Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Todennetun Osaamisen Rekisteri (TOR) Raketti Synergia-työpaja16.12.2011 Esa Keränen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Kansallisen opetustoimen tietomallin vaatimukset korkeakoulujen tietomallille.
Advertisements

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Hakulomake Hakulomakkeen luonti, hakeminen ja hakemusten käsittely uudessa palvelussa Marcus Caselius Demotilaisuus.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Tilatiedot ja niiden muutokset
CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy CSC – IT Center for Science Ltd. Avoinyliopisto.fi johtoryhmä työpaja klo 9.30 – lounas klo 12.
Vieraskielisen koulutuksen yhteishaku • syksyllä 2007 alkavan vieraskielisen koulutuksen opiskelijavalinta yhteishaun avulla (ei koske vieraskielistä aikuiskoulutusta)
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Tutkintoon johtavat korkeakouluopinnot ja opintopolun rajapinnat Seppo Ränninranta.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto VIRTA-PROJEKTI.
Oppijan verkkopalvelut
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi KSHJ-uutiset Joni Penkari.
Opiskelijan arviointi työpaikalla
LVI-kehitysprojekti RAKETTI OPI Synergia Työpaja Janne Santala.
Koulutustiedon verkkopalvelu KoTVe ja TARJONTA tietovaranto Avoinyliopisto.fi – palvelukonsortion johtoryhmä Ulla Angervo, Opetushallitus.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi ”KSHJ” eli Oppijan verkkopalvelukokonaisuus Mikä se on ja miten se tehdään? Joonas Mäkinen.
Suomalainen koulutusjärjestelmä
Korkeakoulujen ja opetusministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto RAKETTI-XDW Käsitemäärittely,
LVI: vaihtoehtoiset etenemistavat Tavoitteisiin liittyvät kysymykset Opiskelijalle saumaton palvelu paikan vastaanotosta ilmoittautumiseen.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi ”KSHJ” eli Oppijan verkkopalvelukokonaisuus Mikä se on ja miten se tehdään? Joonas Mäkinen.
Oppijan verkkopalvelu keskitetyt palvelut
Ilmoittautuminen korkeakouluihin ja opetushallitus RAKETTI-OPI:n TIETO-asiantuntijaryhmä Antti Mäki,
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
4.2 Korkeakoulujen valtakunnallisen tietovarannon toteuttaminen s.11.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
9.luokkalaisten yhteishaku 2013
Tietoyhteiskunnan palveluarkkitehdit ja -rakentajat © 2014 Gofore 1 ePerusteet – tietomalli ja rajapinnat Jarkko Hyöty Opetushallituksen tarjoamien.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Opintopolku.fi tilannekatsaus KoTVejaos
Opintopolku.fi tilannekatsaus
Kansallinen opintohallinnon viitearkkitehtuuri Ari Luostarinen 1.
HOPS –projekti Tavoite ja hyödyt: kansallinen opetuksen ja koulutuksen järjestäjästä riippumaton palvelu oppijalle tukemaan opintoihin kiinnittymistä,
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tietovarannon.
Vaasan yliopisto Erikoistumisopintojen kehittämispäivä Ilkka Virtanen Miksi erikoistumisopintoja akkreditoidaan? Erikoistumisopintolautakunnan.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto VIRTA-projektin.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto VIRTA-projektin.
Suomen koulutusjärjestelmä
Yhteishaku Sähköisen yhteishaun ohjeistus.
Koulunkäynti alkaa noin 7-8v Peruskoulu, ammattikoulu, Jns.
KSHJ & KOULUTUSTARJONTA Opintohallinnon tietojärjestelmäiltapäivä Pia Penttinen, Hakijapalvelut.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Koulutustarjonta Outi Kivipelto
Tavoitteena saumaton opiskelun aloitus Lukuvuosi-ilmoittautuminen Paula Merikko.
Hallitusohjelma II asteen koulutuksesta, lukio & yo
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Hankkeen tilannekatsaus Synergiaryhmä.
Päivi Koski-A. Suomalais-venäläinen koulu
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
VIRTA - Opintotietopalvelu. 2 VIRTA-Opintotietopalvelu - csc.fi/virta RAKETTI-VIRTA hankkeessa luotiin korkeakoulujen valtakunnallinen tietovaranto.
Lukuvuosi-ilmoittautumispalvelu. Mistä tässä on kyse? Jatkossa korkeakoulut (opintohallinnon perustietojärjestelmät, käyttäjähallinto) saavat luotettavasti.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Valintaperusteiden mallintaminen
Tiedonkeruitten tiekartta. 2 VIRTA-Opintotietopalvelu - csc.fi/virta RAKETTI-VIRTA hankkeessa luotiin korkeakoulujen valtakunnallinen tietovaranto.
Matti Hartikainen Tietohallintojohtaja Tampereen ammattikorkeakoulu Korkeakoulujen valtakunnallinen tietovaranto - seminaari Keskiviikkona Suorat.
Lukuvuosi-ilmoittautuminen LVI Lukuvuosi-ilmoittautuminen LVI Opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa käytyyn keskusteluun viitaten LVI:n suunnittelu.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto RAKETTI-TUTKI-hankkeen.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Todennetun Osaamisen Rekisteri TOR-Projekti Esa Keränen
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi KSHJ Korkeakoulujen sähköinen hakujärjestelmä Anita Johansson.
Korkeakoulujen ICT-palveluiden arkkitehtuurin kannalta huomioitavat muut arkkitehtuurit Korkeakoulujen tietohallinto- ja ICT-ohjausryhmä, Ilmari.
Opintopolku.fiOpintopolku.fi – elinikäisen oppimisen tukena Opetushallitus.
VALVIRA / Ohry Alustus Valvira tarvitsee tietoja Virrasta 3 tapauksessa: opiskelijan (valmistunut) aloitteesta, opiskelijan (valmistunut) puolesta.
Siis mitä olemmekaan tekemässä?
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto VIRTA-PROJEKTI.
Suomenkielisen koulutuksen yhteishaku valinnan periaatteissa ei muutoksia vuodelle 2007 valintaperusteet samansisältöiset vuoteen 2006 verrattuna Ohjauksessa.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi T odennetun O saamisen R ekisteri TOR Opintopolku ja Oppijan palvelut infotilaisuus Päivi Sassi, OPH.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Haku- ja valintatiedot tietovirtojen kokonaisuudessa Tietovirta- ja sanastotyön koordinaatioryhmän kokous Laila.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Arkkitehtuurivisio.
Yhteishaku
Muiden palveluiden hyödyntäminen
06/16.
Ilmoittautuminen korkeakouluihin ja opetushallitus
Todennetun Osaamisen Rekisteri TOR
KOSKI-palvelu Esitys 3/2018.
Sähköisen yhteishaun ohjeistus
Muiden palveluiden hyödyntäminen
Lukiolaisen jatko-opinnot
Opintopolku.fi uudistuu oppijan parhaaksi
Esityksen transkriptio:

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Todennetun Osaamisen Rekisteri (TOR) Raketti Synergia-työpaja Esa Keränen

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi TOR-Projektin tavoitteita Määritellä ja tuottaa vaiheistetusti kansallinen opetustoimialan opintohistoriatietojen päätietovaranto ja sitä tukevat palvelut osana Oppijan palvelukokonaisuutta ja arkkitehtuuria Tietovarantoon tallennetaan kansalaisten tutkintotiedot ja opintojen läpivientiin liittyvät opinto-oikeus (KSHJ:n kannalta paikan vastaanotto), vastaanotto- ja läsnäolotiedot. Myöhemmin tallennetaan myös tutkinnon osia (opintojaksoja, kokonaisuuksia) Tiedoista muodostuu kansalaisen eTodistus Toteutettavan palvelun tulee tarjota kansalaisten opinto- ja osaamistiedot yhdestä paikasta sähköisessä kiistämättömässä muodossa kansalaisille, viranomaisille ja muille sidosryhmille (jäljitettävyysvaatimus) Opintosuoritustietojen parempi siirtyvyys koulutuksen järjestäjältä toiselle. Oppilas siirtyy oppilaitoksesta toiseen  myös tiedot siirtyvät

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi TOR:n arkkitehtuuriperiaatteita Tietovarastoon kootaan kaikki koulutusjärjestelmän virallisten tahojen tunnistamat tutkinnot, ts. kaikki koulutuksen järjestäjät toimittavat tutkintotiedot TOR:iin TOR:ssa oleva tieto toimii jatkossa tutkintotilastoinnin päätietolähteenä, jonka kautta viranomaiset voivat tietoja hyödyntää TOR muodostaa kiistämättömän kansalaisen tutkintopankin, jossa tutkintojen myöntäminen ja niiden todentaminen voidaan varmistaa ja jäljittää (jäljitettävyysvaatimus) TOR:sta muodostetaan kokonaispalvelu, joka tarjoaa dokumentoitujen ja avointen rajapintojen kautta palveluja erilaisiin opetustoimen ja sidosryhmien prosesseihin ja palveluihin Kansalaiset pystyvät hyödyntämään TOR:iin taltioitua tietoa urapolussaan ja oppimisen suunnittelussaan.

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Projektin vaiheet Esiselvitys 3/2012 asti -Ensimmäinen kommentointikierros tammikuun lopussa -mm. nyky- ja tavoitetilan kuvaus korkeakouluista siirrettävistä tiedoista Oppijan hakeutujan palveluiden ja TOR:n käyttöön Määrittely ja toteutus inkrementeissä oltava valmiina KSHJ:n ja muiden haku- ja valintajärjestelmien tarvitsemat osuudet (ei vielä muodosta koko TOR:ia) projektin päätös (prosessi jatkuu tämän jälkeen)

