Aluehallinnon uudistus Tilannekatsaus

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
1 EU-osarahoitteisten kehittämishankkeiden käsittely Hankkeiden käsittelystä on maininta - Rakennerahastolaissa, - valtioneuvoston rakennerahastoista.
Advertisements

Suomen aluehallinto Hallinnon kehittämisosasto 2 Valtion aluehallinto uudistui  Valtion aluehallintoa uudistettiin laajalla kokonaisuudistuksella.
Tarkastaja Raija Jääskelä Työsuojelun vastuualue Julkishallinnon ryhmä p Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto.
 VARSINAIS-SUOMEN AIKUIS- JA  AMMATILLISEN KOULUTUKSEN KEHITTÄMISPIKNIK   Kehittämispäällikkö Martti Rantala  Koulutusjaoston puheenjohtaja,
MAKO TOIMEENPANOSUUNNITELMATYÖ JA TOIMINTAMALLI Tiina Harjunpää.
Kuntakulttuuri kohtaa 2013 Mahdollisuuksia kulttuurille
1 Kaakkois-Suomen Venäjä kasvusopimus. hallitusohjelma, joka korostaa kaupunkipolitiikkaa, kaupunkiseutulähtöisyyttä ja suurten keskuskaupunkien merkitystä.
Itä-Suomen ESR-päivät Opetusministeriön puheenvuoro Merja Niemi Opetusministeriö.
Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Pirkanmaan liikennejärjestelmä- suunnitelma Aiesopimuksen julkistaminen Johtaja Juha Sammallahti.
Ankkuri -malli ja sen levittäminen
Keskustelutilaisuus hedelmöityshoitotoiminnasta Jussi Holmalahti, FaT Johtaja Valvira.
Uuteen ohjelmakauteen Aluekehitysjohtaja Kaisa-Leena Lintilä EAKR-seurantakomiteat kevät 2012.
ALUEKESKUSOHJELMAN KULTTUURIVERKOSTO Verkostoitumisen iloja Anu Perttunen Oulun RYSÄ
J Kangasniemi 2010 Valtion rahoittama opetustoimen henkilöstökoulutus Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin.
M. Vanhasen II hallituksen ohjelma 4.3. Alueiden kehittäminen Aluepolitiikan painotukset ovat elinkeino- ja yritystoiminta, osaaminen ja työvoima, palvelut.
HÄTÄKESKUSLAITOS TÄNÄÄN
Keski-Suomen ELY-keskus Juha S. Niemelä
Tekesin organisaatio, verkosto ja budjetti. Tekes DM Kasvu- yritykset Nuoret yritykset Suuret yritykset ja julkiset organisaatiot.
MANNER-SUOMEN ESR-OHJELMAN TOTEUTUMINEN
ALKU-tilanteesta Esa Halme,
Työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä Uudistunut aluehallinto ja työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä -seminaari Helsinki Merja Leinonen.
1 ALUEHALLINNON UUDISTAMINEN HALLITUSOHJELMASSA ”Hallintoa uudistetaan ja kansanvaltaistetaan. Lääninhallitusten, työvoima- ja elinkeinokeskusten, muiden.
Matti Viialainen MAAKUNNAN TILA Rantasalmen Lukion Seniorit Kesäpäivät Matti Viialainen Etelä-Savon maakuntaliitto.
Työvoima- ja elinkeinokeskus Ohjelmakausi 2007–2013 käynnistyy, EU-projektien toteutus Yritysrahoituksen puheenvuoro Pekka Pelkonen Pohjois-Karjalan TE-keskus.
Keski-Suomen elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskus
/ T. Välinoro Aluehallinnon uudistamishanke.
Tapaus Keski-Suomi MYR-neuvottelupäivät, Jyväskylä Jyväskylä Ylijohtaja Juha S. Niemelä.
Tekesin organisaatio, verkosto ja budjetti. Tekes DM Kasvu- yritykset Nuoret yritykset Suuret yritykset ja julkiset organisaatiot.
Valtion aluehallintouudistus - Onko palapeli valmis?
ALUEKESKUSOHJELMAN KULTTUURIVERKOSTO Helsinki Anu Perttunen.
Maakuntaohjelma strategisten valintojen ohjaajana Hyvä-hankkeen aluefoorumi
