Matti Kalliokoski Kouvola

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tietotaitotalkoot-hanke Mikä se on?. Tavoitteena toimiva tietoyhteiskunta • Kansalaisille tietoyhteiskuntavalmiuksia • Tietotekniikkaosaajien ja aktiivisten.
Advertisements

SMOOTHISTI TYÖELÄMÄÄN OPPISOPIMUKSELLA
NAO/Maija-Leena Haapa-alho
 Kaupunki Kaupunki  Varikko Varikko  Iso palatsi Iso palatsi.
 Senioritutkimus 2010  Vastaajia yhteensä 1647  Miehiä 68 prosenttia  84 prosenttia vastaajista syntynyt 1940-luvulla  Eläkkeelle siirrytty keskimäärin.
Viron talousnäkymat Märten Ross Eesti Pank 11. maaliskuu 2009.
Huomio vesiosuuskuntien kehitystarpeisiin Pellervon Kainuun seminaari Lakiasiainjohtaja, varatuomari Kari Lehto, Pellervo-Seura ry.
Tuomarineuvosto on puhunut. 500s viesti oli Surffarin. Juomingit alkakoon...
SUOMEN MENESTYKSEN EVÄÄT -Tiekartta tulevaisuuteen Julkistamistilaisuus
Seurakunnan rooli maaseudun kehitystyössä Voimistuvat kylät-seminaari Seinäjoki Markku Ylinen Johtava kappalainen P eräseinäjoen kappeliseurakunta.
Sosialisaatio Sosialisaation käsitteellä kuvataan prosessia, jossa yksilöstä kasvaa yhteisönsä jäsen. Uusi sukupolvi oppii ja se opetetaan kulttuurinsa.
Hitlerin ulkopolitiikkaa – kysymyksiä:
Satakunnan museo 125 vuotta. Arvoisat kutsuvieraat, Satakunnan museon aktiivit 125 vuotta oikeita päätöksiä. Onneksi olkoon myös 40-vuotiaalle museorakennukselle,
Skills-laivaseminaari Yrittäjyyskasvatus ammatillisen koulutuksen näkökulmasta Paula Kyrö Yrittäjyyskasvatuksen professori Aalto Yliopisto, Kauppakorkeakoulu.
”YHDEKSÄN ON ENEMMÄN KUIN YKSI” Tiimit seurakunnan vapaaehtoistoiminnan kehittäjinä.
Jouni Viuhko 2010 Pilkun käyttäminen.
Maitovarmuus Suomessa
Valittu kansa – Israel vai me?
Orientaatio: Miksi näytän tämän videoklipin?
Holma 23.9 –  Mitä alueelle kuuluu?  Mitä päihdeaiheisia asioita alueella on?  Mitä hyvää alueella jo tehdään?  Mitä pitäisi vielä tehdä nuorten.
NEVILLE CHAMBERLAIN Saku Huhmo 2B. Nuori Neville Chamberlain.
Mitä TOIMIsta voi oppia? TOIMI-hanke, päätösseminaari Tutkimuspäällikkö Merja Helle Media Concepts Research Group, Aalto ARTS.
Marko Autio Kasvatustyön pastori Espoon seurakuntayhtymä RUUHKASUOMEN RIPPIKOULUTILASTO T.
Protomo Uusi suomalainen innovaatioapparaatti Petri Räsänen Hermia Oy.
PILKKU.
Afganistan ja naisten oikeudet
Askel aikaa edelle Maailma haastaa – suomalainen työvoima vastaa Leila Kostiainen
Yleislääkäripäivät 2013: Kollegan työkyky
Dynaamista kristinuskoa Afrikassa Auli Vähäkangas
Kommunismin romahdus ja kylmän sodan loppu:
Paikkatietomullistus on vasta tulossa Kuntien paikkatietoseminaari Kuntatalo Osmo Soininvaara.
Tampereen kaupunkiseutu osana Etelä-Suomen kaupunkirihmastoa? Jari Kolehmainen & Markku Sotarauta Alueellisen kehittämisen tutkimusyksikkö (Sente) Tampereen.
Koulussa elämää opettelemassa
Mitä uutta Haltissa kirjastoille
Opintokohteista Uusien opintokohteiden päivämääristä: Uuden opintojakson ja -kokonaisuuden voimassaolon alkupäiväksi annetaan sen lukuvuoden alkupäivä,
Suomi palaa 2011 EU:n kulttuuripääkaupunkivuosi Mahdollisuus vaikuttaa lähetyskäskyn toteutumiseen Itämeren alueella EU:n kulttuuripääkaupunkivuosi.
Autonomian ajan alku: Miksi Suomi joutui Ruotsin vallan alta Venäjän valtaan? Millaiseksi Suomen asema osana Venäjää muotoutui? Miksi Suomi sai erityisaseman.
Kohti yhteistä johtajuusajattelua Sininauhaliitossa. Siniboss 2. 12
Suomalaisen yhteiskunnan juuria :
Afrikka kylmän sodan jälkeen Risto Marjomaa
Funktio.
Toimintaohjeet opelle
 Julkinen sektori ottaa käyttöön yksityisen sektorin toimintatapoja: 1. Kvasimarkkinat: kilpailuttaminen, tilaaja- tuottaja-mallit, ulkoistaminen, palvelusetelit…
Ongelmat on tehty ratkaistaviksi
Ops seminaari Askola.
SUOMEN SUURI VUOSI ITSENÄISYYDEN SATAVUOTISJUHLAVUODEN 2017 OHJELMASTRATEGIA.
KIRKOT JA VALTIO Luku 17 – Ydinsisältö. Uskontojen merkitys valtion kannalta merkittäviä yhteiskunnallisia vaikuttajia tuottavat myös sosiaali- ja terveyspalveluja.
Ensimmäinen KAIKKI IHAN KAIKKI vanhempainilta. Kaikki ihan kaikki toiminta.
Itsenäisyyden ajan alkuvuosikymmenet (1900 – 1940-luvut) kirjallisuudessamme Monien ryhmittymien aikaa.
Konservatismin, nationalismin ja liberalismin vaikutuksia.
Luvun jakaminen tekijöihin Luvun tekijät ovat ne luvut, joilla luku on jaollinen. Esim. luettele luvun 12 tekijät. 1, 2, 3, 4, 6, 12. Alkuluku on luku,
Tulevaisuus on nuorten! Millainen olisi tulevaisuuden koulu? Materiaalin ovat laatineet: Tuija Saarivirta ja Matti Varjo Rauman normaalikoulu, 2013 Kuva.
IHMINEN, YMPÄRISTÖ JA KULTTUURI Uusin aika. MAAILMA MUUTTUU 1900-luvulle tultaessa: Räjähdysmäinen väestönkasvu Muuttoliike maaseudulta kaupunkiin Siirtolaisuus.
OIKEUTETTU SOTA.
Suomalaisen hyvinvointivaltion rakentaminen sodan jälkeen
KANSAINVÄLISET SUHTEET
LÄHI-IDÄN SITKEÄ KRIISI
Yksilön lyhyt historia
KYLMÄN SODAN KUUMAT KRIISIT
EUROOPPALAINEN IHMINEN
VIRO.
SUOMI IRTI RUOTSISTA.
Kansainvälisen politiikan käsitteistöä
4 Hitler hurmaa Saksan s. 33– 37.
Matti Pohjola Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu
Maaesittely Kolmen hengen ryhmätyö
Maritan testamentti Miniseminaari Suomen Mielenterveysseura
Kansainvälinen muutto Suomeen 1990-luvulta alkaen
Uskonto, sosiaaliset suhteet ja solidaarisuus
Jakso III Monikasvoinen Aasia.
Esityksen transkriptio:

Matti Kalliokoski Kouvola 23.4.2009 Vauhdin hurmaa vuoristoradassa. Yhteiskunta muuttuu - muuttuuko kirkko? Matti Kalliokoski Kouvola 23.4.2009

Kirkko ja kriisit Kirkon asema Suomessa on syntynyt kriiseistä Entä jos sotaa 1808 tai 1918 tai 1939 ei olisi ollut? Sama kysymys koskee myös muita kansallisia instituutioita lehtien tilaaminen, äänestäminen, asevelvollisuus auktoriteettikapina?

1900-luku olikin menestystarina Sata vuotta sitten kirkko oli samoissa haasteissa kuin nyt Vaikeuksien ansiosta menestys yllätti Suurlakko-kansalaissota Toinen maailmansota Kylmä sota - sodan pitkä varjo Lama - viimeinen yhteinen kriisi? Nyt palataan sadan vuoden takaiseen asetelmaan

Suuri muutos edessä? Suomi ei ole enää kauan sodanjälkeinen maa Kun uutta suurta kriisiä tule, muut voimat pääsevät vaikuttamaan Sotien määrittelemä suomalaisuus alkaa väistyä

Uudentyyppinen haaste Aiemmat jännitteet miehisiä: valta ja asema Nyt jännite "naispainotteinen": kirkon suhde yhdenvertaisuuteen Naiset ovat sitoneet perheet kirkkoon, nyt haaste on erityisesti koulutetuissa Äänekästä kapinaa ei ole tulossa, vaan hiljainen etääntyminen

Suhde valtioon kääntyi ympäri Aiemmin valtio haki ristipaineissa tukea kirkon arvovallasta Nyt kirkko näyttää valtiolta hakevan tunnustusta asemalleen Korostuu varsinkin ylätasolla Kirkolla on julkishallinnon identiteetti Näkyy esim. pakollisena kunta-seurakunta-sidoksena

Mitä tästä seuraa? Kirkolla on tulevaisuustyössä katse omassa muodollisessa statuksessaan, ei ihmisissä Kirkosta tulee entistä enemmän työntekijöiden pyörittämä Muu yhteiskunta koetaan armollisemmaksi kuin kirkko 1990-luvun myönteinen julkisuuspiikki hiipuu

Olisiko uusia ideoita? Kirkko on yhteisö,ei organisaatio Hallintomentaliteetti minimiin Pitäisikö jo ryhtyä valmistelemaan ei-julkishallinnollista kirkkoa? Millainen esimerkiksi olisi kirkko, jossa olisi neljäsosa nykyisestä työntekijämäärästä? Ketkä olisivat töissä? Jos Suomeen perustettaisiin nyt kirkko, millaisen perustaisit?

Kiitos!