Chapter 7: Control of microorganisms by physical and chemical agents

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Resurssitehokkaat ratkaisut – kestävää liiketoimintaa Pekka Paasikivi Lähivesistä Itämereen
Advertisements

Sisäilmayhdistys Allergia- ja Astmaliitto Asumisterveysliitto Hengitysliitto Sosiaali- ja terveysministeriö Ympäristöministeriö Sisäilmayhdistys Allergia-
Sisäilmayhdistys Allergia- ja Astmaliitto Asumisterveysliitto Hengitysliitto Sosiaali- ja terveysministeriö Ympäristöministeriö Sisäilmayhdistys Allergia-
Mukavaa ja terveellistä elämää?
O3 Well purifier Puhdistaa avokaivosi tehokkaasti käyttäen luonnon menetelmiä veden puhdistuksessa. Crystal Air O3 Well purifier puhdistaa kaivosi veden.
Lämpöpumput Jorma Selkäinaho Johdanto •pumppaa lämpöenergiaa kylmemmästä ympäristöstä lämpimämpään •vaatii kompressorin •esimerkkinä jääkaappi •auton.
ASEPTIIKKA Elävän kudoksen tai steriilin materiaalin suojaaminen mikrobikontaminaatiolta poistamalla, estämällä tai tuhoamalla mikrobit ASEPTINEN mikrobeilta.
Chapter 36: Clinical microbiology
pH:n matemaattis-kemiallinen tulkinta
Sydänsolun toiminta.
Kappale 16.
Vanutus, viimeistely ja hoito-ohjeet
Ympäristöterveys.
Valmisohjelmat Pyöräilyasetukset Yleiset asetukset.
Palaminen Esimerkki tehtävä Nimi……. Luokka…...
Veden ionitulo Vesi voi toimia sekä happona että emäksenä, joten kahden vesimolekyylin välinen protoninsiirtoreaktio on mahdollinen H2O(l) + H2O(l) ⇌ H3O+
Aseptiikan käsitteitä
Elimistö puolustautuu
Avaintietoja Tutkinto-opiskelijoita Avoimen yliopiston ja täydennyskoulutuksen opiskelijoita Henkilöstöä Vuosibudjetti 256, 5 M€, josta.
Elimistön puolustusjärjestelmä
Kappale 19 Iho on suurin elin. Ihon tehtävät:
Kappale 19 Iho on suurin elin. Ihon tehtävät:
Chapter 6: Microbial growth
Kappale 1.
Chapter 42: Industrial microbiology and biotechnology.
Chapter 41: Microbiology of food
Hivesan Pro Antiseptinen voide.
Chapter 34: Pathogenicity of microorganisms
Chapter 21: The deinococci and nonproteobacteria Gram negatives
Chapter 25: Normal microbiota and non specific host resistance
Pitkät sekunnit JH, MJ, EM & SK Lauantaiyön. Mitä tulee huomioida? Valotusaika Aukko ISO Tuki/seuranta.
15. Lämpöenergia luonnossa ja yhteiskunnassa
Sous vide hellävaraista ruuanvalmistusta turvallisuus huomioiden
Solukalvon tarkka rakenne ja toiminta
SUBLIMOITUMINEN JA HÄRMISTYMINEN
Kemikaalit ja työturvallisuus
Yhteyttäminen Eliöiden vanhin yhteyttämistapa on kemosynteesi (jotkin bakteerit) => epäorgaanisten aineiden hapettaminen (esim. rauta, rikki..) => energiaa.
Multaa kynsien alla – allergiaterveitä lapsia? Hyppysellisessä maata:  milj. bakteeria  Miljoonia alkueläimiä  Miljoona sientä (hiivat, homeet.
IMMUNITEETTI puolustuskeinomme. Syöpäsolut ja mikrobit ovat uhkana elimistölle.
Hurtig Te1 Ympäristöterveys. Ympäristön terveyteen vaikuttavat tekijät: 1. Fysikaaliset: melu, tärinä, säteily, kuumuus, kylmyys 2. Kemialliset:
YMPÄRISTÖN TERVEYS Kemikaalit, saasteet, ravinnon+ veden vierasaineet … Bakteerit, virukset, siitepöly, home… Melu, tärinä, säteily, lämpötila …
PLGA partikkelien valmistus v/ö/v- emulsioliuottimen haihdutusmenetelmällä Mirja Ruotsalainen.
LP 1 Liimat. Kertamuoviliimat Urealiima Melamiiniliima Fenoliliima Resorsinoliliima Polyuretaaniliima Isosyanaattiliima Kestomuoviliimat PVAC – liima.
Pisara 6 Fysiikka ja kemia
1. Hygieniapassikoulutus
Ilmaston vaikutus maatalouteen
Eliöt rakentuvat soluista
Tupakan uho ja tuho Ada,Antero,Jenni L..
9.1 Vesilintujen rakenne ja elintavat
5 Lämpö ja energian siirtyminen
Ruokaa hygieenisesti.
MIKROBILOOTA Miten mikrobit liittyvät seuraavien kuvien tuttuihin tuotteisiin tai ilmiöihin? Diojen kuvat ellei toisin mainita: Ari-Pekka Huhta tai Kati.
2. Elintarvikkeiden hygieniaa uhkaavat tekijät
Kemialliset yhdisteet
Kpl 1-3 SOLU.
5 Sairauden ja terveyden historiaa
Mikrobeja on kaikkialla mutta niitä ei näe paljain silmin
Mikrobiologia.
Elimistön puolustautumisjärjestelmät
Solujen energian sitominen ja energian vapauttaminen kpl 7-8
9 Elämän synty.
Ruokamyrkytykset.
Ruokaa hygieenisesti (2)
Kasvien ja mikrobien talvi
3-4 Terveyden ja sairauden historiaa
Lukion biologia Eliömaailma BI 1.
1. MAA – elämän planeetta 7. BIOLOGIA.
ASEPTIIKKA Elävän kudoksen tai steriilin materiaalin suojaaminen mikrobikontaminaatiolta poistamalla, estämällä tai tuhoamalla mikrobit ASEPTINEN mikrobeilta.
II Elimistön rakenne ja toiminta
Esityksen transkriptio:

Chapter 7: Control of microorganisms by physical and chemical agents

Määritelmiä Steriili: eläviä soluja ei ole läsnä Desinfiointi: mikrobien tappaminen kemiallisesti (tavarat) Sanitaatio: mikrobien vähentäminen terveyden kannalta turvalliselle tasolle Antisepsi: mikrobien tappaminen kemiallisesti (iho) Bakteeri-, fungi-, algi-, virisidi: tappaa erilaiset mikrobiset ryhmät Bakteeri-, fungistati: estää bakteeri/home kasvun

Miten bakteerit kuolevat, D-arvo Log10 elävien solujen lukumäärä Altistusaika (min)

Miten bakteerit kuolevat

Miten bakteerit kuolevat Log10 elävien solujen lukumäärä 1Log10 121°C 100°C 140°C D-arvo 140 °C D-arvo 100 °C D-arvo 121 °C Attistusaika (min)

Miten bakteerit kuolevat, Z-arvo Z = 15°C

Ympäristön vaikutus antimikrobisen aineen aktiivisuuteen Bakteeriryhmän koko Bakteeriryhmän koostumus Aineen konsentraatio Altistusaika Lämpötila, pH, etc ’Lika’

Lämpötila ’kostea’ lämpö ’kuiva’ lämpö

Mikrobien tuhoaminen ’kostea lämpö’

’Kuiva’ lämpö 160-170°C, 2-3 t Clostridium botulinum itiöt: ’kostea’ lämpö: 5 min, 121°C ’kuiva’ lämpö: 2 t, 160°C

Sterilisaatio autoklavointi Painekeitin

Sterilisaatio: autoklaavi

Pastörointi 30 min, 63°C 15 s, 72°C Epästeriili (patogeenit kuolevat) Maito ulos Maito sisään vesi sisään vesi ulos

UHT 1-3 s, 140-150°C Steriili

Tyndallisointi 100°C 37°C 100°C 37°C 100°C solut kuolevat itiöt kasvavat solut kuolevat solut kuolevat itiöt kasvavat Steriili

Matalat lämpötilat Hidastaa bakteerien kasvu (+4°C) Loppettaa bakteerien kasvu (<-20°C) pieni osa bakteereja kuolee jääkristallista

Säteilysterilisaatio UV-säteily pinnat Gamma-säteily läpäisee esineet esim. steriilit kertakäyttö tavarat laboratoriossa mausteet (vain valmistusaineet)

Gamma-säteily

Suodatus Hiekkasudatin nesteet Bakteerit hiekka

Suodatus Membraani filtteri nesteet kaasut

Suodatus; laminaarikaappi

Antimikrobiset aineet; fenolit (Joseph Lister, 1867) denaturoi proteiinit rikkoo membraaneja Ihon ärtyneisyys Voimakas haju Neurotoksiini

Antimikrobiset aineet; alkoholit 70-80% denaturoi proteiinit mahdollisesti rikkoo membraaneja Ihon ärtyneisyys

Halogeenit Jodi Kloori Ihon ärtyneisyys I2 + KI + alkoholi/vettä Kloori Cl2, NaClO, Ca(ClO)2HClOHCl+O oxidatio membranit, proteiinit, DNA:t, jne. Ihon ärtyneisyys Syöpää aiheuttava triklorometaani Cl2

Raskasmetallit Ag+ Cu2+ Myrkyllisiä vauvan silmät, ophthalmiine gonorrhea Kiinnittyy proteiinin -SH ryhmiin, ja inaktivoi proteiinin Cu2+ myrkkymaali laivat Myrkyllisiä

Anioniset detergentit Saippuat: vähän antimikrobinen rikkoo membraaneja denaturoi proteiineja

Kationiset detergentit Kvartenääriset ammoniumyhdisteet rikovat membraaneja denaturoi proteiineja Ihon ärtyneisyys (astianpesuaineet)

Aldehydit Formaldehydi, glutaraldehydi Ihon ärtyneisyys ristisilloittaa/alkyloi proteiinit ja DNA Ihon ärtyneisyys Epäillään syöpää aiheuttavaksi

Kaasut Otsoni (O3) Etyleenioksidi Räjähtävä Myrkkyllinen Toimii hitaasti (4-8 t) b-propiolaktoni Epäillään syöpää aiheuttavaksi oxidatio proteiinit, membraanit, jne.

Yhdistelmät Lämpötila Puhdistus Antimikrobiset aineet Esim. astianpesu: Kuuma vettä Saippua Kationinen detergentti

AVAINSANAT Suodatus, hiekkasudatin, membraani filtteri Fenolit, alkoholit, halogenit, raskasmetallit, aldehydit, kaasut, Kvartenääriset ammoniumyhdisteet Steriili, desinfiointi, sanitaatio, antisepsi bakteerisidi, -staatio D-, Z-arvo Kostea, kuiva lämpö Autoklaavi Pastörointi, UHT Tyndallisointi Pakastaminen Säteilysterilisatio