Tutkimuksen osuuden mittaaminen yliopistojen ajankäytöstä Korkeakoulujen valtakunnallisen tietovarannon ja OKM:n tiedonkeruiden ohjausryhmä 2015/1 Ari.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
MPKK:n laadunvarmistus-järjestelmän kehittäminen auditoinnin jälkeen
Advertisements

Perjantai, 27. kesäkuuta 2014 SOVELTAVAA TUTKIMUSTA TYÖ- JA ELINKEINOELÄMÄN TARPEISIIN Ammattikorkeakoulut osana suomalaista innovaatiojärjestelmää Arenen.
Ammattikorkeakoulujen haasteet TKI-toiminnalle Erja Heikkinen
Ammattikorkeakoulujen TKI-johtajaverkosto
Vieraskielisten koulutusohjelmien kehittämispäivät ”Ulkomaalaisten opiskelijoiden integrointi ja työllistyminen”
O PETUSMINISTERIÖ Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto Tutkimuksen tulosalue Olli Poropudas / /1.1. Valtakunnallisen julkaisurekisterin perustamisen.
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO 2014 Elinkeino- ja liiketoiminta 4 % Perusrahoitus 67 % Muu täydentävä rahoitus 9 % Ulkomainen rahoitus 3 % Suomen Akatemia 12 %
Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta Kuinka rajata ja määritellä TKI-opintopisteet? Kaisu Piiroinen.
Ministeriön tietotarpeet ja käsitemalli Jukka Haapamäki
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
V V V V V V V V V V V V Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon palvelujen ja kustannusten vertailu 2009 Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon.
V V V V V V V V Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon palvelujen ja kustannusten vertailu 2009 Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon palvelujen.
Tutkimus ja kehittämistoiminnan tiedonkeruu yliopistoilta ja ammattikorkeakouluilta Korkeakoulujen valtakunnallisen tietovarannon ja OKM:n tiedonkeruiden.
Tilastokeskuksen tiedonkeruut korkeakouluilta Opiskelija- ja tutkintotiedonkeruut Korkeakoulujen valtakunnallisen tietovarannon ja OKM:n tiedonkeruiden.
Yliopistotutkimuksen tuottavuus ja vaikuttavuus - profiiliryhmän selvityksiä Olli Poropudas, opetusneuvos Opetus- ja kulttuuriministeriö Bibliometriikka.
Mikä on arvioinnin rooli ohjelmatyössä Arviointiseminaari - eväitä uudelle ohjelmakaudelle Eero Pehkonen.
Tekesin ja innovaatiotoiminnan vaikutukset 2014
Neljä osakokonaisuutta
Tutkijan identifiointi kansallisella tasolla Hanna-Mari Puuska, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy
Tilannekatsaus / VIRTA-Opintotietopalvelu.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
VIRTA - Opintotietopalvelu. 2 VIRTA-Opintotietopalvelu - csc.fi/virta RAKETTI-VIRTA hankkeessa luotiin korkeakoulujen valtakunnallinen tietovaranto.
Uudet tiedonkeruut VIRTA-opintotietopalvelusta. Uudet tiedonkeruut [tietovarannosta] Arkkitehtuuriperiaatteista VIRTA-opintotietopalvelu Nykyisellä mallilla:
MAAKUNNALLINEN PALLIATIIVISEN HOIDON TÄYDENNYSKOULUTUSMALLI
Tutkimuslaitosten ja yliopistollisten sairaaloiden liittyminen OKM- julkaisutiedonkeruuseen Olli Poropudas Opetus- ja kulttuuriministeriö Helsinki.
Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen yhteisten arkkitehtuurien tilanne ja hallintamallin tilanne IH
Viranomaistietovirtojen tavoitearkkitehtuuri: nykytilan kuvaus Korkeakoulujen valtakunnallisen tietovarannon ja OKM:n tiedonkeruiden ohjausryhmän kokoukselle.
Korkeakoulujen tuottamat opettajatiedot ja VIRTA-opintotietopalvelu.
Tiedonkeruitten tiekartta. 2 VIRTA-Opintotietopalvelu - csc.fi/virta RAKETTI-VIRTA hankkeessa luotiin korkeakoulujen valtakunnallinen tietovaranto.
Korkeakoulujen, OKM:n ja CSC:n tietohallintoyhteistyö RAKETTI –hankkeen jälkeen Ilmari Hyvönen
OKM:n CSC:ltä korkeakouluille ostamien palveluiden ohjaus Ilmari Hyvönen.
Ehdotus CSC:n bibliometriikkapalveluista 1.Korkeakoulujen vuosittainen julkaisutiedonkeruu 2.Korkeakoulujen julkaisutietojen tilastointi ja raportit 3.WoS-
Verkko-opetuksen laadunhallinta- ja laatupalveluhanke (Vopla) Helsingin yliopisto, Kuopion yliopisto, Lappeenrannan teknillinen yliopisto Verkko-opetuksen.
Henkilöstötiedonkeruun kehittäminen
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tutkimushallinnon.
OKM:n julkaisutiedonkeruun tarkoitukset Hannu Siren, johtaja Opetus- ja kulttuuriministeriö Helsinki.
Korkeakoulujen ICT-palveluiden arkkitehtuurin kannalta huomioitavat muut arkkitehtuurit Korkeakoulujen tietohallinto- ja ICT-ohjausryhmä, Ilmari.
Tuula Kuoppala ja Salla Säkkinen
Opetuksen laadunvarmistus Anna Parpala Tutkija, koordinaattori Korkeakoulutuksen laatua varmistamassa –seminaari Kuopiossa
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO VOIMAVARAT. JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO.
Korkeakoulusektorin tiedot Kansalaisen palvelunäkymään VIRTA-opintotietopalvelusta Paula Merikko
Musiikin koulutusseminaari - valtakunnallinen koulutusrakenne ja työnjako Maija Innola Korkeakoulu- ja tiedepolitiikan osasto.
OKM:N REKRYTOINTITIEDONKERUU ( MUOKATTU 28.1.) Ylitarkastaja Jukka Haapamäki.
Tilannekatsaus / VIRTA-Opintotietopalvelu.
VIRTA-julkaisutietopalvelun tilannekatsaus Hanna-Mari Puuska Korkeakoulujen valtakunnallisen tietovarannon ja OKM:n tiedonkeruiden ohjausryhmä
Suorat tiedonkeruut Yleisesitys. OKM:n suorat tiedonkeruut Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) kerää tietoja korkeakouluista o Mm. opintopistetiedot,
tiedon laadun tukeminen ja
Lupakäytännöt tietojen luovutukseen VIRTA-julkaisutietopalvelusta
Taiteellisen toiminnan raportointi VIRTA-julkaisutietopalveluun
OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖN
VIRTA-julkaisutietopalvelu
06/16.
Tutkimus- ja kehittämistoiminta 2015, Pohjois-Savon ja Kuopion seudun asema Lähde: Tilastokeskus (aluejako ), tutkimus- ja kehittämistoiminta.
korkeakoulutuksen ja tutkimuksen ICT:n
Tutkimustietovarannon ohjausrakenne
OKM TIEDONKERUUT, TILANNEKATSAUS
OKM TIEDONKERUUT Ylitarkastaja Jukka Haapamäki.
Arkkitehtuurit ohjaavat Valtakunnalliset, keskitetyt ICT-palvelut
Tutkimustietovaranto ja tutkimustietovirrat
Opetusneuvos Olli Poropudas Opetus- ja kulttuuriministeriö
VIRTA-OHJAUKSEN JATKO
Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen
VIRTA-julkaisutietopalvelu ja tutkijan tietovirrat
Suorien tiedonkeruiden tilannekatsaus
Taiteellisen toiminnan raportointi VIRTA-julkaisutietopalveluun
Päätös VIRTA-opintotietopalvelun hallintamallin hyväksymisestä
OKM raportointitarpeet Jukka Haapamäki 25. 9
OKM AJANKOHTAISTA
Kohti valtakunnallista tutkimustietovarantoa
Esityksen transkriptio:

Tutkimuksen osuuden mittaaminen yliopistojen ajankäytöstä Korkeakoulujen valtakunnallisen tietovarannon ja OKM:n tiedonkeruiden ohjausryhmä 2015/1 Ari Leppälahti OKM

Taustaa Tavoitteena tutkimustyön rajaaminen opetuksesta ja muista tehtävistä yliopistoissa päätieteenalan ja virkanimikkeen mukaan Luotettavimpana menetelmänä yleisesti pidetään suoraan opettajiin ja tutkijoihin kohdistuvaa erillisselvitystä Yliopiston oma vastaus tuottaa erilaisia tuloksia (OKM ja Tilastokeskus vertailu, KOTA 2014) Menetelmä voi vaihdella laajoista seurantatutkimuksista suppeampiin enemmän arvionvaraisiin

Suomessa tehty kolme laajaa seurantatutkimusta, viimeisin (raskaita ja kalliita toteuttaa) Resurssipulan vuosi siirryttiin hankkimaan tiedot yliopistojen ajankäytön seurantajärjestelmistä (2010 yliopistouudistus, tarve uusille kertoimille) Kertoimet yhdistetään OKM:n henkilöstötiedonkeruuseen, jossa kokonaistyöaika, tieteenala, nimike yms. Voidaan rajata t&k-henkilöstö sekä jako tutkijat/muu t&k-henkilöstö

Tutkimuksen osuus päätieteenalan mukaan Ajankäyttötutkimus 2005 (budjettirahoitteiset virat) ja yliopistojen työaikatiedot 2010 (kaikki, ml. Ulkopuolinen t&k-rahoitus) Opettajat ja tutkijat

Heikkouksia, uhkia Kirjaamiskäytännöt ja ohjeistus vaihtelevat sekä perusteiltaan että tarkkuustasoltaan (ideaali: OECD:n määritelmien mukainen) Yhteen niputetut toiminnot, esim. jatkotutkintokoulutus ja siihen liittyvä tutkimus Työaikasuunnitelma vs. toteuma Työajan seurantaperusteiden, järjestelmämuutosten vaikutukset Tiedot saatu vapaaehtoisena pilottina, yliopistojen halukkuus tietojen toimittamiseen

Kertoimien päivitys Kerätään kalenterivuoden 2014 työaikatiedot valituilta yliopistoilta, helmi/maaliskuu 2015 Kattavuus kuuden päätieteenalan osalta (5-8 suurinta, Taideyliopisto katsottava erikseen) Uusia kertoimia sovelletaan mahdollisesti jo 2014 tutkimustilaston laskennassa, viimeistään 2015 tilastossa Keruun vakiinnuttaminen, päivitys neljän vuoden välein