1 Kainuun maakuntakokeilun jatkonäkymät: Kainuun mallin 2013 valmistelusta Kajaani Kainuun malli 2013 jatkovalmistelun työvaliokunnan ja ohjausryhmän.
KESKI-SUOMEN LIITTO Sepänkatu 4, Jyväskylä ALUEHALLINNON UUDISTAMISHANKE SEKÄ KUNTA- JA PALVELURAKENNEUUDISTUS MAAKUNTAVALTUUSTON.
ESR-hankkeet Etelä-Savon TE-keskus ESR-koordinaattori Kati Torniainen.
Aluehallinnon uudistuksen johtoajatuksina tunnuksia suunniteltaessa ovat olleet eri osa-alueiden yhdistyminen ja sujuvuus. Tunnukset kuvastavat maantieteellisten.
Oppisopimuskoulutuksen kehittäminen opetushallituksen uudessa organisaatiossa Oppisopimuksen tulevaisuus –seminaari Johtaja Pasi Kankare, Opetushallitus.
Opetustoimen henkilöstön ammatillisen osaamisen varmistaminen (Osaava) Kimmo Hämäläinen, pääsihteeri Opetustoimen henkilöstökoulutuksen neuvottelukunta.
ETELÄ-POHJANMAAN PERUSPALVELUOHJELMA 2030
ALUEELLINEN KILPAILUKYKY JA TYÖLLISYYS –TAVOITE ITÄ-SUOMEN EAKR-TOIMENPIDEOHJELMA
Kirjastopäivät 2015 Seinäjoki Hannu Sulin. Missä mennään kirjastolain uudistamisessa? Työryhmän asettaminen Toimikausi Työryhmän.
Ajankohtaista ALKU-asiaa Pääsihteeri Tapio Välinoro
KORKEAKOULUT UUDESSA ALUEHALLINNON RAKENTEESSA Lääninsivistysneuvos Pertti Kokkonen Itä- ja Pohjois-Suomen ammattikorkeakoulujen yhteistyöseminaari
Työ- ja elinkeinokeskus 1 Työ- ja elinkeinokeskukset (TE-keskukset) 15 kpl Suomessa Työ- ja elinkeinotoimistot (TE-toimistot) 200 toimipistettä Suomessa.
Maakuntaohjelmatyön kehittäminen osana aluehallinnon uudistamista Jussi Lehtinen Kehittämisjohtaja Kymenlaakson Liitto / 2.2.
Johtaja Leila Helaakoski Pohjois-PohjanmaanTE-keskus EAKR-seurantakomitea
Aluehallinnon uudistaminen Valtiosihteeri Timo Reina KJY:n seminaari
Lapin aluehallintovirasto, ylijohtaja Kaisa Ainasoja Tervetuloa Lapin aluehallintovirastoon! Lapin Nuorisofoorumi 2/
Maa-ainesten käyttö ja hankinta ELY-keskuksissa Tilaajan näkökulma Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, Jukka Päkkilä, kunnossapito ja rakentaminen.
Itä-Suomen aluehallintovirasto
Aluehallintovirastojen hallinnollisten tehtävien kokoaminen HALKO-projekti Tilannekatsaus
Eduskunnalle aluehallintouudistuksesta annettu selonteko, jatkotoimenpiteet
VALTION ALUEHALLINTO.
Asiakastietojen sähköistä käsittelyä koskevan lainsäädäntötyöryhmän tavoitteet Maritta Korhonen Kehittämispäällikkö.
Maakuntauudistuksen valmistelu Pohjois-Karjalassa
Sote-tieto hyötykäyttöön -strategia 2020 ja sen toimeenpano - Kori 3: Tiedon jalostaminen ja tiedolla johtaminen.
Maakuntauudistus Pohjois-Karjalassa
Kunnat Yhteensä 311 kuntaa, joista 16 Ahvenanmaalla.
Pelastustoimen uudistaminen
Maakunta- ja sote-uudistus Ministerin tilannekatsaus
Vesiosuuskunnat ELY- keskuksen näkökulmasta
Sote-ratkaisu ja terveydenhuollon palveluvalikoima
Ohjaus ja yhteistyö -korin tilanne - JORY 7. 5
Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Nykyinen toiminta ja tuleva muutos Janne Kärkkäinen
POKE Pakolaistaustaisten ohjauksen kehittäminen ELO -foorumi 21. 9
Maakunta- ja sote-uudistus Ministerin tilannekatsaus
YHTEISPALVELUN TEHOSTAMISHANKE ETENEE
Pelastustoimen kehittämishankkeen työryhmien vaihe I Lakihanke
Kunnat Yhteensä 311 kuntaa, joista 16 Ahvenanmaalla.
Osatyökykyisille tie työelämään
Yhteispalvelun tehostamishanke - miten on edetty
Esityksen transkriptio:

Aluehallinnon uudistus Tilannekatsaus Neuvotteleva virkamies Johanna Nurmi Valtiovarainministeriö

Tausta pääministeri Matti Vanhasen II hallituksen ohjelmassa Tavoitteena kansalais- ja asiakaslähtöisesti tehokkaasti ja tuloksellisesti toimiva aluehallinto Uudistuksessa mukana olevat viranomaiset: lääninhallitukset, työvoima- ja elinkeinokeskukset, alueellisia ympäristökeskukset, tiepiirit, työsuojelupiirit ja ympäristölupavirastot Uudistus tulee voimaan vuoden 2010 alussa

Valmistelu Hanke asetettiin 29.6.2007 Väliraportti valmistui 31.3.2008 ja luovutettiin 2.4.2008 ministeri Kiviniemelle Hallinnon ja aluekehityksen ministerityöryhmä käsitteli 8.5.2008 väliraporttia ja päätti hankkeen jatkovalmistelusta. Hankkeen valmistelua jatketaan väliraportin ehdotusten pohjalta niitä muuttaen, tarkentaen ja täydentäen ministerityöryhmän päätöksen mukaisesti.

Jatkotyön organisointi: alatyöryhmät Lainsäädännön muutoksia valmisteleva työryhmä Aluejakotyöryhmä Organisaatio-, ohjaus- ja tuottavuustyöryhmä Henkilöstötyöryhmä Taloustyöryhmä Palvelurakenteen kehittämistyöryhmä Aluehallinnosta paikallishallintoon siirrettäviä tehtäviä selvittävä työryhmä Keskushallinnosta aluehallintoon siirrettäviä tehtäviä selvittävä työryhmä Ahvenanmaa-työryhmä Metsäkeskusten integroimista muuhun aluehallintoon valmisteleva työryhmä Viestintätyöryhmä Tietojärjestelmätyöryhmä Määräajat: 31.10.2008 muilla paitsi metsäkeskustyöryhmällä 30.9.08, lainsäädäntötyöryhmällä 30.11.08, Ahvenanmaa-työryhmällä ja viestintätyöryhmällä 31.3.09 Hallinnon ja aluekehityksen ministerityöryhmän linjaukset 18.11.2008

