VUODEN PSYKOLOGI 28.4.2014. Sovittelu vaihtoehdoksi oikeudenkäynnille Laki riita-asioiden sovittelusta ja sovinnon vahvistamisesta yleisissä tuomioistuimissa.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Liian kallis ero Suomen toinen Erofoorumi
Advertisements

Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Jyväskylä 20. 3
Uuden ohjelmakauden valmistelu Arviointiseminaari - eväitä uudelle ohjelmakaudelle Tiina Malm.
Lähde: Tilastokeskuksen väestöennuste
Senja-juhlaseminaari Hannaleena Kuukari, psykoterapeutti, Tukinainen ry. Sari Laaksonen, kehitysjohtaja, Ensi- ja turvakotien liitto ry.
Asiakkaana sosiaalipalveluissa
Ajankohtaista kuntauudistuksesta 2012 Valtiosihteeri Anna-Kaisa Ikonen Tampereen kaupunkiseudun seutufoorumi.
Asianajajan ammatti Päivämäärä Koulun nimi Luennoitsijan nimi.
ILO ELÄÄ JÄRJESTÖISSÄ – Pohjois-Karjalan järjestöpäivät , Kitee PALAUTTEEN PURKU Hanna Kääriäinen 2013.
Psykoterapian erikoispsykologi, PsL Päivi Mäntylä-Karppinen
Lapsen, oppilaan ja opiskelijan parhaaksi – tuen turvaamisen haaste Hanketyöseminaari Kuusankoski-talo Irma Kärkkäinen, lukioiden erityisopettaja.
TULEVAISUUS TYÖRYHMÄN MIELESTÄ (1 KAUPUNKI)
Toimijoiden roolit väitteiden hyväksymisessä ja käyttämisessä Ravitsemus- ja terveysväiteseminaari , Evira, Helsinki Neuvotteleva virkamies Anne.
Yhteenveto Pardian raamisopimusneuvotteluista
Lasten mielenterveyspalvelujen porrastus – uudet tehtävät 2012 alkaen
Tilastotietoja suuralue- ja maakuntajaolla (NUTS2 ja NUTS3)
Uuden työehtosopimuksen keskeinen sisältö Otaniemi
Lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelma ja nuorisojärjestöt
HUOLTOKIISTAT JA LÄHISUHDEVÄKIVALTA
KVTES luku IV vuosilomalaista johtuvat muutokset 2013
MANNER-SUOMEN ESR-OHJELMAN TOTEUTUMINEN
V V V V V V V V Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon palvelujen ja kustannusten vertailu 2009 Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon palvelujen.
UKJ-rahoitushakemus UKJ-ohjausryhmä Ari Ahlqvist.
Perusopetuksen ryhmäkoko
Työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä Uudistunut aluehallinto ja työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä -seminaari Helsinki Merja Leinonen.
MONIAMMATILLINEN YHTEISTYÖ KANTA-HÄMEEN POLIISILAITOKSEN ALUEELLA
OPPISOPIMUSKOULUTUS Ammatillisen koulutuksen järjestämismuoto Määräaikainen työsopimus Koulutuksesta yli puolet työpaikalla työtehtävien yhteydessä, täydennetään.
Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta OPSO ry:n seminaari Tampere Pasi Rentola.
Teknologiateollisuuden tilanne ja näkymät alueittain
Laki sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista
Väestönmuutos , maakunnittain
Nuorisotoimi, Seija Kähkönen1 Ely-keskuksen rooli alueen toimijoiden tukena Onnistuvat Opit -seminaari Rovaniemi.
Perhetyöntekijä sosiaalityöntekijän työparina lastensuojelutarpeen selvityksessä ja arvioinnissa Lastensuojelun avohuollon ja perhetyön kehittämisyksikköhanke.
Presidentti Tarja Halosen aikakausi KESKI-POHJANMAALLA.
Työsuhteen solmiminen ja päättäminen
