Teeman tarkastelun neljä näkökulmaa Alueellinen vaikuttaminen, nykytila Demokratia ja osallistuminen KRITEERINYKYTILAN EDUTNYKYTILAN HAITAT NYKYTILAN.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Sote ryhmä Kimmo Behm KU-selvityksen ohjausryhmä
Advertisements

KAUPUNGIN JOHDON TERVEISET KYLÄKIERROS MUUTOKSEN TUULET  Jälleen kerran yhteiskuntia ravistelevat suuret muutokset: tekniikassa, uskonnoissa, organisaatioissa,
SUOSITUKSET • viisi ministeriötä - sosiaali- ja terveysministeriö - opetus- ja kulttuuriministeriö - ympäristöministeriö - liikenne- ja viestintäministeriö.
Johtajuutta markkinoiden ja verkostojen kautta Kuntamarkkinat, Helsinki Arto Haveri, Tay Johtamiskorkeakoulu
-Jatkuvasti, eli useammin. kuin neljän vuoden välein Strateginen omistajaohjaus ”Yhtiökokous” ”Hallitus” ”Superlauta- kunta” Strategiset asiantuntijaryhmät.
Miten kunnassa toteutetaan yhteisöllisyyttä
Aimo Ryynänen 1 PÄÄTÖKSENTEKO JA DEMOKRATIA -TYÖRYHMÄ Aimo Ryynänen
KANSALAISVAIKUTTAMISEN HAASTEET Aaro Harju filosofian tohtori, pääsihteeri.
Elinvoiman edistäminen kunnan toiminnan keskiössä
KAOS KAOS WORLD CAFE VALTIOVARAINMINISTERIÖSSÄ: JHS179 UUDISTUS Cafe 1 – Toiminta-arkkitehtuuri.
Alueellinen vaikuttaminen kunnissa 2010-luvulla Arto Koski Erityisasiantuntija Suomen Kuntaliitto.
Kuntauudistuskysely akavalaisille 2012 Yhteenveto tuloksista
FUAS-liittouma – maan suurin ammattikorkeakoulukokonaisuus July 2,
Joensuun kylien foorumi Teematyöskentely Joensuun kaupungin asukastoimintastrategia, miten voin vaikuttaa ja osallistua - Aktiivinen vuorovaikutus.
YMALin strategia: tavoitteet ja painopistealueet.
SYL:n tiede- ja yliopistopoliittiset kärkitavoitteet tulevalle hallituskaudelle.
Lasten osallisuutta kartoittamassa
PÄIJÄT-HÄMEEN PALVELURAKENNEUUDISTUSPROJEKTI Jaana Simola.
Älykäs verkostomainen kaupunki Keski-Uudenmaan kaupungin visio.
KU-selvitys Demokratiamallit Järvenpää-talo.
MILLAINEN METROPOLIKAUPUNKI? Matinkylä
Luottamushenkilötoiminta Näkökulmia Saija Karnisto
Kuntien rooli lähipalvelujen ja lähiosallisuuden varmistaminen
Matinkylä 2040 ? Metropoliselvitys Sevón.
Talouspalvelut Markku Vehmas KUUMA-johtokunta
Ruuti - nuorten vaikuttaminen Helsingissä. Ruuti-toiminnan päämäärä Jokaisella nuorella on vähintään yksi myönteinen kokemus vaikuttamisesta.
Työryhmän vpj. Vesa Tuunainen
Elinvoimainen kaupunkiseutu - tulevaisuuden vaihtoehdot vaikutuksineen Kjk
Demokratian ja oikeudenmukaisuuden edistäminen Suomessa
KANSALAISVAIKUTTAMINEN
Hallitusohjelman teemat, ehdotuksia 1. Johdanto Pirkkala huolehtii alueensa asukkaiden hyvinvoinnista itsenäisenä kuntana. Toteutamme kestävän.
AIHE AIKA PAIKKA TEKIJÄ Kunta- ja palvelurakenneuudistus Aluevaiheen materiaali -Peruspalveluohjelmaa valmistelevan ministerityöryhmän linjaukset aluevaiheeseen.
Johtamiskorkeakoulu Tay
Demokratian vahvistaminen ja uusi kuntalaki
Euroopan muuttoliikeverkoston kansallinen seminaari
Timo Kietäväinen varatoimitusjohtaja
KAIKENIKÄISTEN DEMOKRATIAA DEMOKRATIAPÄIVÄ 2014 – Kuntatalo YTL Pirkko Karjalainen.
Kreikan demokratia   - Kaupunkivaltion hallitsemista kutsuttiin politiikaksi: yhteisistä asioista keskusteltiin julkisesti, vallankäyttö ei perustunut.
TA Palvelurakenneuudistusprojekti II Päätöksenteko ja demokratia-työryhmä 2007.
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
Demokratia.
Kuntaliiton Kunnat ohjelma ja tulevaisuuden kunta Kunnat haasteiden edessä -kuntaseminaari Joensuu va kehityspäällikkö Jarkko Majava.
Ruokolahden strategia 2016–2021. Yhteistyökykyinen Taloudelliset realiteetit tunnistava Muuntautumiskykyinen Arvomme.
Espoo haluaa kehittää osallisuutta Osallistuva Espoo -kehitysohjelma
Uusi kuntalaki (410/2015) Vaikutukset vammaisneuvostojen toimintaan ja kuntalaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksiin Kunta- ja aluehallinto-osasto.
N UORISOLAIN 8 §: N EDELLYTTÄMÄ NUORTEN OSALLISTUMINEN JA KUULEMINEN KUNNISSA Peruspalvelujen arviointi
DEMOKRATIAKYSELY Tekijä: Anne Erholtz. Haluaisin vaikuttaa seuraavien kanavien kautta. Voit valita useamman vaihtoehdon. (Vastaajia: 287)
Kansalaisten Eurooppa Mauri Uusilehto Nuoriso- ja kulttuuriyksikkö.
Uusi kuntalaki (410/2015) VVM. Uusi kuntalaki voimaan Uudistuksen taustalla yli kahden vuoden valmistelu: Valmistelutyöryhmät ja parlamentaarinen.
Myyrmäki 2030 Metropoliselvitys Sevón. Myyrmäki - vauhdilla matkalla tulevaisuuteen pp.kk.vvvv 2 Osasto Profiili: urbaani, nuorekas, aktiivinen.
P E L A S T U S O S A S T O K U N T A O S A S T O Kauas pilvet karkaavat - palvelut ja vaikuttamismahdollisuudet kuntarakenteiden muuttuessa.
Strategiaperusta ja ohjelmat
YH 1, OPS Aloitustunti.
Vesa Kanninen / Aalto-yliopisto Monikeskuksisuus, keskusverkko
Suomen Akatemia ja VIRTA-julkaisutietopalvelun hyödyntäminen
Osuustoiminnan Päivä Helsingin Messukeskus Toimitusjohtaja
SUHO Mikä SUHO? Suomen harjoittelukoulujen opettajat ry
Malli 8:Asiakkaiden osallistumisen toimintamalli
Sote-uudistus ja Porin kaupunki
Kuntaliiton kehittämistoiminnan vaikuttavuus
Maahanmuuttajan askeleet työelämässä – Maastå-hanke Yhteisöllinen menetelmä järjestöille Tavoite: tarjota ammattiliitoille ja työyhteisöille.
Uusi asukasvaikuttamisen toimintamalli Vantaalla
NET – Nivelvaiheessa erityistä tukea - koulutus 6 op
Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali ja terveys Kuntaliitto
Hyvinvoinnin edistäminen kunnan ja maakunnan yhteistyönä
Ensimmäinen ja toinen moderni
Mitä kunta tekee tulevaisuudessa?
Menestys tiimityön kautta
Käsitemäärittely Osallisuus / Osallistuminen / osallistaminen
Osallisuutta monella tasolla: Kuvaukset
Esityksen transkriptio:

Teeman tarkastelun neljä näkökulmaa

Alueellinen vaikuttaminen, nykytila Demokratia ja osallistuminen KRITEERINYKYTILAN EDUTNYKYTILAN HAITAT NYKYTILAN ARVOSANA ALUEELLINEN VAIKUTTAMINEN (EDUSTUKSELLINEN OSALLISTUMINEN) Palvelujen saatavuus ja tehokkuus Osa-alueet ovat huomion kohteena ja kansalaisvaikuttaminen toimii Palvelurakenne on liian kallis tuloihin nähden + Kilpailukyky verrattuna Helsingin seutuun ja koko maahan Toimintakustannukset/asukas kilpailukykyiset suuriin verrattuna Valtion rahoituskilpailuissa ei pärjätä tie ym. hankkeissa + Vaikutus yhdyskuntarakenteeseen ja asuntotuotantoon ja joukkoliikenteeseen Tarjoaa monipuoliset asumis- ja yrittämisen mahdollisuudet Aiheuttamisperiaatetta vaikeaa noudattaa palvelukustannuksissa ++ YmpäristövaikutuksetKuntalaiset valveutuneita 0 Sosiaalinen eheys, segregaatio ja maahanmuuttajat Kolmas sektori kotouttaa 0 Hallinnon tehokkuus ja paikallinen vaikuttaminen Alueellinen näkökulma huomioidaan Kokonaisuus ei jäsenny+