Halke 18.11.2008 Ministerityöryhmä sopi, että uusien aluehallintoviranomaisten nimiksi tulevat Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus sekä Aluehallintovirasto. Ministerityöryhmä päätti, että aluehallintoviraston toimialueet muodostetaan Itä- ja Etelä-Suomessa siten, että samaan aluehallintovirastoon kuuluvat 1) Uusimaa, Itä-Uusimaa, Kanta-Häme, Päijät-Häme, Etelä-Karjala ja Kymenlaakso ja 2) Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala ja Etelä-Savo. Ministerityöryhmä päätti myös, että aluehallintovirastolla on kuusi päätoimipaikkaa, jotka päätetään valtioneuvoston asetuksella. Ne sijaitsevat Rovaniemellä, Oulussa, Mikkelissä, Hämeenlinnassa, Turussa ja Vaasassa. Aluehallintovirastolla on lisäksi kuusi toimipaikkaa, jotka päätetään valtioneuvoston asetuksella. Ne sijaitsevat Tampereella, Jyväskylässä, Kuopiossa, Kouvolassa, Helsingissä ja Joensuussa. Ministerityöryhmä päätti, että Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksissa on 13 ympäristö- ja luonnonvarat -vastuualuetta.

Valtion aluehallintoviranomaiset Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus vastaa valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtävistä alueilla. Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukseen kootaan luonnonvaroihin ja ympäristöön, liikenteeseen ja infrastruktuuriin, työvoimaan, elinkeinoihin sekä osaamiseen ja kulttuuriin liittyviä tehtäviä Aluehallintovirasto vastaa lainsäädännön toimeenpanosta, toimeenpanon ohjauksesta ja lainsäädännön toteutumisen valvonnasta sekä vastaa eräiltä osin oikeusturvasta alueilla Aluehallintovirastoon kootaan peruspalvelujen toteutumiseen, oikeusturvaan, lupiin ja valvontaan, turvallisuuteen ja maahanmuuttoon, ympäristölupiin liittyvät tehtävät sekä työsuojelun valvonta

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Toiminta-ajatus Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus tukee alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. Keskus edistää yrittäjyyttä, työmarkkinoiden toimintaa, osaamista ja kulttuuria, liikennejärjestelmän toimivuutta ja liikenteen turvallisuutta, hyvää ympäristöä sekä luonnon ja luonnonvarojen kestävää käyttöä alueilla sekä työvoiman maahanmuuttoa.

Aluehallintoviraston toiminta-ajatus Aluehallintovirasto tukee alueellista yhdenvertaisuutta hoitamalla lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueilla. Virasto edistää perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla.

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (15) Organisaatio-, ohjaus- ja tuottavuustyöryhmän ehdotus: Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (15) Strateginen ohjaus Toiminnallinen ohjaus Strategisen ohjauksen yhteistyö YM LVM TEM MMM OPM SM OTO-johtaja Ympäristö ja luonnonvarat (13) Ympäristönsuojelu Alueiden käyttö Luonnonsuojelu Vesien hoito ja ympäristön tilan seuranta Kehittäminen ja lähialueyhteistyö Vesivarojen käyttö ja hoito Liikenne- ja infrastruktuuri (9) Tie- ja liikenneolojen suunnittelu Tienpidon hankinnat Asiakas- ja viranomaispalvelut Julkisen liikenteen järjestäminen Muut liikennettä ja infrastruktuuria koskevat tehtävät Elinkeinot, työvoima, osaaminen ja kulttuuri (15) Työllisyys, yrittäjyys ja osaaminen Rakennerahastoasiat Innovaatiot ja kansainvälistyvä liiketoiminta Kirjastot, liikunta- ja nuorisotoimet Kansainväliset tehtävät ja lähialueyhteistyö Maaseutu ja energia Maahanmuutto ja etniset suhteet Hallintoyksikkö Kootut tukitehtävät Metsä- keskukset Aluehallinnon tietohallintopalvelut -yksikkö (Yhteinen Alluille ja Elluille) TE-toimistot Maakunnan liitot

