FSK-Frequency Shift Keying

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
LPC LPCC PLP LSP/LSF Matemaattinen kikka Levinson-Durbin algoritmi
Advertisements

Luku 1. Siirtotekniikan käsitteitä – Taajuus
ASK - Amplitude Shift Keying Timo Mynttinen1 ASK-Amplitude Shift Keying •Otetaan erikoistapauksena tilanne, jossa informaatiosignaalina s(t) on kantataajuinen.

M-ary Frequency Shift Keying Timo Mynttinen1 M-ary Frequency Shift Keying •M-ary FSK on suuren mielenkiinnon kohteena verrattuna binaariseen FSK:hon. •Parempi.
Tietoliikennetekniikan perusteet – Luku 1
Kalenterit ja ajanhallintaohjelmat Sanna, Laura, Nelli, Pilvi, Anne-Mari, Emilia, Suvi, Katariina, Elsa, Veera, Marjo-Riikka, Monika LUKO 1B.
Olio-ohjelmoinnin perusteet luento 3: Muuttujista ja funktioista Sami Jantunen LTY/Tietotekniikan osasto.
AKTIIVISEMPI ARKI Työpohjat oman arjen tarkasteluun.
Mittaus ja etuliitteet
Tiedonsiirronperusteet

Tavoite Oppia seuraavat asiat •Yksikkö Beli, desibeli •Analoginen signaali •Digitaalinen signaali •Diskreettiaikainen signaali.
Luku 2 – Tietoliikenteen tekniikka
STK500 / AtmelIR -näppäimistö / Pieka IR -Näppäimistö •Internet –osoitteet •Laitteistokuvat •Testaussuunnitelma ja testitapaukset •Oskilloskooppikuvat.
BINÄÄRISET TIEDONSIIRTOMENETELMÄT
Modulaatio ja koodausTimo Mynttinen1 Avainten vaihto ja eheys •Avainta pitää vaihtaa aika ajoin. •Avainten vaihto ei ole helppoa, ja mitä useampia osapuolia.
JATKUVAN AWGN-KANAVAN KAPASITEETTI — SHANNON-HARTLEY -LAKI
Hypoteesin testeistä Testin valinta perustuu aina tutkimusongelmaan ja kuvailuun (joka perustuu mitta-asteikoihin) Testaus ei koskaan ole itsenäinen, vaan.
RADIOKANAVAT.
Yhdistetty M-ary ASK ja M-ary PSK Timo Mynttinen1 Yhdistetty M-ary ASK ja M-ary PSK Tähän asti on kerrallaan käytetty yksinomaan joko amplitudia, taajuutta.
M-ary Phase Shift Keying Timo Mynttinen1 M-ary Phase Shift Keying M-ary FSK:ssa huomattiin, että on mahdollista lähettää kaksi tai useampi symbolitila.
KANTATAAJUINEN BINÄÄRINEN SIIRTOJÄRJESTELMÄ AWGN-KANAVASSA
Luku 2 – Tietoliikenteen tekniikka
HALLITUKSEN PUHEENJOHTAJA VASTUUALUE 1VASTUUALUE 3 VASTUUALUE 4 VASTUUALUE 2 SIHTEERI MALLISEURA RY / HALLITUS - dynaamisen organisaatiokaavion esittely.
Syksy 2001Johdatus bioinformatiikkaan / T. Pasanen 1 7. Monirinnastus Geeni perhe: ryhmä läheisiä toisilleen sukua olevia geenejä, jotka koodaavat samankaltaisia.
Symmetrinen salaus Modernit salaustekniikat pohjautuvat joko tietokoneella tapahtuvaan bittien sekoittamiseen (symmetriset salaukset) tai matemaattiseen.
Lähettimet ja vastaanottimet
Johtokoodaus Historia, toiminnalliset syyt ja toteutustapojen hintaerot ovat johtaneet eri johtokoodaustapojen kehittämiseen. Hyvälle johtokoodaukselle.
Marjo Yli-Paavola, OH3HOC
PILKKU.
Vaihemodulaatio Vaihemodulaatio ja taajuusmodulaatio muistuttavat suuresti toisiaan. Jos moduloidaan kantoaallon vaihekulmaa, niin samalla tullaan moduloiduksi.
Virheenpaljastus- ja korjauskoodit tMyn1 Virheenpaljastus- ja korjauskoodit Virheen havaitseminen Tässä vaaditaan ainoastaan se, että pystytään toteamaan.
Pinon ylivuodon estäminen Mikko Toivonen & Antti Mattila.
Modulaatio ja koodausTimo Mynttinen1 Salaus ja tietoturva Salauksiin ja niiden purkamiseen erikoistunut tieteenala on nimeltään kryptologia (cryptology).