Ikääntyneiden palvelut 2010 – Kuntakyselyn osaraportti Riikka Väyrynen.
Diskurssi Oy VUOROVAIKUTUS YVA:SSA MÄÄRITELMÄ (YVAL 2 §)  Tavoite:... lisätä kansalaisten osallistumista ja tiedonsaantia  Osallistumisella vuorovaikutusta.
FUAS Kielet ja viestintä
Tornion kaupungin etsivä nuorisotyö
KUNTAMARKKINAT ” MITEN EDISTÄÄ KUNTIEN POLIITTISEN JA AMMATILLISEN JOHDON VUOROVAIKUTUSTA JA YHTEISTYÖTÄ” JOHTAJASOPIMUS Suomen kuntajohtajat.
Ammattistartti ja seuranta Seminaari Ahlmanin ammattiopistolla Tampere Ulla Aunola.
Oppisopimuskoulutuksen seminaari Rovaniemi Lea Lakio Opetusneuvos, Ammattikoulutus/kehittäminen
1 SSTL Puhtausala ry – TOIMIALAN KEHITTÄJÄ. SSTL Puhtausala ry Vuonna 1970 perustettu puhtausalan neuvonta- ja koulutusjärjestö. Yleishyödyllinen ja puolueeton.
1 Kainuun maakuntakokeilun jatkonäkymät: Kainuun mallin 2013 valmistelusta Kajaani Kainuun malli 2013 jatkovalmistelun työvaliokunnan ja ohjausryhmän.
Georg Henrik Wrede1 Lapsi- ja nuorisopolitiikan uudistuvat tavoitteet.
Rikos- ja riita-asioiden sovittelu 2013/Tilastoraportti 17/20141 Rikos- ja riita-asioiden sovittelu 2013 Aune Flinck, Tuula Kuoppala ja Salla.
Sunnuntai, 29. maaliskuuta 2015 KORKEAKOULUJEN RAKENNEMUUTOKSEN VAIKUTUKSET AMMATTIKORKEAKOULUJEN KIRJASTOIHIN FinELib-päivä Timo Luopajärvi.
Suomen Lääkäriliitto | Finnish Medical AssociationLääkärit Suomessa | Physicians in Finland Tilastotietoja lääkäreistä ja terveydenhuollosta 2014 Statistics.
1 Vammaispalvelut Ann-Mari Einola, johtava sosiaalityöntekijä Kirjoita tähän nimi Dian perustyyli -tilassa: Lisää alatunniste.
Rikos- ja riita-asioiden sovittelu 2012/Tilastoraportti 15/20131 Rikos- ja riita-asioiden sovittelu 2012 Aune Flinck, Tuula Kuoppala ja Salla.
Seinäjoen väestönkasvun rakenne ja muuttoliikkeen suunnat vv Seinäjoen kaupunki, kehittämispalvelut
Sidosryhmäseminaari Koulutussuunnittelija Kaarina Närhi - Avoin ammattikorkeakouluopetus ( - Ylemmät ammattikorkeakoulututkinnot.
W w w. h a m k. f i mi SELVITYS: KANTA-HÄMEEN OSAAMISTARPEET JA KILPAILUKYKYTEKIJÄT V Ylermi-hanke (Ylemmän korkeakoulutuksen osaamisrakenteen.
Sosiaalihuoltolaki.
Asianajajan ammatti Päivämäärä Koulun nimi Luennoitsijan nimi.
SJTL hallitus Jäsenyhdistyksellä täytyy olla vuosikokouksen valitsema hallitus. Hallituksen tehtävät koskevat yhdistyksen hoitamista huolellisesti.
Ero lapsiperheessä –koulutus Rovaniemellä Perheasioiden sovittelija Anne Seppänen.
Tuomioistuinsovittelu ja sovinnon edistäminen tuomioistuimessa - mitä eroa? Kaijus Ervasti.
ILMOITUKSENVARAISTEN PALVELUJEN REKISTERÖINTI
Tilaisuuden järjestää:
Väliaikaisen valmistelutoimielimen asettamistilanne
Kunnat Yhteensä 311 kuntaa, joista 16 Ahvenanmaalla.
Esityspaikka/tapahtuma pp.kk.vvvv
Asukkaat maakunta- ja sote-uudistuksen keskiöön
YHTEISPALVELUN TEHOSTAMISHANKE ETENEE
Sovittelu ja käsittely käräjäoikeudessa
Kunnat Yhteensä 311 kuntaa, joista 16 Ahvenanmaalla.
Perheoikeudelliset palvelut
Yhteispalvelun tehostamishanke - miten on edetty
FIT – Finanssitietojen päivitys
Esityksen transkriptio:

VUODEN PSYKOLOGI

Sovittelu vaihtoehdoksi oikeudenkäynnille Laki riita-asioiden sovittelusta ja sovinnon vahvistamisesta yleisissä tuomioistuimissa (v lukien) - mahdollinen kaikissa riita-asioissa - sovittelijana toimii tuomari - tuomari voi käyttää apunaan asiantuntijaa - lakia sovelletaan myös lapsen huoltoa, tapaamisoikeutta ja elatusta koskeviin asioihin - v loppuun mennessä sovittelun käyttöala tuomioistuimissa vähäinen

Asiantuntija-avusteista huoltoriitojen sovittelua koskeva kokeilu 1.Keväällä 2010 työryhmän selvitys asiantuntija- avustajan käytön kokeilemisesta huoltoriitojen sovittelussa (mietintö 61/2010) - avustajan käyttäminen vanhemmille maksutonta - määriteltiin tuomarin ja asiantuntija-avustajan tehtävät - asiantuntija-avustajan pätevyysvaatimukset – lähtökohdaksi psykologin koulutus

2. Kokeilu aloitettiin Helsingin, Espoon, Oulun ja Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa mukaan seitsemän uutta käräjäoikeutta (Pirkanmaa, Kanta-Häme, Etelä-Karjala, Lappi ja Kemi-Tornio) - avustajat pääosin perheneuvoloista tai muualta kunnan sosiaalitoimesta. 3.Projektille asetettiin ohjausryhmä - tehtävänä ohjata, kehittää, järjestää seuranta ja tehdä johtopäätökset kokeilusta - väliraportti (selvityksiä ja ohjeita 2/2012) - loppuraportti (mietintöjä ja lausuntoja 25/2013)

4. Koulutus uuteen tehtävään - koulutuksen suunnitteluryhmä - pioneerityötä - peruskurssit 3 x 3 pv - koulutus sisältää lapsioikeutta ja -psykologiaa, sovittelun teoriaa ja käytännön harjoittelua 5. Työryhmä vuoden 2011 lopussa suunnittelemaan asiantuntija-avusteisen huoltoriitojen sovittelun laajentamista ja valtakunnallistamista - mietintö 36/ Työnohjauksen pilottihanke sovittelukokeilussa

Kokeilun tuloksia 1. Seuranta-aikana ( mennessä) vireille tuli 654 sovitteluasiaa 2. Sovitteluun edenneissä jutuissa tehtiin kokonaissovinto 62 %:ssa juttuja ja osasovinto 15 %:ssa juttuja. 3. Määräaikainen kokeilusopimus tehtiin 28 %:ssa juttuja - yleensä muutaman kuukauden mittaisia

Sovittelun joutuisuus 1. Sovitteluistunto järjestettiin noin 1,5 kk:ssa. 2. Suurin osa jutuista päättyi ensimmäisessä istunnossa. 3.Istuntojen kesto 1-3 h (36 %), 3-6 h (46 %) 4. Sovittelun mediaanikesto oli 2,5 kk

Tuomarin ja asiantuntija-avustajan yhteistyö 1.Tuomarilla ja asiantuntijalla oma roolinsa ja tehtävänsä sovittelussa. 2. Työskentely sovittelussa kuitenkin ennen muuta yhteistyötä yhteisen päämäärän saavuttamiseksi. Tuomari ja avustaja toimivat työparina. 3.Yhteistyö sujunut hyvin. 4.Moniammatillisuus ja työparityöskentely on tuonut lisäarvoa ja tehokkuutta sovitteluun.

Asiantuntija-avusteista huoltoriitojen tuomioistuinsovittelua koskevat uudet säädökset (HE 186/2013) Lakimuutokset (uusi LHL 3a luku, RiitSovL 5§,10 § ja sosiaalihuoltoL 17§) voimaan Kunnan nimeämän asiantuntija-avustajan käyttäminen sovittelussa vanhemmille maksutonta 2.Käräjäoikeuden hallinnollisen kanslian sijaintikunta velvollinen järjestämään riittävän määrän asiantuntijoita (ns. järjestäjäkunta) 3.Järjestäjäkunta voi tuottaa asiantuntijapalvelut tarkoituksenmukaisella tavalla 4.Asiantuntija-avustajan pätevyysvaatimuksena - psykologin, lastenpsykiatrin, sosiaalityöntekijän peruskoulutus tai muu soveltuva ylempi korkeakoulututkinto

-tehtävän hoitamisessa edellytettävä lisä- ja täydennyskoulutus -kokemusta työskentelystä eroperheiden kanssa 5. Valtio maksaa kunnalle korvauksen asiantuntija-avustajan käyttämisestä sovittelussa 6. Sovitteluistunto tulee järjestää viipymättä - tavoiteaika enintään 6 viikkoa siitä, kun on tehty päätös sovittelun aloittamisesta

Mitä olemme oppineet? 1. Yhteistyö on voimaa! 2. Moniammatillisuus edistää lapsen edun toteutumista 3. Motivaatio ja innostuneisuus tuottaa tuloksia 4. Omaa työtä voi ja tulee aktiivisesti kehittää 5. Muiden ammattiryhmien ammattitaidon kunnioitusta 6. Muihin ammattiryhmiin kohdistuneet ennakkoluulot ovat hävinneet 7. Ja paljon, paljon muuta