Edustuksellinen demokratia, nykytila Demokratia ja osallistuminen KRITEERINYKYTILAN EDUTNYKYTILAN HAITAT NYKYTILAN ARVOSANA EDUSTUKSELLINEN DEMOKRATIA (KUNNALLISTEN LUOTTAMUSELINTEN TOIMINTA) Palvelujen saatavuus ja tehokkuus Kunnallisilla toimielimillä on valtaa, vastuuta ja vahva rooli. Luottamushenkilöt ovat lähellä kuntalaisia. Kuntayhteistyö on hyvin organisoitu. Äänestysaktiivisuus on laskenut kaikissa vaaleissa. Jotkut ryhmät ovat yli- tai aliedustettuina valtuustoissa. Omistajaohjaus on vaihtelevasti järjestetty.Luottamushenkilöiden palkkiot vaihtelevat kunnittain. + Kilpailukyky verrattuna Helsingin seutuun ja koko maahan Paikallisuus vahvistaa yhdessä sopimisen kulttuuria. Omien ja lähellä olevien etujen turvaaminen voi haitata päätöksentekoa. 0 Vaikutus yhdyskuntarakenteeseen ja asuntotuotantoon ja joukkoliikenteeseen Ympäristövaikutukset Sosiaalinen eheys, segregaatio ja maahanmuuttajat Hyvä kokemus eri kieliryhmien ja kansanliikkeiden/yhdistysten mukanaolosta päätöksenteossa. Sisäiset jännitteet voivat jumiuttaa päätöksentekoa. + Hallinnon tehokkuus ja paikallinen vaikuttaminen Luottamustoimipaikkoja on tarvittava määrä ja toimielimiä on mutkaton perustaa tarpeen mukaan. Strategisen ja operatiivisen johtamisen rajapinta on hämärtynyt. +

Vuorovaikutus, nykytila VUOROVAIKUTUS (EDUSTUKSELLISTA DEMOKRATIAA TÄYDENTÄVÄ KUNTALAISTEN OSALLISTUMINEN) Palvelujen saatavuus ja tehokkuus Laaja järjestöverkko, hallinnon avoimuus, Kuuma, vahvat alueet, sähköiset järjestelmät, Kustannukset, luottamushenkilöiden rooli hämärtyy + Kilpailukyky verrattuna Helsingin seutuun ja koko maahan Sähköiset järjestelmätKustannukset0 Vaikutus yhdyskuntarakenteeseen ja asuntotuotantoon ja joukkoliikenteeseen Vahvat omaleimaiset alueet + YmpäristövaikutuksetEi vaikutusta Sosiaalinen eheys, segregaatio ja maahanmuuttajat Laaja järjestöverkko, päättäjiä helppo lähestyä, vahvat alueet, eri ryhmien (esim kieli) helppo osallistua Vuorovaikutus jää virallisiin muotoihin, kiinnostus asioiden hoitoon vähenee + Hallinnon tehokkuus ja paikallinen vaikuttaminen Laaja järjestöverkko, päättäjiä helppo lähestyä, sähköiset järjestelmät, Kuuma, hallinnon tehokkuus, eri ryhmien (esim kieli) helppo osallistua Kustannukset, luottamushenkilöiden rooli voi hämärtyä, kiinnostus asioiden hoitoon voi vähentyä, vuorovaikutus jää virallisiin muotoihin +

Suora demokratia, nykytila SUORA DEMOKRATIA Palvelujen saatavuus ja tehokkuus Kuntalaiset voivat vaikuttaa mm. tekemällä aloitteita tai antamalla palautetta. Aloitteiden käsittely on yleensä nopeaa. Hallinnon jäykkyys ja resurssien puute saattaa estää / hidastaa parannusehdotusten toteuttamista. Aloitteiden määrä saattaa hidastaa päätöksentekoa. + Kilpailukyky verrattuna Helsingin seutuun ja koko maahan Ei vaikutusta Vaikutus yhdyskuntarakenteeseen ja asuntotuotantoon ja joukkoliikenteeseen Ei vaikutusta YmpäristövaikutuksetEi vaikutusta Sosiaalinen eheys, segregaatio ja maahanmuuttajat Kaikki väestöryhmät voivat suoran demokratian menetelmillä saada asiansa käsittelyyn. Eri väestöryhmille tarjotaan palveluja tasapuolisesti. Eräät väestöryhmät eivät ole kiinnostuneita yhteiskunnan asioista tai eivät ole tietoisia suoran demokratian mahdollisuuksista. 0 Hallinnon tehokkuus ja paikallinen vaikuttaminen Suora demokratia tukee, ohjaa ja vahvistaa edustuksellista järjestelmää ja mahdollistaa kuntalaisten osallistumista kunnalliseen päätöksentekoon Suoran demokratian mahdollisuuksia käytetään liian vähän. Kansanäänestyksen kautta asioiden käsittelyyn saaminen on säännelty. Suoran demokratian keinot eivät aina johda toivottuun tulokseen. +