CSC:n rooli bibliometrisen aineiston tuottamisessa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kansallinen digitaalinen kirjasto - lyhyt johdatus Jukka Liedes
Advertisements

Julkaisuportaalin prototyyppi Tutki-ohjausryhmä, Jyrki Ilva
Esiselvitys valtion tutkimuslaitosten ja yliopistollisten sairaaloiden julkaisutiedonkeruusta Hanna-Mari Puuska, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy.
CSC / Tietohallinnon asiakkaat ja tuotteet / Teemu Kemppainen TKI-käsitemallinnustyöpaja klo Esittäytyminen 5 min Käsitemallin.
Suomen Akatemian bibliometriikkatyö: Miten bibiliometrisiä menetelmiä hyödynnetään Tieteen tila -hankkeessa? OKM:n bibliometriikkaseminaari
Yliopistotutkimuksen tuottavuus ja vaikuttavuus - profiiliryhmän selvityksiä Olli Poropudas, opetusneuvos Opetus- ja kulttuuriministeriö Bibliometriikka.
Helsingin yliopiston tietohallinto Tietotekniikkapalveluita tuotetaan Helsingin yliopistossa keskitetysti tietotekniikkakeskuksessa sekä hajautetusti tiedekunnissa.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
Soveltuuko asiantuntijatehtävien luokittelu tutkijoiden, yliopistojen ja rahoittajien käyttöön? RAKETTI-TUTKI / Tietomallityöryhmän seminaari
Yleiskuva CSC:n palveluista Tuija Raaska
Tutkijan identifiointi kansallisella tasolla Hanna-Mari Puuska, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy
Tutkijan identifiointi kansallisella tasolla Hanna-Mari Puuska, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy TUTKI-ohjausryhmä
Opetus- ja kulttuuriministeriön bibliometriikkatyön linjauksia vuodelle 2015 Olli Poropudas, opetusneuvos Opetus- ja kulttuuriministeriö Bibliometriikka.
Ajatuksia TUTKIn suuntaamisesta Tuija Raaska
CSC:n rooli hankekaudella ja sen jälkeen Kimmo Koski, CSC.
Tutkijan identifiointi -esiselvitys Hanna-Mari Puuska, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy RAKETTI-tulosseminaari
Sähköisen työskentelyn ja verkostoitumisen palveluympäristö.
Uusia avauksia korkeakouluyhteistyössä tutkimuksen tukipalveluiden ja hallinnon alueella - Tutkimuksen tuen ja hallinnon verkosto RAKETTI -päätösseminaari.
Julkaisutiedonkeruuseen liittyminen, toteutus ja aikataulu Informaatio- ja keskustelutilaisuus tutkimuslaitosten ja yliopistosairaaloiden liittymisestä.
Käyttöoikeustietojen välittäminen Haka-luottamusverkostossa FinELib-päivä Arto Tuomi CSC - Tieteen tietotekniikan keskus Oy.
Suunnittelija Janne Pölönen, TSV Julkaisutiedonkeruuseminaari 2014
TUTKI Tietomallityöryhmä RAKETTI-TUTKI Tietomallityöryhmä.
Tietomallityöryhmän loppuraportti RAKETTI-TUTKI Tietomallityöryhmä.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto TUTKI-osahanke.
Tutkimuslaitosten ja yliopistollisten sairaaloiden liittyminen OKM- julkaisutiedonkeruuseen Olli Poropudas Opetus- ja kulttuuriministeriö Helsinki.
VIRTA-julkaisutietopalvelu julkaisutiedonkeruuseminaari.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tutkimushallinnon.
Korkeakoulujen, OKM:n ja CSC:n tietohallintoyhteistyö RAKETTI –hankkeen jälkeen Ilmari Hyvönen
© SUOMEN AKATEMIA 1 Suomen Akatemia Tehtävät Myöntää rahoitusta tieteelliseen tutkimukseen, tutkijankoulutukseen ja tutkimusedellytysten kehittämiseen;
Ehdotus CSC:n bibliometriikkapalveluista 1.Korkeakoulujen vuosittainen julkaisutiedonkeruu 2.Korkeakoulujen julkaisutietojen tilastointi ja raportit 3.WoS-
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Juuli-julkaisutietoportaali Seminaari tutkimuslaitosten ja yliopistollisten sairaaloiden julkaisutiedonkeruusta.
Miten yritykset voivat hyötyä avoimesta tiedosta? Jarmo Nieminen Projektipäällikkö CSC – Tieteen tietotekniikan keskus.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tutkimushallinnon.
Tietohallintolaki edellyttää, että julkisen hallinnon viranomaisten on tietojärjestelmien yhteentoimivuuden mahdollistamiseksi ja varmistamiseksi suunniteltava.
RAE-arvioinnin tarkoitus / Tampereen yliopisto Saada kunkin alan kv. asiantuntijoilta ajantasaista tietoa ja näkemyksiä tutkimuksen nykytilasta ja potentiaalista.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto RAKETTI-TUTKI-hankkeen.
OKM:n julkaisutiedonkeruun tarkoitukset Hannu Siren, johtaja Opetus- ja kulttuuriministeriö Helsinki.
Korkeakoulujen ICT-palveluiden arkkitehtuurin kannalta huomioitavat muut arkkitehtuurit Korkeakoulujen tietohallinto- ja ICT-ohjausryhmä, Ilmari.
Tutkijan identifiointi - kansallisen tason toteuttamisvaihtoehdot CSC:n toteuttama esiselvitys OKM:n toimeksiannosta Hanna-Mari Puuska CSC – Tieteen tietotekniikan.
Julkaisutiedot valtakunnalliseksi tietovarannoksi Korkeakoulujen valtakunnallinen tietovaranto -seminaari Hanna-Mari Puuska CSC – Tieteen tietotekniikan.
ATT-vaikuttavuusryhmä –alustavia suosituksia Avoin tiede ja tutkimus -hankeen työryhmäseminaari Hanna-Mari Puuska CSC – Tieteen tietotekniikan.
Tutkimusaineistojen säilytyspalvelu IDA © 2016 OKM ATT 2014–2017 -hanke Lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen.
Ammattikorkeakoulujen julkaisutiedonkeruun kehittäminen Hanna-Mari Puuska Julkaisutiedonkeruuseminaari Turku.
Avointen aineistojen julkaisualusta AVAA © 2016 OKM ATT 2014–2017 -hanke Lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen.
Tutkimusaineistojen hakupalvelu Etsin © 2016 OKM ATT 2014–2017 -hanke Lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen.
VIRTA-julkaisutietopalvelun tilannekatsaus Hanna-Mari Puuska Julkaisutiedonkeruuseminaari
Tutkimustietovaranto
Tutkimustietojen näkyvyys ja hyödynnettävyys
VIRTA-julkaisutietopalvelun pilotointi
VIRTA-julkaisutietopalvelu
Lupakäytännöt tietojen luovutukseen VIRTA-julkaisutietopalvelusta
Tieteellisten seurain valtuuskunta
VIRTA-julkaisutietopalvelu
Ajankohtaista Julkaisufoorumista
VIRTA-julkaisutietopalvelu
Tutkimustietovarannon lähdetietovarantojen tilannekatsaukset
Suomen Akatemia ja VIRTA-julkaisutietopalvelun hyödyntäminen
Julkaisujen syöttöpalvelu
Juuli-julkaisutietoportaali
VIRTA-julkaisutietopalvelun tilannekatsaus
OKM:N HALLINNONALALLE
ORCIDin käyttöönoton etenemissuunnitelma
Ammattikorkeakoulujen julkaisujen syöttöpalvelu
Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen
VIRTA-julkaisutietopalvelu ja tutkijan tietovirrat
ORCID-tutkijatunnisteen käyttöönoton edistäminen
VIRTA-julkaisutietopalvelun tilannekatsaus
VIRTA-julkaisutietopalvelun tilannekatsaus
= = 62 9 ∙ 7 - 1= 62 8 ∙ = 62 (3 + 5) ∙ 6 = : 2 ∙ (15 – 7) = ∙ = 48 7 ∙ : 3 = 48 ( ) : 3 +
AVOIN TIEDE JULKAISUTIEDONHALLINTA METRIIKKA
Esityksen transkriptio:

CSC:n rooli bibliometrisen aineiston tuottamisessa Tuija Raaska, CSC

CSC lyhyesti CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy (www.csc.fi) on valtion omistama, opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnoima, voittoa tavoittelematon osakeyhtiö. CSC tarjoaa tietoteknisiä palveluita ja resursseja: tutkimukselle tieto-, opetus- ja tutkimushallinnolle kirjastoille, arkistoille, museoille ja kulttuurille Opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa tehdyn sopimuksen ansiosta korkeakoulujen tutkijoille suunnatut palvelut ovat pääosin maksuttomia.

CSC:n rooleja bibliometrisen aineiston tuottamisessa Kotimainen korkeakoulujen julkaisutiedonkeruu (muodostaa kotimaisen aineiston) OKM on hankkinut kaksi kaupallista viitaustietokanta-aineistoa (raakadata) (kustantajat Thomson Reuters ja Elsevier) CSC:n käyttöön (muodostaa kansainvälisen aineiston) Bibliometristen indikaattorien laskenta kansainvälisistä julkaisuaineistoista Bibliometrinen analyysityökalu Suomen Akatemian ja OKM:n käyttöön Julkaisufoorumijärjestelmän tukeminen (CSC tuottaa tietoteknisiä palveluita arviointipanelistien työn tueksi) Julkaisukanavatietokannan ylläpito ja kehittäminen