Modulaatio ja koodausTimo Mynttinen1 Varmenteet ja PKI Julkisen avaimen järjestelmä on pelkkä tekniikka. Arkikäyttöä varten avain ja tieto sen haltijasta.
PSK - Phase Shift Keying Timo Mynttinen1 PSK-Phase Shift Keying PSK:ssa informaatio koodataan moduloidun signaalin hetkelliseen vaihekulmaan. Tavallisesti.
Pulssimodulaatio Pulssiamplitudimodulaatio
5. Fourier’n sarjat T
ANALOGISEN VÄRITELEVISION RAKENNE JA TOIMINTA
(C) Jukka Jauhiainen 2001, 2008 MRI-perusteet, OSA 3: Kuvan koodaus, k-avaruus Jukka Jauhiainen Oulun seudun ammattikorkeakoulu Tekniikan yksikkö Englanninkieliset.
Kiikuista jatkoa.
MULTIPLEKSOINTIMENETELMÄT FDM, TDM, CDM JA QM
VARMUUSKOPIOINTI Näin tehdään Varmuuskopiointi Mac OS X 10.5 Leopard Serverillä, mutta varmuuskopiointi tehdään samalla tavalla myös muissa Mac OS X- käyttöjärjestelmissä,
Vaasan yliopisto / Sähkötekniikka SATE1110 SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA 15.AALTOYHTÄLÖT.
Osa 5. Joustoista Kysynnän hintajousto (price elasticity of demand) mittaa, miten kysynnän määrä reagoi hinnan muutokseen = kysytyn määrän suhteellinen.
VAIHELUKKOTEKNIIKKA JA TAKAISINKYTKETYT DEMODULAATTORIT KULMAMODULAATION ILMAISUSSA Vaihtoehtoinen ilmaisumenetelmä kulmamodulaatioille? A Tietoliikennetekniikka.
ANALOGISET PULSSIMODULAATIOT PAM, PWM JA PPM Millä eri tavoilla signaalinäyteet voidaan esittää & koodata? A Tietoliikennetekniikka I Osa 20 Kari.
Lähettimet ja vastaanottimet OH3TR:n radioamatöörikurssi.
OH3TR:n radioamatöörikurssi Marjo Yli-Paavola, OH3HOC
SYMBOLIVIRHETODENNÄKÖISYYDESTÄ BITTIVIRHETODENNÄKÖISYYTEEN
Lähettimet ja vastaanottimet
Amplitudimodulaatio Amplitudimodulaatiossa moduloiva signaali muuttaa kantoaallon voimakkuutta eli amplitudia. Kantoaallon taajuus pysyy koko ajan samana.
Lähettimet ja vastaanottimet
Tiedonsiirtotekniikka 2
BINÄÄRISET TIEDONSIIRTOMENETELMÄT TÄRKEIMPIEN ASIOIDEN KERTAUS
Edellisen kerran yhteenveto
Signaalinkäsittelymenetelmät / Kari Jyrkkä
Signaalinkäsittelyn sovellukset
Edellisen kerran yhteenveto
Luku 8 binääriset tiedonsiirtomenetelmät
TYNKÄSIVUKAISTAMODULAATIO (VSB)
LUKU 7 KOHINAN VAIKUTUS ANALOGISTEN MODULAATIOIDEN SUORITUSKYKYYN
KANTATAAJUINEN BINÄÄRINEN SIIRTOJÄRJESTELMÄ AWGN-KANAVASSA
Menetelmiä signaali/kohina-suhteen parantamiseksi
Kevät 2015 TAAJUUDEN SIIRTO JA SEKOITUS — VÄLITAAJUUSVASTAANOTIN eli SUPERHETERODYNEVASTAANOTTO Millaista analogista signaalinkäsittelyä suoritetaan radiosignaalin.
Kevät 2015 EPÄLINEAARISET KULMAMODULAATIOT — VAIHEMODULAATIO (PM) JA TAAJUUSMODULAATIO (FM) Miten PM ja FM eroavat toisistaan? Millainen on kapeakaistainen.
LUKU 3 ANALOGISET KANTOAALTO- JA PULSSIMODULAATIOMENETELMÄT
MONITILAISET TIEDONSIIRTOMENETELMÄT TÄRKEIMPIEN ASIOIDEN KERTAUS
KAISTANLEVEYDEN JA TEHON KÄYTÖN KANNALTA OPTIMAALINEN MODULAATIO — TRELLISKOODATTU MODULAATIO (TCM) A Tietoliikennetekniikka II Osa.
Esityksen transkriptio:

FSK-Frequency Shift Keying FSK on takavuosina ollut yleisin digitaalisen modulaation toteutustapa. FSK on helppo generoida ja ilmaista, ja se on tunteeton siirtokanavalla tapahtuviin amplitudivaihteluihin. FSK:ssa informaatio koodataan käyttäen eri kantoaaltotaajuuksia esittämään eri symbolitiloja. Moduloidun signaalin amplitudi on vakio. Frequency Shift Keying Timo Mynttinen

