Mallit ja mallintaminen luonnontieteiden opetuksessa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka Kari Sormunen Kevät 2012
Advertisements

1. Presentation • Kanarian saarille muuttanut eläkeläinen punnitsee itsensä kylpyvaa´alla. Vaaka näyttää hänen painonsa a)Lisääntyneen hieman b)Vähentyneen.
@ Leena Lahtinen Helia Ohjelman perusrakenteet 1. PERÄKKÄISRAKENNE 2. VALINTARAKENNE 3. TOISTORAKENNE.
Ohjelmiston tekninen suunnittelu
Yhteistyö elinkeinoelämän kanssa: Opettajien kehittämiä malleja Anne Laajaniemi Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta.
Tämä on SUUNTA-työkalun käyttöön opastava diaesitys
S2-tiimin muistiinpanot
Lähellä kaupungissa Verkkopalvelu kaupunkiympäristön teemojen opiskeluun Virpi Hirvensalo, TY, maantieteen ja geologian laitos
Gardnerin lahjakkuudet verkossa Otavan Opisto Jari Sarja On tunnustettava, että jotkut ovat erityisen fiksuja ja älykkäitä, ehkä taiteellisesti.
Ohjelman perusrakenteet
Vuorovaikutuksesta voimaan
Voimista liikeilmiöihin ja Newtonin lakeihin
Work/Non-Work Interface: A Review of Theories and Findings
Tietokanta.
Oppimisaihiot ja standardointi Harto Pönkä,
ComPa- projektin aloitusseminaari Muurmansk TOIMINTATUTKIMUS KEHITTÄMISEN VÄLINEENÄ KYÖSTI KURTAKKO PROFESSORI LAPIN YLIOPISTO.
pH:n matemaattis-kemiallinen tulkinta
ohje kuunteluanalyysiin
BPMN ja hiukan prosessien määrittelystä
Unrealistic assumptions in rational choice theory.
KE Teknillisen kemian seminaarikurssi. Seminaariesitykset Ti klo 9-10 Ohjeita esim. –J. W. Niemantsverdriet: How to give successful oral.
Mitä media on? Media on tajuntateollisuutta, joka tarjoaa maailmaa koskevaa informaatiota ja tapoja nähdä ja ymmärtää se (Masterman 1985).
Kielenhuoltoon liittyviä käsitteitä. Käsitteiden määrittelyä Kielenhuolto: ”Kielenhuollolla tarkoitetaan monia erilaisia tapoja vaikuttaa kielenkäyttöön.
Työrauha ja haastavat tilanteet
Miten hyvä opetus eroaa huonosta?
Graafisen esityksen laatiminen taulukkolaskentaohjelmalla (excel 2007)
VESO – päivän teemana OPPIMISKÄSITYS - vaiheet ja menetelmät
ERITYISOPISKELIJAN ARVIOINTI Erityisopettaja Marjatta Kannisto
MILLAISENA KIELI NÄYTTÄYTYY OPPILAIDEN SILMISSÄ JA OPPIMATE- RIAALISSA?
ComPa- projektin lopetusseminaari Muurmansk HANKKEEN TEORIAA - TOIMINTATUTKIMUS JA PRAGMATISTINEN FILOSOFIA KOULUTUKSEN KEHITTÄMISESSÄ KYÖSTI.
Monipuolista alakoulun kemian opetusta.
 Tutkimuksemme kantavana ajatuksena on uskomus siitä, että yhdistämällä matematiikan opetus johonkin konkreettiseen asiaan saavutetaan syvällisempää.
− työkalu toiminnan suunnittelun ja suunnitelman arvioinnin tueksi
Haasteellinen vuorovesi-ilmiö
Vuorovesi.
Visuaalisen ammattilaisen esitys Verkkokurssi Tiedosto 1 Kurssin rakenne.
matematiikan ja luonnontieteiden pedagogiikan professori, OKL, JY
Kirjasto avoimena oppimisympäristönä – Tiedonlähteitä.
Teoria ja metodi 2. luento epistemilogia ja analogia.
Systeemityö 2 Ajoituskaavio – Timing Diagram
KLASSINEN FYSIIKKA Aikaisemmat kurssit olivat klassista fysiikkaa.
Validiteetti ja reliabiliteetti
Markus Talvio Quest-kouluttaja, tutkija, luokanopettaja Lions Quest tunne- ja vuorovaikutustaitojen ohjelmien laatukriteerien valossa
Journalistiikan ja mediatutkimuksen perusteet ma 19. ja 26.9.: 12-14, F416; ti 20: 12-14, Kurtén ti 27.9: 12-14, Nissi viikko 38 ma-ti.
”Arviointi on kuin kamera, jolla voi ottaa kuvia osaamisen tasosta, oppimisprosessista tai opetuksen laadusta. Kuvat ovat usein luonteeltaan staattisia.
4.3 Tutkiva oppiminen? a) Opetusmenetelmä, jonka aikana oppilaat opiskelevat opetuksen kohteena olevia asioita ja tiedon tuottamisen prosesseja tutkimuksia.
Ennakkotietämys esiin! Fysiikan ja kemian pedagogiikan perusteeet (mat/fys/kem suunt.) Syksy 2014 Kari Sormunen.
Substantiivit Substantiivit ovat jonkin ihmisen, eläimen, asian tai esineen nimityksiä. - a pupil - a horse - an orange - a chair - time - history.
Taitava oppija Osaa yhdistellä tasapainoisesti erilaisia oppimistyylejä. On tietoinen siitä, miten itse oppii parhaiten. Pyrkii laajentamaan omia oppimisen.
Mallit ja teoriat Idealisaatiot, abstraktiot, isolaatiot, konstruktiot.
Käsitteen- ja teorianmuodostus fysiikassa opetuksen näkökulmasta What, precisely, is “thinking”? When, at the reception of sense-impression, memory-pictures.
Kokeellinen lähestymistapa yläkoulun kemian opetuksessa
Mallit ja teoriat Idealisaatiot, abstraktiot, isolaatiot, konstruktiot.
Robustius Yleinen idea: jokin pysyy muuttumattomana vaikka jotakin muutetaan.
Liiketoimintaprosessit ja MS Visio 2010
Kulttuurisemiotiikkaa Oulun yliopisto Lokakuu 2007 Harri Veivo.
MapInfon tiedostot TAB – Tiedosto, jonka avulla tietokanta avataan MapInfossa. Tiedostossa tietoja kentistä ja koordinaattijärjestelmästä. DAT, XLS. TXT.
Perhe- ja jäämistöoikeuden peruskurssi 2012
Päättötyön esittelyohjeet
Määrällinen tutkimus.
Liiketoimintaprosessit ja MS Visio 2013
Luokan nimi, numero Opettaja Ryhmän jäsenten nimet
Yhteistyö elinkeinoelämän kanssa: Opettajien kehittämiä malleja
Luokan nimi, numero Opettaja Ryhmän jäsenten nimet
I AINEET YMPÄRILLÄMME Kemia on … Aineen eri muodot Maailmankaikkeus
Valinnaisiaineista Valinnaiset tunnit ovat osa yhteisinä oppiaineina opetettavien taide- ja taitoaineiden opetusta ja ne myös arvioidaan osana tätä opetusta.
Kielitietoisuus.
Liiketoimintaprosessit ja MS Visio 2010
Näkökulmia videotutkimukseen: ‘Ways-into-a-tape’
Arvioinnin linjaukset perusopetuksessa
Esityksen transkriptio:

Mallit ja mallintaminen luonnontieteiden opetuksessa Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka Kari Sormunen Kevät 2014

Johdattelua Hestenes (1992): The great game of science is modelling the real world, and each scientific theory lays down a system of rules for playing the game. The object of the game is to construct valid models of real objects and processes. Such models comprise the core of scientific knowledge. To understand science is to know how scientific models are constructed and validated. The main objective of science instruction should therefore be to teach the modelling game.

Mallikäsitteen luokittelua Tieteellinen malli eli konsensusmalli on tiedeyhteisön (kyseisenä aikakautena) hyväksymä ja jakama malli on tiettyä teoriaa kuvaava rakenne (teksti, kuvio tai lauseke), jota käytetään teorian ymmärtämiseen ja tulkitsemiseen. on looginen, ja sen pohjalta voidaan päättelemällä tehdä hyvin reaalimaailmaa kuvaavia ennusteita. Tieteen edistyessä uudet tulokset syrjäyttävät vanhat mallit, jolloin syrjäytetyistä malleista tulee historiallisia malleja.

Synteettinen mentaalimalli esimerkiksi oppilaiden käsitykset erilaisista ilmiöistä todellisuuden vastineita, representaatiota, eli edustuksia ihmisen mielessä ilmaistuina useimmiten kielellisiä tai visuaalisia mentaalimalli vaikuttaa siihen, mitkä asiat havaitaan ja minkä oletetaan olevan merkityksellinen; on yleensä hyvin pysyvä Opetusmalli suunnitellaan opetusta varten ja sillä tavoitellaan koulussa konsensusmallin yksinkertaistuksen omaksumista (korkea-asteella tavoitellaan paikoin jo itse konsensusmallin omaksumista) suunnittelussa on otettava huomioon oppilaan mentaalimallit ja se, miten ne suhtautuvat konsensusmalliin hyvä opetusmalli on opetusta varten yksinkertaistettu malli konsensusmalleista ja mahdollisista historiallisista malleista Synteettinen mentaalimalli oppijat muodostavat vaihtoehtoisia käsityksiä sulauttamalla omia intuitiivisia mentaalimallejaan opettajan tai oppikirjan malleihin

Mallintamisen luonteesta Luonnontieteellisille malleille on ominaista, että samaa kohdetta voidaan kuvata usealla eri mallilla; se valitaan tilanteen mukaan. Esimerkiksi jatkuvan aineen malli aineen rakenneosamalli Tietyn kohteen oppimisessa ja opettamisessa on hyvä käyttää useita opetusmalleja, jotka esittelevät tutkittavan kohteen eri piirteitä. Tosin oppilaille on tehtävä selväksi, milloin käytetään mitäkin mallia. Itse asiassa luonnontieteiden opetuksessa (ja myös tutkimuksessa) käytetään liki koko ajan malleja; vrt. esim. oppikirjojen kuviot, kaaviot ja tekstit. On muistettava, että myös malli-sanalla on arkikielisiä merkityksiä, joihin on ”tehtävä pesäero”, kun aletaan puhua malleista luonnontieteiden tunnilla (’esikuva’, ’mannekiini’, ’jäljennös’, ’pienoismalli’, ’kokoamisohje’, jne.)

