HYVÄÄ OLOA SYÖMÄLLÄ HYVÄÄ!

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vitamiinit ja kivennäisaineet
Advertisements

Lasten ja nuorten urheilijoiden ruokailu
Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
GOLF HARRASTUKSENA Tietoa Vanhemmille
HOMMA HALTUUN –luento Terve –kampanja
SIKAKIN KYLLÄSTYY YHTEEN RUOKAAN, ENTÄ SIE??
AMMATTITAITOKILPAILUIHIN VALMISTAUTUMINEN Espoo Meripuisto.
Unitutkimus.
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Kasviskampanja Etelä-Pohjanmaalla
Esittää.
Terveelliset elämäntavat
KULUTTAJANA VAIKUTAT LÄHELLE JA KAUAS TÄMÄN AINEISTON TUOTTAMISEEN ON KÄYTETTY MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN TUKEA Kuva: Ruokatieto / Jussi Ulkuniemi.
Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
S Ruoka ja terveys s
Ravinto ja lepo Daniela Lönnqvist Vivacore
RINGETTEPELAAJAN RAVINTO
Liikunta ja ravinto Tuomas Sallinen.
Suomen Suunnistusliitto
Urheilijan ravitsemus
Painonpudotushaaste 6. kuidut
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
Jääpalloilijan ravinto
Lasten ja nuorten urheiluharrastus
TERVEET ELÄMÄNTAVAT APUNA TYYPIN 2 DIABETEKSEN HOIDOSSA
Ravinto nuoren urheilijan harjoittelussa
Kouluruoka Esityksen ovat tuottaneet
Urheilevan nuoren ravitsemus
PAIKALLINEN HYVINVOINTI
Ruokavalio-ohjeet odottavalle äidille, jolla verensokerit ovat koholla
Kaisa Lahti 2B & Ira Ekholm 3A
Suomalaiset ravintosuositukset
RAVINTOLUENTO FHV KEHITYSKOLMIO Harjoittelu Ravinto Lepo Kehon huolto KEHITYS.
Täytä harjoituspäiväkirjaa päivittäin (lepo/ravinto/liikunta) valmentajiesi ja alla olevien ohjeiden mukaan. Kirjan alussa on ravintoon ja lepoon liittyviä.
Hyvän ateriarytmin sovittaminen harjoitusrytmiin © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio.
Ravitsemuskertomus Ravitsemuskertomukset ◦ Vuodesta 1995 alkaen ◦ Uusin vuodelta 2003 (5. järjestyksessä) ◦ Päätulokset Suomessa tehdyistä ravitsemuksen.
Mitä välipalaksi? Tavoitteet: Pohtia omia välipalatottumuksia ja vaihtaa ajatuksia muiden kanssa. Ymmärtää, millainen on hyvä välipala. Oppia itse valmistamaan.
Ravinnosta puhtia päivään ja liikkumiseen laaja kalvosarja asiantuntijat Anna Ojala ETM ja Leena Valta Etyo.
Ravinnosta puhtia päivään -opetuspaketti asiantuntijat Leena Valta ETyo ja Anna Ojala ETM.
 Huipulle tähtäävän urheilijan tulee kiinnittää ruokavalioon yhtä paljon huomiota kuin harjoitteluun ja lepoon -> Urheilija pysyy terveenä, jaksaa harjoitella,
Kotitalous: ravitsemus  Suomalaisten ravitsemussuositukset – Valtion ravitsemusneuvottelukunta vuodesta 1954  A- ja D-vitamiinin lisääminen margariineihin.
6. RAVINTOAINEET HALTUUN
Keski-Pohjanmaa / Kainuu / Oulunkaari / Lappi Syö muistaaksesi! ravinto osana aivoterveyden edistämistä Lähteet: Satu Jyväkorpi, Syö muistaaksesi, Suomen.
