Mikä on maailman design pääkaupunki? World Design Capital, WDC - nimitys on ainutlaatuinen muotoilualalla, koska se painottaa designin laajempaa merkitystä.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
-23. maailmanjamboree järjestetään Japanissa Yamaguchin maakunnassa Leirille odotetaan noin partiolaista yli 150 maasta. -Maailmanjamboree.
Advertisements

Energian tuotanto, käyttö ja päästöt Suomessa ja globaalisti
Vanhustyön keskusliitto kolmannen sektorin toimijana
Kauppapuutarhaliitto ry/JJ/ Kukkien ja vihannesten menekinedistäminen 2009–2010 – poimintoja – Jyrki Jalkanen Kauppapuutarhaliitto ry.
Toimintaympäristö
Kiinteistöveroprojekti Tilanne: huhtikuu 2013
Tutkimus- ja kehitystoiminta vuonna 2009 T&K-keskus, Sirpa Nypelö Tilastointitiedot perustuvat WebHansan taloustietoon.
Pääkaupunkiseudun ilmastoraportti
Sijoitusrahastomarkkinan trendejä Finanssialan Keskusliitto Markku Savikko.
Etelä-Savolla on ratkottavana monia haasteita, mm: Bkt/asukas Etelä-Savossa 73,3% koko maan tasosta vuonna 2010 Etelä-Savo keski-iältään (45,9 v) maan.
YLIOPISTOJEN AASIA-VERKOSTO
AVARTTI – NUORET SEN TEKEVÄT THE INTERNATIONAL AWARD FOR YOUNG PEOPLE
KAUPUNGIN JOHDON TERVEISET KYLÄKIERROS MUUTOKSEN TUULET  Jälleen kerran yhteiskuntia ravistelevat suuret muutokset: tekniikassa, uskonnoissa, organisaatioissa,
Heikki Saarilampi Kot9sn2 Syksy 2011
Syksy 2010 Vancouverissa. Vancouver, BC • asukasta, Suur-Vancouver 2,2 milj. • Kanadan 3. suurin kaupunkialue • Vanha sahakylä!!! • Lauhkea ja.
Kymijoen Kyläkuitu – Seutuverkot Seminaari
Entä jos… näköaisti surkastuu? Entä jos… ohikiitävä hetki pysähtyy? Entä jos… arki murtuu? Entä jos… aistit.
Laatija / käsittelijä 1 Itämeri-viestijöiden yhteistyöverkosto Aira Saloniemi Verkkopäätoimittaja, Suomen ympäristökeskus SYKE, viestijäverkoston.
Hannu Virtanen Selkokielen tarvearvio 2014
Uusi Leader-brändi 2014 Mikä, miksi ja miten?.
Paasitorni, Helsinki | Ennakkoarviointi ohjelman suunnittelun apuna.
Copyright © Tekes Cleantech-yritykset ”Viisi tähteä”
ASUKASISÄNNÖINTI ASUMISEN TUKENA Asumisneuvojakoulutus, YM
LUOVUUS, OSAAMINEN, VERKOSTOT, RAHA Seudulliseen yhteistyöhön! -opetustoimen seutuseminaari Rehtori Yrjö Sotamaa, Taik
LIETTUA LIETUVA.
Liikkuvan Arjen Design Kuvaus Muotoiluvetoista, käyttäjälähtöistä kehitystoimintaa, jossa konseptoidaan, ja tuotetaan tietoa sekä malleja paremmista liikkuvan.
Keski-Suomen ELY-keskus Juha S. Niemelä
Tekesin organisaatio, verkosto ja budjetti. Tekes DM Kasvu- yritykset Nuoret yritykset Suuret yritykset ja julkiset organisaatiot.
Psykoterapia ja avohoito on edullista
RESCA-verkosto RESCA-seminaari , Tampere.
PTT:n alueellinen asuntomarkkinakatsaus 2009 Petri Mäki-Fränti
Asukasvaikuttaminen Tampereella ja Lappeenrannassa Millainen malli Imatralle?
Greenest City in the World* Ratkaisuja vähäpäästöiseen Helsinkiin Tiina Merikoski Yhdyskuntasuunnittelun tutkimus ja koulutus YTK Aalto-yliopisto.
JOUKKOLIIKENNE Tekninen osasto Teknisen hallinnon ja suunnittelun yksikkö.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Suomen ja Itä-Suomen kasvun mahdollisuudet globaalissa ympäristössä Itä-Suomen huippukokous Johtokunnan.
Kansalaistoimijalähtöinen kehittäminen joensuun kaupunkialueilla kaupunginsihteeri Jari horttanainen
1 HE 116/2008 vp valtion talousarvioksi vuodelle 2009 (luku Energiapolitiikka) Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan työ- ja elinkeinojaosto
ProAgriaYrityspalvelut Menestyksen mahdollisuuksia ProAgrian palvelut ovat investointeja tulevaisuuteen.
Rakennettu hyvinvointi – arjen ympäristöjen arvot museotyössä Maakuntamuseoiden teemapäivät 2010: "Kulttuuriympäristön palasista kokonaisuudeksi ” Ulla.
Keke-kasvatus: kriittistä tarkastelua & onnistumisen avaimia
KISA – Kysely kaupungin viestinnästä Sari Koski Yhteenveto: Helsinki.
Tekesin ja innovaatiotoiminnan vaikutukset 2014
FUAS Kielet ja viestintä
T A M P E R E E N K A U P U N K I Liikuntayhtiöt ja kunnan liikuntapolitiikka Pekka P. Paavola liikuntatoimenjohtaja
Tietoja muuttoliikkeestä Yhteenvetoa PKS = Vantaa, Espoo, Helsinki ja Kauniainen KUUMA = muu Helsingin seutu (10 kuntaa)
TABUT - mistä ei voi puhua, siitä ei enää vaieta Yleis- ja seutusuunnittelun perusteet YSS 07 SMASH ASEM (valokuva Olli Salo)
Dynaamista kristinuskoa Afrikassa Auli Vähäkangas
Itämeri –strategia ja toimenpideohjelmat - mitä uutta odotettavissa Itä-Suomen EAKR – toimenpideohjelman seurantakomitean kokous Kajaani, Neuvotteleva.
Julkisen talouden sopeutus ja palkkaverotus
Kylätalosta maailmalle – Kalajoen voimistelukeskukseksi
Matkailun mahdollisuudet käyttöön! PAMin kärkiteemat kevät 2013.
Erityisasiantuntija Teija Mikkola Suurten kaupunkien terveydenhuollon kustannukset vuonna 2008 Espoo, Helsinki, Jyväskylä, Kotka, Kuopio, Lahti, Oulu,
Pendelöinti Pendelöinti eli asuinkunnan ulkopuolella työssäkäynti on yleistynyt lähes koko Suomessa 1980-luvun lopulta lähtien. Pendelöivien osuus on kasvanut.
ARKIONNELLISUUS. OLI OLTAVA TARPEEKSI VAHVA TUNNUSTAMAAN TODELLISUUDEN.
Luovien alojen verkosto KOKO-ohjelma Yleistä luovista aloista  Kasvava yritystoiminnan alue  Euroopassa kulttuurin ja luovien alojen sektorin.
Aluetilinpito Lähde: Tilastokeskus/Tuotannon ja työllisyyden aluetilit
ITÄ-SUOMEN ASUMISPÄIVÄ, Kuopio ASUMINEN JA KUNTALIITOKSET Yritysasiamies Mikko Lehto, Kuopio Nilsiän alue.
Innovatiiviset kaupungit
Metropolis - innovaatioviikko järjestetään Metropolia Ammattikorkeakoulussa nyt neljättä kertaa. Innovaatioprojektia.
OK-Consultancy 1 Kylien kehittäminen Kuntien rooli.
”Kaikki tiet johtavat Roomaan”
Toimintaympäristö Koulutus ja tutkimus Ilkka Valjus.
Datan avaaminen kunnissa, tilanne syksyllä 2014 Avoimen tiedon ohjelma, Elisa Kettunen, erityisasiantuntija.
Aktiivisen ikääntymisen ja sukupolvien välisen solidaarisuuden eurooppalainen teemavuosi Eeva Karjula Eläkeliiton Keski-Suomen piirin toiminnanjohtaja.
Luo(v)uutta puusta-Hiilinielu Design Studio TkT Ulla Häggblom, TAMK Biotalous Road , TAMK.
Rio de Janeiro. Yleistä  Väkiluku: kaupungissa n.6 milj ja metropolialueella.12 milj.  Rio de Janeiro osavaltion pääkaupunki  Pinta-ala: 1260 km².
Pääkaupunki-seutu Eetu ja Ella.
ORNAMO 2020 UUSI ORNAMO Muotoilijan tehtävät muutoksessa
Mallit työllistymiseen ja osallisuuteen Kokeilukiertuekonseptin kuvaus
Osallisuudesta Tanja Räty.
Esityksen transkriptio:

Mikä on maailman design pääkaupunki? World Design Capital, WDC - nimitys on ainutlaatuinen muotoilualalla, koska se painottaa designin laajempaa merkitystä kaupunkiympäristölle, taloudelle ja asukkaille. Kaupungeilla on WDC vuoden myötä ainutlaatuinen mahdollisuus esitellä saavutuksiaan innovatiivisessa muotoilussa ja nostaa esiin onnistuneesti toteutettuja kaupunkiympäristön elävöittämisstrategioita. WDC on teollisen muotoilun maailmanjärjestön International Council of Societies of Industrial Designin (Icsid) hanke. Globaali vastuu – designin uusi rooli Design voi olla vanhaa, uutta, pientä, suurta. Kaunista, kiistanalaista, näkyvää tai näkymätöntä. Usein design on myös yhteiskunnallista ja yleishyödyllistä. Esimerkiksi julkinen liikenne, terveydenhuolto, poliittiset järjestelmät tai koululaitos eivät toimisi ilman kunnollista suunnittelua.

Lähtökohtia Kauniaisten kaupungin WDC hankkeelle ovat olleet kaupungin perustamiseen liittyvä historia ja ideologiat, yhteisöllisyys, aktiivinen yhdistyselämä ja sukupolvien välisten kohtaamisten tärkeys. Yhteisen sateenvarjon alla on neljä hankekokonaisuutta: 1.Kauniaisten musiikkijuhlat vuonna 2012, joka on yksi design vuoden päätapahtumista Kauniaisissa. 2.Ikäihmisten Kauniainen, jossa ajatuksena vanhuspalveluiden kokonaisvaltainen suunnittelu. 3.Modernin huvilakaupungin rakennettu ympäristö, jossa muotoilunäkökulma pyritään ottamaan mukaan kaupunkisuunnittelun kaikkiin vaiheisiin. 4.Vaikuttamiseen ja osallisuuteen liittyvät hankkeet, joiden tarkoituksena on miettiä uusia osallistumiskeinoja ja malleja lähidemokratian näkökulmasta. Huvilakaupunki – yhteisöllinen Kauniainen, WDC Helsinki 2012

Koko WDC-toiminnan budjetti on noin 16 milj €. Kaupungit (Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen, Lahti) vastaavat kuudesta miljoonasta, valtio viidestä miljoonasta ja muun rahoituksen osuus on noin viisi miljoonaa €. Seitsemän miljoonaa käytetään ohjelmiin ja hankkeisiin, viisi miljoonaa viestintään, markkinointiin ja sidosryhmiin ja neljä miljoonaa hankkeen tuotantokuluihin. Kukin kaupunki budjetoi varat omiin WDC -vuoden hankkeisiin ja huomioi taloussuunnittelussaan tulevan teemavuoden rahalliset tarpeet mm. näkyvyyden ja viestinnän osalta. WDC Helsinki kaupungit muodostivat keväällä 2010 yhteistyöelimen, kaupunkiryhmän, jonka tehtävänä on ollut yhdessä designsäätiön kanssa koordinoida kaupunkien tavoitteita ja toimintaa. Kauniaisten kaupungilla on oma WDC Kauniainen työryhmä, joka on kokoontunut syksystä 2010 lähtien ja ottanut kantaa Kauniaisten WDC -vuoden hallinnointiin, hankkeisiin ja näkyvyyteen. Huvilakaupunki – yhteisöllinen Kauniainen, WDC Helsinki 2012

Kaupungintalon valaistus ( €) Kauniaisten keskusta – näyttely (20 000€) Liityntäpysäköintipuisto RYTMI - hanke Keskusta-alueen happeningit "ilo irti keskeneräisestä keskustasta” ( €) Ikäihmisten Kauniainen; Wellbeing 365 (45 000€) Kauniaisten perustajien filosofiset ideologiat - eläminen Kauniaisissa nyt (6000€) Ympäristö/valotaidetta musiikkijuhlien yhteyteen WDC teemalla (3000€) Kaupunkikuvatoimikunnan perustaminen KAUNIAISTEN OMIA HANKKEITA Huvilakaupunki – yhteisöllinen Kauniainen, WDC Helsinki 2012

Kauniaisten musiikkijuhlat (50 000€) Paikallinen kansainvälinen musiikkitapahtuma, jossa musiikki, taide ja tiede ovat osana designia Yrjö Kukkapuron ateljeen avaaminen yleisölle (5000€) Yleisölle mahdollistetaan vierailu Yrjö Kukkapuron ateljeessa Kauniaisissa kevään ja kesän 2012 aikana. HANKKEITA, JOISSA KAUNIAINEN MUKANA Huvilakaupunki – yhteisöllinen Kauniainen, WDC Helsinki 2012

YHTEISHANKKEITA, JOISSA KAUNIAISTEN KAUPUNKI KUMPPANINA Muotoilijan aarrearkku, lastenkulttuurihanke (1000€) Nuoret muotoilevat maailmaa (2000€) Sähköautohanke ( €/kk) Kansalaisopistojen yhteishankkeita Demokratiahankkeet Huvilakaupunki – yhteisöllinen Kauniainen, WDC Helsinki 2012