Filosofian synty Filosofia on arkipäiväisien asioiden ihmettelyä ja yliluonnollisten kysymyksien pohdiskelua. Filosofiassa argumentointi ja kyseenalaistaminen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Realismi Syntynyt 1800 luvulla Rami, Anniina ja Tomi.
Advertisements

Onpa outoa, miten asiat etenevät…
Ke Kreikka, Ateena & Aghios Stefanos By: Jerppa, Lölde, Potter ja Katriina.
ANTIIKIN KIRJALLISUUS (800 eKr. – 300 jKr.)
Filosofian aloja ja suuntauksia
Estetiikka on filosofian kauneutta ja taidetta tutkiva osa-alue.
Miten ihminen kohtaa annetun ympäristön
ANTIIKKI.
Ajatuksia oppimisesta
MORAALIFILOSOFIA Hyvä elämä Oikeat / väärät teot Hyvä / paha
Tukiparitoiminta paikalliseksi työkaluksi (TUPA) Nuorisotyön neuvottelupäivät Nuorten omaehtoinen toiminta.
ANTIIKIN SUURET FILOSOFIT
Eugen Herrigel.  Pakko myöntää, että mielenkiinto kirjaa kohtaan heräsi 76 sivua/3 kirjapistettä suhteesta, mutta tarkoituksenani oli kuitenkin lukea.
Filosofian Praktikum 2009 Mitä on Filosofia? Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin ensimmäinen praktikum- kokoontuminen.
Ihmiskäsitys ihmissuhdetyössä
Antiikin kreikan tiede ja filosofia :
Itämainen filosofia Informaatioverkostojen koulutusohjelman neljäs luento.
KANSALAISVAIKUTTAMINEN
Idolien ja esikuvien rooli. Keskustelunaiheita. Tehtävät
Todellisuuden yleisen luonteen tarkastelua
Filosofian opetuksen piirteitä. Mikä on olennaista filosofiassa? Miksi kaikkien Suomen lukiolaisten pitäisi oppia filosofiaa? Mitä kaikkien Suomen lukiolaisten.
Itämainen filosofia Informaatioverkostojen koulutusohjelman viides luento.
= olemusajattelu. Essentialismin mukaan kaikilla substansseilla on oma olemus jonka mukaan ne toimivat Kaikilla eliöillä ja elottomilla on oma päämääränsä.
Kysymys hyvästä ja pahasta, oikeasta ja väärästä
Sanoma Lehtimedia / Tiina Eskelinen
Antiikin Kreikka.
Ryhmätehtävät 2.2 Onnellinen Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Keskiajan loppu: Mikä Euroopan kulttuurissa johti keskiajan ”loppumiseen” ? Suuri Skisma 1378 – 1415, jolloin kaksi kilpailevaa paavia, nakersi kirkon.
4/9/2017 Mitä filosofia on? Kreikan kielestä sana filosofia = viisauden rakastaminen Länsimainen filosofia syntyi 600 e.Kr. antiikin Kreikassa. Tämä kurssi.
Filosofian juuret ovat antiikin Kreikassa
Taide Antiikin Kreikka Demokratia Uskonto Tiede & Filosofia.
Filosofian opetuksen piirteitä Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Moraalinen relativismi Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Aristoteles ( eKr.) - Antiikin kreikkalainen filosofi ja tiedemies
Mikael Agricola Mikael Agricola syntyi vuonna 1510 ja kuoli 9. huhtikuuta vuonna 1557 ja hänen kuolinpäivänsä on vakiintunut liputuspäivä. Keskiajalla.
Oppimisryhmien kuulumisia. Oppimisryhmät Ryhmä 5 Tehotytöt Team Trinity Rämmät JASS Team 75% Integrointi-pantterit.
Antiikki.
Kasvattajan etiikka ja kasvatusfilosofia
A RISTOTELES OLI ANTIIKIN KREIKKALAINEN FILOSOFI JA TIEDEMIES.
Modernismin tulo Suomeen
RAAMATTU Muistiinpanot 8. luokan oppikirjan 1. kappaleeseen
Hyvä ja paha Muistiinpanot 9. luokan oppikirjan 3. kappaleeseen
FILOSOFISIA POHDINTOJA.  Mitä hyötyä on  matematiikasta  biologiasta  historiasta  filosofiasta  rakkaudesta?  Mitä on hyöty?
Normatiivinen etiikka Normatiivinen etiikka antaa ohjeita siitä miten meidän tulisi elää. 1)Hyve-etiikka. Erityisesti antiikin filosofien (Sokrates, Platon.
FILOSOFIAN ARVOITUS (S. 10 – 13). Filosofian identiteettiongelma -Filosofia (kr. ”viisauden rakastaminen”) sai alkunsa antiikin Kreikassa n. 600 eKr -Kysymys.
1 Tehtävien vastaukset. Taito (s. 16) Keksi ihmetteleviä kysymyksiä a)äärettömyydestä Esimerkiksi: Mitä ääretön tarkoittaa? Voiko avaruus olla ääretön?
III KE SKIAJAN EUROOPPA
1 MITÄ FILOSOFIA ON? FI1 LAJM.
Fenomenologia.
Antiikki ja varhainen filosofia
Kreikan ja Rooman suuruuden aika
Eksistentialismi Martin Heidegger.
Yhteiskuntafilosofia
TIETEELLISEN AJATTELUN JA TIETEEN SYNTY
Kokoa oheiseen kuvioon keskeiset tiedot kustakin tiedemiehestä
Skolastiikka Filosofian ja teologian yhdistämää tiedettä kutsutaan skolastiikaksi Skolastiikan tavoitteena oli osoittaa, että kirkon oppi oli sopusoinnussa.
Filosofian alat TEOREETTINEN FILOSOFIA
Antiikin kulttuurihistoriaa
Filosofian osa-alueet
Eksistentialismi Eero Jussila.
Viisauden rakastamista……
1 Ydinsisällöt.
Tieteellisen ajattelun ja tieteen synty ANTIIKIN AIKANA (s )
Onko tahto vapaa?.
OMAN AJATTELUN KEHITTYMINEN AATE- JA KÄSITEHISTORIA
Stoalaisuudesta.
Mitä hyve-etiikka on? Normatiivisen etiikan suuntaus, jonka mukaan eettisen toiminnan kannalta ratkaisevia eivät ole yksittäiset teot, vaan hyveiden toteuttaminen.
5. Antiikin Kreikka N. 800 Ekr. .
Skolastiikka Skolastiikka oli keskiajalla merkittävä yliopistotiede jossa yhdisteltiin klassista filosofiaa ja teologiaa. Skolastiikalla ei varsinaisesti.
Maailmankatsomus.
Esityksen transkriptio:

Filosofian synty Filosofia on arkipäiväisien asioiden ihmettelyä ja yliluonnollisten kysymyksien pohdiskelua. Filosofiassa argumentointi ja kyseenalaistaminen on tärkeää.

Filosofian juuret ovat antiikin Kreikassa Filosofian juuret ovat antiikin Kreikassa. Sen ajattelun katsotaan syntyneen sen maan vaurastumisen aikana. Kreikkalaiset pyrkivät selittämään maailmankaikkeudellisia kysymyksiä. He käyttivät apunaan myyttejä, jotka kertoivat maailman synnystä, onnettomuuksista ja luonnonilmiöistä.

Jooniassa, nykyisen Turkin alueella kehittyi ajattelutapa, jota kutsutaan luonnonfilosofiaksi. Siinä pyrittiin selittämään, miksi maailma on sellainen kuin se on. Luonnonfilosofiasta syntyi pikkuhiljaa monimutkaisempia ajatusrakennelmia. Thales oli ensimmäinen tunnettu luonnonfilosofi, mutta hänen jälkeensä vaikutti useita tunnettuja filosofeja, jotka pohtivat ennen kaikkea ihmistä maailmankaikkeuden sijaan.

Sokrates Ateenassa ensimmäinen merkittävä viisauden opettaja oli Sokrates, jonka mielestä hyve on tietoa ja epäeettiset teot johtuvat pääasiassa tiedon puutteesta. Hän ei itse kirjoittanut mitään, joten hänen ajatuksiaan tunne- taan vain muiden teoksista.

Platon Platon oli Sokrateksen tähtioppilas, joka opetti, millaista on hyvä elämä ja millainen on hyvä valtio. Hän kirjoitti dialogiseen muotoon filosofiset teoksensa ja perusti Ateenaan oman filosofikoulunsa, Akatemian.

Aristoteles Aristoteles opiskeli Platonin Akatemiassa Hän on oppi-isänsä ohella merkinnyt länsimaiselle enemmän kuin kukaan muu, sillä hän loi tieteen peruskäsitteet Hänen tuotantonsa on monipuolista sekä säilynyt hyvin, ja hänen teoksiaan onkin luettu paljon myös antiikin jälkeen. Keskiajalla hän oli oppineille ylin auktoriteetti, ja Aleksanteri Suuren kotiopettajana työskenneltyään hän perusti oman koulunsa, Lykeionin

Nämä kolme suurta filosofia elivät yhteiskunnassa, jossa kaikilla poliksen miesasukkaalla oli mahdollisuus vaikuttaa päätöksiin. Demokratia kuitenkin muuttui yksinvaltiudeksi ja he halusivat auttaa kansalaisia löytämään mielenrauhan, vaikka eivät enää voineet kontrolloida maailmaansa. Sen seurauksena kehittyi kaksi uutta filosofista koulukuntaa, epikurolaisuus ja stoalaisuus

Epikurolaisuus opetti, että ihminen vapautuu pelosta, kun tiesi millainen maailma on. Päämäärä elämässä oli nautinto, mutta sen tavoittelussa piti pysyä kohtuudessa. Stoalaisuuden mukaan ihminen tuli onnelliseksi, kun ymmärsi ja sopeutui todellisuuden olemukseen