HALLITTUJA REITTEJÄ? Ohjautuminen starttivalmennukseen ja eteenpäin

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
PUHEEN VUORO Vanhempainilta
Advertisements

KEKE-ARVIOINTIA JA TEEMOJEN ÄÄNESTYS Toukokuussa 2013 toteutetun kyselyn tulokset Kuva: Kekepuu elokuussa 2013.
“Ammattiopiston nuoren terveyden edistäminen” -NOPS – hankkeen alueseminaari Laurea Pirkko Rimpilä-Vanninen NOPS, Nuoren työ- ja toimintakyvyn.
SMOOTHISTI TYÖELÄMÄÄN OPPISOPIMUKSELLA
Ammattiopiston nuoren terveyden edistäminen NOPS – hankkeen alueseminaari NOPS, Nuoren työ- ja toimintakyvyn edistäminen ammattiopistoissa.
Teknologia ja liikunnanopetus oppimisympäristöhankkeissa
Työrukkaset heilumaan ja nuorisotyöttömyys kuriin.
Jukka Vehviläinen / DiaLoog Omia polkuja ammatillisessa koulutuksessa Omapolku-hankkeen päätösseminaari
NAO/Maija-Leena Haapa-alho
Kumppanuusyhteistyö Hankefoorum Lahti Erityisasiantuntija Anne Astikainen SOSTE.
ILO ELÄÄ JÄRJESTÖISSÄ – Pohjois-Karjalan järjestöpäivät , Kitee PALAUTTEEN PURKU Hanna Kääriäinen 2013.
Palveluketjujen kehittäminen ja laadullisen vaikuttavuuden mittaaminen Sosiaalisen vahvistamisen kehittämistoiminta 2012–2014 Reetta Pietikäinen, kehityspäällikkö.
ALUEKESKUSOHJELMAN KULTTUURIVERKOSTO Verkostoitumisen iloja Anu Perttunen Oulun RYSÄ
Nuorten peliohjelmointi 2011
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Yritysrahoituskysely 2012.
STARTTI PAREMPAAN ELÄMÄÄN!
Työseminaari: erittäin vähän liikkuvat, liikunnasta syrjäytymisvaarassa olevat Hotelli Holiday Inn, Messukeskus
Yksilöllisiä palveluratkaisuja henkilökohtaisella budjetilla - kokemuksia Eksotessa Merja Heinonen
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelma ja nuorisojärjestöt
Nuorten ohjautuminen Starttivalmennusverkoston tapaaminen Joensuu.
Tervetuloa! Tutoreiden koulutuspäivä Susanna Koistinen ja Iiro Korhonen Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta.
Marja Toivonen gsm Tuumasta toimeen – seminaarin päätös Aktiivi
Sosiaalialan asiantuntijapäivät Vanha Satama
Peruskoulun tuki ammatinvalinnassa
- Vanhemmat itsenäistyvän nuoren tukena
VAPAAEHTOISTOIMINNAN LAATU JA TUKIRAKENNE Valtakunnallinen asiantuntijaseminaari ja neuvottelupäivä Keski-Suomen Museo, OHJELMA 9.30 – Ilmoittautuminen.
Tukiparitoiminta paikalliseksi työkaluksi (TUPA) Nuorisotyön neuvottelupäivät Nuorten omaehtoinen toiminta.
Ruuti - nuorten vaikuttaminen Helsingissä. Ruuti-toiminnan päämäärä Jokaisella nuorella on vähintään yksi myönteinen kokemus vaikuttamisesta.
Nuorisotoimi, Seija Kähkönen1 Ely-keskuksen rooli alueen toimijoiden tukena Onnistuvat Opit -seminaari Rovaniemi.
Nuorten ryhmätoiminta sosiaalityön työmuotona osana pajatyötä
Jatkuvan parantamisen Jp-taulu
PURKAAMO. Purkaamo -työskentelyn tavoitteet Orientoida ja aktivoida työyhteisöä opetussuunnitelmaprosessiin Kuulla ihmisten kokemuksia ja saada uutta.
