Kävelyn ja pyöräilyn kehittämisohjelma Tiedotus- ja keskustelutilaisuus 10.3.2011.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Elinkeinoelämän rooli seudullisessa suunnittelussa
Advertisements

Häme-ohjelma on Kanta-Hämeen tulevaisuuden tekemisen strateginen ohjelma Häme-ohjelma sisältää maakuntasuunnitelman ja maakuntaohjelman. Strategiaosa.
Kuopion maaseutuohjelma
KEHTO-FOORUMI ORGANISOINTI.
Tulevaisuustyöryhmän linjaukset ja suunnitelmat.
Tampereen ympäristökuntien liikenneturvallisuussuunnitelma Kangasalan liikenneturvallisuusryhmän kokous
Tampereen kaupunkiseudun teknisten palveluiden seutuseminaari Nokian kaupunginjohtaja Tapani Mattila.
Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä 2007 / RA-M TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN ALUEKESKUSOHJELMA ”Kasvun haasteita, kilpailukyvyn perustaa: sujuvaa.
Etelä-Kymenlaakson kuntien turvallisuussuunnitelma
Valtion ja kuntien suhde seudullisen maankäytön kehittämisessä Kilpailukykyä strategisella maankäytöllä –seminaari Tampere Matti Vatilo, YM.
Arjen seudullisuus Arjen seudullisuus Aija Staffans.
Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Pirkanmaan liikennejärjestelmä- suunnitelma Aiesopimuksen julkistaminen Johtaja Juha Sammallahti.
Kaupunkiseutusuunnitelmien palautetilaisuus Tampere Päivi Nurminen Tampereen kaupunkiseudun yhteistyössuunnitelman sisältö ja toimeenpano.
Ankkuri -malli ja sen levittäminen
Keskustelutilaisuus hedelmöityshoitotoiminnasta Jussi Holmalahti, FaT Johtaja Valvira.
Alueellinen vaikuttaminen kunnissa 2010-luvulla Arto Koski Erityisasiantuntija Suomen Kuntaliitto.
TULEVAISUUS TYÖRYHMÄN MIELESTÄ (1 KAUPUNKI)
Maaseutuohjelma Väylä vaikuttamiseen, tie toteutukseen
Kyläsuunnittelumalli
- mahdollisuus kehittämiseen -
Keravan seurakunta - matkakumppanisi
Tampereen kaupunkiseudun päiväkotihoidon kustannusvertailu 2010 Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Tampere, Vesilahti, Ylöjärvi Suunnittelupäällikkö.
Tampereen kaupunkiseudun rakennemallin tavoitteet Seutuhallituksen tavoiteseminaari Kuntajohtajakokous Maankäyttö- ja rakennetyöryhmä.
KPL TIET KADUT.
Metropolialueen kuntajakoselvitys Metropolområdets kommunutredning Millaiseen metropoliin Helsingin valtuusto Matti Vatilo Kuntajakoselvittäjä.
Rakennetukien kesäpäivät Tampere
Tampereen kaupunkiseudun ilmastostrategia Mikä on elinkeinostrategian merkitys ja rooli ilmastostrategian valmistelussa ja toteutuksessa.
OPPISOPIMUSKOULUTUS Ammatillisen koulutuksen järjestämismuoto Määräaikainen työsopimus Koulutuksesta yli puolet työpaikalla työtehtävien yhteydessä, täydennetään.
Elinvoimainen kaupunkiseutu - tulevaisuuden vaihtoehdot vaikutuksineen Kjk
PARAS – ITÄ-UUDENMAAN ALUEVAIHE - maakunnallinen yhteistyö -Itä-Uudenmaan malli Tuula Jäppinen AKO
Yhteistyön ajankohtaiskatsaus Tampereen kaupunkisedun alue 8 kuntaa asukasta Kasvu 1,2 % (2010) Kasvun kärki kehyksellä Väestö
TerPS2 Pirkanmaan osahanke 3. 9
