Lääketiede ja vaihtoehtohoidot Valamo 2.-4.5.2008 Amos Pasternack.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Milloin on kyse lääkevahingosta?
Advertisements

Hermoston kehitys Varjokirjassa s. 64-.
Onpa outoa, miten asiat etenevät…
Ammattiopiston nuoren terveyden edistäminen NOPS – hankkeen alueseminaari NOPS, Nuoren työ- ja toimintakyvyn edistäminen ammattiopistoissa.
Asiakkaan ja potilaan kohtaaminen
Jumalan kanssa.
FISH! Parantaa työmoraalia ja saa sinut rakastamaan työntekoa!
OTA TÄMÄ VIESTI VAKAVASTI!
Opetuksen laadun rakenteet Mikko Mäntysaari
Filosofian praktikum 2008 Mikä on elämän merkitys? Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin kolmas praktikum-kokoontuminen.
Terveyden edistämisen politiikkaohjelma Kulttuurin hyvinvointivaikutusten toimintaohjelman asiantuntijaryhmä
Asiakkuuden muuttunut rooli, Case Hämeenlinnan terveyspalvelut
AIKA PARANTAA -toiminta esimerkkinä vertaistuotannosta Hanna Koppelomäki Aika parantaa –verkosto.
4. Opiskelijan osaamisen arviointi työpaikoilla
Sairaus ja ahdistus – kristillisen uskon mahdollisuus ja lupaus
Preppaus ENA 4.
Maahanmuuttaja mielenterveyspalveluissa
Hyvää asiakaspalvelua!
”Jos voit avata solmun kielelläsi, miksi käyttää siihen hampaita?”
 Kirjoita harkiten keskusteluryhmiin Jos kirjoitat viestejä julkisiin keskusteluryhmiin varmista, että viestisi liittyy ryhmän aiheeseen. Älä lähetä.
SUUNNITTELU 1. vaihe: Synopsis 2. vaihe: Treatment
Katsotaan, sanoi lääkäri!
Verkkoportfolio Taina Joutsenvirta Verkkopedagogiikan asiantuntija
Mitoitus yhteistyönä OPS-työ ja mitoitus Oulu Katariina Alha/W5W.
VARHAINEN PUUTTUMINEN
Terveysosiaalityöntekijät 60 -vuotisjuhlaseminaari
Työssä olemassa olevalla työkyvyllä Työssä jatkamisen tuki ja osatyökykyratkaisujen edistäminen.
Opasnet on wiki-pohjainen järjestelmä joka pyrkii parantamaan päättäjien ja kansalaisten keskinäistä vaikuttamista. Eduskunnan ydinvoimapäätös: a) Hyvä?
Arvo ja arvoitus Terveystieto 1, 2012.
Mitä tieto on? Mitä voi tietää?
Ongelmatisoinnin ja oireistamisen ABC Lauri Varonen.
Suomen tieteen tila ja taso 2009 ja tutkimuksen kansainvälistyminen Johtaja Paavo Löppönen
 Tutkimuksemme kantavana ajatuksena on uskomus siitä, että yhdistämällä matematiikan opetus johonkin konkreettiseen asiaan saavutetaan syvällisempää.
TERVEYDENHUOLLON TRADITIOT P. Pöllänen Ylilääkäri/Kymshp (johdon tulosalue) Dosentti Synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri Andrologi (erityispätevyys)
HPH konferenssi Turku 2011 Improving health gain orientation in all services: Better cooperation for continuity of care Koordinaattori Virpi Honkala, STES.
KONSULTAATIO Miksi? Milloin? Ketä ja mihin? Miten?
Mielenterveyshäiriöiden hoito
Sosiaalityön paikka päihdetyössä
Mitä tieto on? Mitä voi tietää?
Eeva Ketola, LT Käypä hoito- päätoimittaja
ELÄMÄN LOPPUVAIHEESEEN
UE © Anne Rongas 2006 UE1: Uskonnon luonne ja merkitys Kotkan aikuislukio © Anne Rongas 2008.
Miten laatutyöhön sitoutetaan?
Parkinsonin taudin ensioireet ja diagnosointi
TAO, Turun Ammattiopistosäätiö
Tunnistetaanko apua tarvitseva mielenterveyspotilas? Kirsti Kähärä Suupohjan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä.
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Mallinnusmenetelmät 5 – Emilia Partanen Optimointiopin seminaari - Syksy 2005 Mallinnusmenetelmät.
KRISTILLINEN TOIMINTAPERIAATE
Puhu parin kanssa. Täytyykö sinun opiskella tänään illalla
Jari Rantamäki MIKÄ TEKEE työnäytteiden kokoelmasta suoritettujen työtehtävien luettelosta opintojen dokumentaatiosta opetuksen dokumentaatiostaPORTFOLION?
1 Lastensuojelun tieto lapsesta Mirva Makkonen Kehittäjä-sosiaalityöntekijä Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö.
Hannele Niemi Kodin ja koulun yhteistyö opettajankoulutuksen sisältöalueena Hannele Niemi.
Robustius Yleinen idea: jokin pysyy muuttumattomana vaikka jotakin muutetaan.
Matti, Atte, Olli ja Jasmin
Tietoa Tulevaisuuden tutkimuksen seurasta. Tulevaisuudentutkimus Tulevaisuudentutkimus on monitieteellinen tiedonala, jonka tarkoituksena on selvittää.
LAKI LÄÄKETIETEELLISESTÄ TUTKIMUKSESTA 488/1999 Julia Soudunsaari 2b.
( TE3 NÄKÖKULMIA TERVEYTEEN Hurtig
Palveluvalikoimaneuvoston avoin seminaari Reima Palonen Erityisasiantuntija
TE3 TERVEYDEN, TOTTUMUSTEN JA TOIMINTAKYVYN ARVIOINTI JA SEURANTA Hurtig
1. SUOMALAISET KANSANTAUDIT TERVEYSTIETO 9. MITÄ SAIRAUKSIA MUISTAT? KIRJOITA TAULULLE  Millä eri perusteilla sairauksia voidaan ryhmitellä?  Missä.
Muistihäiriöt Hilla ja Kati. Muistihäiriöt Muistihäiriöt voivat olla hetkellisiä ja lieviä muistivaikeuksia tai vaikeita ja pitkäkestoisia häiriöitä.
luotettavaa tietoa lääkkeistä?
ASIAKKAAN JA POTILAAN OIKEUDET JA VELVOLLISUUDET
Välitehtävän palaute Huomioita vuorovaikutuksesta
5 Sairauden ja terveyden historiaa
Tiede ja tieteellinen maailmakatsomus
Mitä avoimuus on?.
- TIETEELLISESTI!! Psyykkinen Biologinen Sosiaalinen ja
3-4 Terveyden ja sairauden historiaa
Kuntoutuksesta ja työttömyydestä
Esityksen transkriptio:

Lääketiede ja vaihtoehtohoidot Valamo Amos Pasternack

Lääkärin työ Lääkärin työn tavoite –kärsimyksen vähentäminen –sairauksien ja tautien parantaminen ja ehkäiseminen –terveyden edistäminen Keinot perustuvat –tieteelliseen näyttöön (science of medicine) –lääkintätaitoon (art of medicine)

Terapeuttinen voima Tuleeko se tieteestä? Vai taidoista? Vai niiden sopusuhtaisesta yhteis- vaikutuksesta?

Terapeuttisen voiman osat Universaalinen (yleensä tieteestä hankittu, kaikkia koskeva tieto) –objektivoiva toiminta –näyttöön perustuvat suositukset Partikulaarinen (yksilön erityisyys) –subjektiivinen tapa reagoida –sairaan ja parantajan välinen toiminta –myös tilanteista ja puitteista riippuvaa

Terapeuttinen voima Lääkäri tarvitsee toimintansa pohjaksi objektiivista tieteen tuottamaa tietoa Hänen on osattava soveltaa sitä erityisessä tilanteessa yksilön tarpeisiin Terapeuttinen voima saadaan yhdistä- mällä viisaasti yleinen (universaalinen) ja erityinen (partikulaarinen)

Avicenna ( ) Abu Ali-Hassan al Husain ibn Anbdallah ibn Sina Arabialaisen kulttuurin suuri hahmo Viisiosainen Kaanon sisälsi kuvauksia taudeista, patologiaa, lääkkeitä ym. Kommentoi myös lääkärin työn lääketieteen ja lääkintätaidon perusteita

Sivu Avicennan Kaanonista. Heprealainen käsikirjoitus 1400-luvulta.

