Elintarvikehuoneistojen riskiperusteisempi ennakkovalvonta - tausta Keskustelutilaisuus Tieteiden talo Veli-Mikko Niemi MMM
Riskiperusteisuus lainsäädännössä Lainsäädännössä pyritty vähentämään huoneistojen tyypittelyä –Terveydenhoitolaki -> terveydensuojelulaki –Pre-95 hyg. Lainsäädäntö -> hygienialaki –2006: terveydensuojelulaki + hygienialaki -> elintarvikelaki Toimijatyypit: alkutuotantopaikka – elintarvikehuoneisto (- laitos) –EU > rekisteröitävät + hyväksyttävät (laitokset)
2006 elintarvikelaki Riskiperusteisuus näkyy huonosti pykälissä –10 §, 16 §, 48 § –Yhden huoneistokategorian alle piti syntyä riskijatkumo –Löytyy EU-lainsäädännöstä -> toteutuu huonosti valvonnassa 13.2 § viittaa vähäriskisiin toimintoihin, muttei looginen –Osa toiminnoista olisi tullut notifioida komissiolle
Muu kehitys Elintarvikevalvonnan tila –Resurssipula jatkuu –Onko painotus ennakko/jälkivalvonta oikea? –Toteutuuko riskipohjaisuus? Riski-sheriffi –hanke Kehitys muissa maissa –Ruotsissa luovuttu hyväksymisestä muiden kuin laitosten osalta; hyväksymismenettelyä kevennetty –Suomen hyväksymismenettely EU:n laajimpia
Muu kehitys / 2 Hallinnollisen taakan vähentäminen –Kansallinen pk-hanke –VN periaatepäätös % –Elintarvikelainsäädännön merkittävät taakat Luvat, omavalvonta, jäljitettävyys ja merkinnät Paremman sääntelyn toimintaohjelma –Sääntelyn sijaan muista keinoja
Uudistuksen tavoitteet Riskipohjaisuuden parantaminen Valvontaresurssien tehokkaampi käyttö Hallinnollisen taakan keventäminen elintarvikehuoneistoa perustettaessa –Sähköinen rekisteröinti (ei ls-asia) – tehokkaammat tietojärjestelmät Valvonnan vaikuttavuutta lisätään mm. valvontatulosten julkistamisella Säilyttää kansalliset kevennykset (notifiointi KOM:lle)
Aikataulu Valmisteltu Eviran aloitteen pohjalta MMM/ELOn ja Eviran asiantuntijoiden kesken HE syksyllä 2010 eduskuntaan -> lausuntokierros loppukevät 2010 Voimaan 2011/2012