Olkoot nyt informaatiosignaalina kantataajuinen NRZ -signaali . Analogisesta FM-modulaatiosta muistetaan, että siellä moduloidun signaalin hetkellinen taajuus on muotoa , jossa edustaa kantoaaltoa ja on suhteellinen vakio, joka yhdistää hetkellisen taajuuden muuttumisen informaatiosignaalin s(t) amplitudin muuttumiseen. Olkoot nyt informaatiosignaalina kantataajuinen NRZ -signaali . Silloin moduloidun FSK-signaalin muoto on Frequency Shift Keying Timo Mynttinen

Oletetaan seuraavaksi, että informaatiosignaali on bipolaarinen, eli se saa arvot +V ja -V. Tällöin moduloidun signaalin hetkellinen taajuus on muotoa Taajuuden maksimipoikkeama on kaavassa näkyvä termi Tarkastelua helpottaa, kun informaatiosignaaliksi valitaan signaali , joka voi saada arvokseen vain arvot +1 ja -1 sen mukaisesti lähetetäänkö binaarinen 1 vaiko 0. Tällä uudella määrittelyllä FSK-signaalin hetkelliseksi taajuudeksi saadaan kuva 1. Frequency Shift Keying Timo Mynttinen

Kuva 1. Continuous Phase FSK taajuusmuoto. 1 aika Kuva 1. Continuous Phase FSK taajuusmuoto. Frequency Shift Keying Timo Mynttinen

FSK-moduloidun signaalin generointi Käytetään kantataajuista informaatiosignaalia jänniteohjatun oskillaattorin, VCO, ohjaukseen. Tällä tavoin peräkkäisten symbolitilojen vaihesiirto on pehmeä, jatkuva. Puhutaan CPFSK-formaatista, Continuous Phase Frequency Shift Keying, kuva 2. Frequency Shift Keying Timo Mynttinen

Kuva 2. CPFSK-moduloidun signaalin generointi VCO Kantataajuinen informaatiosignaali Kuva 2. CPFSK-moduloidun signaalin generointi Frequency Shift Keying Timo Mynttinen

MSK:ssa taajuuksien välimatka on puolet symbolitaajuudesta. FSK:n vaatima kaistanleveys on riippuvainen siitä, miten etäällä symbolitiloihin käytettävät taajuudet ovat toisistaan. Tässä voidaan tehdä joitakin optimointeja, yksi on MSK, Minimum Shift Keying. MSK:ssa taajuuksien välimatka on puolet symbolitaajuudesta. Frequency Shift Keying Timo Mynttinen

Ei-koherentti FSK-ilmaisu Yksinkertaisin menetelmä on käyttää kahta kaistanpäästösuodatinta, jotka on viritetty symbolitiloihin käytettyihin taajuuksiin. Verrataan suodattimien lähtöjä yhden symbolin jaksonajan verran. Se, jolla on suurempi aikakeskiarvo, voittaa. Kuva 3. Tämä menetelmä on huonompi kuin vastaava koherentti ilmaisutapa, koska vaiheinformaatio jää hyödyntämättä. Frequency Shift Keying Timo Mynttinen

Kuva 3. Ei-koherentti FSK-ilmaisu. KOMPARAATTORI Kuva 3. Ei-koherentti FSK-ilmaisu. Frequency Shift Keying Timo Mynttinen

Koherentti FSK-ilmaisu Koherentti FSK-ilmaisu on oikeastaan ihan samanlaista toimintaa kuin koherentti ASK-ilmaisu. Nyt vaan tarvitaan kaksi sekoitinta ja komparaattori, koska tutkittavia taajuuksia on kaksi, kuva 4. Vastaanottimessa generoidaan taajuudet ja , joiden vaiheet synkronoidaan sisään tulevan signaalin kanssa. Amplitudeja verrataan näytteenottohetkellä ja päätetään, onko kyseessä 0 vai 1. Frequency Shift Keying Timo Mynttinen

Kuva 4. Koherentti FSK-ilmaisu. KOMPARAATTORI Kuva 4. Koherentti FSK-ilmaisu. Frequency Shift Keying Timo Mynttinen

FSK-moduloinnin heikkoudet FSK-moduloinnin edut FSK ei ole herkkä amplitudivaihteluihin signaalitiellä. Ilmaisu perustuu symbolitilojen taajuuksien suhteellisiin muutoksiin, eli absoluuttista taajuustarkkuutta ei vaadita. FSK-moduloinnin heikkoudet FSK vaatii kaistaa hieman enemmän kuin ASK tai PSK. Bit/symboli virhetiheys on FSK:ssa hieman huonompi kuin PSK:ssa. Frequency Shift Keying Timo Mynttinen