Työllisyys, yrittäjyys ja osaaminen Organisaatio-, ohjaus- ja tuottavuustyöryhmän ehdotus: Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Vastuualue: Elinkeinot, työvoima, osaaminen ja kulttuuri Työllisyys, yrittäjyys ja osaaminen Osaamisen kehittäminen työelämän ja koulutuksen kohtaannon seuranta sekä osaamistarpeiden lyhyen aikavälin ennakointi osaamiseen ja työ- ja elinkeinopolitiikkaan liittyvien palvelukokonaisuuksien muodostumisen edistäminen työvoimakoulutuksen suunnittelu, kehittäminen ja hankinta koulutuksen tiedotus-, neuvonta ja ohjauspalvelujen alueellinen saatavuus pk-yritysten osaamisen kehittämispalvelut kehittämis- ja palvelutehtäviin liittyvät avustukset aikuiskoulutuksen järjestäjille ammatillisen, aikuiskoulutuksen opetushenkilöstön, työpaikkaohjaajien ja kirjasto-, liikunta- ja nuorisotoimen henkilöstön lyhytkestoinen lisä- ja täydennyskoulutus oppilaitosten, kirjastojen ja liikuntapaikkojen rakentaminen

Aluehallintovirasto (6) Strateginen ohjaus Organisaatio-, ohjaus- ja tuottavuustyöryhmän ehdotus: Aluehallintovirasto (6) Toiminnallinen ohjaus Strategisen ohjauksen yhteistyö STM OPM OM TEM VM MMM SM YM Viraston johtaja Työsuojelu (5) Vakavien työtapaturmien sekä ilmoitettujen ammattitautien ja työperäisten sairauksien syiden selvittäminen ja niiden ehkäisy Muu asiakasaloitteinen valvonta Viranomaisaloitteinen valvonta Tuotevalvonta Osallistuminen työrikosten käsittelyyn Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat (6) Sosiaali- ja terveydenhuolto Koulutus- ja sivistystoimen palvelut Kuluttaja- ja kilpailuasiat Peruspalvelujen arviointi Muut tehtävät Pelastustoimi ja varautuminen (6) Pelastustoimi Varautumisen yhteensovittaminen Poliisi (3) Vastuualueelle kuuluva alueellinen viranomaisyhteistyö Peruspalvelujen arviointi poliisitoimen osalta Varautumisen ja valmiussuunnittelun yhteensovittaminen poliisitoimen osalta Muut poliisin hallinnosta annetussa laissa ja asetuksessa säädettävät poliisin tehtävät Ympäristö- luvat (4) Vesilain mukaiset asiat Ympäristönsuojelulain mukaiset asiat Hallintoyksikkö Kootut tukitehtävät Aluehallinnon tietohallintopalvelut -yksikkö (Yhteinen Alluille ja Elluille) Maistraatit

Organisaatio-, ohjaus- ja tuottavuustyöryhmän ehdotus: Maakunnan liitoille siirrettävät tehtävät Vetovastuu pitkän ja keskipitkän aikavälin koulutustarpeiden alueellisessa ennakoinnissa Vetovastuu alueellisesta liikennejärjestelmäsuunnittelusta osana valtakunnallista liikennejärjestelmäsuunnittelua Vetovastuu laaja-alaisista luonnonvaroja ja ympäristöä koskevista alueellisista suunnitelmista osana valtakunnallista alan kehittämissuunnittelua Opetusministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalojen eräät rakennerahastotehtävät Maakuntaohjelman toteuttamissuunnitelmassa esitettävien, valtion rahoittamien alueellisten liikenneinvestointien ja muiden merkittävien valtion tukemien hankkeiden, kuten nykyään lääninhallituksissa käsiteltävien perustamishankkeiden, kokoaminen ja asettaminen tärkeysjärjestykseen Yhteispalvelujen kehittäminen alueilla Yhteistoiminnan tiivistäminen maakunnan liittojen, alueellisten taidetoimikuntien ja liikuntaneuvostojen kesken sekä päätösvallan antaminen maakunnan liitoille näiden toimielinten kokoonpanoista Joukkoliikenteen alueellinen ostaminen – maakunnan liittojen rooli Väliraportista poiketen kansallisten alueellisten rakennusperinteen hoitoavustusten myöntämistä ei ehdoteta siirrettäväksi maakunnan liitoille Sosiaalialan osaamiskeskusten integroiminen maakunnan liittoihin selvitetään myöhemmin