Kansalaistoimijalähtöinen kehittäminen joensuun kaupunkialueilla kaupunginsihteeri Jari horttanainen
Hyvinvointikertomus ja hyvinvointijohtaminen – oulun kaupunki
Strategisesti eheytyvä kaupunkiseutu? Näkökulmia Tampereen seudun rakennesuunnitelmatyöhön Jari Kolehmainen Olli Ruokolainen Tampereen yliopisto.
Päihdetyön kehittäminen kunnissa ja seutukunnissa Orivesi Matti Mäkelä Pikassos Oy.
Elämänhallintatyöryhmän kokous
Kaupunkiseudun maankäytön tavoitteet Rakennesuunnitelma 2040 Seutufoorumi Kimmo Kurunmäki seutusuunnittelupäällikkö.
, Janne Virtanen, Ilmastonmuutos: hillitseminen ja sopeutuminen, toiminta Varsinais-Suomessa.
Työllisyysportti – työväline työllisyydenhoidon toimijoille
Viestintäsuunnitelma
Hyvinvointialan yrittäjyyden kasvuohjelma HYRRÄ Ohjelmajohtaja Jarmo Kauppinen Joensuun Seudun Kehittämisyhtiö JOSEK Oy Alueet ja hyvinvointi.
Liikenneturvallisuuskysely Katukanavassa Markkinointi lehdistötiedotteella paikallislehdet ja radiot: –Aamulehti –Helsingin sanomien Tampereen.
Ilmastonmuutoksen hillintä
Liite 2: Tilastotietoa Tampereen kaupunkiseudusta, diat 1-5.
Menestystä yrittäjälähtöisyydellä ja yhteistyöllä Kunnan elinkeinopoliittisen ohjelman työkirja Osa: Työkirja.
Kaupunkiseudun yhteistyösuunnitelma Maankäyttö, asuminen ja liikenne Seutuhallituksen nimeämä maankäyttö- ja rakennetyöryhmä, pj. Risto Laaksonen Yhteistyön.
Rakennesuunnitelma 2040 Valtuustoinfot 8-9/2013 Päivi Nurminen ja Kimmo Kurunmäki.
Seutuyhteistyön ajankohtaiskatsaus, kesä 2008
Seudullisten työryhmien tulokset kaudella Maankäyttötyöryhmä Liikennejärjestelmätyöryhmä Asuntopoliittinen työryhmä Teknisten palvelujen työryhmä.
Vapaaehtoistyön kansallinen strategia – hanke Aspa yhteistyössä Kansalaisareena ry:n kanssa Jatta Vikström
OSALLISUUS JA KOKEMUSASIANTUNTIJA
OK-Consultancy 1 Kylien kehittäminen Kuntien rooli.
Väestö ja väestön muutokset Tampere Kaupunkiseudun kunnat
Seutuyhteistyön ajankohtaiskatsaus Seutujohtaja Päivi Nurminen Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä.
Tietoja Tampereesta. Kaupunkiseudun väestö 2014 Tampereen kaupunkiseudun muodostavat Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Tampere, Vesilahti.
Tulevaisuuden kuntaa tekemässä - Hallituksen Tulevaisuuden kunta-reformi Nuorten vaikuttajien huipputapaaminen De unga beslutsfattarnas toppmöte.
Seminaarin kokoava puheenvuoro LasSe –hankkeen päätösseminaari Kehittämispäällikkö Arja Hastrup.
ABC – Askeleet nuorten tieto- ja neuvontapalvelun
Seurannan järjestäminen
Maakuntauudistuksen valmistelu Pohjois-Karjalassa
Maakuntauudistus Pohjois-Karjalassa
Elinikäinen ohjaus Suomessa
Loviisan liikenneturvallisuussuunnitelman laatiminen ja liikenneturvallisuustyön käynnistäminen - Raportointi.
Tampereen kaupunkiseudun kuntien välinen pendelöinti 2015
Uusi liikennepolitiikka Ylijohtaja Anne Herneoja
Mikä muuttuu HYTEssä ja SOTEssa 2021?
Sote-uudistuksen toimeenpano
Tampereen kaupunkiseudun kuntien välinen pendelöinti 2016
Jatkettu väliraportin ja nykytilan työstämistä.
Esityksen transkriptio:

Kävelyn ja pyöräilyn kehittämisohjelma Tiedotus- ja keskustelutilaisuus

8 kuntaa asukasta Kasvu 1 % Kasvun kärki kehyksellä Tampereen kaupunkiseudun alue Väestö Kangasala Lempäälä Nokia Orivesi Pirkkala Tampere Vesilahti Ylöjärvi

Valtuustot Yhtymäkokous Seutuhallitus Kuntajohtajakokous SEUTUFOORUMISEUTUFOORUMI Seutuyksikkö Maankäyttö- työryhmä Hyvinvointi- palvelu tr Teknisten palvelujen tr Tredea: Elinkeinot Tampere: Tietohallinto Kunnallis- hallitukset SosTer Päivähoito Sivistys Asunto- poliittinen tr Liikenne- järjestelmä tr Seutuasioiden valmistelu- ja päätöksenteko

Seutuyksikkö Finlayson, Satakunnankatu 18 A Seutujohtaja Päivi Nurminen Seutusihteeri Juhani Pohjonen (yleishallinto) Seutuarkkitehti Aulikki Graf (maankäytön suunnittelu) Liikennejärjestelmäinsinööri Johanna Järvinen (liikennejärjestelmä suunnittelu) Seutukoordinaattori Tuukka Salkoaho (hyvinvointipalvelut) Seutukoordinaattori Ritva Asula-Myllynen (tekniset palvelut) Toimistosihteeri Tuuli Paunonen Kansallinen maankäytön, asumisen ja liikenteen -verkosto Projektipäällikkö Kimmo Kurunmäki Suunnittelija Marja Uusivuori Budjetti 1,57 milj.€, v Henkilöstökulut 33% Kuntien vuotuinen maksuosuus n. 3 e/as Peruspääoma 0,5 e/as

Maankäytön rakenne- suunnitelma Palvelu- verkko Asunto- tuotanto Elinkeinot Ilmaston muutoksen hillintä Liikenne- järjestelmä Yhdyskuntasuunnittelun hankekokonaisuus 2030

Rakennesuunnitelma

Liikennejärjestelmän kehittämisvisio

Kävelyn ja pyöräilyn valtakunnallinen strategia Visio: Kävelyn ja pyöräilyn aika –”Tulevaisuudessa jalan ja pyörällä liikkuminen on yleistä ja arvostettua. Kävely ja pyöräily ovat lisääntyneet kaikissa liikkumisryhmissä niin kaupungeissa kuin maaseudulla. Yhdyskunta ja palvelurakenne mahdollistavat liikkumisen jalan tai pyörällä. Kävely ja pyöräily ovat itsenäisiä liikennemuotoja ja ne otetaan liikenneratkaisuissa ensisijaisina huomioon.” Strategiset linjaukset: –20 % enemmän kävely- ja pyöräilymatkoja –Lisää arvostusta ja motivaatiota –Lyhyet etäisyydet sekä miellyttävä ja turvallinen liikkumisympäristö –Toteutus vaatii tahtoa ja yhteistyötä, rahoituksen uutta suuntaamista ja lainsäädäntömuutoksia sekä riittävää seurantaa

