Kristittyjen yhteys ja monikulttuurisuus seurakuntaelämän rikkautena

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
PUHEEN VUORO Vanhempainilta
Advertisements

Monikulttuurinen järjestötyö
Kansainvälisen diakonian pohja on Raamatussa
Seurakuntien Lapsityön Keskus ja Lasten Keskus Selvitystyö 2000-luvun lapsiperheiden huolenaiheista Osa 2 – Lapsiperheellisten tutkimus.
Uskontodialogia monikulttuurisen päiväkodin arjessa
KASVATUSSOPIMUS? Tiina Haapsalo.
Siltarakenteet lapsi- ja varhaisnuorisotyössä Ryhmätyö ”nivelvaiheet”
Suomalaisen Urbaanin unelman vaikutteet tulevat Englannin kirkon piirissä alkaneen uudistuksen parista luvulla kristityt totesivat heidän yrityksensä.
Arkki Varustamo Raamattukoulu
MonikultTuurisuus suomalaisessa koulussa opettajan kokemana
Kirkko keskellä kylää Seurakuntien varhaiskasvatus ja perhepalvelut perheitten tukena Martti ESKO, kirkon perheasiain johtaja.
Sosiaalisen median hyödyntäminen nuorten parissa tehtävässä työssä
”Siellä minä olen heidän keskellään”
Himalajalle Himalajan Vapaakirkko Koillis-Intiassa on voimakkaasti kasvava kirkkokunta. Joka toinen vuosi kirkko järjestää nuorisokonferenssin,
Uskonnon ulottuvuudet
Sosialisaatio Sosialisaation käsitteellä kuvataan prosessia, jossa yksilöstä kasvaa yhteisönsä jäsen. Uusi sukupolvi oppii ja se opetetaan kulttuurinsa.
”Eli sillon lähtee uimahallille ja ui kilometrin”
Varhaiskasvatus monikulttuuriseksi
Perhetyö.
Lapselle hyvä päivä tänään
Hakeminen Päivähoidon laatukriteerit
”Menkää kaikkialle maailmaan ja julistakaa evankeliumi kaikille luoduille” Mark 16:15 Kuka käskee ja ketä ? Mikä on minun paikkani ja osuuteni ? Yhdessä.
”YHDEKSÄN ON ENEMMÄN KUIN YKSI” Tiimit seurakunnan vapaaehtoistoiminnan kehittäjinä.
DEMOKRATIA, OSALLISUUS JA VAIKUTTAMINEN UNESCO-KOULUSSA
NÄEN SEURAKUNNAN... Apt.2:41 -. Näky ohjaa Perus asiakirjat ovat: Arvot ja näky Matt.22:6.
1) Mitä tässä ryhmässä oli sellaista, joka haluat jakaa muiden osallistujien kanssa? 2) Mikä huomio/ konkreettinen asia, joka auttaa sinua jatkossa huomioimaan.
Esa Fabrin Ihmisen kasvu, muutos ja ahdistus 1/3 Ihmisen elämässä kasvu ja muutos liittyvät jatkuvasti toisiinsa Myös persoonallinen, perusteissaan.
Idolien ja esikuvien rooli. Keskustelunaiheita. Tehtävät
Vanhemman neuvo - ammatillisesti ohjattu vertaistukiryhmä
MEDIAVAIKUTTAMISEN MAHDOLLISUUDET RAUNA RAHJA KOORDINAATTORI MEDIAKASVATUSSEURA UUSI KOULU III -seminaari , Mikkeli.
