Tutkimusosasto Näkemyksiä ammattiliittojen roolista köyhyyden vähentäjänä Ilpo Airio, VTT, erikoistutkija Kela, Tutkimusosasto.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kauppa tuottavuuden ja talouskasvun lähteenä
Advertisements

Yhdessä työkyvyn tukena – TELAn koulutuskiertue
Ammattiosaamista ja arvopohjaa
Etuuksia koskevat kannanotot AKKU-johtoryhmän esitysten johdosta •Aikuiskoulutus on tullut myöhään tuen piiriin, ja sen taso on myös alhaisimpia. Ajatuksena.
Mitä se on ja mitä se ei ole
Tyky-Kuntoseteli+ Liikuntaan ja kulttuuriin Tyky-Kuntoseteli+ on työnantajasi tarjoama verovapaa työsuhde-etu. Työnantajallesi on tärkeää, että olet kokonaisvaltaisesti.
Case: UNIC-Services Oy. UNIC-Services Oy  Perustettu 1993, perustaja Saara Remes- Ulkunniemi  Yritys tarjoaa koulutuspaveluita eri puolilla Suomea 
Funktionaalinen tulonjako Suomessa: katsaus tutkimustuloksiin
Köyhyys ja asuminen Vuokra-asumisen tulevaisuus Suomessa -seminaari
Hyvinvointi.
Leslie B. Hammer, Jennifer C. Cullen, Margaret B. Neal, Robert B. Sinclair and Margarita V. Shafiro: The Longitudinal Effects of Work-Family Conflict and.
Uusi työ Helsinki. Uusi Suomi TalousYmpäristöSuvaitsevaisuus VerouudistusInvestoinnitTyöVerouudi Vapauttava perustulo Rohkea yrittäjyysReilut.
Pardian jäsentutkimus 2013: Työssäjaksaminen koetuksella jatkuvassa muutoksessa 1.
Hyvä lapsuus kaikille! Maria Kaisa Aula
EU-vaikuttaminen Suomessa
ITSETUNTEMUS JA OMA OSAAMINEN
Kaikki erilaisia –kaikki samanarvoisia
Tutkimusosasto Mitä ja miksi? Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millaisia kokemuksia nuorilla on täystyöllisyysmallista ja työvoimatalossa työskentelystä.
”YHDEKSÄN ON ENEMMÄN KUIN YKSI” Tiimit seurakunnan vapaaehtoistoiminnan kehittäjinä.
/Selin Ann/js Ay-liike on aina kannattanut kansainvälistä yhteistyötä - globalisaatio on myös mahdollisuus.
Utopia demokraattisesta markkinataloudesta demokratian idea on tasa-arvo, jokaisen vapaus määritellä omat arvonsa demokratia ei ole niinkään kansan valtaa.
Ann Selin Parempi Suomi-seminaari Työntekijän asema tulevaisuuden työelämässä Puheenjohtaja Ann Selin.
1 Laatua ja tehoa Ilpo Mäki, rehtori Oulun Aikuiskoulutuskeskus.
Opasnet on wiki-pohjainen järjestelmä joka pyrkii parantamaan päättäjien ja kansalaisten keskinäistä vaikuttamista. Eduskunnan ydinvoimapäätös: a) Hyvä?
Yliopistojen näkökulma avoimen yliopiston alueelliseen tehtävään. Erno Lehtinen Turun yliopisto.
Köyhyys ja t Osallistava sosiaaliturva ja perusoikeudet
Hyvinvointivaltio ja vapaaehtoistyö osana kansalaisyhteiskuntaa Sakari Möttönen
Perustulo Mitä se on ja mitä se ei ole. Perustulon historia Social dividend (kansalaisosinko) –Menneiden sukupolvien työ kuuluu kaikille Milton Freedman:
IDEOITA KEHITTÄMISEEN Rakentamisen laatu
Opossum-projektin Ohjausryhmä Ari Markkula Projektitutkija.
Globalisaatio ja Suomi I Kansainvälisen työnjaon ja yhteisten markkinoiden laajentuminen jatkunut vuosituhansia, tietoisuus tästä uutta - tavaroiden ja.
