Chapter 6: Microbial growth

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
KEMIKAALIN AIHEUTTAMAT VAARATEKIJÄT 2
Advertisements

Veden kovuuden määritys kompleksometrisellä titrauksella
Hampuri, Saksa Löytää suunta, joka mahdollistaa Lions Clubs Internationalin saavuttavan sen täyden potentiaalin kansainvälisenä.
Soluhengitys & ”trofit”, kasvuun vaikuttavat tekijät
Juoksu vahvassa myötätuulessa!
LAPSI PÄIVYSTYSPOTILAANA
O3 Well purifier Puhdistaa avokaivosi tehokkaasti käyttäen luonnon menetelmiä veden puhdistuksessa. Crystal Air O3 Well purifier puhdistaa kaivosi veden.
Tiheys.
Tilavuus.
Tilavuus.
Olomuodon muutokset ominaislämpökapasiteetti c = aineen ominaisuus, kuinka paljon aine voi luovuttaa / vastaanottaa lämpöenergiaa (Huom! Kaasut vakiopaine/vakiotilavuus)
Kappaleiden tilavuus 8m 5m 7cm 5 cm 14cm 6cm 4cm 4cm 3cm 10cm.
Lämpöpumput Jorma Selkäinaho Johdanto •pumppaa lämpöenergiaa kylmemmästä ympäristöstä lämpimämpään •vaatii kompressorin •esimerkkinä jääkaappi •auton.
Kiimingin – Jäälin vesienhoitoyhdistys Vedenlaatutietoja
Chapter 36: Clinical microbiology
3.45 3.40.
Enemmän toimeksiantoja
Perusopetuksen huoltajat 2014 Generated on :04.
Keski-Pohjanmaan aikuisopiston palvelut yritysten ja työllisyyden kehittämiseksi Työllisyysseminaari Kaisa-Leena Ahlroth.
Vakuutusmaksutulo yhteensä 9,1 mrd € Työeläkevakuutusyhtiöiden markkinaosuudet 2007.
Yliopistokirjastojen vastaajat palvelukyselyssä 2010 Päivi Jokitalo Kansalliskirjasto. Kirjastoverkkopalvelut marraskuu 2010.
ÄÄNESTÄ TAI KÄY HUONOSTI EDUSKUNTAVAALIT 2003
Veden ionitulo Vesi voi toimia sekä happona että emäksenä, joten kahden vesimolekyylin välinen protoninsiirtoreaktio on mahdollinen H2O(l) + H2O(l) ⇌ H3O+
Suhdannekorjattu perusjäämä Saksa0,8-0,110,91,1 Irlanti-7,1-4,7-2,7-0,80,9 Kreikka-10,1-4,20,43,25,5 Espanja-7,7-4,9-3,30,53,7 Ranska-4,3-3,4-1,5-0,051,3.
Väestö Vantaan osa-alueilla
Markkinointiviestinnän panostusten kehittyminen vuonna 2006 vuoteen 2005 verrattuna SALDO % 43% 33% Kuva 1 Mainosbarometri.
GE1 MAAPALLO muoto, koko, asento
Seinäjoki kisa A Tuomari: Tytti Lintenhofer ALO 12kyl, 4pys Kyl:
Maatalous, maaseutuyrittäminen rahavirrat 2008 ja 2007 Pohjois-Savo Jari Kauhanen MTK- Pohjois-Savo.
Chapter 7: Control of microorganisms by physical and chemical agents
MAINOSTAJIEN LIITTO MARKKINOINTIVIESTINNÄN PANOSTUSTEN KEHITTYMINEN LOPPUVUONNA 2004 VERRATTUNA ALKUPERÄISEEN BUDJETTIIN SALDO MAINOSBAROMETRI.
Aritmeettinen jono jono, jossa seuraava termi saadaan edellisestä lisäämällä sama luku a, a + d, a+2d, a +3d,… Aritmeettisessa jonossa kahden peräkkäisen.
