Ruokaketjun kehittämisellä hyvinvointia koko maakuntaan Pro Ruokakulttuuri päätösjuhla 18.2.2014, Ulla Mehto-Hämäläinen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
ESAELY, Maaseutu ja energia
Advertisements

Monikanavainen Kesko ja K-ryhmä
Sapuska - Kansainvälistä liiketoimintaa elintarvikkeista 2008 – 2012 Joensuu DM Copyright © Tekes.
Taloustutkijan terveiset hallitusohjelman valmisteluun Pasi Holm Pellervon Päivä
Elämää ja elinvoimaa maaseudulla
Lähiruoan aluetaloudelliset vaikutukset ja käytön edistäminen julkisissa ammattikeittiöissä KTM Leena Viitaharju Herkkujen.
ELINTARVIKEKEHITYKSEN OSAAMISKESKUSOHJELMA Foodwest Oy.
KESKI-SUOMEN MATKAILUN TULEVAISUUDEN NÄKYMÄT Keski-Suomen matkailuparlamentti VELI-PEKKA PÄIVÄNEN.
Kaupan kehittyminen ja tulevaisuus Pohjois-Savossa ELY –keskuksen näkökulmasta Minne menet, kauppa? Kuopio Ylijohtaja Kari Virranta
Elämää ja elinvoimaa maaseudulla.  Pohjois-Savossa 3 Leader- ryhmää, joilla jokaisella oma, paikallinen kehittämisohjelmansa  Rahoitus kohdentuu sekä.
Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Hankerahoituksen painopisteet Mihin hankerahoitusta saa? KAS ELY PP.
RUOKAPROVINSSI Food Province Province Alimentaire Matregion 食料産業先端地帯 Lebensmittelprovinz Продовольственная провинция.
VIHREIDEN TYÖPAIKKOJEN MAHDOLLISUUKSIA Ville Niinistö
Maaseutuohjelma Väylä vaikuttamiseen, tie toteutukseen
Hanke- ja hakuinfo Länsi-Suomen EAKR -ohjelma Pirjo Peräaho Keski-Suomen liitto.
Startti 2020 EU-rahoitusmahdollisuudet Pohjois-Savossa Jorma Holopainen, hallituksen puheenjohtaja Kalakukko ry:n kehittämisstrategia.
HE 112/2013 Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi 2014 Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan asiantuntijakuuleminen Erityisasiantuntija.
Keski-Pohjanmaan aikuisopiston palvelut yritysten ja työllisyyden kehittämiseksi Työllisyysseminaari Kaisa-Leena Ahlroth.
Etelä-Pohjanmaan elintarviketeollisuuden aluetaloudelliset vaikutukset - Case Altia Projektisuunnittelija Susanna Määttä Professori.
MENESTYVÄ YRITYSTOIMINTA Etelä-Savon avaintoimialat toimivat kannattavasti ja ekotehokkaasti OSAAVA TYÖVOIMA JA HYVÄ INNOVAATIOYMPÄRISTÖ Koulutus ja tutkimus.
TÖISSÄ RUOKA-ALALLA Kuva: Ruokatieto / Jussi Ulkuniemi
MTK:n valtuuskunnan syyskokous Maaseutuyrittäjyyslinja.
Nuorisotoimi, Seija Kähkönen1 Ely-keskuksen rooli alueen toimijoiden tukena Onnistuvat Opit -seminaari Rovaniemi.
Presidentti Tarja Halosen aikakausi KESKI-POHJANMAALLA.
Kansalaistoimijalähtöinen kehittäminen joensuun kaupunkialueilla kaupunginsihteeri Jari horttanainen
ProAgriaYrityspalvelut Menestyksen mahdollisuuksia ProAgrian palvelut ovat investointeja tulevaisuuteen.
RUUAN TURVALLISUUS SUOMALAISESSA RUOKAKETJUSSA
Sivu 1 Tilannekatsaus Maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020.
Suomen uusi rakennerahasto-ohjelma sisältää molemmat rahastot (EAKR ja ESR) Toimintalinjat ovat: TL1 Pk-yritystoiminnan kilpailukyky (EAKR) TL2 Uusimman.
Maaseuturahasto Satakunnassa
Tekesin ja innovaatiotoiminnan vaikutukset 2014
INFOTILAISUUS HY – Aalto - TaY OTM projekti käynnistyy Niina Jokela / Kansainvälisen vaihdon palvelut1.
Taustatietoja maatalouteen liittyen Lähde: MTK / MTK-Pohjois-Savo
