Yliopistotutkimuksen tuottavuus ja vaikuttavuus - profiiliryhmän selvityksiä Olli Poropudas, opetusneuvos Opetus- ja kulttuuriministeriö Bibliometriikka.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto VIRTA-PROJEKTI.
Advertisements

• Kuvioita ja taulukoita raportista Finnish Science in International Comparison: A Bibliometric Analysis Annamaija Lehvo ja Anu Nuutinen Suomen.
Julkaisuportaalin prototyyppi Tutki-ohjausryhmä, Jyrki Ilva
Open Access –julkaiseminen tutkimuksen rahoituksen ja arvioinnin näkökulmasta Anneli Pauli, ylijohtaja (tutkimus)
Esiselvitys valtion tutkimuslaitosten ja yliopistollisten sairaaloiden julkaisutiedonkeruusta Hanna-Mari Puuska, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy.
Ammattikorkeakoulujen TKI-johtajaverkosto
Lähdetiedot: Timo Oksanen, Annamaija Lehvo & Anu Nuutinen (2003; toim.). Suomen tieteen tila ja taso. Katsaus tutkimustoimintaan ja tutkimuksen vaikutuksiin.
Suunnittelija Janne Pölönen
Tekniset ongelmat, aikataulu ja ohjeistus OKM:stä johtuvat ongelmat Tiukka aikataulu Ohjeistus myöhässä tiedonkeruuseen nähden Muutokset ohjeistuksessa.
O PETUSMINISTERIÖ Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto Tutkimuksen tulosalue Olli Poropudas / /1.1. Valtakunnallisen julkaisurekisterin perustamisen.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
Suomen Akatemian bibliometriikkatyö: Miten bibiliometrisiä menetelmiä hyödynnetään Tieteen tila -hankkeessa? OKM:n bibliometriikkaseminaari
Yliopistojen tutkimusarvioinnit ja bibliometriikka
Suomen Akatemian tutkimusrahoituksen vaikuttavuus Helsinki Gustav Björkstrand.
Ammattikorkeakoulujen julkaisutiedonkeruu 2012 Kaisu Piiroinen.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
CSC:n rooli bibliometrisen aineiston tuottamisessa
Soveltuuko asiantuntijatehtävien luokittelu tutkijoiden, yliopistojen ja rahoittajien käyttöön? RAKETTI-TUTKI / Tietomallityöryhmän seminaari
Finnish Science in International Comparison A Bibliometric Analysis Kommenttipuheenvuoro Outi Krause TKK.
Tutkijan identifioinnin esiselvitys 2013 Tuija Raaska RAKETTI-TIEHA –ohjausryhmän kokous.
TURUN YLIOPISTON OSAORGANISAATIOPILOTTI Turun yliopiston kirjasto Leena Järveläinen
Tutkijan identifiointi kansallisella tasolla Hanna-Mari Puuska, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy
Opetus- ja kulttuuriministeriön bibliometriikkatyön linjauksia vuodelle 2015 Olli Poropudas, opetusneuvos Opetus- ja kulttuuriministeriö Bibliometriikka.
Työryhmän puheenjohtaja Matti Uusitupa
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto JURE.
Esiselvitys tutkimuslaitosten ja yliopistollisten sairaaloiden julkaisutiedonkeruusta ja lausuntojen yhteenveto Olli Poropudas, Opetusneuvos Opetus- ja.
Uusia avauksia korkeakouluyhteistyössä tutkimuksen tukipalveluiden ja hallinnon alueella - Tutkimuksen tuen ja hallinnon verkosto RAKETTI -päätösseminaari.
Julkaisutiedonkeruuseen liittyminen, toteutus ja aikataulu Informaatio- ja keskustelutilaisuus tutkimuslaitosten ja yliopistosairaaloiden liittymisestä.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
Suunnittelija Janne Pölönen, TSV Julkaisutiedonkeruuseminaari 2014
Organisaatioiden välinen yhteistyö OKM:n näkökulmasta
TUTKI Tietomallityöryhmä RAKETTI-TUTKI Tietomallityöryhmä.
Bibliometriikan hyödyntäminen, bio/lääketieteen tutkijan kommentti Tomi P. Mäkelä, Helsingin yliopisto.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto TUTKI-osahanke.
Tutkimuksen osuuden mittaaminen yliopistojen ajankäytöstä Korkeakoulujen valtakunnallisen tietovarannon ja OKM:n tiedonkeruiden ohjausryhmä 2015/1 Ari.
Tutkimuslaitosten ja yliopistollisten sairaaloiden liittyminen OKM- julkaisutiedonkeruuseen Olli Poropudas Opetus- ja kulttuuriministeriö Helsinki.
J ULKAISUTIETOJEN KÄYTTÖTARKOITUKSET OKM: N NÄKÖKULMASTA Ylitarkastaja Jukka Haapamäki.
© SUOMEN AKATEMIA 1 Suomen Akatemia Tehtävät Myöntää rahoitusta tieteelliseen tutkimukseen, tutkijankoulutukseen ja tutkimusedellytysten kehittämiseen;
Ehdotus CSC:n bibliometriikkapalveluista 1.Korkeakoulujen vuosittainen julkaisutiedonkeruu 2.Korkeakoulujen julkaisutietojen tilastointi ja raportit 3.WoS-
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Juuli-julkaisutietoportaali Seminaari tutkimuslaitosten ja yliopistollisten sairaaloiden julkaisutiedonkeruusta.
TUHA-verkoston tapaaminen
Henkilöstötiedonkeruun kehittäminen
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tutkimushallinnon.
RAE-arvioinnin tarkoitus / Tampereen yliopisto Saada kunkin alan kv. asiantuntijoilta ajantasaista tietoa ja näkemyksiä tutkimuksen nykytilasta ja potentiaalista.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto RAKETTI-TUTKI-hankkeen.
OKM:n julkaisutiedonkeruun tarkoitukset Hannu Siren, johtaja Opetus- ja kulttuuriministeriö Helsinki.
Tutkijan identifiointi - kansallisen tason toteuttamisvaihtoehdot CSC:n toteuttama esiselvitys OKM:n toimeksiannosta Hanna-Mari Puuska CSC – Tieteen tietotekniikan.
OKM: N JULKAISUTIEDONKERUU Ylitarkastaja Jukka Haapamäki.
ATT-vaikuttavuusryhmä –alustavia suosituksia Avoin tiede ja tutkimus -hankeen työryhmäseminaari Hanna-Mari Puuska CSC – Tieteen tietotekniikan.
Julkaisupaine ja tutkimustuloksellisuus suomalaisessa tiedeyhteisössä Bibliometriikkaseminaari Helsinki Janne Pölönen Julkaisufoorumi, Tieteellisten.
VIRTA-julkaisutietopalvelun pilotointi
Taiteellisen toiminnan raportointi VIRTA-julkaisutietopalveluun
Kotilava Kotimaiset tieteelliset lehdet avoimiksi ja vaikuttamaan
Tieteellisten seurain valtuuskunta
VIRTA-julkaisutietopalvelu
Ajankohtaista Julkaisufoorumista
VIRTA-julkaisutietopalvelu
Tutkimustietovarannon lähdetietovarantojen tilannekatsaukset
Metlan julkaisumittarit
Juuli-julkaisutietoportaali
Tutkimustietovarannon ohjausrakenne
OKM:N HALLINNONALALLE
Opetusneuvos Olli Poropudas Opetus- ja kulttuuriministeriö
JULKAISUTIETOJEN POIMIMINEN VIRRASTA SUOMEN AKATEMIALLE JÄTETTÄVÄÄN HANKERAPORTTIIN Reino Viita © SUOMEN AKATEMIA 2016 | TIETEEN PARHAAKSI.
VIRTA-julkaisutietopalvelu ja tutkijan tietovirrat
OKM T&K TIETOJEN TIETOPOHJA Ylitarkastaja Jukka Haapamäki.
= = 62 9 ∙ 7 - 1= 62 8 ∙ = 62 (3 + 5) ∙ 6 = : 2 ∙ (15 – 7) = ∙ = 48 7 ∙ : 3 = 48 ( ) : 3 +
JULKAISUFOORUMI JUFO-LUOKAT IMPACT FAKTORI SITAATIOINDEKSI H-INDEKSI
Oulun YLIOPISTON KIRJASTO
AVOIN TIEDE JULKAISUTIEDONHALLINTA METRIIKKA
Esityksen transkriptio:

Yliopistotutkimuksen tuottavuus ja vaikuttavuus - profiiliryhmän selvityksiä Olli Poropudas, opetusneuvos Opetus- ja kulttuuriministeriö Bibliometriikka ja tutkimuksen arviointi -seminaari

Suomalaisen yliopistotutkimuksen tuottavuus ja vaikuttavuus. OKM:n profiiliryhmän raportti raportin tarkoitus –tuottaa aineistoa yliopistoille rakenteellisen kehittämisen pohjaksi (yliopistodialogi) –tuottaa aineistoa yliopistopalautteeseen OKM:n profiiliryhmä –Olli Poropudas, OKM –Jukka Haapamäki, OKM –Anu Nuutinen, SA –Olli Eskola, CSC –Yrjö Leino, CSC –Hanna-Mari Puuska, CSC –Janne Pölönen, TSV

Aineistot aineistot –OKM-julkaisutiedot –WoS-julkaisu- ja viittaustiedot OKM-julkaisuaineisto –keskiarvo –mittayksiköt julkaisut (osittain ositettu) tekijät (julkaisuista) julkaisufoorumi-pisteet (jufo-pisteet yliopistojen 2015 rahoitusmallista) –tuottavuuslaskenta tuottavuus 1= julkaisut/tekijät tuottavuus 2=jufo-pisteet/tekijät (päätarkastelu) tuottavuus 3= jufo-pisteet/julkaisut