Eksponentiaalinen kasvaminen ja väheneminen
Aritmeettinen jono jono, jossa seuraava termi saadaan edellisestä lisäämällä sama luku a, a + d, a+2d, a +3d,… Aritmeettisessa jonossa kahden peräkkäisen.
Maitotaito PIENEN VAUVAN PÄIVÄ Maitotaito.
Oulu ALO-luokka 12kyl, 4pys Tuomari: Tytti Lintenhofer Kyl:
Kemi ALO-luokka 14 kyl, 3 pys Tuomari: Tytti Lintenhofer Kyl: 31, 26, 9, 3, 18, 20, 5, 13, 14, 4, 12, 14, 7,
SU MEN SALIBANDYLIITT 21 vuotta salibandya Suomessa.
Homogeeninen kemiallinen tasapaino
Koronkorko Esimerkki 1, s.90 (88)
Mikrobiologian uusia tuulia
Chapter 42: Industrial microbiology and biotechnology.
Chapter 41: Microbiology of food
Väestö ja väestönmuutokset. Väestö äidinkielen ja iän mukaan Naisten ja miesten tasa-arvo Helsingissä2 Lähde: Tilastokeskus. Miehet.
Tasapainoon vaikuttavia tekijöitä
Chapter 5: Microbial nutrition
1. IHMINEN.
Suomen Lääkäriliitto | Finnish Medical AssociationLääkärit Suomessa | Physicians in Finland Tilastotietoja lääkäreistä ja terveydenhuollosta 2014 Statistics.
PET:n käyttö ja tarve keskussairaaloissa Tuomo Lantto Martti Larikka
Kansantalouden ennustelukuja vuodelle 2014 Laitos Julkaisu- BKT,Inflaatio, Työttö-Ansiotaso muutos myys- indeksin % % aste, %muutos, % joulukuu 0,11,18,61,4VM.
Tilastollisesti merkitsevä nousu Tilastollisesti merkitsevä lasku Edelliseen aineistoon KMT 2005 verrattuna* KMT Kevät06 puolivuosiaineisto KMT SYKSY05/KEVÄT06.
Chapter 21: The deinococci and nonproteobacteria Gram negatives
Chapter 25: Normal microbiota and non specific host resistance
1 TUTKITTAVAA KOHDETTA KUTSUTAAN SYSTEEMIKSI
Akvaarion perustaminen
Aineen rakenne.
ELÄMÄN EDELLYTYKSET 1) LÄMPÖTILA - veden jäätyminen (0°C) - valkuaisaineiden hajoaminen eli denaturoituminen (~42°C) - veden kiehuminen (~100°C) => eli.
Solun toiminta tarvitsee energiaa
KASVIEN RAVINNETALOUS  16 alkuainetta, jotka välttämättömiä kasvin kasvulle ja kehittymiselle makro- ja mikroravinteet tarve erilainen eri kasveilla ja.
YMPÄRISTÖN TERVEYS Kemikaalit, saasteet, ravinnon+ veden vierasaineet … Bakteerit, virukset, siitepöly, home… Melu, tärinä, säteily, lämpötila …
BI1 - Eliömaailma.
Nestetasapaino.
5 Lämpö ja energian siirtyminen
1 Termodynaaminen systeemi
LÄMPÖ Miksi tiskivesi tuntuu kädessä lämpöiseltä?
Mikrobiologia.
Solujen energian sitominen ja energian vapauttaminen kpl 7-8
9 Elämän synty.
TERVEYSTIETO PALOTURVALLISUUS.
1. MAA – elämän planeetta 7. BIOLOGIA.
Esityksen transkriptio:

Chapter 6: Microbial growth

Mikrobien kasvukäyrä suljettussa systeemissä kaikki solut stationäärivaihe hidastumusvaihe eksponentiaali- vaihe kuolin- vaihe Log elävien solujen lukumäärä lag- vaihe kiihtymis- vaihe Aika

Kasvu Lagvaihe Kiihtymisvaihe/akseleraatiovaihe eksponentiaalivaihe hidastumisvaihe stationäärivaihe kuolinvaihe

Kasvastus ja ravintoainekonsentraatio Kokonaismäärä (solulukumäärä tai mg/ml) Kasvunopeus Ravintoainekonsentraatio Ravintoainekonsentraatio

Logaritminen kasvu

Logaritminen kasvu esim. kahdentumisaika: 30 min. 1 bakteerista (2 x 10-11 g) tulee 1. vuorokaudessa: 2,8 x 1014 bakteeria (= 5,6 kg)

Logaritminen kasvu Solumäärä (x107) Aika (t) Lag- vaihe eksponentiaali- vaihe Solumäärä (x107) Lag- vaihe Aika (t)

Kaavoja N0 = alku bakteerimäärä Nt = bakteerimäärä aika (t) n = sukupolvit Nt = N0 x 2n esim. 1 x 210=1024 logNt = logN0 + (n x log2)  n =logNt-logN0/log2  n =logNt-logN0/0,301 keskiarvoinen kasvatus k = n/t (esm. sukupolvit/t) k= logNt-logN0/0,301t kahdentumis-/generaatioaika g=1/k (t/sukupolvi)

Esimerkki

Laskuesimerkki N0 = 1000 bakteeria = 103 t = 18t Nt = 100 000 000 000 = 1011 k = (log 1011 - log 103)/(0,301x18)  k = (11-3)/5,42 = 1,48 g = 1/1,48 = 0,68 t = 41 min/sukupolvi

Bakteerimäärän laskeminen, solulaskuri Bürker kammio 1/50 mm3 ( = 1/50 ml) bakt/mm3 = (bakt/neliö)x25x50 bakt/ml = (bakt/neliö)x25x50000

Bakteerimäärän laskeminen, maljausmenetelmä

Vesinäyte Most probable number (MPN) Todennäköisin lukumäärä

Bakteerimäärän laskeminen, absorbanssi

Bakteerimäärän laskeminen, virtaussytometria

Molekyylibiologiset tekniikat Kvantitatiivinen PCR Fluorescent In Situ Hybridisation (FISH)

Quorum sensing

Mikrobien kasvutus avoin systeemi: kemostaatti

Kemostaatti Arvo Laimennosnopeus Biomassa Generaatioaika Ravintoaine konsentraatio Laimennosnopeus

Ympäristö, veden aktivisuus aw= Plius Pvesi

Ympäristö, pH

Ympäristö, lämpötilla Ancylonema nordenskioldii

lämpötila (pH)/kasvu Optimi Kasvunopeus Minimi Maximi

lämpötila (pH)/kasvu Kasvunopeus Lämpötila (°C) Hypertermofiilit Mesofiilit Kasvunopeus Psychrotrofit Psychrofiilit Lämpötila (°C)

Ympäristö, happi Katalysaattori Redox indikatori

Anaeroobikaappi

Ympäristö, paine -6356 m

Ympäristö säteily

Ympäristö, säteily Gamma-säteily resistentti: UV Deinococcus radiodurans (30 000-50 000 Gy) Lactobacillus rhamnosus GG (800 Gy) Ihminen (1Gy) UV Lactobacillus rhamnosus GG (5 min.) O2  1O2

AVAINSANAT Säteilytoleranssi vesiaktiivisuus solulaskuri, maljaus-menetelmä, virtaussytometri, absorbanssi Quorum sensing Lag-, eksponentiaali-, stationääri-, kuolinvaihe k= logNt-logN0/0,301t g=1/k Kemostaatti asido-, neutro-, alkalofiilit psychro-, meso-, termofiilit anerobit, aerobit, mikroaerofiilit Barofiilit