Dynaamista kristinuskoa Afrikassa Auli Vähäkangas
LAPSEN JA VANHEMMAN VÄLISEN YHTEYDEN SÄILYTTÄMINEN Tässä esityksessä käydään lyhyesti läpi lapsen ja vanhemman välisen yhteyden säilyttämisen osa- alueita,
Rasisminvastainen viikko
Miten laatutyöhön sitoutetaan?
1 Meidän kirkko Ykseyttä etsivä yhteisö. Suomen ev.-lut. kirkon ekumeeninen strategia vuoteen 2015 KIRKKOHALLITUS¤
Seurakuntaopisto.fi Moninaisuus-Oivallus-Dialogi Kulttuurisensitiivistä työskentelyä? Annu K-F Presentaation nimi, esittelijän nimi,
Menkää kaikkeen maailmaan ja julistakaa evankeliumi kaikille luoduille.
Emmi, Laura, Marianne, Johanna, Hanna, Elisa, Eva-Greta, Marcus.
KIINAN USKONNOT Mikä täyttää miljardin ihmisen maailmankatsomus- ja arvotyhjiön? Prof. Miikka Ruokasen kommentti
Opetuksen laadunvarmistus Anna Parpala Tutkija, koordinaattori Korkeakoulutuksen laatua varmistamassa –seminaari Kuopiossa
Oppiaine-kokonaisuus
PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVA OPETUS ESIKOULUSSA
Yhteisöllinen oppiminen Heini, Kati, Emilia, Tommi, Essi, Petra ja Noona.
Luterilainen kirkko Luterilaisuus. Reformaatio Uskonpuhdistus.
ESPOON HIIPPAKUNTA KANSAINVÄLINEN TYÖ Tapahtumat, jotka huomioidaan tiedotuksessa vuonna 2015 Ekumeeninen rukousviikko Uskontojen ja katsomusten.
Toivon tiekartta Suomen Lähetysseuran strategia
Uuden suunnitelman äärellä Hämeenlinnassa
Terveyden määritelmät
A Rocha Suomi, Panu Pihkala
Johdatus uuteen rippikoulusuunnitelmaan
Nokian seurakunnan strategia
KAKSI IKKUNAA - USKONTO VARHAISKASVATUKSESSA
”Onko tieto taitoa vai taito tietoa varhaiskasvatuksessa
Yksilön lyhyt historia
SEURAAVAT TAIDOT HYÖDYLLISIÄ OHJAAMISESSA JA KOHTAAMISESSA
KRISTILLINEN OPPI IHMISESTÄ JA ELÄMÄN TARKOITUKSESTA
Luterilaisuus Luterilaisuus on protestanttinen kristinusko
Luterilaisuus Luterilaisuus on protestanttinen kristinusko
4. Luterilainen kristillisyys
Kirkkona monikulttuurisessa yhteiskunnassa
Suuri ihme – rippikoulusuunnitelman keskeiset kehityssuunnat Rippikoulu on elämää Jumalan kasvojen edessä (elämä-usko-rukous) Yhteisöllinen.
Suomen evankelis-luterilaisen kirkon toiminnan suunta vuoteen 2020
Esitys Pirkanmaan pipliaseuran seminaarissa
Seurakunnat ja Lape Jarmo Kokkonen
Uskonto, sosiaaliset suhteet ja solidaarisuus
Uskonyhteys ja vieraanvaraisuus
Tervetuloa rippikouluun!
Lapsi-, nuoriso-, ja rippikoulutyö
Uskonyhteys ja vieraanvaraisuus
KRISTILLINEN OPPI IHMISESTÄ JA ELÄMÄN TARKOITUKSESTA
Esityksen transkriptio:

Kristittyjen yhteys ja monikulttuurisuus seurakuntaelämän rikkautena

Mitä ajatuksia herää otsikosta?

Kansainvälisen siirtolaisjärjestön IOM:n mukaan 3,2 prosenttia maailman väestöstä on maahanmuuttajia Globaali liikkuvuus kasvanut ja vahvistanut ”ylirajaisia” verkostoja Suomessa nettomaahanmuutto 17 000 henkeä ja yli 65 prosentilla kristillinen tausta Yli puolet maahanmuuttajista elää pk-seudulla

Mitä tarkoittaa olla seurakunta ja kristillinen yhteisö monikulttuurisessa yhteiskunnassa?

”Jäykkien periaatteiden ohjaamien käytäntöjen sijaan on etsittävä yhteyttä, vuorovaikutusta ja keskinäisen ymmärryksen kasvamista” .

Mitä kuulit? Mihin kiinnitit huomiota? Minkälaista yhteistyötä voimme vahvistaa kirkkojen välillä huomioiden näkökulmat, jotka olemme tänään kuulleet?

Mitä tarkoittaa käytännössä se, että haluamme olla yhteisöllinen, vieraanvarainen ja kutsuva kirkko?

Taizè-hartaus

OSIO II Ekumeeninen kasvatus – mitä se on? Sanna Urvas

Ryhmäkeskustelun kolme tehtävää: 1. Rukoilkaa ryhmässä, ja etsikää rukoillen, mikä estää tai auttaa lapsia ja nuoria sitoutumaan omaan seurakuntaan ja toisaalta, mikä estää tai edesauttaa ekumeenisuuden kasvua meidän seurakunnassamme. 2. Miettikää, mistä oma tunnustuskuntaidentiteetti muodostuu ja miten se tulee tai voisi tulla esiin oman seurakunnan lapsi- ja nuorisotyössä 3. Miten ekumeeninen kasvatus voisi näkyä käytännössä oman seurakunnan lapsi- ja nuorisotyössä, kootkaa kolme eri ehdotusta/teesiä aiheesta.

Ajatukset/teesit? 1. Mikä estää tai edesauttaa ekumeenisuuden kasvua meidän seurakunnassamme. Estää: Arki estää. Maailmassa monenlaista. Luterilaisuudessa usko on yksityisasia. Edesauttaa: pyhäkoulu, vastuun jakaminen nuorille rippikoulussa ja sen jälkeen. Nuorilla kokemusta maailmalta ja ymmärrystä ekumeniasta.

2. Miettikää, mistä oma tunnustuskuntaidentiteetti muodostuu ja miten se tulee tai voisi tulla esiin oman seurakunnan lapsi- ja nuorisotyössä Tarvitaan ”Martti Luterilaisuutta”, patristiikkaa miellän itseni kristityksi, kristityn identiteetti, tarvitaanko tunnustuskuntaidentiteettiä?, tuntemus  historia  samat juuret Dialogiin tarvitaan itsetuntemusta Lapsi- ja nuorisotyössä virsiä, hartauselämään luterilaisia piirteitä, esimerkiksi liturgia, mielekäs pyhäkoulutoiminta, yhteydet kotiin, Kummitoiminta, kummikoulu  mitä se oikein on? Lutheria voisi sanoittaa uudelleen  kielen merkitys Identiteetin ja kielen pohtiminen

Kasvatus, rukous, laulut Mitkä asiat muistetaan läpi elämän? Mitkä asiat kantavat läpi elämän? Esimerkiksi äidin opettama iltarukous. (vähentynyt 2000-luvulla) ”Kaikki kasvattaminen ulkoistettu”, puhutaanko riittävästi kotona?  kasvatuskumppanuus, yhteydet kirkon ja kodin välillä kirkkolaulu ja kallon tarina

3. Miten ekumeeninen kasvatus voisi näkyä käytännössä oman seurakunnan lapsi- ja nuorisotyössä, kootkaa kolme eri ehdotusta/teesiä aiheesta. Vierailut ja käynnit toisen kirkkokunnan luona. Esimerkiksi yhteiset nuortenillat, opiskelijavierailut, kirkkotiloihin tutustuminen Avoin keskustelu, turvallinen ilmapiiri Materiaalia kasvattajille/ryhmän vetäjälle Omistajuus/omistajuuden tunne, sitoutuminen, mahdollisuus toteuttaa Vierailut, riittävästi oikeaa tietoa jaettavissa Taizè-matkat Kirkkohistoriaa freesillä tavalla ”back to the past” Yhteiset musiikki-illat, nuorisotyöntekijöillä yhteys toisiinsa, vanhemmat voivat kannustaa tutustumaan muihin seurakuntiin Miten seurakunnissa otetaan vastaan? Miten puhutaan muista: ei eroja ja yhteisiä asioita Isovanhemmat mukaan Kristittyjen ”joukkokukoistus” Sannan konkreettinen ehdotus: