Kuntien valtionavut ja valtionosuusjärjestelmä

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Etelä-Savon kuntien talous 2013 Kuntien ajankohtaispäivä Mikkeli
Advertisements

Työllisyystiedustelu 2008 Kunnallinen työmarkkinalaitos.
TJS-TUKI Koulutustilaisuudet Opintokerhot. TJS-tuki TJS-tuki on opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämää taloudellista tukea ohjattuun oppimiseen, esim.
Alueelliset Paras - seminaarit Asko Peltola PARAS-uudistus – uhka vai mahdollisuus Etelä-Pohjanmaalle?
Arvonlisävero budjetoinnissa
HE 112/2013 Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi 2014 Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan asiantuntijakuuleminen Erityisasiantuntija.
Laskelma kuntien ja kuntayhtymien menoista v. 2012
Esa Iivonen (MLL): Lasten peruspalveluiden leikkaukset tulevat kalliiksi ( ) Peruspalvelut aliresurssoituja, korjaavat palvelut voimakkaassa kasvussa.
Peruspalvelujen ennakointi Kajaanin seutukunta. Peruspalvelujen ennakointi Kajaanin seutukunta Heikki Miettinen Mallin pohjatiedot Väestöennusteet.
Oppilaitosrakentamisen valtionrahoituksesta Valtionosuudesta valtionavustukseksi Uudenmaan ELY-keskus, Marjo Mäkelä, kulttuuriyksikkö1 =>Vuoden.
TJS-TUKI Koulutustilaisuudet Opintokerhot. TJS-tuki TJS-tuki on opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämää taloudellista tukea ohjattuun oppimiseen, esim.
Laki muuttuu – miten se eroaa yhteispalvelulaista? Yhteispalvelupisteestä Asiointipisteeksi – seminaari Lainsäädäntöneuvos Sami Kouki.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Valtionavustusten käyttö ja käytön valvonta Yleistä avustusten myönnöstä Valtionavustuspäätös Avustuksen käyttötarkoitus/hyväksyttävät.
Kuntien juridinen asema: itsehallinto, tehtävät ja rahoitusperiaate Kuntatalo Heikki Harjula.
Valtionosuusuudistus 2010
Arvio kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta, Kuntaliitto Kuntaliitto korostaa, että tehty peruspalvelujen valtionosuuslaskelma on arvio, jossa.
Sote-tuotannon suunnittelu ja valmistelu Keski-Uudellamaalla
Taloudellinen tuki liittojen ja yhdistysten koulutuksiin ja opintokerhoihin TJS-tuki.
Pohjois-Savon kuntien valtionosuudet v Lähde: Kuntaliitto
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Yhteistutkinnoista myönnettävät todistukset Opetushallitus ja opetus- ja kulttuuriministeriö päivittivät marraskuussa.
Anneli Ketonen Länsi-Suomen lääninhallitus Seinäjoen maakuntakirjastokokous
Ohjausryhmä , liite 2 Kuntien loppuraporttilausunnot.
Kunnan valtionosuusrahoitus 2014 Lähde: Suomen Kuntaliitto Sanna Lehtonen.
Laskelma kuntien ja kuntayhtymien menoista v. 2013
Kunnan valtionosuusrahoitus 2014 Lähde: Suomen Kuntaliitto Sanna Lehtonen.
Kuntatalouden kehitys vuoteen 2019
Kunnan valtionosuusrahoitus 2014 Lähde: Suomen Kuntaliitto Jouko Heikkilä.
Talouden kehitys ja arvio vuoden 2015 kehityksestä
Opintotuki, työ- ja kansaneläke, työttömyyskorvaukset.
1.Keskusta haluaa turvata kuntalaisille lähipalvelut kaikkialla Suomessa, niin että ne ovat saavutettavissa kohtuullisen matkan päässä ja kohtuullisessa.
jh/hp Valtion ja kuntien verorahoitus vuonna 2015, mrd. € Tilinpäätösten mukaan (ennakkotieto) Alv ja muut verot 2,7 1,6 Vero ansiotuloista 18,5.
Pohjois-Savon kuntien valtionosuudet v Lähde: VM ja ; OKM ja (Suomen Kuntaliitto )
1 Ammatillisen lisäkoulutuksen tuloksellisuusrahoitus Ammatillisen koulutuksen tulosrahoituksen neuvottelukunnan kokous
Kertaus.
Valtion ja kuntien verorahoitus vuonna 2015, mrd
22 Valtiontalous tarvitsee veroja s
Kirjastoautotoiminta murroksessa – yhteenveto kirjastoautojen tilanteesta Suomessa
Valtion ja kuntien verorahoitus vuonna 2016, mrd
Valtion ja kuntien verorahoitus vuonna 2016, mrd
Kuntatalouden kehitys vuoteen 2021 Lähde: Kuntatalousohjelma 19. 9
Pohjois-Savon kuntien valtionosuudet vuonna 2017
Lähde: Suomen Kuntaliitto / Sanna Lehtonen
Lähde: Suomen Kuntaliitto /Sanna Lehtonen
Laskelma Pohjois-Savon kuntien valtionosuusrahoituksesta v. 2016
Lähde: Suomen Kuntaliitto
Ennakkolaskelma kuntien valtionosuusrahoituksesta v. 2016
Taloudellinen tuki liittojen ja yhdistysten koulutuksiin
Ennakkolaskelma kuntien valtionosuusrahoituksesta v. 2016
Lähde: Suomen Kuntaliitto
Ennakkolaskelma kuntien valtionosuusrahoituksesta v. 2016
Laskelma kuntien ja kuntayhtymien menoista vuonna 2016
Lähde: Suomen Kuntaliitto / Sanna Lehtonen
Valtion ja kuntien verorahoitus vuonna 2016, mrd
Lähde: Suomen Kuntaliitto/Sanna Lehtonen
Lähde: Suomen Kuntaliitto /Sanna Lehtonen
Lähde: VM Kuntaosasto ja OKM Kuntaliitto
Valtion ja kuntien verorahoitus vuonna 2016, mrd
Maakuntatilaisuus, Kymenlaakso Kouvola
Pohjois-Savon kuntien tilinpäätökset 2017
Valtionosuusuudistus - Turku
Kuntien ja kuntayhtymien toimintamenojen
Laskelma kuntien ja kuntayhtymien menoista vuonna 2017
Valtion ja kuntien verorahoitus vuonna 2017, mrd
Laskelma Pohjois-Savon kuntien valtionosuusrahoituksesta v. 2016
Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta
Pohjois-Savon kuntakohtaiset ennakolliset valtionosuuslaskelmat 2019
Laskelma kuntien ja kuntayhtymien menoista vuonna 2017
= = 62 9 ∙ 7 - 1= 62 8 ∙ = 62 (3 + 5) ∙ 6 = : 2 ∙ (15 – 7) = ∙ = 48 7 ∙ : 3 = 48 ( ) : 3 +
Lähde: Kuntaliitto /Sanna Lehtonen
Lähde: Kuntaliitto/Sanna Lehtonen
Esityksen transkriptio:

Kuntien valtionavut ja valtionosuusjärjestelmä Perustiedot Suomen valtionapujärjestelmästä Päivitetty 27.1.2015 / Sanna Lehtonen, Kuntaliitto

Kuntien valtionavut Kaikilla suomalaisilla on perustuslain takaama yhtäläinen oikeus tiettyihin peruspalveluihin. Kunnat järjestävät valtaosan peruspalveluista. Rahoitusvastuu palveluista sen sijaan on jaettu kuntien ja valtion kesken. Valtion kunnille myöntämällä rahoituksella, valtionavuilla, toteutetaan rahoituspohjan ja tehtävien välistä tasapainoa kuntien ja valtion välillä. Valtionapujen tasolla myös määritetään ja taataan tietty palvelutaso. Valtionavut voidaan jakaa valtionosuuksiin ja valtionavustuksiin. Valtionavuilla huolehditaan siitä, että kunnilla on mahdollisuus järjestää lailla säädetyt palvelut koko maassa kaikille kansalaisille kohtuullisella veroasteella huolimatta siitä, että kunnat eroavat toisistaan ominaisuuksiltaan, palvelutarpeiltaan ja tulopohjaltaan. 27.1.2015 Sanna Lehtonen, Suomen Kuntaliitto

Valtionavut, -osuudet ja -avustukset Valtion rahavirtoja kuntiin kutsutaan yleiskäsitteellä valtionavuiksi. Valtionavut jakautuvat valtionosuuksiin ja valtionavustuksiin siten, että valtionosuudet kattavat valtaosan, noin 90 prosenttia kaikista valtionavuista. Valtionosuudet ovat kunnille yleiskatteellinen tuloerä, jota ei ole korvamerkitty tiettyjen palvelujen järjestämiseen, vaan kunta itse päättää valtionosuusrahoituksensa tarkoituksenmukaisimmasta käytöstä. Valtionavustukset ovat tiettyyn hakumenettelyyn ja/tai kustannukseen sidottuja ”korvamerkittyjä” valtionapuja. Valtionavustukset kunnan tulee käyttää tietyn palvelun järjestämiseen, tietyn kustannuksen kattamiseen tai avustuksen myöntämiseksi kunnan tulee täyttää tietyt hakuilmoituksessa määrätyt kriteerit. 27.1.2015 Sanna Lehtonen, Suomen Kuntaliitto

Kuntien valtionosuudet osana Suomen valtionapujärjestelmää 27.1.2015 Sanna Lehtonen, Suomen Kuntaliitto

Valtionosuusjärjestelmä tasaa kuntien välisiä eroja Valtionosuusjärjestelmä tasaa sekä kunnan ominaisuuksien ja palvelutarpeen kautta kunnan kustannuksiin vaikuttavia eroja että eroja kuntien tulopohjassa. Kustannuserot kuntien välillä tasataan Suomen järjestelmässä täysimääräisesti. Kustannuseroja tasattaessa perusajatuksena on, että valtionosuuskriteereiksi valitaan sellaisia (ja vain sellaisia) kuntien välisiä kustannuseroja kuvaavia, kunnan ominaisuuksiin ja palvelutarpeeseen liittyviä tekijöitä, joihin kunta ei voi itse vaikuttaa. 27.1.2015 Sanna Lehtonen, Suomen Kuntaliitto

Verotuloihin perustuva valtionosuuden tasaus Kunnan peruspalveluiden valtionosuuteen sisältyvää tulopohjan tasausta kutsutaan verotuloihin perustuvaksi valtionosuuden tasaukseksi. Tasaus perustuu kunnan laskennalliseen verotuloon, ei kunnan todelliseen verotuloon. Täten yksittäisen kunnan veroprosentin muutoksella ei ole vaikutusta kunnan tasauslisään tai -vähennykseen. Kuntien tulopohja tasataan Suomen järjestelmässä vain osittain. Täysin toteutetussa tulopohjan tasauksessa huomioon otettaisiin kaikki kunnan veropohjat ja tasaus tehtäisiin kaikkien kuntien osalta kokonaan (tai ainakin hyvin lähelle) koko maan keskimääräistä asukaskohtaista tuloa. Esimerkiksi Ruotsissa valtionosuusjärjestelmä tasaa kuntien tuloeroja paljon Suomen järjestelmää voimakkaammin. 27.1.2015 Sanna Lehtonen, Suomen Kuntaliitto

Hallinnollisesti kaksiosainen valtionosuusjärjestelmä Kunnan valtionosuusrahoitus muodostuu hallinnollisesti kahdesta osasta: Valtiovarainministeriön hallinnoimasta kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta (1704/2009) ja Opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain (1705/2009) mukaisesta opetus- ja kulttuuritoimen valtionosuudesta, jota hallinnoi  opetus- ja kulttuuriministeriö.  Kunnan valtionosuusrahoituksen kokonaisuutta arvioitaessa kumpikin valtionosuusjärjestelmän osa tulee ottaa huomioon. Valtionosuusrahoitus maksetaan kunnille ja muille rahoituksen saajille yhtenä eränä jokaisen kuukauden 11. päivään mennessä. 27.1.2015 Sanna Lehtonen, Suomen Kuntaliitto

Valtionosuusjärjestelmän kannustavuus Valtionosuusjärjestelmä kannustaa kuntia taloudelliseen, tuottavaan ja tehokkaaseen toimintaan erityisesti kolmesta syystä: Valtionosuus ei kata täysimääräisesti kaikkia kustannuksia. Kunnalle itselleen jää osa kustannuksista katettavaksi omilla verotuloillaan. Kunta ei voi omalla toiminnallaan, esimerkiksi kustannuksia lisäämällä, vaikuttaa saamansa valtionosuuden määrään. Kunta hyötyy, mikäli se järjestää palvelut valtionosuuden perusteena käytettävää laskennallista kustannusta edullisemmin. 27.1.2015 Sanna Lehtonen, Suomen Kuntaliitto