11.1.20001 Data warehouse(tietovarasto) *yritysten tietojärjestelmissä on suunnaton määrä operatiivista tietoa *liikkeenjohdon ratkaisuille tiedon tislaaminen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Organisaation tietojärjestelmät
Advertisements

People make it work!. Mistä johtuu se, että... • vain 10% strategioista toteutuu? • henkilöstöstä noin 5% on.
Tietojärjestelmistä 1. Termejä  Data  usein luonteeltaan kvantitatiivista  helppo siirtää, jäsentää ja tallentaa koneisiin  tietokone käsittelee dataa.
Tietopaketti Big Datasta
Lukujen lähde: Tilastokeskus Laskennassa käytetään vuoden 2010 arvoja: - työmarkkinatuki oli 25,64 €/pv (maksetaan 5 pv / vko). - yleinen asumistuki.
PROFIMILL Oy Tuotannon hallintaan liittyvät ohjelmistot ja konsultointipalvelut. Yritys.
Vaativuusryhmittely Työperhemalli asiantuntijaorganisaatiolle Ulla-Riitta Parikka (Umalli09)
Johdatus Linuxiin Mauri Heinonen
Stored Procs Pientä ja yleistä asiaa monelta eri kantilta.
1 Heli Lepomäki Yritysten ja muiden organisaatioiden käyttöön sähköinen työpöytä on jo leviämässä, koska niiden toiminta ja asiakaspalvelu.
PK-kehittämispalvelut
Tietohallintomalli käytännössä – ICT-johtamisesta kilpailuetua
Mitä? Valtakunnallinen pk-yritysten liiketoimintasuunnitelman laatimisohjelma Yritysjohdon apuväline liiketoiminnan johtamiseen ja kehittämiseen Työkalu.
Tapani Lahti & Hanna Koivula LUONNONTIETEELLINEN KESKUSMUSEO MUSTIKKA Hanna Koivula & Tapani Lahti Luonnontieteellinen keskusmuseo.
Tietokannan suunnittelu
Mikko Tyrväinen InSitu –Luentopalautejärjestelmän tekninen evaluointi.
Valvoja: Prof. Riku Jäntti Ohjaaja: FM, MBA Tapio Heinäaro
Organisaation muutos ja muutoksen johtaminen suhteessa asiakkaaseen ja henkilöstöön Hille Korhonen, Alko Oy.
Opasnet-kanta/Päivi Meriläinen1 Opasnet-kanta tietovarastona ja -lähteenä. Juomaveden terveysriskit ja kloorauksen sivutuotteet Päivi Meriläinen,
Keski-Pohjanmaan aikuisopiston palvelut yritysten ja työllisyyden kehittämiseksi Työllisyysseminaari Kaisa-Leena Ahlroth.
Pasi Helasuo Työn valvoja Professori Jukka Manner
 Tornion kaupunki.  Laitteistoista, verkoista ja ohjelmistoista ei ollut mainintaa dokumentissa, muutakun että järjestelmä- ja palvelutoimittajat.
Marja Toivonen gsm Tuumasta toimeen – seminaarin päätös Aktiivi
Paikkatietojen hyödyntäminen Turun sosiaali- ja terveystoimessa sekä kasvatus- ja opetustoimessa Katariina Hilke Turun kaupunki / Strategia ja viestintä.
OSA I ORGANISAATION TIEDON HALLINTA (INFORMATION MANAGEMENT)
S Sosiaalitekniikka 1999 S Sosiaalitekniikka.
Tietohallinnon ja tietojärjestelmien kehittämisen perusteet
Johtamisen tieto- ja talousjärjestelmät
Finnish Support Center FSC Oy tietojärjestelmien asiantuntija.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
ZipIT Yleisesittely ZipIT-hankekokonaisuus Terveydenhuollon prosessien ja ohjelmistojen rinnakkainen kehittäminen.
Poliovoidaanhävittää! 1985: : => vähentynyt 99.6 % 99.6 %
Facebook yritystoiminnan tukemisessa Kiravo-projekti 2012 Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra.
Sinä. Juuri sinä voit vaikuttaa siihen Sinä voit vaikuttaa siihen, että apua saadaan mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti siellä missä sitä tarvitaan.
KRAKKEROINTI ja tietokannat.
VARELY /Olli Madekivi1 Aluehallinnon tietotarpeita maa- ja metsätalouden vesienhoidon suunnittelussa ja seurannassa Olli Madekivi Varsinais-Suomen.
Tiedon hyödyntämisen evoluutio. Tieto työvälineenä Valtaosa kaikkien työn kannalta tärkeästä tiedosta tallennetaan yhteisiin tietojärjestelmiin Tietoa.
FINAN TIETOJÄRJESTELMÄT
ITIL Information Technology Infrastructure Library
Tiedonlaadun kehittämisen ja tietojen tarkastamisen palvelut.
SCKY Suomen Citrix Käyttäjien Yhdistys
OULU ADVANCED RESEARCH ON SOFTWARE AND INFORMATION SYSTEMS Teppo Räisänen | Oulun yliopisto Facebook ohjelmointi Teppo Räisänen
Miten yritykset voivat hyötyä avoimesta tiedosta? Jarmo Nieminen Projektipäällikkö CSC – Tieteen tietotekniikan keskus.
Tietojärjestelmätieteen ja muiden tieteenalojen välillä oleva suhde Voi toimia kahteen suuntaan TJT --> muu tieteenala –tietotekniikka tutkimuksen apuvälineenä.
Korkeakoulujen ICT-palveluiden arkkitehtuurin kannalta huomioitavat muut arkkitehtuurit Korkeakoulujen tietohallinto- ja ICT-ohjausryhmä, Ilmari.
Aktiivisen verkkovalvonnan järjestäminen TV-tuotannon laitteisiin Anu Kauppinen VBP05S.
20/09/20001 Kehittävän arvioinnin tietokanta zTietokannan tavoitteena kehittävän ja uudistavan arvioinnin tietoperustan rakentaminen ja toimintatapojen.
ZipIT Yleisesittely ZipIT-hankekokonaisuus Terveydenhuollon prosessien ja ohjelmistojen rinnakkainen kehittäminen.
Miksi taulukkolaskentaa! Monikäyttöisyys Uusien laskentatilanteiden ratkominen Atk-erityistaitoja ei tarvita miljoonia käyttäjiä Vain oma mielikuvitus.
S ysteemianalyysin Laboratorio Aalto-yliopiston teknillinen korkeakoulu Esitelmä 22 – Jussi Kangaspunta Optimointiopin seminaari - Syksy 2010 Ohjaamaton.
Maj-Lis Aaltonen MI Tietorakenteet Oy tietojärjestelmien suunnittelu, toteutus ja käyttöönotto ETM, informaatikko, toimitusjohtaja MATRI-yhteistyössä vuodesta.
1 ASIAKAS/PALVELIN -JÄRJESTELMÄ Järjestelmän tarkoituksena on mahdollistaa käyttäjän kyselyt tietokantaan asiakasohjelman avulla. Asiakasohjelma ottaa.
Monimedian työkurssi www-teknologioiden rajoitteet Ilmari Laakkonen.
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus GLP-vaatimuksista IT-järjestelmille Kuopio Kari Lönnberg
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Haku- ja valintatiedot tietovirtojen kokonaisuudessa Tietovirta- ja sanastotyön koordinaatioryhmän kokous Laila.
© Tuulikki Paturi 1 Opintohallinnon asema korkeakoulussa Tuulikki Paturi johtaja, koulutuksen tietohallintopalvelut HAAGA-HELIA.
Perinteinen raportointimalli Muut tiedot Taloushallinnon järjestelmät Raportti 2 Raportti 1 Lopullinen raportti Suuret määrät detaljitietoa - tilaukset.
Tietovarastointikoulutus Mitä asiantuntija tarvitsee tulevaisuudessa? Tapani Lahti Sovelto Oyj.
KÄYNTI Käynnissäpidon tiedonhallinta Management of Integrated Information for Operation & Maintenance.
Tietovaraston kehittäminen Metropolia Ammattikorkeakoulussa Antti Tikka,
Paikkatietojärjestelmät Kaikesta tiedosta jopa 80 % on sidottavissa johonkin paikkaan (maantieteellinen koordinaatisto, hallinnollinen raja tai osoite)
Mika Heikkilä / Valtuustoseminaari / Lapin sairaanhoitopiiri Tuottavuusohjelma vuosille
FINAN TIETOJÄRJESTELMÄT
VIRTA-opintotietopalvelun tulevaisuuden skenaariot Yhteenveto KOOTuki-ryhmän avoimesta etäkokouksesta Helena Majamäki
Metropolian tietovaraston toteuttaminen Kimballin arkkitehtuurilla
Tiedon hallinnan viitearkkitehtuurin osa-alueet
VARDA Tiedon välittyminen -työpaja
Sote-tietojohtamisen tietojärjestelmästä Kommenttipyynnöt sivuilla: 26
TESTAUSKANVAS RAJAUS Mitä ratkaisua tai konseptia testataan?
Korkeakoulujen tiedolla johtamisen ekosysteemi
Esityksen transkriptio:

Data warehouse(tietovarasto) *yritysten tietojärjestelmissä on suunnaton määrä operatiivista tietoa *liikkeenjohdon ratkaisuille tiedon tislaaminen työlästä *perusidea : monista erilaisista tapahtumatietokannoista kootaan suuri historiatietokanta, jota käytetään erilaisten raporttien pohjana

*sama perusidea kuin -johdon tietojärjestelmät (MIS, management information systems) (EIS, executive information systems) -päätöksenteon tukijärjestelmät (DSS, decision support systems) -nykyiset olap-järjestelmät (online analytical processing)

*tietovarastoon kootaan usein yhteenvetotyyppistä tietoa, mutta myös tapahtumatietoa keskeistä on, että tietoja ei yleensä päivitetä tiedot lisätään entisten perään, koska käyttäjät haluavat tehdä trendianalyysejä, jota varten tarvitaan historiaa *erona operatiivisten tietokantojen suunnitteluun -tiedon mallintaminen -tiedon jalostaminen --->tärkein ero : tietomallin normalisointi / denormalisointi

Sampo-esimerkki *Sampo-ryhmä rakentanut Suomen tähän asti laajimman data warehouse-järjestelmän järjestelmän tuottamat raportit ja analyysit palvelevat koko organisaatiota ylimmästä johdosta asiakaspalvelua hoitavaan henkilöstöön asti -toteutettu SAS-järjestelmällä -käyttäjiä 2500

tapahtumatason tietoa 20 gigatavua ja 150 miljoonaa riviä -perusdatasta jalostettua summatason tietoa 10 gigatavua -tietoa kootaan noin 25 operatiivisesta järjestelmästä -kaikki tieto kerätään tapahtumatasolla, josta sitä summataan eri tarpeisiin