Mallien opetuskäyttö Mallit avaavat uusia näkökulmia (ja auttavat siten käsitteellisessä muutoksessa) helpottavat abstraktien käsitteiden havainnollistamista ja siten oppimista (vrt. havaittavan maailman rajoitukset) herättävät mielenkiinnon, motivoivat pakottavat opettajan huomioimaan oppilaiden ennakkokäsitykset vaativat opetuksen yhteydessä käytettäessä oppilaiden ohjausta.

Malli rakentuu analogioiden varaan Analogia kuvaa mallin ja kohteen rakenteiden ja prosessien välistä oletettua samankaltaisuutta. Kohteen ja sitä esittävän mallin välillä on oltava riittävä määrä analogioita. Analogia voi olla myös opetusmallin ja konsensusmallin välillä (tai opetusmallin ja sen kohteen välillä). Analogia voidaan ymmärtää yleisesti kahden esityksen – esim. kohde vs. malli, tai opittava asia vs. sen vastine – tiettyjen osien rakenteelliseksi samankaltaisuudeksi.

Mallin ja kohteen muoto voi olla joko konkreettinen tai abstrakti. Analogia selittää kohdetta, kun sen avulla lähestytään kohdetta (opittavaa asiaa) mallista (vastine) tuttujen termien avulla. Mallin ja kohteen muoto voi olla joko konkreettinen tai abstrakti. Analogia voi olla yksinkertainen – sisältäen vain 3 pääosaa: kohteen ja mallin sekä vertailusanat (”on kuin” tai ”voidaan verrata”…): esimerkiksi ”Maapallon ympärillä oleva ilmakehä on kuin valtava kasvihuone”. Analogia velvoittaa siis oppilaan selvittämään sekä mallin ja kohteen väliset yhdenmukaisuudet että erot. Tämä tapahtuu usein opettajan antaman täydennetyn analogian avulla: se sisältää mallin ja kohteen lisäksi perusteet näiden analogiselle suhteelle (positiiviset piirteet) sekä mahdollisesti rajoitteita (negatiiviset piirteet), vrt. seuraava dia.

Mallin analogioiden kartoitustaulukko KOHDE analogian voimassaolo MALLI

”Hyvä” malli on täydellinen (tutkittavan systeemin olennaiset piirteet ja niiden väliset suhteet) suppea (huomioidaan oppijan ikä; ei liikaa yksityiskohtia) yhtenäinen (”läpinäkyvä”; looginen systeemi esiin) konkreettinen (visuaalinen; tutunomainen) mielikuviin pohjautuva (merkityksellisyys; ennustuskyky) oikeellinen (vastaa rajoituksista huolimatta tietyllä tasolla todellista) ymmärrettävä (oppilaille ymmärrettävän kielen käyttö) vastaava (sopiva määrä analogioita)

Erilaisia mallintamismuotoja luonnontieteiden opetuksessa konkreettiset mallit (3-ulotteiset: esim. atomimallit, aineen rakennemallit, anatomiamallit, jne.) visuaaliset mallit (2-ulotteiset: esim. kuviot, kartat, diagrammit, kaaviot, graafit, animaatiot, videot, valokuvat jne.) verbaaliset mallit (sanalliset analogiat: analoginen/metaforinen kuvaus) elemallit (eleet esim. puhetta tukemassa) matemaattiset mallit (esim. yhtälöt, kaavat, jne.) symboliset mallit (esim. kemialliset merkit, reaktioyhtälöt, jne.) ”roolileikkimallit”

Esimerkkejä opetusmalleista biologiassa: fysiikassa: kemiassa: maantieteessä: tähtitieteessä:

Oppilaiden käsityksiä malleista malli on todellinen kappale tai teko Mallilla kuvataan tai esitetään tunnettua tai tuntematonta kohdetta yleensä muusta yhteydestä tunnettujen seikkojen avulla. mallin tarkoitus on olla todellisen kohteen kopio Mallin tarkoituksena on edustaa kohdetta ja auttaa kohteen käsitteellistämisessä. mallin kelvollisuus riippuu siitä, kuka sen on tehnyt ja siitä, kuinka tarkasti se esittää kohdetta Mallin käyttö tarjoaa mahdollisuuden keskustella kohteesta ja sen ominaisuuksista. malli vaihdetaan, jos siinä on virheitä tai jos sen esittäjä haluaa vaihtaa sen Malleja testataan tai koetellaan ja vaihdetaan, jos testaus antaa siihen aihetta. (Saari & Viiri 2003)