KAIKENIKÄISTEN DEMOKRATIAA DEMOKRATIAPÄIVÄ 2014 – Kuntatalo 14.10.2014 YTL Pirkko Karjalainen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ikäihmiset ja verkko Enter ry, pj Sakari Eränen
Advertisements

Mun Vuoro! -hanke Mun Vuoro! on valtakunnallinen lasten osallisuushanke, jonka tavoitteena on edistää 6-12-vuotiaiden lasten osallisuutta järjestöissä.
VANHUSPALVELULAKI Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista (980/2012) Tapio Siirilä
Hannu Virtanen Selkokielen tarvearvio 2014
EETUn puheenjohtaja Hannes Manninen VANHUSPALVELULAKI – MITÄ SE SISÄLTÄÄ Hämeen liiton vanhuspalveluseminaari Forssa
Vanhuspalvelulaki käytännön työssä
Kyläfoorumi Valtimolla
NUPPU 2 – Keski-Pohjanmaan osahanke osana PaKaste 2 -hanketta 1.
Palveluohjaus Ota Koppi 2 –tilaisuus
Mikkeliläinen – sähköisen asioinnin tulevaisuus Mikkelissä Kalle Launiala, ProtonIT Oy
DEMOKRATIA, OSALLISUUS JA VAIKUTTAMINEN UNESCO-KOULUSSA
Hevoset ja kunta - rajapintoja. Hevoset ja yhteiskunta -hanke Hevosala Suomessa Hevosia (14 hevosta/1000 asukasta) Ratsastuksen harrastajia.
Teeman tarkastelun neljä näkökulmaa Alueellinen vaikuttaminen, nykytila Demokratia ja osallistuminen KRITEERINYKYTILAN EDUTNYKYTILAN HAITAT NYKYTILAN.
Täysivaltainen osallisuus – vammaisalan tulevaisuusseminaari
Työssä olemassa olevalla työkyvyllä Työssä jatkamisen tuki ja osatyökykyratkaisujen edistäminen.
Opasnet on wiki-pohjainen järjestelmä joka pyrkii parantamaan päättäjien ja kansalaisten keskinäistä vaikuttamista. Eduskunnan ydinvoimapäätös: a) Hyvä?
Kuntien rooli lähipalvelujen ja lähiosallisuuden varmistaminen
Demokratian ja oikeudenmukaisuuden edistäminen Suomessa
KANSALAISTOIMINTA Osa Muotialan asuin- ja toimintakeskus ry:n ennaltaehkäisevää mielenterveystyötä Kokoaa erilaisia ihmisiä yhteen mielekkään toiminnan.
KANSALAISVAIKUTTAMINEN
Keke-kasvatus: kriittistä tarkastelua & onnistumisen avaimia
Vapaaehtoistoiminnan määritelmä Yksittäisten ihmisten ja yhteisöjen hyväksi tehty toiminta, josta ei saa rahallista korvausta, joka tehdään ilman.
Nuorista voimaa ja osaamista alueelle Mikkelin Tiedepäivät 2010 Katja Komonen, tutkimusjohtaja Juvenia – Nuorisoalan osaamiskeskittymä.
Työaika-autonomialla kohti työhyvinvointia
AIKUISPOTILAIDEN LÄHEISTEN KOKEMUKSIA HOITOTYÖNTEKIJÖILTÄ SAADUSTA TUESTA TtM Minna Aura Pro gradu -tutkielma
Kunta, osallistuva kuntalainen ja osuuskunta Elinvoimaseminaari Kuntatalo Ritva Pihlaja Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmä, kansalaisjärjestöteemaryhmä.
Elän, osallistun ja päätän asioistani Salo Pirkko Karjalainen.
Tietopalvelu verkkoympäristössä Nina Granlund 2006.
Vammaispalvelulaki Vammaispalvelulain tarkoituksena on edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan.
Selkokieliseminaari, Kuntatalo Avauspuheenvuoro Meneekö viestisi perille? Timo Kietäväinen varatoimitusjohtaja.
Nuorten osallisuus Varkauden nuorisovaltuusto Wanuva.
Toteutuuko yhdenvertaisuus kuntien verkkopalveluissa? Selkokieliseminaari Kuntatalo Sami Älli Kehitysvammaliitto / Papunet verkkopalveluyksikkö.
Pirkko Karjalainen, YTL Toimintakykyisenä kotona – haasteita sote-uudistukselle Miten pärjään kotona - vanhanakin.
Hiiden alueen hyvinvoinnin tila Eija Tommila.
NET – Nivelvaiheessa erityistä tukea - koulutus 6 op
1 Lapset ja nuoret lastensuojelun laadun määrittäjinä Maria Kaisa Aula Helsingin yliopisto
1.Keskusta haluaa turvata kuntalaisille lähipalvelut kaikkialla Suomessa, niin että ne ovat saavutettavissa kohtuullisen matkan päässä ja kohtuullisessa.
Ikääntyvä Suomi ja yhteistyö iäkkäiden kuntoutuksessa EIJA SORVARI säätiönjohtaja MIINA SILLANPÄÄN SÄÄTIÖ REHABILITATION FINLAND (RIFI) RY:N SEMINAARI.
1§ VANHUSPALVELULAIN TAVOITTEET 1)tukea ikääntyneen väestön hyvinvointia, terveyttä, toimintakykyä ja itsenäistä suoriutumista 2) parantaa ikääntyneen.
DEMOKRATIAKYSELY Tekijä: Anne Erholtz. Haluaisin vaikuttaa seuraavien kanavien kautta. Voit valita useamman vaihtoehdon. (Vastaajia: 287)
Tulevaisuus-verstas Millaisia muutoksia on tapahtumassa ihmisten toiminnassa ja yhteiskunnassa?
Vammainen valitsee ja vaikuttaa; hän elää mielekästä elämää Käsitteiden määrittelyä Valtakunnallinen vammaispalvelujen kehittämishanke Pohjois-Karjalan.
THL HYTE-oppimisverkosto Kommenttipuheenvuoro Ritva Pihlaja erityisasiantuntija, kunta-järjestö-yhteistyö Yhdessä enemmän! Poikkihallinnollinen.
Strategiaperusta ja ohjelmat
Health City vastaa tulevaisuuden haasteisiin
USKONTO YHTEISÖSSÄ.
Osahanke: Kokemusasiantuntijuus ja
5. Mitä kansanterveydellä tarkoitetaan

