Ruokaketjun kehittämisellä hyvinvointia koko maakuntaan Pro Ruokakulttuuri päätösjuhla , Ulla Mehto-Hämäläinen
Ruokaketju on tärkeä maaseudun elinvoimaisuuden ylläpitäjä ja kehittäjä Ruokaketjun kehittämiselle on nyt otollinen aika –Lähiruoan kysyntä on lisääntynyt –Viljelijät ovat kiinnostuneita –Poliittinen tuki (hallitusohjelma, lähiruokaohjelma) –Elintarviketeollisuudella menee hyvin
Keski-Suomen ruokaketjun kehittämisstrategian valmistelun aikana selvitettiin ruokaketjun nykytilaa ja sen eri osien vaikutuksia aluetalouteen (Ruralia-instituutti ym.) –Ruoantuotannolla on selkeä yhteys maakunnan aluetalouteen ja työllisyyteen –Elintarvikeketjun liikevaihto v oli 1,4 mrd € Alkutuotanto 8 % Elintarviketeollisuus 30 % Ravitsemistoiminta 12 % Tukku- ja vähittäiskauppa 50 %
Elintarvikeketju työllistää välittömästi n henkilöä –Alkutuotannon osuus n –Elintarviketeollisuus n –Elintarvikkeiden kauppa n –Ravitsemisala n Maakunnan yritykset ja suurkeittiöt käyttävät vähän oman maakunnan raaka-aineita –Elintarvikealan aluetaloudelliset vaikutukset voisivat olla huomattavasti nykyistä suurempia, jos maakunnassa käytettäisiin lähinnä omassa maakunnassa tuotettuja elintarvikkeita ja raaka-aineita
–Alkutuotannon vaikutukset voisivat nousta BKT:n osalta 56 milj. eurolla ja työllisyyden osalta noin 766 htv:lla –Elintarviketeollisuuden vaikutukset BKT:hen voisivat nousta 99 milj. eurolla ja työllisyyteen n htv:lla Alueellisessa maaseudun kehittämissuunnitelmassa maatalous ja ruokaketju on yksi kehittämisen painopiste Keski-Suomen valmisteille olevan maakuntastrategian avainaloja on Biotalous aluetalouden veturina –Sisältää lähellä tuotetun ja jalostetun ruoan –Keskisuomalainen, puhdas ruoka on markkinavaltti
6 Ohjelmakausi Keski-Suomen alueellisen maaseudun kehittämissuunnitelman painopisteet Kokeilukulttuuri Biotalous Lähitalous Asiakaslähtöisyys Yrittäminen, yritteliäisyys Kannustaminen, välittäminen, Aktiivinen osallistuminen
Keski-Suomen ruokaketjun visio 2020 Keskisuomalaisessa ruokaketjussa yrittäminen on kannattavaa ja houkuttelevaa – asiakkaille tuotetaan aitoja makuja, elämyksiä ja hyvinvointia vastuullisesti ja luotettavasti
Ruokaketjun kehittämisstrategian painopistealueet
Mitä tämän jälkeen? Ruokaketjun kehittämistä jatketaan –Toimenpiteiden ja hankkeiden konkretisointia –Hankerahoituksen vähentyessä kehittämishankkeiden vaikuttavuus ja laatu entistä tärkeämpiä –Kehittämistyön koordinointiin huomiota Maaseutuohjelman rahoitusmahdollisuudet saadaan käyttöön vasta vuoden 2015 puolella Toimeenpanon kokonaisvastuu ELY-keskuksella, mutta kehittäminen voi tapahtua vain yhteistyössä maakunnan toimijoiden ja ruokaketjun yritysten kanssa Tartutaan rohkeasti työhön! Keski-Suomi tarvitsee uusia ja kasvavia yrityksiä ja lisää työpaikkoja; ruokaketjussa siihen on mahdollisuuksia!