Ilmastovastaava Leo Stranius

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Missä mennään ilmastopolitiikassa?
Advertisements

Energian tuotanto, käyttö ja päästöt Suomessa ja globaalisti
Globaaliin maankäyttöön liittyviä näkökohtia Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskus Ilmastopaneelin tiedotustilaisuus
Ympäristökuormituksen mittaaminen erilaisten jalanjälkien avulla
Hampuri, Saksa Löytää suunta, joka mahdollistaa Lions Clubs Internationalin saavuttavan sen täyden potentiaalin kansainvälisenä.
Ilmasto lautasella – ruuan ympäristövaikutukset Pori
1 Ilmastonmuutos lautasella Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan ympäristöviikko Ilmastovastaava, vs. ympäristönsuojelupäällikkö Leo Stranius.
Katja Mikkonen Kari Niklander
Suhdannekatsaus maaseudun yritysten kannattavuuteen ja rahoitustilanteeseen 2009/2010 Perttu Pyykkönen Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos Maaseudulta.
1 Ilmastonmuutos NYT! Ilmastovastaava Leo Stranius Punavihreää yhteistyötä yli puoluerajojen.
Tupakka ja ympäristö.
Ympäristöpolitiikan alumnipäivä Leo Stranius.
Itämeren tulevaisuus – jäätön, suolaton ja tulviva meri ?
1 Mikä on kohtuullista maapallolle? Riittääkö kohtuus kaikille -seminaari Pääsihteeri Leo Stranius.
Monikäyttöinen paperi
1 MARKKINAKATSAUS RAHASTOPÄÄOMA SUOMALAISISSA SIJOITUSRAHASTOISSA.
Ilmastovastaava Leo Stranius
Energiavuosi Energiavuosi 2008 tiedotustilaisuus Energiateollisuus ry.
Ilmastonmuutospolitiikat ja terve kaupunki Jouni Tuomisto, akatemiatutkija THL, Ympäristöterveyden osasto.
Ilmastonmuutos ja ruoka: Mitä ruuaksi vuonna 2020?
Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014 Pelkosenniemi 1.
Metsäteollisuuden tehdaspolttoaineet Suomessa 2012
Ilmasto-oikeudenmukaisuus Kuva: Friends of the Earth International.
Puheenvuoro ilmastofoorumissa Ilmastokampanjavastaava Lauri Myllyvirta
S ysteemianalyysin Laboratorio Sosiaalifoorumi Tommi Kauppinen TKK Vegaanitko oikeassa? Kotimaisten elintarvikkeiden materiaalipanokset ja niiden.
Ilmastopolitiikka EU:n silmin Eurooppa-foorumi
1 ILMASTONMUUTOS NYT – Sanoista tekoihin Ilmastovastaava Leo Stranius Kirkkonummen kansalaisopisto 40 vuotta
V V V V V V V V V V V V Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon palvelujen ja kustannusten vertailu 2009 Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon.
1 Ilmastonmuutos – tätäkö on tulevaisuus? SATO-ympäristöiltapäivä Ilmastovastaava Leo Stranius.
Ruuan ympäristö- ja ilmastovaikutukset
V V V V V V V V Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon palvelujen ja kustannusten vertailu 2009 Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon palvelujen.
Jos maailma olisi sadan asukkaan kylä odotettavissa oleva elinikä on 64,3 vuotta Jos Suomi olisi sadan asukkaan kylä odotettavissa oleva elinikä on 78,4.
Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014
1 Missä mennään ilmasto- ja energiapolitiikassa? Ilmastovastaava Leo Stranius Suomen luonnonsuojeluliiton Syyskoulutuspäivät
Energinen Suomi.
Seinäjoki kisa A Tuomari: Tytti Lintenhofer ALO 12kyl, 4pys Kyl:
Maatalous, maaseutuyrittäminen rahavirrat 2008 ja 2007 Pohjois-Savo Jari Kauhanen MTK- Pohjois-Savo.
