Joel-niksit Keskivertoa paremmaksi tiedonhakijaksi 15 minuutissa KARELIA AMK, Kirjasto.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kotisivukoulutus Kirjastotalo Metso Osa 2 Kuvan lisäys ja muokkaaminen.
Advertisements

TILDA-Verkkotilastointi
Kalastuslupien sähköinen kuittivihko on nopein ja helpoin tapa saada yhdellä tilauksella kalastusluvat suurellekin ryhmälle.
TEKNILLINEN KORKEAKOULU KIRJASTO RefWorks-demo
1. 2 Rekisteröityminen •Rekisteröidy oppimisalustalle kohdasta kirjautuminen • ainstituutti.fi taihttp://vierumaki.valmentaj.
Vaihtuvia e-kirjoja it-alalta
Moodlen ohje opiskelijoille
Portal-ohje opiskelijoille. 2 Kirjaudu sisään tunnuksella ja salasanalla. Portaliin kirjauduttaessa käytetään samoja tunnuksia kuin muihin VAMKin IT-järjestelmiin.
 Monella tiedonalalla on oma erikois- tai oppilaitoskirjasto.  Suuri osa kirjastoista on kaikille avoimia.  Joissain kirjastoissa käynnistä on sovittava.
Suomi-Venäjä-Seuran Ankkuri-jäsenrekisteri
TIEDONHAUN PERUSTEET JA KIRJASTON PALVELUITA. Sisällöt  Aiheen ja tiedonlähteen valinta  Haku- ja asiasanat  Tiedonhaun perustekniikka  Kirjastoverkon.
TIEDONHAUN PERUSTEET JA KIRJASTON PALVELUITA. Sisällöt  Aiheen ja tiedonlähteen valinta  Haku- ja asiasanat  Tiedonhaun perustekniikka  Kirjastoverkon.
Internet-tiedonhaussa tarvitaan  Hakukone tai tietokanta  Hakusanoja tai asiasanoja  Hakulause.
Netvibes henkilökohtaisena oppimisympäristönä Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra Krista Auvinen.
Kemian tietolähteet ( ) Kaija Sipilä Maria Kovero Kevät 2002.
Tekstiasiakirjan kirjoittaminen
TIEDONHAUN PERUSTEET.
FORSSA Tiedonhaku kansainvälisistä hoitoalan tietokannoista Cinahl Ebsco Science.
TAUOLLA TYÖKAVEREIDEN KANSSA
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
 Monella tiedonalalla on oma erikois- tai oppilaitoskirjasto.  Suuri osa kirjastoista on kaikille avoimia.  Joissain kirjastoissa käynnistä on sovittava.
Kotisivukoulutus Ohjeet alasivujen tekoon ja kuvien lisäämiseen © SVS Länsi-Suomi.
TIETOA JA TAITOJA TIEDONHANKINTAAN MARTOILLE. Johdantoa Mihin asiaan viimeksi hait tietoa tai olisit tarvinnut tietoa? Miten hait tietoa aiheesta? Mitä.
RefWorks-demo TKK Kirjasto. RefWorks-demon sisältö (1) Kirjautuminen Viitteiden siirto, kun tietokannassa ei ole siirtokuvaketta Viitteiden siirto, kun.
Suomi-Venäjä-Seuran Jäsenrekisteriohjelma
Maaseutu.fi on uudistunut -
Tiedonhaun työkalupakki - tiedonhaun tekniikka haltuun
Netvibes Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra.
Esittäytyminen Vastaa esitettyihin kysymyksiin omalta kohdaltasi lyhyesti. Korvaa kysymykset omilla vastauksillasi. Kiitos!
Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra.
LINDAn opacin esittely LINDA-päivä Lassi Lager.
TIEDONHAUN PERUSTEET JA KIRJASTON PALVELUITA. Sisällöt Aiheen ja tiedonlähteen valinta Haku- ja asiasanat Tiedonhaun perustekniikka Kirjastoverkon palvelut.
TIETOA JA TAITOJA TIEDONHANKINTAAN: Marttaliitto ry:n ja Uudenmaan Marttojen toimiston henkilökunnalle.
Mitä kuuluu rakennekaavioille? Jari Sjölund