Julkaisutiedonkeruu CSC tukee vuosittaista julkaisutiedonkeruuprosessia https://confluence.csc.fi/display/tutki/Julkaisutiedonkeruu+ja+KESKUSTELUALUSTA Korkeakoulujen vuoden 2013 julkaisutiedot on julkaistu JUULI-julkaisutietoportaalissa. Tilastotiedot on julkaistu Vipusessa syyskuussa Korkeakoulujen raportoimat julkaisutiedot vuosilta 2011-2013 löytyvät excel-tiedostoina täältä Julkaisutiedonkeruuseminaari järjestettiin 19.9.2014 CSC säilyttää dataa ja korjaa aineiston tietoja (suomalaiset organisaatiot) Julkaisutiedonkeruun laajentaminen tutkimuslaitoksiin? Julkaisutiedonkeruun ”virtaistaminen”

Julkaisukanavatietokanta Bibliografisten ja bibliometristen tietojen pitäminen ajan tasalla tapahtuu CSC:n ja TSV:n yhteistyönä Tietokannan tietoja käyttävät sekä paneelit arviointisivuston kautta, että tutkijat ja tutkimusorganisaatiot Julkaisufoorumin verkkosivuston kautta Yksittäisten kanavien haku sekä lehti/sarja- ja kirjakustantajaluetteloiden lataus Excel-tiedostoina Jatkosuunnitelmana julkaisukanavatietojen hakeminen korkeakoulujen tietojärjestelmiin suoraan CSC:llä olevasta tietokannasta rajapinnat + julkaisutiedonkeruun jatkokehittäminen

Julkaisukanavatietokanta

Bibliometristen indikaattorien laskenta kansainvälisistä julkaisuaineistoista Käytössä CSC:n tehokkaat tietokoneet ja tallennusjärjestelmät Numeriikan, matematiikan ja tilastotieteen osaaminen sekä ohjelmointiosaaminen => bibliometrinen laskenta OKM on hankkinut kaksi kaupallista aineistoa (kustantajat Thomson Reuters ja Elsevier) CSC säilyttää, ylläpitää ja hoitaa aineistojen päivitykset sekä tekee ohjelmointityötä aineistojen käsittelemiseksi ja analysoimiseksi Indikaattorien laskenta- ja kehitystyö ministeriön ja Suomen Akatemian tarpeisiin (organisaatiovertailut, maavertailut ) Mahdollisuus tuottaa OKM:n toimeksiannosta kotimaassa tiettyjä analyysejä, jotka nyt hankitaan ulkomailta

Vertailu kaudella 2008-2011 Kolme tulossarjaa: CSC NordForsk Leiden ranking Viittausindekseillä vahva korrelaatio Yliopistojen välinen järjestys sama OKM:n ja NordForskin raporteissa, ja myös OKM:n ja Leidenin välillä (niiden yliopistojen osalta, jotka Leiden on kelpuuttanut ko. kaudella listalleen) Kausi 2008-2011 valittu, koska se on viimeisin, joka löytyy kaikista lähteistä. Lukuarvoissa pieniä eroja, koska laskentamenetelmien yksityiskohdat vaihtelevat, mutta eri raporttien antama kuva on yhtenäinen.

Esimerkkinäkymä analyysityökalusta Käyttäjä valitsee ajanjaksot, tarkasteltavat suureet (julkaisumäärä tai vaikuttavuusindikaattori), organisaatiot (Suomi) tai maat ja tieteenalat. Pivot-ympäristössä Excel piirtää kuvioita sen mukaan kuinka käyttäjä muuttaa valintojaan.

Referenssit CSC on tuottanut Suomen Akatemian Tieteen tila ja taso – raportin bibliometrisen laskennan Marraskuussa Suomen Akatemia ja opetus- ja kulttuuriministeriö saavat henkilöstönsä käyttöön CSC:n kehittämän bibliometrisen analyysityökalun, jonka avulla voidaan tuottaa analyysejä tieteenaloittain ja Suomen osalta tutkimusorganisaatioittain. Työkalu mahdollistaa myös kansainvälisen vertailun maiden ja tieteenalojen välillä CSC tuottaa Julkaisufoorumin panelistien arviointityön tueksi indikaattoripatteriston

CSC ja bibliometrinen laskenta; myös muille ? Rajoitteena on kaupalliset aineisto-oikeudet: CSC:llä oikeus tuottaa raakadatasta laskentaa OKM:n ja Suomen Akatemian tarpeisiin OKM:n tilauksesta Laskennan osaamista on ja sitä kertyy koko ajan lisää sekä kokemusta pohjoismainen yhteistyö aktiivista, yhteisiä raportteja ja julkaisuja Asiantuntijuus vaatii alan viimeisimmän tutkimuksen seuraamista ja kouluttautumista

CSC bibliometriikkatiimi Yrjö Leino Olli Eskola Hanna-Mari Puuska Tuija Raaska Yhteystiedot Tuija.Raaska@csc.fi 0503819516