Työpaikat kuntoon - pilotti Luottamusmieskonferenssi Aki Rouhiainen
Suomi 2028 – Suomi ja globaali maailmantalous I Globalisaatio edennyt vuosituhansia Teollinen vallankumous kiihdytti globalisaatiota; Suomi tuli todella.
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL Hyvinvointivaltion tila 2010-luvulla Tiivistelmä Palkansaajien tutkimuslaitoksen raportista.
SOPIMUSSHOPPAILU LUOTTAMUSMIESKONFERENSSI KATARINA MURTO VASTAAVA TYÖEHTOASIANTUNTIJA KM1.
Hyvinvointi-Suomi 1960-luvulta lähtien suuri ”rakennemuutos”
Professori Pekka Kauppi, Bio- ja ympäristötieteiden laitos, HY: Miksi yliopistotutkija tallentaa julkaisuarkistoon? JULKAISIJAN ILTAPÄIVÄ 2007 Julkaisuarkistojen.
MITÄ SUOMALAISET AJATTELEVAT SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON PALVELUISTA JA NIIDEN TULEVAISUUDESTA?
Vihreiden tavoitteet sosiaaliturvan uudistukselle 1.Perusturvaa parannettava 2.Henkilökohtaisuutta vahvistettava 3.Byrokratiaa vähennettävä 4.Työnteon.
Työsuojelu Suomessa.
1 Ansioturva torjuu köyhyyttä 5 väitettä ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta (Lähde: Palkkatyöläinen 1/2015)
Tutkimusosasto "Köyhyysvuosi päättyi, köyhyys jäi" (HS ) Mikko Niemelä Tutkimusosasto, Kela
Ajankohtaisiltapäivä Uusi rakennerahastokausi Juha Pulliainen.
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Tasapainoisen kehityksen Suomi 2015 Valtioneuvoston.
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
OPS 2016 Tulevaisuuden koulu – Opettajuus muutoksessa
Hyvinvointivaltiomallit
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
Opetusteknologioista Mikko Myllymäki. Tekniikkalähtöisyys vs. tarvelähtöisyys TeknologiaOpetus Miten voitaisiin käyttää.
Petra Pohjonen Youth Against Drugs ry.  Parantaa työssä jaksamista  Antaa aikaa varsinaiselle työlle  Rajaa työtä ja vapaa-aikaa  Lisää työtehoa 
HYVINVOINTI JA SOSIAALIPOLITIIKKA Toni Uusimäki
Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry Hyvinkään kaupunki Lohjan Kaupunki Porvoon kaupunki Nuorisotutkimusseura Monialaisten yhteistyöverkostojen kehittämishanke.
Koulutusyhteistyöpäivä Henkilöstöjohtaja Timo Tammilehto.
Viestintä ja tiedottaminen Kuinka viestinnästä saadaan vaikuttavaa? Kuinka muut nuoret tavoitetaan tehokkaasti? Miten tiedotteemme lyö läpi mediassa?
Sorsiiko verotus palkansaajaa? – Työnteon kannustimet
VENÄJÄ KANSAINVÄLISESSÄ JÄRJESTELMÄSSÄ
TYÖMARKKINAJÄRJESTÖT
HYVINVOIN- TIVALTION KEHITYS Ja SOSIAALI- POLITIIKKA.
Yksilön lyhyt historia
Köyhyys maailmassa.
SAK:n luottamushenkilöpaneeli 11/2016
Yksilö vai yhteisö Kirjan sivut
TYÖMARKKINAJÄRJESTÖT
HYVINVOIN- TIVALTION KEHITYS Ja SOSIAALI- POLITIIKKA.
Huomioita sosiaalipolitiikasta
Yhteiskunnasta ja sen kehityksestä
Vapaaehtoistyön kannusteet/ orientaatiot/ palkkiot
Hyvinvointi eriarvoistuneessa yhteiskunnassa
Tulevaisuuden osaamistarpeet ja työelämän muutos
9. Hyvinvointivaltio.
Esityksen transkriptio:

Tutkimusosasto Näkemyksiä ammattiliittojen roolista köyhyyden vähentäjänä Ilpo Airio, VTT, erikoistutkija Kela, Tutkimusosasto

Ammattiliittojen ensisijainen tavoite on ajaa jäsentensä etuja –Tavoitteessa on onnistuttu hyvin: Työssä käyvien köyhyys Suomessa vähäistä ja köyhyyden taustalla ovat pikemminkin työelämän epävarmuudet kuin ”nälkäpalkat” Myös ansiosidonnaisen työttömyyskorvauksen taso kohtuullisen hyvä Toissijainen tavoite on parantaa yleistä hyvinvointia –Jos/kun köyhyyden olemassaolo on vääryys, niin kaikkien moraalinen velvollisuus on taistella vääryyttä vastaan –Ammattiliittojenkin panosta tarvitaan Ammattiliittojen tavoitteet

Ammattiliitot muuttuvat yhteiskunnan mukana ”Perinteisesti” sidosryhmät ovat olleet selkeästi luokiteltuja: –Työnantajat: omistajat, pääoma jne. –Työntekijät: työväki –(Valtiolla ollut toisaalta sovittelijan ja toisaalta järjestyksen ylläpitäjän rooli) –Työväki ja köyhä kansa olivat hyvin päällekkäiset ryhmät  Ammattiliittojen pääasiallinen tavoite ajaa omien jäseniensä etuja nivoutui yhteen yleisen hyvinvoinnin parantamisen kanssa

Nykyään sidosryhmäajattelu hämärtynyt: –Työväki ja köyhä kansa eri ryhmiä –Ammattiliittojen vuorovaikutus tapahtuu enemmän organisaatiotasolla  työntekijöiden tärkeäksi sidosryhmäksi ovat tulleet työnantajat ja päinvastoin –Valtion rooli enemmän reunaehtojen asettaja Verotus, subventoi sosiaali- ja terveyspalveluja (esim. työterveydenhuolto), työeläkevakuuttaminen jne. Ammattiliitot muuttuvat yhteiskunnan mukana

Seuraukset -Ammattiliittojen toimintaa ohjaa entistä enemmän organisaatioiden välinen vuorovaikutus kuin perinteinen luokka-ajattelu -Ammattiliittojen painoarvo valtakunnallisena toimijana on kasvanut -Verrattuna vaikkapa kirkkoon, SPR:ään ym. -Vallan mukana on tullut toiminnan ohjenuoraksi Työnantajien arvoja? -Talouskasvu, kilpailukyky, työnteon kannustimet… -Ensisijainen tavoite (omien jäsenten etu) on ristiriidassa toissijaisen tavoitteen (väestön yleinen hyvinvointi) kanssa  ei sekä-että –kysymys vaan joko-tai –kysymys

Ammattiliittojen rooli köyhyyden vähentäjänä? -SATA-komitea -Ansioturvan ja perusturvan välisen suhteen sementoiminen -Toisaalta miksi perusturvan kehittämisestä päättävät esim. EK ja Veronmaksajat mutta eivät esim. työttömien yhdistykset, kirkon diakoniatyö, asunnottomat jne.? -Köyhyyden syyt? -Ansioturvan puolustamisen taustalla epäilys siitä, että perusturvan tason kohottaminen (= nostamalla sen tasoa lähemmäs ansioturvaa) olisi Pekka Kuusen sanoin ahkerien ja tunnollisten laillistettua ryöstöä laiskanpulskeiden hyväksi? -Markus Jäntti: ⅔ vuosien tulonjaon eriarvoisuuden kasvusta johtuu lainsäädännön muutoksista  yhteiskunnan rakenteissakin on korjattavaa

Loppupohdinta -Työ on edelleen parasta sosiaaliturvaa  tästä voidaan kiittää paljon ammattiliittoja -Onko pelkoa, että työssä käyvä keskiluokka nousee kapinaan, jos ay-liike kannattaisi perusturvan parantamista ilman vaatimuksia nostaa samalla ansioturvaa? -Tutkimukset kansalaisten mielipiteistä antavat selvän kuvan siitä, että hyvinvointivaltiolla on laajaa kannatusta -Myös perusturvan liian alhaisesta tasosta ei juuri löydy erimielisyyttä -Toisaalta suomalainen hyvinvointivaltio on perustunut universaaleihin etuihin (esim. lapsilisä) ja keskiluokan tarpeita huomioiviin palveluihin (esim. lasten päivähoito) -AY-liikkeellä pitäisi olla ”oma lehmä ojassa” köyhyyden vähentämisessä -jokaisella palkansaajalla on riski joutua työttömäksi ja huonoimmassa tapauksessa tipahtaa ansioturvalta perusturvalle -Perusturvan varassa eläville työn tekemisestä on tehty kannattamatonta -Loppujen lopuksi köyhyys – oli vikaa sitten yksilössä tai rakenteissa – ei hyödytä ketään