1 Ilmastonmuutos ja ilmastopolitiikka Miten käy ilmastomme? Ilmastovastaava Leo Stranius.
LÄHIRUOKA – YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLINEN RUOKA
1 HE 116/2008 vp valtion talousarvioksi vuodelle 2009 (luku Energiapolitiikka) Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan työ- ja elinkeinojaosto
Maitotaito PIENEN VAUVAN PÄIVÄ Maitotaito.
1 Tuleeko vielä hiihtokelejä? Ilmastovastaava Leo Stranius.
1 ILMASTONMUUTOS NYT – Mitä meidän pitäisi tehdä? Ilmastovastaava Leo Stranius Uusien postimerkkien ensipäivä
1 ILMASTONMUUTOS NYT Ilmastovastaava Leo Stranius Ilmastonmuutos vapaan sivistystyön haasteena -seminaari
1 ILMASTOKRIISI NYT Ilmastovastaava Leo Stranius SLU: järjestöjohdon lounastapaaminen
1 Missä mennään ilmasto- ja energiapolitiikassa Ilmastovastaava Leo Stranius Uudenmaan ympäristönsuojelupiirin opiskelijatapaaminen
Työpaikat toimialoittain Lähde: Tilastokeskus
Taustatietoja maatalouteen liittyen Lähde: MTK / MTK-Pohjois-Savo
1 Kansallinen ilmasto- ja energiastrategia: Suomi ilmasto- ja energiapolitiikan edelläkävijä vai perässähiihtäjä? Ilmastovastaava Leo Stranius Lopetetaanko.
1 Mitä kuntani voi tehdä ilmastonmuutoksen suhteen? Kuntapäättäjän ja kansalaisjärjestön yhteistyö Ilmastovastaava Leo Stranius.
Metsät ja ilmasto Miksi istuttaa puu tai mieluummin useampikin?
1 Ilmastopolitiikan tavoitteet – mitä minä voin tehdä? Ilmastovastaava Leo Stranius Aurinko, tuuli ja negawatit -kurssi
Illan ohjelma Kahvit Leena Karppi: Tulosten ja laskentatavan esittely Anne Leppänen: Vinkkejä hiilijalanjäljen pienentämiseksi Keskustelua:
Uuden kansainvälisen sopimuksen laatiminen EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Ilmastonmuutos.
Lasten päivähoito 2010 Kuntakyselyn osaraportti Salla Säkkinen
Sukunimi Salo 2009 Salon kaupungin energia- ja kasvihuonekaasutase vuodelle 2009.
Energiavuosi 2014 Sähkö Energiateollisuus ry.
Tilinpäätös 2004.
Ilmastovastaava Leo Stranius
Ilmastonmuutoksessa päästöt voimistavat kasvihuoneilmiötä
– 10 kysymystä ja vastausta–
Väder- och Klimatförändringar
Ilmastonmuutos ja ilmastopolitiikka Kierrätystehdas Ilmastovastaava Leo Stranius.
Tilastollisesti merkitsevä nousu Tilastollisesti merkitsevä lasku Edelliseen aineistoon KMT 2005 verrattuna* KMT Kevät06 puolivuosiaineisto KMT SYKSY05/KEVÄT06.
Jos kaikki maailman ihmiset eläisivät ja kuluttaisivat kuten sinä ja minä, tarvittaisiin jopa 8 maapalloa. Pohjoisen pallonpuoliskon kulutusyhteiskunnat.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND 1 Euro & talous –lehti (4/2007) Rahoitusjärjestelmän vakaus –erikoisnumero (2007) Tiedotustilaisuus
Ilmastonmuutos Ilmasto on meidän onneksemme pysynyt viime aikoina samana. Lisääntyvien kasvihuonekaasujen myötä ilmasto kuitenkin uhkaa muuttua ja näin.
FOODCHAIN ympäristövaikutukset ruokakorissa FOODCHAIN lehdistötilaisuus Jakelu Tukku/ vähitt.kauppa Tukku/ vähitt.kauppa FOODCHAIN Ympäristövaikutukset.
Mitä tiede sanoo Hallitustenvälisen ilmastopaneelin uusin arviointiraportti G.
Energiatehokkuuden rooli energiahaasteisiin vastaamisessa Kaisa Kosonen, ilmastovastaava
Esityksen transkriptio:

Ilmastovastaava Leo Stranius Ilmastonmuutos ja ruoka Ruokaa kaikilla aisteilla -koulutuspäivät 27.-29.1.2009 Ilmastovastaava Leo Stranius

Hyviä ja huonoja uutisia

Huonoja uutisia Päästöt lisääntyvät nopeammin kuin pahimmissa ennusteissakaan on arvioitu. Neljännes kaikista maapallon lajeista uhkaa kuolla sukupuuttoon. Korallit ja Amazonian sademetsä häviävät sekä jäätiköt sulavat, miljardit ihmiset kärsivät vesipulasta, äärimmäiset sääilmiöt lisääntyvät. Ilmaston lämpeneminen uhkaa riistätyä palautekytkentöjen seurauksena käsistä. Nykyiset poliittiset toimet eivät riitä.

Hyviä uutisia Aikaa päästövähennyksille on vielä joitakin vuosia. Tarvittava teknologia on olemassa. Päästöjen vähentäminen on halpaa verrattuna tilanteeseen, jossa mitään ei tehdä. Ihmiset ovat valmiita muutokseen.

”Lihaton päivä viikossa” “Jokainen ihminen voi ehkäistä ilmastonmuutosta pidättäytymällä lihan syönnistä. Kansainvälisen ilmastopaneelin puheenjohtajan Rajendra Pachaurin mukaan jo yksi lihaton päivä viikossa hillitsee tehokkaasti ilmaston lämpiämistä.” HS 7.9.2008

Vuotuinen lihan kulutus Suomessa (kg/cap) Vuonna 2007 jokainen suomalainen söi 76 kiloa lihaa Suomalaisten lihan kulutus on noussut 50 vuodessa yli 30 kg henkeä kohden Lähde: FAO

Esityksen sisältö Ruuan ympäristövaikutukset Tutkimustieto karttuu Mitä pitäisi tehdä?

Ruuan ympäristövaikutukset

Ruuan ympäristövaikutukset Suomessa yksityisen kulutuksen kasvihuonekaasupäästöistä neljännes aiheutuu elintarvikkeiden kulutuksesta. Ruoka kuormittaa ympäristöä yhtä paljon kuin asuminen tai liikenne. Eläinperäiset elintarvikkeet kuluttavat luonnonvaroja selvästi enemmän kuin kasvisperäiset. Lähde: Ilmo Mäenpää (2004) Kulutuksen ympäristökuormitus, s. 16, http://www.ymparisto.fi/download.asp?contentid=42088&lan=fi

Ruoka ja ilmastonmuutos Maatalouseläinten kasvatus on maailmanlaajuisesti liikennettäkin pahempi kasvihuonekaasupäästöjen lähde. FAO: eläintuotanto vastuussa 18 % maailman kasvihuonekaasupäästöistä Lähde: Steinfeld et al. (FAO) (2006) Livestock’s long shadow. Environmental issues and options, http://www.virtualcentre.org/en/library/key_pub/longshad/A0701E00.htm

Kolmasosa maailman kasvihuonekaasupäästöistä liittyy maatalouteen Ylilannoituksen lopettaminen, maaperän köyhtymisen ehkäisy sekä lihan kulutuksen vähentäminen voisivat leikata maatalouden päästöt lähelle nollaa tai jopa muuttaa maatalouden hiilidioksidinieluksi. Professori Pete Smith: Lihansyönnin vähentäminen olisi kaikkein järkevin keino päästöjen vähentämiseksi. Lähde: Bellary et al. (2008) Cool farming: Climate impacts of agriculture and mitigation potential, http://www.greenpeace.org/international/press/reports/cool-farming-full-report

Ruuan tuotannon ympäristöystävällisyyden osa-alueet Alkutuotanto Rehut, lannoitteet, kuljetukset Jalostus Infrastruktuuri (tehtaat, pakastinaltaat ja niiden energiankulutus) Kauppa Hävikki, jakelu, muu infrastruktuuri Kotitalous Säilöntä, valmistus, kauppamatkat

Kasvihuonekaasupäästöt Suomessa sektoreittain 2006 Lähde: Tilastokeskus, Kasvihuonekaasut

Tutkimustieto karttuu

Ruuan osuus suomalaisen ekologisesta selkärepusta Liha aiheuttaa kolmanneksen suomalaisen ruuan ekologisesta selkärepusta, vaikka vain kymmenesosa syödystä ruuasta on lihaa. Myös muut eläinperäiset tuotteet kuluttavat paljon. Tiedot perustuvat Suomen luonnonsuojeluliiton vuosina 2006-2008 toteutetun FIN-MIPS Kotitalous -tutkimushankkeen tuloksiin.

Elintarvikkeiden TMR, eli kokonaismateriaalintarve (kg/kg) S ysteemianalyysin Laboratorio Lähde: Sosiaalifoorumi 17.5.2008 Tommi Kauppinen

Foodchain -hanke Eläinperäisten tuotteiden ympäristövaikutukset ovat suhteellisen suuria kasvipohjaisiin tuotteisiin verrattuna. Ruokajäte rasittaa ympäristöä enemmän kuin pakkaukset. Kuljetusten ja pakkausten osuus ruuan kokonaisympäristövaikutuksista ei ole kovin suuri. Ympäristövaikutuksia voi vähentää tehokkaammin valmistamalla enemmän ruokaa kerralla, pakastamalla ja lämmittämällä mikroaaltouunissa sekä kiinnittämällä huomiota omaan kaupassa asiointiin. Valmistamalla puuro mikroaaltouunissa lieden sijaan ilmastovaikutus vähenee noin 70 prosenttia. Lisätietoja: Foodchain - ympäristövaikutukset ruokakorissa, https://portal.mtt.fi/portal/page/portal/www/Hankkeet/Foodchain/