Kävelyyn ja pyöräilyyn liittyviä suunnitelmia Liikenneviraston toimenpidesuunnitelma –Tavoitteena keskittyä erityisesti niihin vaikuttavimpiin toimiin, joilla parhaiten saadaan siirtymää lyhyistä henkilöautomatkoista kävelyyn ja pyöräilyyn. –Lähtökohtana ei ole eri kulkumuotojen vastakkainasettelu vaan matkaketjuajattelu –Laaja keinovalikoima: 1) Mahdollistavat toimet: Infrastruktuurin kehittäminen ja kunnossapito, yhdyskuntarakenne, lainsäädäntö, rahoitus ja resursointi; 2) Motivoivat toimet: Liikkumisen ohjaus, uudet yhteistyömuodot ja toimintamallit – Työn alkuvaiheessa kohdennetaan suunnitelmaa kohderyhmittäin sekä alueittain / toimintaympäristöittäin: kenen kävelyä ja pyöräilyä milläkin keinoilla edistetään ja missä? PYKÄLÄ-hanke –Kokemuksia ja hyviä esimerkkejä maailmalta, Suomen olosuhteiden arviointia

Kävelyn ja pyöräilyn kehittämisohjelman tavoitteet Kävelyn ja pyöräilyn kulkumuoto-osuus kasvuun Saada siirtymää erityisesti lyhyistä henkilöautomatkoista Etsitään vaikuttavimpia toimia luokittelemalla alueet, käyttäjät ja matkatyypit Matkaketjuajattelun tukeminen Kokonaisvaltainen olosuhteiden ja houkuttelevuuden lisääminen –Arjen käyttöolosuhteiden parantaminen ja ihmisten asenteisiin vaikuttaminen Kävelylle ja pyöräilylle tasavertainen asema liikennejärjestelmässä

Kävelyn ja pyöräilyn kehittämisohjelman vaiheet Kävelyn ja pyöräilyn nykytila –keskeiset haasteet ja kehittämistarpeet Kävelyn ja pyöräilyn strategia –visio: Millaista kävelyn ja pyöräilyn kaupunkiseutua tavoitellaan? –tavoitteet: voivat kohdentua esim. alueittain tai käyttäjäryhmittäin Kehittämistoimenpiteet –vaikuttavimmat keinot – hankkeet: priorisointi, aikataulutus, toteutusvastuu, kustannusarviot –tavoiteverkko + maankäyttö ja yhdyskuntarakenne + matkaketjut + opastus ja tiedotus Vaikutukset –kävelyn ja pyöräilyn käytön lisääntyminen, imago, terveys ja ympäristö –kehittämisohjelman vaikutus eri käyttäjäryhmiin, eri alueille ja eri matkatyyppeihin Seuranta

Vyöhyketarkastelu

Työn ohjaus ja vuoropuhelu Vuorovaikutus tärkeässä roolissa työn aikana! Työn ohjaus –Projektiryhmä tukee käytännön suunnittelutyötä –Liikennejärjestelmätyöryhmä ohjaa työtä  Arviolta 5 kokousta/ryhmä –Esittelyt kuntajohtajakokouksissa Päätöksenteko –Seutuhallitus  tiedoksi / lausunnoille kuntiin Vuorovaikutteinen sidosryhmäyhteistyö esim. –2 työpajaa –Kolmannen sektorin hyödyntäminen esim. aktiiviset järjestöt Tarkempi vuorovaikutussuunnitelma

Työn tarjousvaiheen ja toteutuksen aikataulu Tarjousvaihe –tarjoukset sisään 1.4. klo –Liikennejärjestelmätyöryhmä –Kuntajohtajakokous –Seutuhallitus Toteutusaikataulu –Työ käyntiin toukokuun lopussa –Täsmennetty työohjelma kesäkuu 2011 –Väliraportti (PowerPoint-esitys) lokakuu 2011 –Loppuraportti joulukuu 2011

Tarjousten arviointiperusteet Laatu 60 % –Työhön osallistuvat henkilöt –Projektipäällikkö 40 % –Muut avainhenkilöt 20 % –Työohjelma 40 % Hinta 40 %

Kiitos!