2.2. – 2.4. Muistiinpano- ja tehtäväkokonaisuus

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Estetiikka on filosofian kauneutta ja taidetta tutkiva osa-alue.
Advertisements

 anakronismi: jonkin asian sijoittamista sille sopimattomaan aikakauteen  kollaasi: katkelmia yhdistelemällä luotu (taiteellinen) kokonaisuus, kooste,
14. Erilaisia raamatuntulkintatapoja
Lukemaan oppii vain lukemalla
Keskiajan kirjallisuus
Orientaatio: Miksi näytän tämän videoklipin?
Sanaristikko (historia) © Jussa Lehtinen
Filosofian synty Filosofia on arkipäiväisien asioiden ihmettelyä ja yliluonnollisten kysymyksien pohdiskelua. Filosofiassa argumentointi ja kyseenalaistaminen.
Keskiaika (500 – 1500).
Netvibes Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra.
UE1 syksy 2007© Anne Rongas1 Uskonto ja kulttuuri  Millä eri tavoin aihetta voisi hahmottaa?  Kulttuuri vaikuttaa uskontoon ja uskonto kulttuuriin 
Renessanssi By: Tiia, Erik & Oona.
Hy02 : Eurooppalainen ihminen
Keskiajan loppu: Mikä Euroopan kulttuurissa johti keskiajan ”loppumiseen” ? Suuri Skisma 1378 – 1415, jolloin kaksi kilpailevaa paavia, nakersi kirkon.
Kurssityön laatiminen Puolalanmäen lukio VA4 syksy 2006 Anne Lindholm.
USKONTO JA KULTTUURI.
Suuret aatteet 1800-luku.
LUTERILAIN EN KIRKKO -Yksi ns. suurista kirkoista -Protestanttinen kirkko -Maailmalaajuisesti n. 65 miljoonaa luterilaista -Ei yhtenäistä johtajaa tai.
Keskiajan maailmankuva, elämäntapa & keskiajan ”pimeys”
KESKIAJAN TIEDE JA KOULUTUS
Euroopasta tuli Eurooppa noin 370 – 1500 jKr.
Tiedon vallankumous ja uusi maailmankuva
RAAMATTU Muistiinpanot 8. luokan oppikirjan 1. kappaleeseen
Kuolema ortodoksisessa perinteessä
Raamattu Ja mitä se sisältää. Mikä on Raamattu? Rautalangasta väännettynä: Raamattu on kristittyjen pyhä kirja kuten Koraani on muslimien pyhä kirja Tarkoituksena.
KUOLEMA. MOROO MORROO Kuolema on ratkaisematon arvoitus. Kukaan ei tiedä, mitä sen jälkeen tapahtuu. Eri uskoinnoissa on myös eri käsityksiä kuolemasta.
5. RUOKAA TERVEYDEKSI TERVEYSTIETO 7. RAVINNON VAIKUTUS IHMISEN TERVEYTEEN PSYYKKINEN TERVEYS ??? FYYSINEN TERVEYS ??? SOSIAALINEN TERVEYS ???
KESKIAJAN KRISTILLISYYS UE2 LAJM. TEHTÄVÄ Lue kirjan sivut 38–41 ja merkkaa opettajan jakamaan karttaan nuolin ja vuosiluvuin alueet, joille kristinusko.
Usko ja tieto Kysymys Jumalan olemassaolon todistamisesta - Tuomas Akvinolainen s Mestari Eckhart s. 78 -> miten Jumalan olemassaoloa on filosofisesti.
III KE SKIAJAN EUROOPPA
II EUROOPAN KESKIAIKAISET JUURET
Ihminen ja maailma Teksti: Ortoboxi.fi ja Stefan Holm: Kirkon jäsenenä – Oppikirja 9. luokalle, kpl 5 Kuvat:
HI04- Eurooppalaisen maailmankuvan kehittyminen
1 JUMALA Luku 1 – Opetusvinkki 1.
Kristinusko ja tiede Antiikin Kreikka ja Rooma (n.700 eKr. – 500 jKr.) - apologia: kristinuskon puolustus antiikin filosofeja vastaan filosofian keinoin.
Yhteisöön kuulumisen etiikka
Jumala.
Ikuisia kysymyksiä Maailma synty - miten kaikki tapahtui? Luonnontieteet: fysiikan, biologia kemia - miksi kaikki sai alkunsa? Uskontojen maailmansyntymyytit.
Keskiajan ja renessanssin vertailu
Ikuisia kysymyksiä erityisesti uskonnot vastaavat näihin, mutta myös monet ideologiat kaikissa uskonnoissa tai ideologioissa ei vastauksia kaikkiin kysymyksiin.
14. Lähi-idän uskontojen yhteiset piirteet
IHMINEN, YMPÄRISTÖ JA KULTTUURI
KESKIAJAN KULTTUURI ( ) Kristinuskon/ kirkon merkitys
TUHATVUOTINEN KESKIAIKA
Keskiaika Suomessa Noin
Yksilön lyhyt historia
Uskonto ilmiönä - uskonnollisuus ihmiselle tyypillistä (lat. homo religiosus = uskonnollinen ihminen)   yliluonnollinen ulottuvuus (transsendenssi) keskeinen.
PELASTUS Luku 4 – Opetusvinkki 1.
USKONTO JA KULTTUURI UE1 LAJM.
Yhteiskuntafilosofia
Skolastiikka Filosofian ja teologian yhdistämää tiedettä kutsutaan skolastiikaksi Skolastiikan tavoitteena oli osoittaa, että kirkon oppi oli sopusoinnussa.
KRISTILLISEN KIRKON SYNTY (kpl 1)
Kristillinen Eurooppa syntyy keskiajalla
Uuden ajan murros - Keskiajan ja renessanssin vertailua
LÄNNEN KIRKKO KULTTUURISENA VAIKUTTAJANA
Kirjallisuus vaikuttajana: draama, proosa ja runous
RAAMATTU Muistiinpanot 8. luokan oppikirjan 1. kappaleeseen
Tieteellisen ajattelun ja tieteen synty ANTIIKIN AIKANA (s )
TIEDE JA KRISTINUSKO UE2 LAJM.
Luterilaisuus Luterilaisuus on protestanttinen kristinusko
OPISKELEN KYSYMYSTEN AVULLA
Uskonnon koe 1.
Luterilaisuus Luterilaisuus on protestanttinen kristinusko
Kirkko ja papit opettavat suomalaisia
Lännen kirkko keskiajalla
8. SEKSUAALISUUDEN MONET MUODOT
Skolastiikka Skolastiikka oli keskiajalla merkittävä yliopistotiede jossa yhdisteltiin klassista filosofiaa ja teologiaa. Skolastiikalla ei varsinaisesti.
Valistus ja kristinusko
AKVINOLAINEN.
Maailmankatsomus.
Esityksen transkriptio:

2.2. – 2.4. Muistiinpano- ja tehtäväkokonaisuus 2. Keskiaika (n. 400 – 1500 jKr.) 2.2. – 2.4. Muistiinpano- ja tehtäväkokonaisuus Justinianusta esittävä mosaiikki Ravennan San Vitalessa.

2.2. Keskiajan koulutus, tieteet ja kirjallisuus 1 Tehtävä: Lue oppikirjasta s. 66 – 67 ja vastaa kysymykseen: Kristillinen kirkko hallitsi henkistä kulttuuria ja luostarit olivat kulttuurikeskuksia. Tutki seuraavassa diassa olevaa kuvaa luostarista. Miksi on perusteltua sanoa, että luostarit olivat kulttuurikeskuksia?

Luostari kulttuurikeskuksena 1 Kirkko 7 2 Koulu 6 3 Kirjasto 4 4 Köyhäinhoito 5 Sairaala 6 1 Kylpylä 5 7 3 Panimo 2 8 8 Lääkeyrttimaa

2 Tehtävä: Lue oppikirjasta s 2 Tehtävä: Lue oppikirjasta s. 68 – 72 ja vastaa kysymyksiin: a) Koska ja miksi yliopistoja ryhdyttiin perustamaan? b) Mitä tiedekuntia yliopistoissa oli? c) Mikä oli filosofinen tiedekunnan tehtävä? d) Kuka oli Tuomas Akvinolainen? e) Selitä sana skolastiikka mahdollisimman kattavasti.

Keskiajan maailmankuva Geosentrinen maailmankuva: taivaankappaleet kiertävät maapalloa kiinnittyneinä taivaankansiin. Maapallon ajateltiin olevan noin 6000 vuotta vanha. Maailma ja maailmankaikkeus oli luotu ihmistä varten, joten ihminen saattoi muokata luontoa omiin tarpeisiinsa. Kaikki tieto oli jo olemassa: oppineiden tehtävä oli välittää jumalan lahjana antama tieto ihmisille, ei keksiä uutta. Jokaisella ihmisellä oli jumalan säätämä paikka yhteiskunnassa  staattinen sääty-yhteiskunta.

f) Lue oppikirjan teksti Abélard ja Heloise – tosielämän Romeo ja Julia sivulta 70. Mitä Abélardin tarina kertoo aikakautensa kirkon ja tieteen välisistä suhteesta?

3. Tehtävä: Lue oppikirjasta s. 84 – 88. Millainen oli keskiajan sääty-yhteiskunta? Selvitä oppikirjan ja netin avulla - Beowulf-teos: - Nibelungen laulu: - Trubaduurirunous: - Minnelaulut: - Keskiajan kärsimys- ja mysteerinäytelmät:

2.3. Keskiajan ihmisen maailma Tehtävä 1: Lue oppikirjasta s. 78 – 88. Selvitä alleviivatut termit kirjan/netin avulla Eurooppaa yhdisti feodalismi, säätyjako, ritarikulttuuri, latina, kristinusko ja yhteisöllisyys Kansa pelossa ja järjestyksessä uskonnon avulla - Rutto Jumalan rangaistus  Kuoleman tanssi maalaukset (Etsi kuva kuoleman tanssi maalauksesta ja liitä muistiinpanojen yhteyteen esim. omana diana) Katolisen kirkon kanoninen oikeus - Kirkon oppeja vastustivat kerettiläiset - Inkvisitio tuomitsi Tiukka säätyjako ja epätasa-arvo Karnevaaliaikana tavallinen kansa pääsi nauttimaan paremmista ruuista ja viihteestä

Keskiaika ei ollut pimeä YHTEENVETOTEHTÄVÄ : Oliko keskiaika pimeä? Kerää väitettä puolustavia ja vastustavia perusteluita. Keskiaika oli pimeä Keskiaika ei ollut pimeä