Nuoret kunnan päätöksenteossa
Osahanke: Kokemusasiantuntijuus ja
Liikuntasosialisoituminen ja liikuntasuhde
Viestit kansalaisille, ammattilaisille ja päättäjille
Lähipalvelukilpailu Ilmoituslaatikkoverkosto tuo arjen mahdollisuudet esille uudella tavalla, sekä toimii kehittymisen myötä infrastruktuurina yksilön,
YHTEISTYÖLLÄ YHDENVERTAISUUTTA
Tavoitteen asettamisesta tasavertaiseen kohtaamiseen
Anne-Maria Karjalainen, diakoniajohtaja
Uusi asukasvaikuttamisen toimintamalli Vantaalla
Jokaisen kasvu osallisuuteen – millaiset yhteisöt sen mahdollistavat?
Uudistuva vammaispalvelulainsäädäntö
Kehitysvammahuollon yhteistyöpäivä
Yhteinen keittiö Osallisuuden arviointi
Osatyökykyinen työntekijä ─ uudelleensijoitus tehokkaana ratkaisuna yhteiskunnan rakennemuutoksissa Mari Karttunen Sanna Pitkäranta.
Palvelukulttuurin muutos
Käsitemäärittely Osallisuus / Osallistuminen / osallistaminen
Osallisuutta monella tasolla: Kuvaukset
Julkisuus Ymmärrettävyys Avoin toiminta Hallinto mahdollistajana.
Osallisuus voi toteutua monella eri tavalla
IKINÄ- kaatumisten ehkäisyn verkostoiltapäivä
Koulutuskiertue Suomen Sotaveteraaniliitto, Leena Seppälä.
Esityksen transkriptio:

KAIKENIKÄISTEN DEMOKRATIAA DEMOKRATIAPÄIVÄ 2014 – Kuntatalo YTL Pirkko Karjalainen

Kuntalainen vauvasta vaariin Jokainen meistä on jonkin kunnan kuntalainen – kunta on ihmisten yhteisö  - 65 v. täyttäneitä on nyt noin miljoona, 75 v. täyttäneitä lähes puoli miljoonaa: väestöosuudet kunnittain hyvin erilaiset, ikäväki moninaista  - Osallisuuden ja osallistumisen mahdollisuudet ja rajoitukset ymmärrettävä, otettava huomioon – osallisuutta ja osallistumis- sekä itsemääräämisoikeutta korostetaan  Esim. Vanhuspalvelulain tarkoituksena 1 §:n mukaan on parantaa ikääntyneen väestön mahdollisuutta osallistua elinoloihinsa vaikuttavien päätösten valmisteluun ja tarvitsemiensa palvelujen kehittämiseen kunnassa ja vahvistaa iäkkään henkilön mahdollisuutta vaikuttaa hänelle järjestettävien sosiaali- ja terveyspalvelujen sisältöön ja toteuttamistapaan sekä osaltaan päättää niitä koskevista valinnoista

Osallisuus – osaamista, tietoa, todellista vaikuttamis(ta)mahdollisuutta  Sosiaalineuvos Sulo Aho kirjoitti v. 2006: ” Osallisuutemme elämään on monitahoista ja erilaista eri yksilöillä. Työiässä osallistumme työn ja perheellisinä perheen kautta. Lisäksi voimme olla aktiivisia yhteiskunnallisia osallistujia. Ongelmallisinta on osallistuminen silloin, kun on jäänyt todella yksin. On tavattoman tärkeää, että yhteiskunnan taholta mahdollistetaan ikäihmisille osallistumisen muotoja. ”  Osallisuuden välineet ja todellisen vaikuttamisen mahdollisuudet usein erilaisia: äänioikeus kaikilla täysi-ikäisillä ( tulevaisuudessa ehkä nuoremmillakin ), mutta erityisesti tiedon saamisen ja asioiden hoitamisen väylät muuttuneet sähköisen asioimisen ja netin myötä

Osallisuus mahdollistettava, aito valinnanmahdollisuus todeksi !  Osallisuutta pidetään perusoikeutena – sekä kunnassa että ihmisen omassa elämässä  Itsemäärämisoikeus ja valinnanvapaus realisoituvat arkielämässä ja asioinnissa sekä palveluiden saamisessa niitä tarvittaessa  Vanhustenhuollon rakenteita, palveluja ja etuuksia on muokattava sellaiseksi, että vanhusten omat valinnat määräävät tulevaisuudessa erilaisten toimintojen muodon ja määrän.  Onko vaarana ”sukupolvien ristiriita”, vanhainvalta, vahvimpien valta ?  Onko kunta liian etäällä kuntalaisesta, jos äänestäminen ei innosta ja päättäjien sekä virkamiesten koetaan olevan liian etäällä ns. tavallisesta kansalisesta ?