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Tiedonsiirtojen nykytila: Ammatillisen ja lukiokoulutuksen haku- ja valintajärjestelmä (KOULUTA) Suurin osa KOULUTAn hakijoista on peruskoulun päättäviä nuoria Oppilaitokset tai opetuksen järjestäjät toimittavat perusopetuksen päättävien henkilötiedot ja arvosanat KOULUTAan. Kaikkea todistuksessa olevaa tietoa ei siirretä, ainoastaan hakuvaiheessa tarvittavat tiedot Lukiot päivittävät hakukeväänä lukion päättötodistuksen saavien arvosanat KOULUTAan. Lukiot saavat listan KOULUTAssa hakeneista, ja vain näiden henkilöiden arvosanatiedot päivitetään. Siirrettävät tiedot o Henkilötiedot, arvosanatiedot o Tiedonsiirtotavat: XML- tai CSV-muotoinen tiedonsiirto oppilaitoksen oppilashallinto-ohjelmasta tai manuaalinen päivitys KOULUTAn päivitysnäytöllä

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Tiedonsiirtojen nykytila: Ammattikorkeakoulujen haku- ja valintajärjestelmät (AMKYH, AKYH, VKYH) AMKYH:iin, AKYH:iin ja VKYH:iin siirretään ylioppilastutkintolautakunnasta YTL:stä saadut ylioppilastutkinnon arvosanat Ammatilliset oppilaitokset päivittävät KOULUTAan hakukeväänä ammatilliseen perustutkintoon valmistuvien arvosanatiedot. Tiedot päivitetään manuaalisesti ja ne tallentuvat KOULUTAan, josta ne siirretään AMKYHiin. Oppilaitokset saavat listat ammattikorkeakouluihin hakeneista, ja vain näiden henkilöiden arvosanatiedot päivitetään. KOULUTAan päivitetään myös tieto siitä, jos hakija ei valmistu hakukeväänä Lukion päättötodistuksen arvosanoja ei saada lukioista, vaan hakijat ilmoittavat ne hakemuksessa, jos niitä käytetään opiskelijavalinnassa Siirrettävien tietojen tietosisällöt ovat: o ylioppilastutkinto: aineet, arvosanat, onko ylioppilas, hakijan henkilötiedot (nimi, henkilötunnus) o hakukeväänä ammatilliseen perustutkintoon valmistuva: arvosanat

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Tiedonsiirtojen nykytila: Yliopistojen hakujärjestelmät (HAREK ja YSJH) HAREKissa ja YSJH:ssä vuonna 1990 tai sen jälkeen ylioppilastutkinnon suorittaneiden arvosanat siirretään Ylioppilastutkintolautakunnasta (YTL) HAREKiin. Lukion päättötodistuksen arvosanoja ei saada lukioista, vaan hakijat ilmoittavat ne hakemuksessa, jos niitä käytetään yliopiston opiskelijavalinnassa Siirrettävien tietojen tietosisällöt ovat: o aineet, arvosanat, onko ylioppilas, hakijan henkilötiedot (nimi, henkilötunnus) Siirrettävien tietojen tiedonsiirtotavat ovat: o eräsiirtona Ylioppilastutkintolautakunnan (YTL) rekisteristä HAREKiin (jossa oma taulu tiedoille), sen jälkeen päivitysajo joka yö

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Nykytila: Tutkintotietojen siirrot ja raportointi Opetushallitus ei kerää erikseen Tilastokeskus ja Kela keräävät tällä hetkellä erikseen tutkintotietoja koulutuksen järjestäjiltä Tilastokeskuksella ongelmia todentaa tutkintotiedot. Ts. koulutuksen järjestäjien tietoihin ei voi luottaa, koska niissä on paljon virheitä. Vaatii paljon manuaalista tarkistusta.

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Master Data Management näkökulmia MDM tarvitaan varmistamaan organisaation virallisten tietojen yhtenäisyys ja luotettavuus MDM:n avulla pyritään varmistamaan, ettei samoista tiedoista synny esim. useita dublikaatteja Duplikaattitieto rapauttaa tiedon todenperäisyyden ja ajantasaisuuden Hajallaan hallittu tieto ei mahdu samaan standardiin --> yhteensopivuusongelmia Virhe lähdetiedoissa kertautuu kaikkiin sitä tietoa käyttäviin järjestelmiin Väärin hoidettu master data levittää vanhan tai väärän tiedon koko systeemiin

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi TOR:n tarvitsemat KK-tiedot Keskustellaan tietosisällöistä ja tietotarpeista o Alustavasti kuvattu tietosisältöjä, joita korkeakouluilta tarvitaan vat+tiedot Käydään lista alustavasti läpi ja sovitaan jatkotyöskentelystä

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Kysymyksiä ja näkökulmia Master Datan hallinta ratkaistava KELA ja Tilastokeskus kiinnostuneita hyödyntämään TOR:n tutkintotietoja jatkossa. Vähennetään korkeakoulujen kuormaa (tiedot vain yhteen paikkaan viranomaisten saataville) Yhteinen rajapinta KK-sektorille tietojen välitykseen? Tietojen jäljitettävyys ehdoton vaatimus Ratkaistava miten tuodaan vanhoja suoritustietoja järjestelmään TOR vaatii omaan rekisterilainsa