Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Arkkitehtuurivisio.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Arkkitehtuurivisio."— Esityksen transkriptio:

1 Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Arkkitehtuurivisio

2 Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Nykytila - Rekisterit -Korkeakoulujen opiskelijarekisterien tiedot replikoitu korkeakoulujen valtakunnalliseen tietovarantoon (VIRTA), johon korkeakoulut siirtävät tietoja väliajoin - osa tiheämmin, osa harvemmin. -Ylioppilastutkintorekisteri ylioppilastutkintolautakunnalla. Sen uudistus käynnissä. -Lukion ja sitä alempien “koulutusasteiden” suoritus ja opiskeluoikeustiedot koulutuksen järjestäjien rekistereissä. -Tilastokeskuksella tutkintorekisteri, jossa tutkintosuorituksia -Kelalla tutkintorekisteri, jossa tutkintosuorituksia

3 Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Nykytila - tiedonkeruut/tiedonsiirrot -Korkeasteen tiedot Virtaan ja sieltä viranomaisille -Alemmilla kouluasteilla useita rinnakkaisia viranomaisten toimeenpanemia tiedonkeruita: Tilastokeskus, KELA/ETK, VALVIRA, KARVI, Opetushallitus, jne… -Siirrot eivät ole automaattisia vaan työllistävät koulutuksen järjestäjän “virkailijoita”. Pääsääntöisesti mallia: “Virkailija tuottaa oppilashallintajärjestelmästä siirtotiedoston. Kirjautuu toiseen tietojärjestelmään johon lataa tiedoston.

4 Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi TOR:in tavoitteita -Tiedot saatavilla eri toimijoiden erilaisten toimintaprosessien käyttöön yhdestä luotettavasta ja ajantasaisesta tietolähteestä. -Tiedot kansalaisten käytössä: eTodistus - silloin todistusten paperikopiot menettävät merkityksensä. -Päällekkäisten, mutta formaatiltaan hiukan erilaisten siirtojen korvaaminen. -Koulutuksen järjestäjien työtaakan vähentäminen.

5 Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Tietovirrat

6 Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Haasteita tavoitteiden tiellä -Oppilaitoksien suuri määrä. (3552 oppilaitosta, ammatillisia oppilaitoksia 266) Kun tavoitteena on siirtää tietoa paikallisista rekistereistä keskitettyyn, tulee integraatioyhteyksiä valtava määrä. -Oppilashallintaohjelmia ei ole kovin montaa, mutta asennukset paikallisia. Yhteyksiä siis silti paljon. -Osa järjestelmistä elinkaarensa päässä -Erilaisia tietojen kirjaustapoja koulutuksen järjestäjillä. -Ammatillisen koulutuksen tutkinnon osilla ei ole ollut yhteistä kooditusta.

7 Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Missä master data? Jos tavoitteena on tiedon korkea laatu (ajantasaisuus, oikeellisuus), tarvitaan master datan hallintaa. Selvityksissä tarkasteltu kolmea vaihtoehtoa: Malli 1: TOR säilyttää vain kopiota paikallisista rekistereistä (vrt. Virta). -Luotettavuus kyseenalainen. -Oikea tieto aina tarkistettava paikallisesta rekisteristä -eTodistus ei mahdollinen -Kovin ajantasaista tieto ei luultavasti olisi

8 Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Missä master data? Malli 2: TOR suoritus- ja opiskeluoikeustiedon päätietovarantona (eli, master data lähteenä). Tiedot tallennettaisiin ensisijaisesti TOR:iin. Paikallista kopiota tiedosta voi säilyttää, mutta tiedon oikeellisuus tarkistetaan TOR:ia vasten. -Rekisterin tiedot luotettavia ja ajantasaisia. -eTodistus mahdollista toteuttaa -Kuitenkin epätodennäköistä että lyhyellä tähtäimellä korkeakoulut ja ylioppilastutkintolautakunta saataisiin mukaan.

9 Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Missä master data? Malli 3: Hybridimalli jossa osa tiedoista master datana TOR:ssa ja osa tiedoista vain välittyy TOR:in kautta ●TOR päätietovarantona niiden koulutusasteiden osalta joiden tietoja ei vielä ole missään saatavilla olevassa keskitetyssä rekisterissä. ●TOR välittää sidosryhmille ja kansalaiselle Virran ja Ylioppilastutkintorekisterin tietoja -Tieto pääosin niin luotettavaa ja ajantasaista kuin se voi olla -Tieto kuitenkin epätasalaatuista -Päästään nopeasti liikkeelle -Myöhemmin korkeakoulut voivat myös siirtää tietonsa suoraan TOR:iin.

10 Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi TOR Loogisella tasolla

11 Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Entä miten ne tiedot saadaan sinne TOR:iin? Vaihtoehtoja: 1.Tietojen siirto reaaliaikaisesti rajapinnan kautta. -ei realistista yhteyksien suuren määrän vuoksi. Välissä niin monta palasta jotka voivat “rikki” kummankin pään varotoimista huolimatta. 2. Siirto eränä automaattisesti. -Yhteyksien määrä on edelleen ongelma, mutta koska riippuvuus ei reaaliaikaista, luultavasti mahdollinen vaihtoehto -Sopii huonosti yhteen master data ajatuksen kanssa.

12 Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Entä miten ne tiedot saadaan sinne TOR:iin? 3. Virkailija-avusteinen eräsiirto -Ei juurikaan paranna nykytilaa. Päällekkäiset siirrot jäisivät pois, mutta siirto työllistäisi silti virkailijaa. -Ei voida olettaa siirtoa tehtäväksi kovin usein -Sopii huonosti yhteen master data ajatuksen kanssa 4. TOR palveluna, eli tiedot kirjataan TOR:in käyttöliittymän kautta -Mahdollista vain jos voidaan korvata paikallinen olemassa oleva toiminnallisuus. Muuten tuplatyö virkailijalle. -Ovatko koulutuksen järjestäjät saatavissa yhteiseen prosessiin?

13 Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Tavoitetila Valitaan Master data -malli 3 Pyritään tuottamaan tiedot yhden rajapinnan kautta sidosryhmille Siirretään tiedot koulutuksen järjestäjiltä tor:iin automaattisin eräsiirroin sekä toteuttamalla käyttöliittymä niille toimijoille, joilla ei kyvykkyyttä siirtoon. Eräsiirron ja TOR:in roolin päätietovarantona välinen ristiriita ratkaistaan säätämällä TOR todistustiedon ainoaksi viralliseksi lähteeksi. -> Tämä edellyttää sitä että ne suoritukset joista pitää tuottaa todistus, pitää erikseen vahvistaa TOR:iin. Vaikka opiskelijalle annettaisiin käteen “paperinen todistus”, sen pitää perustua TOR:in tietoihin. * Rajapinnat ulospäin sovittava sidosryhmien kanssa.


Lataa ppt "Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Arkkitehtuurivisio."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google