Seurantalojen korjausavustuksen sähköinen haku - pikaohje Sähköisessä hakupalvelussa on kullakin sivulla ohjeita hakemuksen tekemiseen. Joissakin kohdissa.
Metropolian kirjasto oppimisen tukena. Häkkinen / Ylitalo-Kallio Mistä tietoa? Metropolian kirjaston kokoelmat ja www-sivut
Tiedonhakuopetus Nelli-portaali yleisesti
Systemaattisen tiedonhankinnan perusteet
Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra.
Netvibes henkilökohtaisena oppimisympäristönä Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra Krista Auvinen.
Toimisto-ohjelmat TVT osana Sädettä. Tehdään kyselylomake joko tekstinkäsittely- tai taulukkolaskentaohjelmalla. Pilvipalveluita käytettäessä saadaan.
TIETOA JA TIEDONHANKINTAA YRITYSTOIMINTASI TUEKSI: Tehoa tiedonhankintaan ja kirjastojen palveluita yrittäjille.
Luotettavaa tietoa KARELIA AMK, Kirjasto Sisältö o Miten tunnistat luotettavan tiedon? o Emme elä villissä lännessä - muista tekijänoikeudet!
Käyttöohje: Kuinka liittyä ryhmään. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
Missä kaupunki X? Esimerkki PaikkaOpin käytöstä opetuksessa tehtävän idea: luokanopettaja Minna Glogan toteutus: koordinaattori Virpi Hirvensalo.
Tiedonhaku OUTI-verkkokirjastosta Yläkoulu Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto.
Tiedonhaku Kirjastot ja kirjat 4. (toiminta) 4 ● Valitun kirjaston verkkopalvelusta tulostetaan eri teosten viitetietoja ● Opiskelijoille jaetaan ryhmittäin.
Tiedonhaku OUTI-verkkokirjastosta Yläkoulu Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto.
Tieto haltuun –hanke Heidi Eriksson Syksy Aloita perusteista Tietosanakirjat, esim. Wikipedia Tietosanakirja sisältää yleistietoa  ei sovi lähdeluetteloon.
Tiedonhaku Tiedonhaun käsite ja menetelmät 2. Ryhmätyö 2 ● Muodostetaan 4 henkilön ryhmät ● Keskustelkaa millä tavoilla käytätte internetiä ‒ selailua.
Missä kaupunki X? Esimerkki PaikkaOpin käytöstä opetuksessa tehtävän idea: luokanopettaja Minna Glogan toteutus: koordinaattori Virpi Hirvensalo.
Sivuston luominen oppilasryhmän käyttöön Matti Lähtevänoja.
Huomautus: Tämä esite on suunniteltu tulostettavaksi. Ennen kuin ryhdyt tulostamaan korttikartongille, tee koetulostus tavalliselle paperille ja varmista,
Toimisto-ohjelmat TVT osana Sädettä.
Kirjaston tiedonhaku - yläkoulu
Missä kaupunki X? Esimerkki PaikkaOpin käytöstä opetuksessa
Toki-verkkokirjasto ja kirjastopalvelut
Oman alan lehdet (1) Käy lainaamassa oppilaitoksen kirjastosta oman alan lehti. Pohdi ja kirjoita blogiisi (tee oma sivu nimeltään ”Oman alan lehdet”)
PaikkaOppi Mobiilin käyttöohje
Tiedonhaku kirjastossa
Oman alan kirja Käy lainaamassa Myllytullin kirjastosta oman alan kirja. Pohdi ja kirjoita blogiisi (tee uusi artikkeli nimeltään ”Oman alan kirja”) ylös.
Kokeile uutta Celianetiä testiympäristössä
Lue siitä lisää Microsoft SharePoint-uutiset
Tiedonhakua kirjastossa
Artikkelihakujen tekeminen
Yrityksen nimi Tuotteet ja palvelut
Tiedonhaku OUTI-verkkokirjastosta 5. lk
Kirjaston tiedonhaku – yläkoulu ja lukio
OUTI-verkkokirjaston opetussisällöt tiedonhaun opetuksissa
Vinkkejä tiedonhakuun
Esityksen transkriptio:

Joel-niksit Keskivertoa paremmaksi tiedonhakijaksi 15 minuutissa KARELIA AMK, Kirjasto

MIKSI? Joel-hakutaidot = yleiset tiedonhakutaidot Kun tunnet Joel-tietokannan toiminnasta muutamia simppeleitä perusasioita, teet onnistuneita hakuja nopeasti ja helposti. Opettelu voi tuntua aluksi tylsältä, mutta pieni vaivannäkö kannattaa! Joel-hakutaitoja voit soveltaa muuallakin: o Joel-taitajana hallitset samalla tiedonhaun myös muiden ammattikorkeakoulujen ja yliopistokirjastojen kokoelmatietokannoissa: ne toimivat kuten Joel. o Monissa muissakin tietokannoissa tiedonhaun periaatteet ovat samankaltaisia kuin Joelissa. 3

Tässä tärkeimmät Perushaussa voit tehdä yksinkertaisia hakuja, kuten hakuja kirjan nimellä, kirjailijan nimellä tai yksittäisellä hakusanalla. Myös yksinkertainen rajaus onnistuu. Tarkennettuun hakuun pääset klikkaamalla välilehteä. Siinä voit tehdä monipuolisempia hakuja ja rajata hakuasi eri tavoin. Hakukenttiin hakutermejä kirjoittaessasi sinun on hyvä tietää perusasiat, jotta tietokanta ymmärtää mitä siltä haluat. Ratkaisevasti hakujesi onnistumiseen vaikuttavat o Merkit ja merkkijonot, joita hakukenttään kirjoitat = hakusanat o Tapa, joilla hakusanat keskenään yhdistelet o Mihin hakusi kohdistuu (esim. kirjan nimeen, tekijään) 4

5 Hakusanat ja rajaukset Oikeinkirjoitus Hakusanojen yhdistely (JA, TAI, EI) Haun kohdentaminen oikein (hakutyyppi) Sanakatkaisu (Joelissa kysymysmerkki ? ) Tiedonhaun tärkeimmät tekijät!

Näin pääset Joeliin Suora osoite löytyy myös Pakista. Joel -linkki (eli Joel-kuvake) on myös kirjaston verkkosivulla. 6

Kurkista Joelin hakuohjeita Hakukenttien alta ja Opastus-linkistä löydät ohjeita tiedonhakuun: 7

Näin löydät kirjan - hakutyyppi Hae kirjaa Joel-tietokannasta kuten yllä. Kirjoita hakukenttään kirjan nimi tai sen alku tarkalleen, kaikki merkit ja välilyönnit oikein! Esim. Digitaalinen jalanjälki -kirja Riittää kun kirjoitat nimen alun juuri oikein, esim. digitaalinen jala Valitse Hakutyyppi = Teoksen nimi Klikkaa ”Hae” Välilehti ”Perushaku” 8

Tai näin löydät kirjan - sanoilla Käytä sanahakua, jos haet kirjallisuutta omilla hakusanoillasi. et muista tarkasti etsimäsi kirjan nimeä, vaan muistat osittain, esimerkiksi että: nimessä oli jotain digitaalisuudesta kirjan sisältö kertoi verkkoviestinnästä painos oli vuodelta 2010 Valitse hakutyyppi sanahaku (katkaisumerkki=?) mieti sanojen taipumista ja käytä katkaisumerkkiä! Kaikki hakusanat esiintyvät jokaisessa hakutuloksessa. Ei saa olla yhtään ”väärää” hakusanaa! 9

Kirjan viitetiedoista eteenpäin Saat hakemasi kirjan tiedot joko suoraan haun tuloksena tai viitelistauksesta kirjan nimeä klikkaamalla. 10

Mistä kirja kertoo? Rullaa sivua alaspäin! Näet Saatavuus- tiedot. Sivun yläosassa näet kirjan perustietoja: kustantaja, painopaikka, ISBN, sivumäärä… Lisäksi löydät tietoa kirjan sisällöstä: Asiasanat, joskus tiivistelmän ja sisällysluettelon. 11