Aineistot… WoS-julkaisu- ja viittaustiedot –liukuvat nelivuotiskaudet, viimeisin –mittayksiköt julkaisut (ositetut) viittaukset –vaikuttavuuslaskenta viittausindeksi Top10-indeksi

Tieteenalaluokitus pyrkimys samaan luokitukseen OKM- ja WoS-aineistoille –yhteinen Akatemian kanssa (Tieteen tila –raportti) –7 päätieteenalaa (luonnontiede jaettu kahtia) –noin 43 tieteenalaa –yhteensä noin 50

Raportti raportti tällä hetkellä vasta luonnos päätulokset liitteissä, liitetaulukoissa ja-kuvioissa –yhtenäisesti muokatut yliopistoittaiset ja tieteenaloittaiset tiedot –kuvioita noin 400 varsinainen raportti sisältää vain tiiviin yhteenvedon

Raportin sisällys 1 Johdanto 2 Aineisto ja luokitukset 2.1 OKM:n julkaisu- ja henkilötietoaineistot 2.2 WoS-aineisto ja menetelmät 2.3 Tieteenalaluokitus 3 Tutkimuksen vaikuttavuus ja tuottavuus 3.1 Johdanto 3.2 Yleiskuva 3.3 Tieteenalat 3.4 Yliopistot 4 Tulosten tarkastelua Liitteet 1 ja 2 (tieteenalaluokitukset) Liiteaineistot (liitetaulukot ja –kuviot)

OKM-aineisto – tieteenalat - yliopistot

OKM-aineisto – yliopisto - tieteenalat

WoS-aineisto – tieteenalat - yliopistot

WoS-aineisto – yliopisto - tieteenalat

Tuloksia tieteenaloittain. Esimerkkinä luonnontiede

Tuloksia yliopistoittain. Esimerkkinä Helsingin yliopisto

Tuloksia yliopistoittain. Esimerkkinä Oulun yliopisto

Tuloksia. WoS-aineisto

Tulosten tulkintaa raportin lähtökohta: pohja-aineistoa rakenteelliseen kehittämiseen tulosten tulkintaa –tutkimuksen volyymi (julkaisujen määrä, jufo-pisteet, tekijöiden määrä) –tutkimuksen vaikuttavuus (WoS-julkaisujen määrä, viittausindeksi, Top10- indeksi) –jos volyymit pieniä ja vaikuttavuusindikaattorit kovin matalia, kannattaa ehkä miettiä, voiko niille tehdä jotain tai tulisiko yliopiston keskittyä muiden alojen tutkimuksen kehittämiseen

Tulosten tulkintaa… –tutkimuksen tuottavuus julkaisutuottavuus 1 = julkaisut/tekijät julkaisutuottavuus 2 = jufo-pisteet/tekijät julkaisutuottavuus 3 = jufo-pisteet/julkaisut –tieteenalat erilaisia jufo-pisteiden suhteen tieteenalojen julkaisukäytännöt erilaisia yliopistojen rahoitusmalli –yhteisjulkaisujen ositus

Absoluuttinen ja suhteellinen julkaisutuottavuus (jufo-pisteet/julkaisut)

Tulosten tulkintaa… –julkaisutuottavuuden tekijät vs. työpanos tekijöiden käyttämä työpanos vaihtelee yliopistoittain luvut suuntaa-antavia –signaaleja yksityiskohtaisemman tarkastelun tarpeesta

OKM-aineiston tekijät vs. henkilötyövuodet päätieteenaloittain

OKM-aineiston tekijät vs. henkilötyövuodet yliopistoittain

OKM-aineiston tekijät vs. henkilötyövuodet tieteenaloittain

OKM-aineiston tekijät vs. henkilötyövuodet yliopistoittain esimerkkinä taloustiede

OKM-aineiston tekijät vs. henkilötyövuodet yliopistoittain esimerkkinä tietojenkäsittely

Lotkan lain vaikutus julkaisutuottavuuteen. Esimerkkinä kahden yliopiston kasvatustiede

Yliopistojen henkilötyövuodet. Esimerkkinä Turun yliopiston kasvatustiede

OKM-julkaisuaineisto vs. henkilötyövuodet. Esimerkkinä Turun yliopiston kasvatustiede

Opetus- ja tutkimushenkilökunnan nimikkeet

Tuloksia.OKM-aineisto

Tuloksia. WoS

Tuloksia. WoS-aineisto

OKM-aineisto – päätieteenalat - yliopistot

OKM-aineisto – yliopisto - päätieteenalat

WoS-aineisto – päätieteenalat - yliopistot

WoS-aineisto – yliopisto - päätieteenalat