Arvioita eri ruokien hiilidioksidiekvivalenteille (MTT) Lähde: Ravitsemus ja yhteiskunta -kurssi 12.12.2008. Tommi Kauppinen, MTT

Mittatikkuhanke: Tavoitteena kuvata kulutuksen ympäristövaikutuksia ymmärrettävällä tavalla 50 gramman juuston syöminen vastaa ympäristövaikutuksiltaan noin 10 km autoilua Lisätietoja: http://www.ymparisto.fi/default.asp?contentid=248986&lan=FI

Juuston vaikutus ilmastonmuutokseen syntyy pääasiassa tuotantovaiheessa. Tuotantoon liittyvien kuljetusten, pakkauksen ja säilytyksen merkitys on pienehkö. Kotiinkuljetus autolla (7 km) vaikuttaa vain vähän ympäristöön, kun juusto haetaan samalla kertaa 12 muun ostoksen kanssa. Jos kaupasta haettaisiin vain juusto, kuljetuksen merkitys nousisi yli kolmasosaan tuotannon ympäristövaikutuksista.

Mitä pitäisi tehdä?

Esimerkkejä ohjauskeinoista Ilmastomerkinnät pakkauksiin (”hiilijalanjälki”) Ruuan ALV-porrastus ympäristövaikutusten mukaan Haittavero lihalle, juustolle ja talvella pohjoisessa kasvatetuille kasvihuonevihanneksille Kasvisruokapäivät päiväkotien, koulujen, työpaikkojen, vankiloiden, sairaaloiden ja vanhainkotien ruokaloihin

Ilmastomerkinnät Carbon Trustin hiilijalanjälki (mm. Tesco). Kuva Ari Nissinen, SYKE

Viisi vinkkiä: Mitä minä voin tehdä? Suosi kasvisruokaa, vältä myös juustoa ja kasvihuonevihanneksia talvisin Vähennä lieden ja uunin käyttöä – valmista ruoka mikrossa, käytä vedenkeitintä Suosi paikallista vähän pakattua kausikasvisruokaa, kulje kauppamatka kävellen tai pyörällä Ota yhteyttä päättäjiin, anna palautetta kaupoissa, ravintoloissa ja ruokaloissa Osallistu ympäristö- ja eläinsuojelujärjestöjen toimintaan!

Suomen luonnonsuojeluliitto toimii Koti-MIPS/ElintarvikeMIPS-hanke Ruoka-kampanja (Ilmasto lautasella) http://www.sll.fi/ilmasto-lautasella Hyvän ruuan verkosto

Yhteenveto Ruoka kuormittaa ympäristöä yhtä paljon kuin asuminen tai liikenne. Eläinperäiset elintarvikkeet kuluttavat luonnonvaroja selvästi enemmän kuin kasvisperäiset. Tuotantoeläinten liha (erityisesti naudanliha), juusto ja talvella pohjoisessa kasvatetut kasvihuonevihannekset kuormittavat ympäristöä kaikkein eniten. Ruuan kulutuksen suuntamiseen tarvitaan taloudellisia ja lainsäädännöllisiä ohjauskeinoja.

KIITOS ! Ota yhteyttä: Leo Stranius leo.stranius@sll.fi puh. 040-754 7371 Lisätietoja: http://www.sll.fi/ilmasto Ilmastoblogi osoitteessa: http://www.sll.fi/ilmastoblogi

Lisätietoja: http://www.sll.fi Suomen luonnonsuojeluliiton ruoka-kampanja: http://www.sll.fi/ilmasto-lautasella ElintarvikeMIPS-hankkeen tulokset: http://www.sll.fi/luontojaymparisto/kestava/mips/kotimips/elintarvikemips Suomen luonnonsuojeluliiton ilmasto- ja energiatoiminta: http://www.sll.fi/ilmasto Ilmastoblogi osoitteessa: http://www.sll.fi/ilmastoblogi Energian ympäristömerkki: http://www.norppaenergia.fi Ilmastolakikampanja: Polttava Kysymys! http://www.polttavakysymys.fi

Lisätietoja ilmastopolitiikasta IPCC: http://www.ipcc.ch/ Päästötilastot (World Resources Institute): http://cait.wri.org/ YK:n ilmastopolitiikan sivusto: http://www.un.org/climatechange/ YK:n ilmastosopimuksen sivusto: http://unfccc.int EU:n komission ilmastosivut: http://ec.europa.eu/environment/climat/home_en.htm Suomalaisten ympäristöjärjestöjen ylläpitämä tietopankki: http://www.ilmasto.org