Tapaus Keski-Suomi MYR-neuvottelupäivät, Jyväskylä Jyväskylä Ylijohtaja Juha S. Niemelä.
MANNER-SUOMEN MAASEUTURAHASTO
Pk-yritysbarometri Kevät 2005 Julkaisijat Suomen Yrittäjät ry ja Finnvera Oyj.
Leader-rahoitus Yhdistysten hanke- ja rahoitusinfo
EAKR-toimenpideohjelmat Tilannekatsaus kevät 2014 Pohjois-Suomen EAKR-seurantakomitean kokous Kokkola, TEM/Alueosasto Rakennerahastoryhmä.
Maaseutuyrittäjyys maakuntaohjelmassa Asko Peltola
EAKR-varat Finnvera Oyj:n pääomasijoitustoiminnassa, Itä-Suomi Leo Houtsonen.
EAKR-varat Finnvera Oyj:n pääomasijoitustoiminnassa, Länsi- Suomi
Hyvinvointialan yrittäjyyden kasvuohjelma HYRRÄ Ohjelmajohtaja Jarmo Kauppinen Joensuun Seudun Kehittämisyhtiö JOSEK Oy Alueet ja hyvinvointi.
Lahti Katse rakenteisiin palvelut ja kunnat rakenteiden murroksessa Rakenteet muuttuvat - toimivatko markkinat ? Kehittämispäällikkö.
Yrittäjyys maaseudulla Kevät Maaseudun merkitys Maaseudun merkityksen uskotaan kasvavan tulevaisuudessa Maaseudun kehittämistä kannatetaan vahvasti.
Rakennerahasto-ohjelman toimeenpanon tilannekatsaus Maakunnan yhteistyöryhmä
Menestystä yrittäjälähtöisyydellä ja yhteistyöllä Kunnan elinkeinopoliittisen ohjelman työkirja Osa: Tausta-aineisto.
TALOUDELLINEN VASTUU.
Rahoitus-markkinoiden muutostuulet – globaalin yhtiön uhka vai mahdollisuus Minna Helppi
Maakunnan yhteistyöryhmä Ylijohtaja Pekka Häkkinen.
Asukastoiminnan ja yhteisöllisyyden mahdollisuudet kerrostalossa
Voimistuvat kylät-kampanja kaikkien toimintaryhmien alueilla - alueellista jatkotyötä Eero Uusitalo YTR:n pääsihteeri SYTY ry:n puheenjohtaja.
Menestystä yrittäjälähtöisyydellä ja yhteistyöllä Kunnan elinkeinopoliittisen ohjelman työkirja Osa: Työkirja.
Varsinais-Suomen maakunnan yhteistyöryhmän (MYR) koulutusjaosto.
Sydämen ja omantunnon lautanen Tavoitteena ekologinen ja eettinen ruoka Vihreiden ruokapoliittinen linjapaperi Hyväksytty puoluehallituksessa
Erikoiskauppa Rakokivessä Osta läheltä – kehitä kuntaasi seminaari Mervi Lilja Liikkeenharjoittaja Nastolan Kirja ja Lelu
Kumppanuus Pohjois-Pohjanmaan hyvinvoinnin edistämisessä Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän johtaja / Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointiohjelman johtoryhmän.
VISIO 2015 Metsät ja osaaminen- kasvavaa hyvinvointia uusiutuvasta luonnonvarasta Liite 6.
Pohjois-Savon ELY-keskus Euroopan kalatalousrahasto Pohjois-Savossa Tuleva ohjelmakausi Pohjois-Savon maakunnan yhteistyöryhmä
Digitalisaation ohjausmalli
Kauppa Suomessa Jaana Kurjenoja.
MISSION POSSIBLE Kouvola Innovation Oy | Strategiakärkien päivitys.
Pori Marko Jori.
Suoramyynnissä mahdollisuus
LR.
Paikallista ruokaa päivittäistavarakauppaan elintarvikealan mikroyritysten valmentaminen päivittäistavarakaupan yhteistyökumppaneina Ilkka.
UKIPOLIS OY Uudenkaupungin, Laitilan, Vehmaan, Taivassalon, Kustavin ja Pyhärannan kuntien omistama kehittämisorganisaatio palvelemme Vakka-Suomen seutukunnan.
Rajattomien mahdollisuuksien maaseutu 2020
Kylämatkailuseminaari
Elintarviketurvallisuusvirasto, Maaseutuvirasto ja osa Maanmittauslaitoksen tietotekniikan palvelukeskusta on nyt Ruokavirasto.
Työllisyysrakenne ja työvoiman kohtaanto
Esityksen transkriptio:

Ruokaketjun kehittämisellä hyvinvointia koko maakuntaan Pro Ruokakulttuuri päätösjuhla , Ulla Mehto-Hämäläinen

 Ruokaketju on tärkeä maaseudun elinvoimaisuuden ylläpitäjä ja kehittäjä  Ruokaketjun kehittämiselle on nyt otollinen aika –Lähiruoan kysyntä on lisääntynyt –Viljelijät ovat kiinnostuneita –Poliittinen tuki (hallitusohjelma, lähiruokaohjelma) –Elintarviketeollisuudella menee hyvin

 Keski-Suomen ruokaketjun kehittämisstrategian valmistelun aikana selvitettiin ruokaketjun nykytilaa ja sen eri osien vaikutuksia aluetalouteen (Ruralia-instituutti ym.) –Ruoantuotannolla on selkeä yhteys maakunnan aluetalouteen ja työllisyyteen –Elintarvikeketjun liikevaihto v oli 1,4 mrd €  Alkutuotanto 8 %  Elintarviketeollisuus 30 %  Ravitsemistoiminta 12 %  Tukku- ja vähittäiskauppa 50 %

 Elintarvikeketju työllistää välittömästi n henkilöä –Alkutuotannon osuus n –Elintarviketeollisuus n –Elintarvikkeiden kauppa n –Ravitsemisala n  Maakunnan yritykset ja suurkeittiöt käyttävät vähän oman maakunnan raaka-aineita –Elintarvikealan aluetaloudelliset vaikutukset voisivat olla huomattavasti nykyistä suurempia, jos maakunnassa käytettäisiin lähinnä omassa maakunnassa tuotettuja elintarvikkeita ja raaka-aineita

–Alkutuotannon vaikutukset voisivat nousta BKT:n osalta 56 milj. eurolla ja työllisyyden osalta noin 766 htv:lla –Elintarviketeollisuuden vaikutukset BKT:hen voisivat nousta 99 milj. eurolla ja työllisyyteen n htv:lla  Alueellisessa maaseudun kehittämissuunnitelmassa maatalous ja ruokaketju on yksi kehittämisen painopiste  Keski-Suomen valmisteille olevan maakuntastrategian avainaloja on Biotalous aluetalouden veturina –Sisältää lähellä tuotetun ja jalostetun ruoan –Keskisuomalainen, puhdas ruoka on markkinavaltti

6 Ohjelmakausi  Keski-Suomen alueellisen maaseudun kehittämissuunnitelman painopisteet Kokeilukulttuuri Biotalous Lähitalous Asiakaslähtöisyys Yrittäminen, yritteliäisyys Kannustaminen, välittäminen, Aktiivinen osallistuminen

Keski-Suomen ruokaketjun visio 2020 Keskisuomalaisessa ruokaketjussa yrittäminen on kannattavaa ja houkuttelevaa – asiakkaille tuotetaan aitoja makuja, elämyksiä ja hyvinvointia vastuullisesti ja luotettavasti

Ruokaketjun kehittämisstrategian painopistealueet

Mitä tämän jälkeen?  Ruokaketjun kehittämistä jatketaan –Toimenpiteiden ja hankkeiden konkretisointia –Hankerahoituksen vähentyessä kehittämishankkeiden vaikuttavuus ja laatu entistä tärkeämpiä –Kehittämistyön koordinointiin huomiota  Maaseutuohjelman rahoitusmahdollisuudet saadaan käyttöön vasta vuoden 2015 puolella  Toimeenpanon kokonaisvastuu ELY-keskuksella, mutta kehittäminen voi tapahtua vain yhteistyössä maakunnan toimijoiden ja ruokaketjun yritysten kanssa  Tartutaan rohkeasti työhön! Keski-Suomi tarvitsee uusia ja kasvavia yrityksiä ja lisää työpaikkoja; ruokaketjussa siihen on mahdollisuuksia!