Avicenna ( ) Kun sanomme, että käytäntö perustuu teoriaan, emme tarkoita että olisi yksi osa lääketiedettä, joka sisältää tiedon ja toinen siitä erillään oleva, jonka pohjalta toimimme – kuten monet tätä ongelmaa tutkineet olettavat. Me tarkoitamme sen sijaan, että nämä kaksi näkökohtaa edustavat kummatkin tiedettä – toinen käsittelee tiedon perusongelmia, toinen kysymystä siitä miten nämä periaatteet toimivat.

Näennäinen varmuus ja epävarmuus Pääasiassa biolääketieteeseen perustuva tutkimus (science of medicine) tuottaa tietoa, joka on näennäisesti varmaa tietoa Lääkintätaito (art of medicine) perustuu tietoon, jota luonnehtivat avoimesti epävarmuus ja todennäköisyydet

Näennäinen varmuus ja epävarmuus Hoidossa voi olla paradoksaalinen tilanne Lääkärin terapeuttista voimaa vähentää ymmärrys tieteen epävarmasta totuudesta ja tuloksen perustumisesta todennäköisyyksiin Lääkäri ei rehellisyyden nimissä tingi toimintansa tieteellisestä pohjasta: –hän ei yleensä sano potilaalle että tällä hoidolla paranet varmasti –kertoo mikä on todennäköistä –voi siis luoda hoitotilanteeseen epävarmuutta

Tiedon varmuus ja lääkärin työn objektivoiminen Luottamus tiedon universaaliseen soveltuvuuteen luo kuvitelman, että lääkärin työ voidaan objektivoida Ajatellaan että kuka tahansa lääkäri voi parantaa potilaan kunhan tietää mikä on diagnoosiin suositeltava hoito Poliittiset johtajat, potilas-asiakkaat ja terveydenhuollon kuluttajat ”painostavat” lääkäreitä toteuttamaan turhia teknologioita

Lääkärin objektivoiminen on vaarallinen trendi Lääkärin ja potilaan subjektiivisen vuorovaikutuksen merkityksen kieltäminen on virhe –ajaa potilaat vaihtoehtohoitojen piiriin –pyrkii erottamaan toisistaan terapeuttisen voiman kaksi komponenttia: lääketiede (science of medicine) lääkintätaito (art of medicine) Tärkeämpää olisi etsiä keinoja niiden yhteiselle käytölle

Terapeuttinen voima Uudet aivojen toiminnalliseen kuvantamiseen ja neuroimmunologiseen tutkimukseen perustuvat tulokset ovat alkaneet selittää terapeuttiseen voimaan vaikuttavia tapahtumia, joita ei ole tähän mennessä täysin ymmärretty ja on pidetty kummallisina

DiBiasi et al. Influence of context effects on health outcomes: a systematic review. Lancet 2001;357: tutkimusta satunnaistettua tutkimusta: –epämääräiset oireet 3, –hypertensio 8 –astma 3, –hammassärky 2, –tonsilliitti 1 –hartiasärky

DiBiasi et al. Influence of context effects on health outcomes: a systematic review. Lancet 2001;357: ”Positiivinen kohtaaminen” 4:ssä tutkimuksessa –Tuettu odotuksia hoidosta, kerrottu myönteinen ennuste, lääkäri ollut lämmin ja ystävällinen tai varma ja kannustava Näissä tutkimuksissa oli selvästi parempi hoitotulos kuin kontrolliryhmissä: –Hammassärkyä ja pelkoa oli vähemmän –Tonsilliittipotilaat toipuivat nopeammin kun heitä hoiti ystävällinen lääkäri, joka vielä omisti 4 ylimääräistä minuuttia heille

Somaattinen Psyykkinen Kognitiivinen Emotionaalinen Fyysinen vaste: lääkkeet, kirurgia Psyykkinen vaste: liittyminen, elintapamuutos Kognitiivinen vaste: taudin luonne, syyt, kulku, seuraukset, odotukset Emotionaalinen vaste: Pelko, huoli, masennus, kieltäminen Hoidon tulos Lääkärin antama hoito Potilaan vaste annettuun hoitoon Hoitotapahtuma ja paraneminen