NUORTEN ASEMA Päihdepoliklinikka Mielenterveyspalvelut
Nuorissa = voimaa, vahvistetaan sitä! Voimakas –projekti
1 Tuotokset Päätösseminaarin ryhmätyöt Ohjusrukkanen loistava! Foorumi tavata verkostoa (pienemmässä mittakaavassa, kuin verkostopäivillä) a kuulla ”kentän”
Tornion kaupungin etsivä nuorisotyö
TILASTOKUVIO kuvio on voimakkain tapa esittää tietoa
Kyllä kansa tietää..... Sosiaalinen media tietolähteenä Marjukka Nyberg /28/2015COMPANY CONFIDENTIAL | Copyright © M-Brain
Ajankohtaista tietoa Omnian Ammattistartista ja tehostamishankkeesta
Ravinto nuoren urheilijan harjoittelussa
Rahoitus: ESR, Etelä-Suomen lääninhallitus Koulutuskeskus Salpaus – Tavoitteena on edistää nuorten työllistymistä vahvistamalla.
Tutustumistreeni  Nimi, ammatti, mistä tulee,  tilaisuuden teemaan liittyvä ajatus  Mikä oli kauhein kouluruoka?  Kirja, jota parhaillaan luen  Lapsuuden.
Kansallisten palveluiden kehitystyön ohjaus Pekka Linna.
Yleistä tutkimuksesta
Vapaaehtoistyön kansallinen strategia – hanke Aspa yhteistyössä Kansalaisareena ry:n kanssa Jatta Vikström
Miehen kohtaaminen Miehen tapa viestiä Miestyön foorumi III Ounasvaaran pirtit, Rovaniemi Ira Virtanen, FM, nuorempi tutkija.
School-university partnership Kokemuksia koulun ja yliopiston välisestä kumppanuusyhteistyöstä kokosi: Erja Syrjäläinen.
Anja Saloheimo, sosiaalipsykologi, pari- ja seksuaaliterapeutti
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
Turun seutu hyvinvoinnin malliseutu liikunnan keinoin vuonna 2016 Torstaina klo Ravintola Olè, Veritas stadion, 3 krs., Blomberginaukio.
TYÖPAJOJEN STARTTIVALMENNUS VALTAKUNNALLISESSA JA AJANKOHTAISESSA VALOSSA Starttivalmennuksen Kumppanuusfoorumi Mea Hannila-Niemelä Projektipäälikkö Startti.
NUORTEN STARTTI 2012−2014 NUORTEN STARTIN ESITTELY Matti Heinämäki Yksilövalmentaja.
Inarin nuorisovaltuuston kärkihankelista Ideoita nuorilta, Vuosimallia
Kaakkois-Suomen järjestöjen aluetapaaminen , Erica Mäkipää.
TERVETULOA! Opiskeluhuollon oppimisverkosto Marke Hietanen-Peltola Johanna Jahnukainen.
Nuorten tieto- ja neuvontatyön auditointi- ja itsearviointimalli Heta Malinen Lähde: Mervi Ahola.
Ohjaamot alle 30-vuotiaille nuorille Seinäjoki
Mitä Veturointi on? Veturointi-toiminnassa valmennetut kokemusasiantuntijat (Veturit) toimivat nuorten tukena itsenäistymisen elämänvaiheessa. Kohderyhmät:
VASU:n jalkauttaminen Raumalla
Unelma Lasten ja nuorten hyvinvoinnin eteen tapahtuva työ
Opioidikorvaushoidon verkostoitumispäivät Rovaniemellä
Sataedun osuuden väliraportointi
Hankeviestintää - miksi ja miten?
Oman elämän raiteilla!.
Palveluiden pohjana pärjäävyys – kuinka rakentaa Lapset puheeksi -työhön pohjautuva palvelurakenne? Mika Niemelä.
LAPIN Maakunta-akatemia
Arvioinnista arkipäivää

Nuorten työpaja- toiminta Lapissa vuonna 2017
Esityksen transkriptio:

HALLITTUJA REITTEJÄ? Ohjautuminen starttivalmennukseen ja eteenpäin STARTTIVALMENNUSVERKOSTON TAPAAMINEN 13.5.2014 Joensuussa Kuva: Loviisan startti 7.4.2017

Päivän ohjelma Klo 10 Tervetuloa ja esittäytyminen Startti parempaan elämään - juurruttamishankkeen terveiset, Mea Hannila-Niemelä ja Pirjo Oulasvirta-Niiranen, TPY Asiakasohjauksen teemaan johdattelua, Mea ja Pirjo Joensuun nuorisoverstaan kokemukset nuorten ohjautumisesta hankkeeseen ja hankkeesta, Hemmo Paakkunainen, yksilövalmentaja Klo 12-13 Lounastauko (lounas omakustanteinen) Klo 13 Ryhmätehtävä asiakasohjauksen teemoista (etukäteistehtävää hyödyntäen) Klo 13.45 Välipala Klo 14 Yhteenveto ja yhteinen keskustelu Klo 15 Tilaisuuden päättäminen 7.4.2017

Startti parempaan elämään –juurruttamishanke (2012-2016) Levittää matalankynnyksen starttivalmennusmallia sekä työpajatoiminnan ja asumispalveluiden yhteistoimintamallia valtakunnallisesti Päätavoite Hankkeessa on mukana max 16 työpajaa ympäri Suomen (nyt 13 kpl): Lahti, Heinola, Loviisa, Lappeenranta, Imatra, Virrat, Turku, Tyrnävä, Suomussalmi, Ii, Tornio, Rovaniemi, Sodankylä Hanke tarjoaa tukea starttivalmennuksen käynnistämiseen/olemassa olevan starttivalmennuksen kehittämiseen Kehittämisprosessit 7.4.2017

Hankkeen päätehtävät Matalan kynnyksen työpajapalveluiden käynnistämistä tuetaan valtakunnallisesti  Työpajatoiminnan ja asumispalveluiden yhteistoimintamallin käyttöönottoa tuetaan valtakunnallisesti  Kehitetään työpajavalmentajien ammatillisia valmiuksia starttivalmennukseen Työpajojen monialaisen verkostoyhteistyön vahvistaminen  Starttivalmennuspalvelujen rahoituksen varmistaminen   7.4.2017

Hankkeen tekemä vaikuttamistyö Starttivalmennuksen rahoituksen varmistaminen kehittämisprosesseissa mukana oleville (kumppanuusfoorumit) Sosiaalihuoltolaki uudistuu: Starttivalmennus on yksi vaihtoehto kunnille toteuttaa lain edellyttämää sosiaalista kuntoutusta > hankkeella puheenvuoro aiheesta Kuntamarkkinoilla 10-11.9 ajankohtaisten teemojen äärellä siis ollaan! 7.4.2017

MITÄ AJANKOHTAISTA JUURI NYT? ODOTUKSET. Kuva: Marttisten startti, Virrat 7.4.2017

Asiakasohjauksen teemaan johdattelua Startille Startilta Startin aikana 7.4.2017

Nivelvaiheiden haastavuus Uudet ihmiset, luottamuksen rakentaminen alusta Muistettava startin kohderyhmä ja sen erityisyys tässäkin mielessä Ohjaavan tahon rooli Arvioida, motivoida, innostaa nuorta Oltava riittävä tieto startista Miten motivoida ja innostaa jos ei tiedä? Nuorella on oltava riittävästi tietoa startista Miten motivoitua ja innostua jos ei tiedä? Säännöllinen tiedottaminen on siis tärkeää!! Esim. yhteisiä tapaamisia, tutuksi tuleminen – toisaalta yhteistyön on kannettava vaikka väki vaihtuisi (rakenteet, käytännöt) Hyvät käytännöt käyttöön (esim. saattaen vaihtaen) Ohjaustilanteessa nuoren arvostaminen, avoimuus ja selkeys vievät eteenpäin Mitä jos nuorella on huonoja ohjauskokemuksia? Toisaalta hyvät kokemukset kantavat! Startin yksilöllinen ja kokonaisvaltainen tuki kiinnittää – kuinka motivoida eteenpäin? Motivointityö on hyvä aloittaa varhain ja siihen saattaa kulua aikaa Oikean ajoituksen löytäminen – milloin nuori on ”kypsä”? Asiakasohjaamista tapahtuu myös kesken startin kokonaisvaltaisen työskentelyn ansiosta tuen tarve tulee näkyväksi. Toimijoiden viidakon ymmärtäminen – mihin ohjataan missäkin asiassa ja miten Asiakasohjaus ja sen sujuminen on olennaisessa osassa starttivalmennuksessa!

Paikallinen hyvä käytäntö Joensuun nuorisoverstaan kokemukset nuorten ohjautumisesta hankkeeseen ja hankkeesta Hemmo Paakkunainen, yksilövalmentaja 7.4.2017

Kuva: Heinolan startti Lounastauko klo 12 -13 Kuva: Heinolan startti 7.4.2017

Hyvät käytännöt näkyväksi Miten asiakasohjaus starttipajalle ja toisaalta starttipajalta eteenpäin toimii omalla pajallasi silloin, kun se toimii hyvin? Esimerkki hyvästä käytännöstä. Mikä on toisaalta haasteellista? OSA 1: Ohjautuminen startille OSA 2: Ohjautuminen startilta Kirjatkaa keskustelua talteen! Yhteinen keskustelu ja jakaminen 7.4.2017

Kuva: Lahden Startti (Plaza) KIITOS! Seuraava starttivalmennus- verkostopäivä on 9.12.2014 Kuva: Lahden Startti (Plaza) 7.4.2017