautta, ilmateitse pienkoneilla sekä tavaralähetyksillä ja jokiteitse. Eräänä syynä Meksikon ja Yhdysvaltain huumekauppaan ja laittomaan siirtolaisuuteen pidetään rajalla sijaitsevaa harvaanasuttua erämaata, joka tarjoaa paljon mahdollisuuksia rajojen yli tapahtuvalle rikollisuudelle.

Hölttä, Veijalainen, Meksikon huumekauppa Meksikon ja Yhdysvaltojen valtioiden raja kuvaa hyvin kehittyneen ja kehittyvän maailman rajaa. Usein Meksikosta pyritäänkin Yhdysvaltoihin juuri varakkaamman tulevaisuuden takia. ”Maiden välistä rajaa luonnehtivat kuvaukset kertovat rajusta todellisuudesta alueella, jossa kehitysmaa kohtaa rikkaan länsimaan” Hölttä, Veijalainen, Meksikon huumekauppa

http://www. flagshop. fi/Mexicon-lippu http://www. hummeripojat http://www.flagshop.fi/Mexicon-lippu http://www.hummeripojat.fi/iaaltonen/harrastukset/seikkailija/vali-amerikka08.html http://fi.wikipedia.org/wiki/Yhdysvallat#mediaviewer/File:Flag_of_the_United_States.svg http://fi.wikipedia.org/wiki/Meksiko#mediaviewer/File:Coat_of_arms_of_Mexico.svg http://www.finlandia.org.mx/public/default.aspx?nodeid=41891&contentlan=1&culture=fi-FI http://www.matkafoorumi.fi/threads/pohjois-amerikan-valtiot-ja-kartta.233/ http://fi.wikipedia.org/wiki/Yhdysvallat#mediaviewer/File:Great_Seal_of_the_United_States_(obverse).svg http://www.kela.fi/muut-maat_meksiko http://www.kela.fi/muut-maat_amerikan-yhdysvallat http://fi.wikipedia.org/wiki/NAFTA http://www.finland.org/public/default.aspx?nodeid=43214&contentlan=1&culture=fi-FI http://humanevents.com/2013/05/29/what-is-the-real-number-of-illegal-border-crossings/ http://yle.fi/uutiset/huumeiden_vastainen_sota_on_havitty__nyt_etsitaan_vaihtoehtoja/7668251