Diabetes.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Aivoverenkierron häiriö oireina mm.
Advertisements

Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
KANSANTAUDIT.
AIVOVERENKIERRON HÄIRIÖT
KANSANTERVEYS TERVEYSTIETO 2011.
DIABETES DIABETES ON TAUTI, JOSSA ELIMISTÖN HIILIHYDRAATTIEN SIETOKYKY ON HEIKENTYNYT ja eri mekanismeillä sitten aiheutuu verensokerin kohoaminen. Korkea.
Kansantaudit.
Voiko tyypin 1 diabeetikko sairastua tyypin 2 diabetekseen?
Diabetes s. 65 –
Kappale 16.
Diabetes mellitus Leena Lahti.
Elimistön tasapaino.
Kappale 10 Umpieritys ja hormonit.
Kappale 21 Kansantaudit ovat väestössä yleisiä sairauksia. Näiden ehkäisy tuottaa suuria säästöjä terveydenhoitokuluissa. Suomalaisten kuolinsyyt kuvassa.
DIABETEKSEN ITSEHOITO
TERVEET ELÄMÄNTAVAT APUNA TYYPIN 2 DIABETEKSEN HOIDOSSA
HIILIHYDRAATIT.
Työikäiset ja verisuonisairaudet Sekundaaripreventiosta primaaripreventioon!
DIABETES.
Sydän- ja verisuonisairaudet
Sydän- ja verisuonisairaudet
- Se suomalaisten juttu
Sydän- ja verisuonitaudit
Diabetes (sokeritauti).
Sydän- ja verisuonitaudit
Hypoglykemia eli alhainen verensokeri
Verenpainentauti & Sepelvaltimotauti & Sydäninfarkti
Bulimia ja laktoosi-intoleranssi
Kolesteroli Kaarlo Hyytinen 3c.
Sydän- ja verisuonitaudit
Paranitko lääkkeistä huolimatta? Helena Puistola Sairaanhoitaja-terveydenhoitaja, Terveystieteiden maisteri.
Keravan kaupungin Hyvinvointikampanja 2013 Susan Mykrä Innomarkkinat Helsingin Messukeskus.
2. SyDÄN- ja verisuonitaudit
SYDÄN- JA VERISUONITAUDIT
Verensokerin (glukoosin) viitearvot – plasmasta
D IABETES JA MBO T EKIJÄT : M ATIAS, M IKKO JA H ENRIK.
PROMOOTIO JA PREVENTIO, VÄESTÖSTRATEGIAT
IMMUNITEETTI puolustuskeinomme. Syöpäsolut ja mikrobit ovat uhkana elimistölle.
Tyypin 2 diabetes Aikuistyypin diabetes. Yleisyys Suomessa diabetesta esiintyy tiedettävästi :lla ihmisellä ja henkilöä sairastaa sitä.
Diabetes. Mitä diabetes on? ▪ Diabetes on sokeriaineenvaihdunnan sairaus. ▪ Diabetes johtuu insuliinin tuotannon vähenemisestä tai sen lakkaamisesta haimassa.
Sairaudet ja niiden ehkäisy Yleisesti kansanterveydestä.
Metabolinen oireyhtymä. MBO eli metabolinen oireyhtymä tarkoittaa tilaa jossa henkilöllä on samaan aikaan useita terveydelle haitallisia tiloja yhtä aikaa.
BMI = painoindeksi= paino/(pituus x pituus metreinä) Body Mass Index eli painoindeksi on ainoastaan viitteellinen väline painon arvioimiseen. Se ei ole.
SYÖMISHÄIRIÖT. YLEISTÄ - SYÖMISHÄIRIÖT ALKAA USEIN NUORUUSIÄSSÄ - OVAT MIELEN JA KEHON SAIRAUKSIA -TAUSTALLA YLEENSÄ PSYYKKISTÄ PAHAA OLOA, PELKOA, JA.
Tyypin 2 Diabetes mellitus.
Tyypin 2 eli aikuisiän diabetes
I TYYPIN DIABETEKSEN LÄÄKEHOITO
Tyypin 2 eli aikuistyypin diabeteksen lääkehoito
Lääkekorvausoikeudet
Hevosen metabolinen oireyhtymä Yleistyvä elintasosairaus
Kohonnut verenpaine.
Verensokerin säätely Veren glukoosi on pääasiallinen solujen energianlähde Elimistömme pyrkii pitämään verensokerin mahdollisimman tasaisena Säätely tapahtuu.
Onko meillä syytä olla huolissaan?
Metabolinen oireyhtymä
Hevosen metabolinen oireyhtymä Yleistyvä elintasosairaus
RUUAN TERVEYSVAIKUTUKSET
kysymyksiä Mikä on diabetes?
Tules, diabetes, MBO ja keuhkosairaudet
MBO eli metabolinen oireyhtymä
diabetes mellitus tai sokeritauti
Syöpä.
Valtimonkovetustauti eli ateroskleroosi
Oppiainerajat ylittävä tehtävä
Diabetes - aineenvaihdunnan sairaus, jossa verensokeri on koholla
Kansantaudit Suomessa
Idan tarina DM1 on energia-aineenvaihdunnan häiriö/sairaus, jossa haima ei eritä insuliinia ollenkaan. Keho tarvitsee insuliinia sokerin pilkkomisessa.
Umpieritysrauhasten sairaudet
Savonlinnan Seudun Diabetes ry
Painavaa asiaa kolesterolista ja sydänterveydestä
Esityksen transkriptio:

Diabetes

Yleistä Sokeriaineenvaihdunnan sairaus Johtuu insuliinin tuotannon vähenemisestä tai lakkaamisesta haimassa (nuoruusiän diabetes), tai insuliinin käsittelyn heikkenemisestä elimistössä (aikuisiän diabetes) Diabeteksessa veren sokeripitoisuus kasvaa liian suureksi

Terve ihminen-diabeetikko Kun veren glukoosipitoisuus kasvaa, haima erittää insuliinia, joka auttaa siirtämään glukoosia soluihin ja alentamaan veren glukoosipitoisuutta Glukoosia ei siirry verestä solujen käyttöön riittävästi sen vuoksi, ettei keho tuota tarpeeksi insuliinia tai insuliinin vaikutus on heikentynyt

Oireita Tavallisimpia oireita ovat tihentynyt virtsauksen tarve, janon tunne, tahaton laihtuminen ja väsymys. On myös mahdollista, että potilaan uloshengitys haisee asetonille, mikä kertoo korkeasta verensokerista. 1. tyypin diabeetikoilla voidaan havaitaan seuraavia oireita: hyperventilointia, pahoinvointia, oksentelua, vatsakipuja tai tajunnan heikkenemistä.

Seuraukset Koholla oleva verensokeri voi pitkällä aikavälillä vahingoittaa monia kehon kudoksia, kuten silmiä, munuaisia, sydäntä ja verenkiertoa. Näitä ovat silmien verkkokalvosairaus (diabeettinen retinopatia), munuaismuutokset, ääreishermoston vauriot ja jalkaongelmat.

Hoito Kakkostyypin diabetesta voi ehkäistä painon pitämisellä normaalina ja terveellisellä ruokavaliolla. Vihreiden lehtivihannesten syömisen on todettu vähentävän sairastumisriskiä merkittävästi. Ajoissa havaittu tyypin 2 diabetes voidaan saada kuriin liikunnalla, laihduttamisella ja ruokavaliolla. Diabetesta hoidetaan tarvittaessa insuliinipistoksilla

Esiintyvyys Yksi merkittävimmistä kansantaudeista. vuonna 2000 Suomessa 166 000 diabeetikkoa. Vajaalla puolella 45–74-vuotiaista miehistä ja joka kolmannella naisella on aikuistyypin diabetes tai sen esiaste. Puolet kaikista diabeetikoista eli 200 000 suomalaista sairastaa tyypin 2 diabetesta tietämättään.

Metabolinen oireyhtymä Tarkoittaa tilaa, jossa samalla henkilöllä on useita valtimonkovettumataudin ja aikuistyypin diabeteksen vaaratekijöitä. Näitä ovat ylipaino (erityisesti vyötärölihavuus), kohonnut verenpaine ja verensokeri, kohonneet rasva-arvot ja matala kolesteroli.

Hoito Laihduttaminen, johon kuuluu liikunta ja ruokavalion muutos. Myös tupakoinnin lopetus on tärkeää. Lääkkeellisessä hoidossa pyritään hoitamaan verenpainetta sekä sokeri- ja rasva-arvoja.

Tällainen vyötärön ympärys viittaa vahvasti metaboliseen oireyhtymään.

Tekijät Jani ja Jeremias