Muistinhallinta. 2 Teknisiä kehitysaskelia §Muisti- ja osoiteavaruuden erottaminen toisistaan l virtuaaliosoitteiden avulla muistin koko voi olla suurempi.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tietokonetekniikka 4 Tieto ja tiedon talletus
Advertisements

Tietokoneen käyttöjärjestelmä
5.4 Käyttöjärjestelmät operating system (OS) OS on systeemiohjelmistoista tärkein ja monimutkaisin tarkoituksena on helpottaa ja tehostaa tietokoneen käyttöä.
OSAAMISEN OSOITTAMINEN
Tietokonetekniikka 5 Operandien osoittaminen ja tietokoneen käskykanta
Tyky-Kuntoseteli+ Liikuntaan ja kulttuuriin Tyky-Kuntoseteli+ on työnantajasi tarjoama verovapaa työsuhde-etu. Työnantajallesi on tärkeää, että olet kokonaisvaltaisesti.
”Määrittää ihmisen yksilönä”
@ Leena Lahtinen Helia TIETO JA TIETOKONEOHJELMA  TIETOKONEOHJELMA KÄSITTELEE TIETOJA  TIETOJA VOIDAAN KÄSITELLÄ OHJELMASSA VAIN SALLITUILLA.
Gardnerin lahjakkuudet verkossa Otavan Opisto Jari Sarja On tunnustettava, että jotkut ovat erityisen fiksuja ja älykkäitä, ehkä taiteellisesti.
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
Matti Sipponen 1 Power taitoilta Kilpailun jälkeen – Pohdinta ja oppiminen.
Rastor Oy, Itä- ja Pohjois-Suomen yksikkö
Kiintolevyn osiointi.
Taulukot Jukka Juslin © Jukka Juslin 2006.
Yksikkömuunnokset.
Muistinhallinta Keskusmuisti on kriittinen osa von Neumannin arkkitehtuuria rekisteri välimuisti(t) keskusmuisti levyvälimuisti kiintolevy lähiverkko Internet.
Valitse sanomapalkissa Ota muokkaus käyttöön,
KJ-I S2003 / Auvo Häkkinen, CT50A2601 / Heikki Kälviäinen3 - 1 PROSESSIT JA NIIDEN HALLINTA Stallings, Luvut Käyttöjärjestelmät.
Windows NT Mika Purmonen
E-Commerce 2010: Business, Technology, Society 6e
5.3.3 Koodin generointi Koodin generointi tarkoittaa objektikoodin eli konekielisen ohjelman tuottamista. Generointi jakautuu kolmeen osatehtävään: 1.Muistin.
Virtuaalimuisti Modernin muistinhallinnan tärkein menetelmä on virtuaalimuisti, jossa looginen osoiteavaruus ja fyysinen muistiavaruus on erotettu toisistaan.
Millaisia tiedonkäsityksiä on olemassa
Tiedon esittäminen.
TIETO JA TIETOKONEOHJELMA TIETOKONEOHJELMA KÄSITTELEE TIETOJA TIETOJA VOIDAAN KÄSITELLÄ OHJELMASSA VAIN SALLITUILLA MENETELMILLÄ.
1.a) f(x) = 2x(x2 – 3) = 0 2x = tai x2 – 3 = 0 x = tai x2 = 3
Luokan määrittely class-määreellä tMyn1 Luokan määrittely class-määreellä Luokan määrittely tarkoittaa luokan tietojäsenten esittelyä ja jäsenfunktioiden.
TIEP114 Tietokoneen rakenne ja arkkitehtuuri, 3 op
1 9. Muistinhallinta l Moniajojärjestelmässä keskusmuisti on jaettu usean prosessin kesken l => ohjelman paikka muistissa ei ole kiinteä, vaan koodi on.
Miksi tämä on vaikeaa? Ilman minkäänlaisia rajoitteita ongelmat ei ole vaikeita ratkaista. Siihen löytyy jopa valmis ”kaava”. Valitettavasti jokaisessa.
Tietotyypit Tietotyyppi määrittää muuttujan sisältämän datan luonnetta, muistista tarvittavaa tilaa ja sitä, millaisia operaatioita siihen voidaan kohdistaa.
Yliopistojen yhteisen YDW tietovaraston määrityshanke - tilannekatsaus Tampere
Tietotekniikan peruskäsitteet
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
Rinnakkaisuus Järjestelmässä, jossa voi olla useita prosesseja rinnakkain suorituksessa voi tulla tilanteita, joissa prosessien suoritusta täytyy kontrolloida.
Käyttöjärjestelmät ja laitteistot
Vastavalmistuneen puheenvuoro Risto Laine
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
2. MÄÄRÄTTY INTEGRAALI Pinta-alan käsite Kirja, sivut
Keskusmuistitietokantahakemistot Vilho Raatikka Solid Information Technology Tietokannat NYT! Helsinki,
Kertaus Näkökulmat: käyttöjärjestelmä rajapintana prosessit resurssit.
Newtonin ensimmäinen laki
Historia tarkoittaa aikaa tästä hetkestä taaksepäin. Historia on tiedettä, tutkimusta menneistä tapahtumista. Lähteet kertovat menneisyydestä: Arkelogiset.
FTR (Formal Technical Review) Kimmo Airamaa. Johdantoa Muodollinen tekninen tarkastus = toiminta tarkastustilaisuudessa on tarkasti määritelty Muodollinen.
KJ-I S2003 / Auvo Häkkinen, CT50A2601 / Heikki Kälviäinen5 - 1 YKSINKERTAINEN MUISTINHALLINTA YKSINKERTAINEN MUISTINHALLINTA Stallings, Luku 7 Käyttöjärjestelmät.
Windows 2000 Jukka Stranden Marko Suhonen Käyttöjärjestelmät Seminaari 2006.
KJ-I S2003 / Auvo Häkkinen, CT50A2601 / Heikki Kälviäinen6 - 1 VIRTUAALIMUISTI Stallings, Luku 8.1 Käyttöjärjestelmät.
Supertietokoneet. Käsiteltävät aiheet: Yleistä supertietokoneista  Historia  Tekniikka IBM Blue Gene/L  Historia  Teknologia Tavoitteet Speksit Verkot.
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
Pilkku Kotilainen, Liedes, Luttinen, Meriläinen.  Pääsääntönä on, että virkkeen lauseet erotetaan toisistaan yleensä pilkulla.  Päälause erotetaan sivulauseesta.
On hyvä oppia tuntemaan itseään Hurtig
TIEP114 Tietokoneen rakenne ja arkkitehtuuri, 3 op Assembly ja konekieli.
Mitä et ole itse tehnyt, voi olla suojattua
TIEP114 Tietokoneen rakenne ja arkkitehtuuri, 3 op
Matematiikkaa 3a, Kertausjakso Lukuja © Varga–Neményi ry 2016
TIETOTURVALLISUUS.
Logical Link Control (LLC)
Yhden bitin asettaminen Javalla
Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän.
toista 12 kertaa käännä kortti lähetä käännetty
Pöytäkirja kokouksesta
9. Järjestelmän ulkoinen muisti
Ohje liitteiden lisäämiseksi
6. Konekäskyjen suorittaminen
Mene osoitteeseen kulttuurikortti.edu.lahti.fi
Edellisen kerran yhteenveto: MAC frame
Sulautetut järjestelmät
11. Käännös, linkitys ja lataus
9. Järjestelmän ulkoinen muisti
TIETO JA TIETOKONEOHJELMA
Esityksen transkriptio:

Muistinhallinta

2 Teknisiä kehitysaskelia §Muisti- ja osoiteavaruuden erottaminen toisistaan l virtuaaliosoitteiden avulla muistin koko voi olla suurempi tai pienempi kuin muistin fyysinen koko l virtuaaliosoitteiden avulla voidaan myös osoittaa eri hetkinä fyysisen muistin eri osiin

3 § Sivutus l Ongelma: Ulkoinen pirstoutuminen = käynnistettävälle ohjelmalle ei löydy riittävän suurta yhtenäistä aluetta, vaikka vapaiden alueiden yhteenlaskettu määrä olisi riittävä l Ratkaisu vakiomittaiset sivut(ohjelmien osoiteavaruus) esim tavua. Muistiavaruus jaetaan sivutiloihin(-tai kehyksiin, frames) l Tarvitaan muistiin tallettava sivutaulu, joka pitää yllä kirjaa sivuista

4 Sivuttava virtuaalimuisti §Virtuaalimuistin toteutusmalli: l Jokaiseen sivutauluun lisätään läsnäolobitti l Jos bitti on yksi, niin sivu on keskusmuistissa Kun uusi ohjelma otetaan suoritukseen, sitä ei ladata keskusmuistiin, ja kaikki sen läsnäolobitit asetetaan nollaksi Kun ensimmäinen käsky haetaan, aiheutuu läsnäolokeskeytys (sivua ei löydy muistista) Keskeytyskäsittelijä varaa muistista vapaan sivun ja lukee käskyn siihen. Sivutaulun alkio asetetaan osoittamaan varattuun sivutilaa ja läsnäolobitti asetetaan ykköseksi Jos vapaata sivutilaa ei löydy, jokin sivu poistetaan jonkin poistoalgoritmin mukaisesti.