Chapter 7: Control of microorganisms by physical and chemical agents
Määritelmiä Steriili: eläviä soluja ei ole läsnä Desinfiointi: mikrobien tappaminen kemiallisesti (tavarat) Sanitaatio: mikrobien vähentäminen terveyden kannalta turvalliselle tasolle Antisepsi: mikrobien tappaminen kemiallisesti (iho) Bakteeri-, fungi-, algi-, virisidi: tappaa erilaiset mikrobiset ryhmät Bakteeri-, fungistati: estää bakteeri/home kasvun
Miten bakteerit kuolevat, D-arvo Log10 elävien solujen lukumäärä Altistusaika (min)
Miten bakteerit kuolevat
Miten bakteerit kuolevat Log10 elävien solujen lukumäärä 1Log10 121°C 100°C 140°C D-arvo 140 °C D-arvo 100 °C D-arvo 121 °C Attistusaika (min)
Miten bakteerit kuolevat, Z-arvo Z = 15°C
Ympäristön vaikutus antimikrobisen aineen aktiivisuuteen Bakteeriryhmän koko Bakteeriryhmän koostumus Aineen konsentraatio Altistusaika Lämpötila, pH, etc ’Lika’
Lämpötila ’kostea’ lämpö ’kuiva’ lämpö
Mikrobien tuhoaminen ’kostea lämpö’
’Kuiva’ lämpö 160-170°C, 2-3 t Clostridium botulinum itiöt: ’kostea’ lämpö: 5 min, 121°C ’kuiva’ lämpö: 2 t, 160°C
Sterilisaatio autoklavointi Painekeitin
Sterilisaatio: autoklaavi
Pastörointi 30 min, 63°C 15 s, 72°C Epästeriili (patogeenit kuolevat) Maito ulos Maito sisään vesi sisään vesi ulos
UHT 1-3 s, 140-150°C Steriili
Tyndallisointi 100°C 37°C 100°C 37°C 100°C solut kuolevat itiöt kasvavat solut kuolevat solut kuolevat itiöt kasvavat Steriili
Matalat lämpötilat Hidastaa bakteerien kasvu (+4°C) Loppettaa bakteerien kasvu (<-20°C) pieni osa bakteereja kuolee jääkristallista
Säteilysterilisaatio UV-säteily pinnat Gamma-säteily läpäisee esineet esim. steriilit kertakäyttö tavarat laboratoriossa mausteet (vain valmistusaineet)
Gamma-säteily
Suodatus Hiekkasudatin nesteet Bakteerit hiekka
Suodatus Membraani filtteri nesteet kaasut
Suodatus; laminaarikaappi
Antimikrobiset aineet; fenolit (Joseph Lister, 1867) denaturoi proteiinit rikkoo membraaneja Ihon ärtyneisyys Voimakas haju Neurotoksiini
Antimikrobiset aineet; alkoholit 70-80% denaturoi proteiinit mahdollisesti rikkoo membraaneja Ihon ärtyneisyys
Halogeenit Jodi Kloori Ihon ärtyneisyys I2 + KI + alkoholi/vettä Kloori Cl2, NaClO, Ca(ClO)2HClOHCl+O oxidatio membranit, proteiinit, DNA:t, jne. Ihon ärtyneisyys Syöpää aiheuttava triklorometaani Cl2
Raskasmetallit Ag+ Cu2+ Myrkyllisiä vauvan silmät, ophthalmiine gonorrhea Kiinnittyy proteiinin -SH ryhmiin, ja inaktivoi proteiinin Cu2+ myrkkymaali laivat Myrkyllisiä
Anioniset detergentit Saippuat: vähän antimikrobinen rikkoo membraaneja denaturoi proteiineja
Kationiset detergentit Kvartenääriset ammoniumyhdisteet rikovat membraaneja denaturoi proteiineja Ihon ärtyneisyys (astianpesuaineet)
Aldehydit Formaldehydi, glutaraldehydi Ihon ärtyneisyys ristisilloittaa/alkyloi proteiinit ja DNA Ihon ärtyneisyys Epäillään syöpää aiheuttavaksi
Kaasut Otsoni (O3) Etyleenioksidi Räjähtävä Myrkkyllinen Toimii hitaasti (4-8 t) b-propiolaktoni Epäillään syöpää aiheuttavaksi oxidatio proteiinit, membraanit, jne.
Yhdistelmät Lämpötila Puhdistus Antimikrobiset aineet Esim. astianpesu: Kuuma vettä Saippua Kationinen detergentti
AVAINSANAT Suodatus, hiekkasudatin, membraani filtteri Fenolit, alkoholit, halogenit, raskasmetallit, aldehydit, kaasut, Kvartenääriset ammoniumyhdisteet Steriili, desinfiointi, sanitaatio, antisepsi bakteerisidi, -staatio D-, Z-arvo Kostea, kuiva lämpö Autoklaavi Pastörointi, UHT Tyndallisointi Pakastaminen Säteilysterilisatio