Ei edellytä henkilötyövuosien siirtoa maakunnan liittoihin. Organisaatio-, ohjaus- ja tuottavuustyöryhmän ehdotus: Vetovastuu pitkän ja keskipitkän aikavälin koulutustarpeiden alueellisessa ennakoinnissa Ehdotus: Maakunnan liittojen tehtävänä on toimia vetovastuussa ja koordinoida koulutustarpeiden keskipitkän ja pitkän aikavälin ennakointia. Lyhyen aikavälin, käytännössä aikuiskoulutuksen osalta, alueellisesta ennakoinnista vastaavat valtion aluehallintoviranomaiset. Tehtävä kirjataan aluekehittämistä koskevaan lainsäädäntöön (aluekehityslaki) siten, että ennakointi toteutetaan yhteistyössä valtion aluehallintoviranomaisten ja muiden keskeisten sidosryhmien kanssa. Nykyistä vahvempi säädöspohja ennakoinnissa ei asiallisesti tuo muutoksia nykytilanteeseen, mutta turvaa ennakointitoiminnan jatkuvuuden ja systemaattisuuden. Ei edellytä henkilötyövuosien siirtoa maakunnan liittoihin.

VALTION ALUEHALLINNON OHJAUS KOORDINOIVA MINISTERIÖ MUUT MINISTERIÖT JA KESKUSVIRASTOT STRATEGIA-ASIAKIRJA Hallitusohjelma, HSA, politiikkaohjelmat, kehykset, muut poikkihallinnolliset ohjelmat, kv-sopimukset Toteuttamissuunnitelmat Maakuntaohjelmat Toiminnallinen tulossopimus Strateginen tulossopimus

ALKU-hankkeen aikajana 6/2008-1/2010 Aluejakotyöryhmän alustavat ehdotukset maakuntien yhteistoiminta-alueista ja uuden aluehallinnon aluejaoista 24.6.2008. Kommenttikierroksen määräajat 15.9. ja 5.9. ALKU-hankkeen aikajana 6/2008-1/2010 Esitys Metsäkeskusten organisoinnista uuden aluehallinnon yhteyteen itsenäisinä oikeushenkilöinä 9/2008 Useiden työryhmien esitysten määräaika 31.10., mm. esitykset aluehallinnon uudesta aluejaosta, aluehallintoviranomaisten tehtävistä ja henkilöstön sijoittumisesta LUONNOS 11/2008 Uudistuksen eduskuntakäsittely 5-10/2009 Lausuntokierros HE-luonnoksesta, aluejaoista ja muista ehdotuksista 2-3/2009 Valtioneuvoston asetukset aluejaoista, asetukset toimipisteistä ja päätökset henkilöstön sijoittumisesta 11-12/2009 HE:t ehdotusten edellyttämiksi säädösmuutoksiksi ja raportti muista ehdotuksista 31.12.2008 mennessä Hankkeen toimikausi päättyy 3/2009 Esitykset uusien aluehallinto- viranomaisten viestinnän järjestämisestä ja aluehallinnon organisoinnista Ahvenanmaalla Uusien aluehallinto- viranomaisten johdon valinta 12/2009 Halke-käsittelyt: Aluejaot, toimipaikkaverkko, alustava henkilöstön sijoittamissuunnitelma sekä muut työryhmien ehdotukset Uusien aluehallintoviranomaisten toiminta käynnistyy 1/2010 Uudistuksen Halke- käsittely 4/2009 Uudistuk- sen Halke- käsittely 1/2009 6/2008 9/2008 10/2008 11-12/ 2008 12/2008 1/2009 3/2009 4/2009 5/2009 11/2009 12/2009 1/2010

Aluehallinnon uudistamishanke www.vm.fi/alku