TILASTOKUVIO kuvio on voimakkain tapa esittää tietoa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vihreän liiton kesäpäivät 2006 Panu Laturi
Advertisements

Tehtävä 3: PowerPoint Heli Lämsä.
Sijaisvanhemmuus ja henkinen hyvinvointi. 1.Palauta usein mieleesi, ettet ole syypää lapsen ongelmiin, et ole niistä vastuussa, mutta voit toimia ensisijaisena.
The Blue Day Book Bradley Trevor Greive (ISBN: )
treeni.fi harjoituspäiväkirja
”Yrityskauppa myyjän ja ostajan näkökulmasta!”
Ohjelman perusrakenteet
Thorleif Johansson Suomen Lions-liitto ry Viestintäjohtaja
Kartoitustulosten havainnollistaminen Case TaY:n kirjasto
Possu testi Tarvitset vain kynän ja paperia. Jope - Putte vainaa.
Preppaus ENA 4.
Tieteellinen kirjoittaminen Taulukot, kuviot, esimerkit
14 websuunnitteluvinkkiä!
Hypoteesin testeistä Testin valinta perustuu aina tutkimusongelmaan ja kuvailuun (joka perustuu mitta-asteikoihin) Testaus ei koskaan ole itsenäinen, vaan.
Hyvän esityksen piirteitä – ja mitä kannattaa välttää
Rohkaisusanoja naiselta naiselle
Graafisen esityksen laatiminen taulukkolaskentaohjelmalla (excel 2013)
Webropol-raportointi
KE Teknillisen kemian seminaarikurssi. Seminaariesitykset Ti klo 9-10 Ohjeita esim. –J. W. Niemantsverdriet: How to give successful oral.
Tekstin muotoilu Wordilla:
Tehtävä 3: PowerPoint Harjoitus.
Tehtävä 3: PowerPoint Toni Kääpä.
Tehtävä 3: PowerPoint Ville Julkunen.
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Graafisen esityksen laatiminen taulukkolaskentaohjelmalla (excel 2007)
TASAPAINON RAKENTAMINEN
VARHAINEN PUUTTUMINEN
Matematiikan yo-ohjeita Yleisohjeita  Laskimet ja taulukot tuotava tarkastettaviksi vähintään vuorokautta ennen kirjoituspäivää kansliaan.  Laskimien.
Näkökulmia tilastojen tulkitsemiseen Käytä oikeita käsitteitä.
1.a) f(x) = 2x(x2 – 3) = 0 2x = tai x2 – 3 = 0 x = tai x2 = 3
Taulukkolaskennan perusteet
Kokonaisuuden suunnittelu
Kuusela: Tietoaika Lähde: Kuusela 2000: 57.
Tekstitaidon vastauksen eteneminen
Dokumenttien käsittely ja tietoverkot
Maanmittari tieosakkaan silmin ja muita juttuja tien varrelta
Tehtävä 3: PowerPoint Ilkka Huttunen. Tämän tulee olla DIA 2. Tämä dia on nyt dia 1. ◦ Siirrä tämä dia siten, että siitä tulee dia 2. ◦ Lisää tähän esitykseen:
Oma koti - osaprojekti Kohti sujuvampaa arkea. Mistä on kyse? Tavoitteena on, että pystymme täyttämään kasvavan asiakastarpeen järkevästi siten, että.
Laajennetun työssäoppimisen kokeilussa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus Työssäoppiminen laajenee - laajeneeko ohjaus ja tuki?!?
Hyvän ja huonon esityksen piirteitä
#perjantaipähkinä Talon ulkomaalaukseen kahteen kertaan kuluu 6 purkkia maalia. Kuinka monta purkkia maalia kuluu, jos talo maalataan kolmeen.
Tehtävä 3: PowerPoint Tomi Ilmonen. Ohjeistus Tämä on tehtävä 3: Power Point Etene tässä olevien ohjeiden mukaan. ◦ Älä ”hypi” eli käy kohta kohdalta.
Tehtävä 3: PowerPoint Jarmo Lautamäki. Tämän tulee olla DIA 2. Tämä dia on nyt dia 1. ◦ Siirrä tämä dia siten, että siitä tulee dia 2. ◦ Lisää tähän esitykseen:
Valintarakenne valintarakenne alkaa aina kysymyksellä eli ehdolla ehto tarkoittaa, että muuttujan sisältöä verrataan toisen muuttujan sisältöön tai vakioon.
Opetussuunnitelma/OPS
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
AINEISTOPOHJAINEN KIRJOITELMA
CHEM- A1000 Korkeakouluopiskelijan ABC EXCEL-opastukseen liittyen esimerkkejä huonoista kuvaajista –ei näin! Syksy 2015, I periodi
JOPOX Uusi hallinta / Lomaketyökalu. Uuden lomakkeen luonti Lomakkeen rakentaminen alkaa klikkaamalla auki Lomakkeet. Oletusarvoisesti oman joukkueesi.
Excel kaikille lyhyesti ja helposti Kaaviot Kakkospainikkeen pikavalikko on tehokas työväline.
Märta Kinnunen1 TUNNE OPPIMISTYYLISI JA KÄYTÄ SITÄ HYVÄKSESI.
Luentojakson tavoite: mihin kannattaa kiinnittää huomiota?
Suunnistuksen kuivaharjoitus
Tilastokuvaajien tulkinta
Kuusela: Tietoaika Lähde: Kuusela 2000: 57.
Matematiikkaa 3b © Varga–Neményi ry 2017
Tehtävä 3: PowerPoint Maria Rahkola.
Tehtävä 3: PowerPoint Jouni Koski.
Luentojakson tavoite: mihin kannattaa kiinnittää huomiota?
TILASTOKUVIO kuvio on voimakkain tapa esittää tietoa
Volitioprosessi, tahdon!
3D-kiinteistönmuodostaminen - käytännön askelia kunnassa
Aineiston kuvaaminen graafisin menetelmin
OPPIMISTA OHJAAMAAN - Oppimistaidot ja ohjaava opetus
Ohjelman perusrakenteet
Auttava keskustelu
Kuva: Samuli Paulaharju, 1907, Museovirasto, CC BY 4.0
Esityksen transkriptio:

TILASTOKUVIO kuvio on voimakkain tapa esittää tietoa kuvassa on väite ja todiste samaan aikaan pitää tuntea asia, jota esittää Excelin perusoletukset kuvion ulkoasun suhteen ovat riittämättömiä vaativaan yrityskäyttöön  varaa aikaa viimeistelyyn, jotta niistä saadaan julkiseen esittelyyn kelpaavia

NÄIN SAAT HUONON KUVAN aseta pieni tekstitiheys piilota se mitä esität kuviossa roinaa unohda visuaalinen vertailtavuus pinta-alakuvio voi hämätä kolmiulotteiset kuviot anna yksinomaan järjestykselle merkitys ”Australia” ensin esitä kuvio liittämättä siihen sisältöä

Esim. huonosta kaaviosta Puuttuu otsikko Turha selite, koska kaaviossa vain yhtä väriä. Puuttuu akseliselitteet Turhaa roinaa  Huomio kiinnittyy epäolennaiseen

NÄIN SAAT HUONON KUVAN Muuttele asteikkoa keskeltä keskity epäolennaiseen muuttele perusviivaa nimeä sekavasti, epäselvästi tai väärin laita enemmän desimaaleja akseleille ja kuvion dimensioita

Esim. huonosta kaaviosta Miten usein käytät tieto- ja viestintätekniikkaa? Selitteet vie kohtuuttoman tilan Selitteet puuttuvat akseleilta. Esim. onko z-akselin yksikkö %/työaika, kerrat/päivä, tunnit/kk vai ?? Kaikki pylväitä ei näy. Kuinka korkea pylväs on?

Esim. huonosta kaaviosta Suurin sektori tulisi alkaa klo 3:sta vastapäivään Selitteet ei kerro mitään. Nyt selitteet on kahteen kertaan

Esim. huonosta kaaviosta Puuttuu selite y-akselilta? Selitteet vie kohtuuttoman tilan väärällä sijoittelulla. Selitteet tulisi siirtää kaavioalueelle Väärä kaaviotyyppi, palkkikaavio olisi ollut parempi. Nyt kysymyksistä ei saa mitään tolkkua.

Esim. huonosta kaaviosta Liian tarkka asteikko, riittäisi yksi desimaali Selite on turha, otsikon tulisi kertoa mistä on kyse. Nyt selite vie vain tilaa. Tulisi esittää palkkikaaviona.

OIKEIN TEHTY KUVIO Pääsääntö: vain yksi pääasteikko Poikkeus: jos kaksi esitystapaakaksi asteikkoa. Tietojen lähde merkittävä näkyviin

OIKEIN TEHTY KUVIO Pylväskaavio x-akselilla muuttujan oltava jatkuva halutaan kiinnittää huomio määrään Palkkikaavio x-akselilla epäjatkuva muuttuja saat selitteet paremmin, kun asia on luokiteltu Viivakaavio on usein vaihtoehto pylväskaaviolle trendin ja vaihtelun kuvailu syklisyys ja sen muutokset

Pylväskaavio pylväät erillään ( välit 0,5-0,25 pylvään leveydestä) yhdessä (histogrammi) vain 3-4 pylvästä rinnakkain pinta-ala määrää määrän netto- ja bruttopoikkeama kaaviot hankala tulkita vaihteluvälikaaviot EI SAA koskaan aloittaa muusta kuin nollasta ! x-akseli oltava tasavälinen (esim. aika-akselia ei saa rukata)

Esim. Pylväskaaviosta

Esim. Palkkikaaviosta

VIIVAKAAVIO asteikot näkyviin + yksiköt myös oikeaan reunaan hilaviivat muodostavat neliön  tasainen kasvu 45o otsikko kertoo mitä, missä, milloin viivojen selitteet kuvioalueelle viivat erilaisiksi

Esim. Viivakaaviosta

Ympyräkaavio ei kerro määrää vaan prosenttijakauman ei tarvitse laitaa aina näkyviin prosentteja laita sektorit klo 3:sta vastapäivään suuruusjärjestykseen (suurin ensin) ei liika lohkoja (max 6) tietotiheys on alhainen epätarkin  tieteellisissä tutkimuksissa ei pitäisi käyttää ollenkaan

Esim. ympyräkaaviosta Klo 3:sta alkaa suurin sektori