Kokoelma ja laina-aika: Kurssikirjat, 14 vrk Kirjat, 28 vrk Lehdet, 14 vrk Videot, 7 vrk Lukusali, ei lainata Huom. Henkilökunta – ei lainata Missä kohdassa kirja on hyllyssä? Kurssikirjat erikseen, Muu kirjallisuus aiheittain YKL-luokissaYKL-luokissa Kuvan esimerkissä : o YKL-sijainti 69.3 ISO eli ISOKANGAS YKL-sijainti o Aakkostettu TEKIJÄN tai KIRJAN NIMELLÄ Mistä löydät kirjan? Kokoelma(t) eli tiivistetyt saatavuus- tiedot Saatavuus- tiedot eli yksittäisten niteiden tiedot saatavissa (hyllyssä) uusittu/lainassa 12

Valitse oikea tyyppi! Valitse hakutyyppi sen mukaan, mitä haet eli mitä kirjoitat hakukenttään. Haku kohdentuu vain siihen alueeseen, mihin itse haun kohdistat! Haetko tietoa teoksen nimellä? tekijällä? omilla hakusanoillasi? Sanahaku (esim. omilla hakusanoilla) hakee laajasti kaikista tallennetuista tiedoista! 13

Sanakatkaisu – kokeile ja käytä! Katkaise hakusanat Joelissa ? -merkillä Saat kaikki taivutusmuodot mukaan Mieti yhdyssanoja – katkaisu toimii sanan edestä tai takaa Katkaisu toimii, kun valitset hakutyypin sanahaku Sanahaussa et voi jättää sanaa kesken ilman katkaisumerkkiä! aikuisopisk? ?opiskelu aikuisopiskelumonimuoto-opiskelu aikuisopiskelijoidenetäopiskelu aikuisopiskelussa… korkeakouluopiskelu… 14

Perushaku Yksinkertaiset haut Tiedonhaku 1-2 erilaisella hakusanalla (sanahaku) Haku esim. kirjan nimellä, lehden nimellä tai tekijällä (Valitse oikea Hakutyyppi!) Kokeile esimerkkihakua (kuva alla)! opisk? JA vapaa-aika? 15

Tarkennettu haku Monipuoliset haut Käytä, kun haluat hakuusi useita hakutermejä tai osin samaa tarkoittavia hakusanoja. sellaisia rajauksia, joita ei ole perushaussa. tai haluat rajata sanoja pois hausta (valitse hakukentän edellä NOT) Kokeile esimerkkihakua (kuva alla) Kokeile esimerkkihakua (kuva alla)! harrastu? TAI vapaa-aika? (jokin sanoista = OR) JA (AND) opisk? 16

Asiasanat - Joskus tieto löytyy paremmin, kun käytät asiasanoja. Hankalia voivat olla esimerkiksi moniosaiset sanat tai sanat, joilla on paljon synonyymeja. Jos saat paljon viitteitä ”asian vierestä”, Hae tietoa sekä asiasanoilla että itse keksimilläsi hakusanoilla! Joelissa ja muissa suomalaisissa kirjastotietokannoissa käytetty pääasiassa YSA-asiasanastoa Joelissa ja muissa suomalaisissa kirjastotietokannoissa käytetty pääasiassa YSA-asiasanastoa 17

Asiasanat Joel-tietokannassa Esimerkki: Klikkaa välilehti ”Asiasanahaku” Kirjoita hakukenttään asiasana, esim. opisk? (katkaisumerkki = ?) Klikkaa Hae (oikeasta alanurkasta) Klikkaa asiasanaa, pääset viitteisiin! 18

Entä jos et löydä etsimääsi? Pyydä apua kirjastolta: otetaan yhdessä selvää, mistä ja miten voisit saada tarvitsemasi tiedon. Huomaa myös, että haku artikkelin nimellä ei toimi Joelissa eikä muissakaan kirjastokokoelmatietokannoissa. o Haku lehden, kirjan tai muun julkaisun nimellä onnistuu. o Tässä tosin poikkeus vahvistaa säännön joidenkin toimitettujen kirjojen artikkeleiden osalta… Jos löydät hyvän kirjan tai lehden muualta, tarkista, löydätkö sen myös Joelista! o Jos sen mielestäsi pitäisi olla meillä, tee hankintaehdotus kirjastolle! 19