Hurtig TE1 Ruoka ja terveys. Ravitsemussuositukset tiivistettynä - Suositusten tavoitteena on väestön hyvä ravitsemus ja kansanterveyden edistäminen.
PELAAJAN KEHITTYMINEN LTV 1. TEHTÄVÄ: Juttele parisi kanssa miten pelaaja kehittyy? Suomen Jääkiekkoliitto / Kalle Väliaho ja Arto Pyykkö.
Muut tekijät sydänterveyttä edistävässä ruokavaliossa.
Copyright © 2007 Wellou.fi 1 Woimapyramidi. Copyright © 2007 Wellou.fi 2 Woimapyramidi  Rasva ja sokeri  Maitovalmisteet  Liha-kala  Kasvikset  Viljavalmisteet.
Kotitehtävä Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja?
Ihmisen ravinto.
Copyright © 2007 Wellou.fi 1 Woimakello. Copyright © 2007 Wellou.fi 2 Woimakello  Woimakello kertoo millainen on hyvä päivän ateriarytmi  Woimakellon.
Lapin yläkouluakatemia Ravitsemus © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio.
RUUAN REITTI: LIHA SUOMALAISIA TUOTANTOELÄIMIÄ LIHAA LAUTASELLE Suomessa käytetään lähinnä lypsylehmistä, nautakarjasta, broilereista, sioista ja lampaista.
Ruokakolmio Nuoren ravinto Juomat eivät pidä nälkää kuten kiinteä ruoka, ja sokeroituina niissä on yleensä paljon energiaa. Sokeriset juomat vaurioittavat.
7. Syö hyvin TERVEYSTIETO 7. Terveellinen ruokavalio Monipuolinen ruokavalio edistää terveyttä ja hyvinvointia. 1. Mitä syön? Valitse monipuolisesti ruokapyramidin.
Hyvä ruokavalio Ateriarytmi Ruokailu arjessa Painonhallinta.
RUUAN REITTI: KANANMUNA MISSÄ JA MIKSI KANANMUNAA KÄYTETÄÄN RUUANVALMISTUKSESSA?
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
Ravinto-opas Vihjeitä viisaisiin valintoihin
Ravinto osana terveellistä ja turvallista liikuntaa
Nuoren urheilijan ravitsemus
RAVINTO Elmo & Leevi Syksy -16.
Ruuan reitti: kala.
Ruokaympyrä Elintarvikkeiden suhteelliset määrät.
Ravinto ja liikunta Urheilijan tai terveysliikuntaa harrastavan ihmisen haaste ravinnossa on löytää ruokavalioon sopiva energian määrä.
Energiaa tarpeeseen mutta ei tarpeettomasti
Ruokailuun sekä painon seurantaan ja laihtumisen ehkäisemiseen tulee kiinnittää huomiota jo sairauden alkuvaiheista lähtien Alussa ruokahalun laskemisen.
Ravitsemus ateriarytmi, lautasmalli, välipalat, juomat Anna Ojala ETM
Ruokaoppia.
MINÄ JA VASTUULLISET RUOKAVALINNAT
Hyvä ruokavalio Ateriarytmi Ruokailu arjessa Painonhallinta.
Esityksen transkriptio:

HYVÄÄ OLOA SYÖMÄLLÄ HYVÄÄ!

SYÖ HYVÄÄ Syömäsi ruoka vaikuttaa terveyteesi nyt, mutta myös tulevaisuudessa. Terveyttä edistävään ruokavalioon kuuluu runsaasti kasviksia, marjoja ja hedelmiä täysjyväviljaa vähärasvaisia ja rasvattomia maitotuotteita kalaa rypsiöljyä Ravitsevat valinnat ovat helppoja kun käytät apunasi ruokakolmiota ja lautasmallia.

RUOKAKOLMIO

LAUTASMALLI Lautasmalli kertoo sinulle, millä tavalla ruokalautanen kannattaa täyttää, jotta ateriasi on ravitseva ja monipuolinen. ½ kasviksia tuoreena, lämpimänä, ruuan joukossa. ¼ viljatuotteita tai perunaa. ¼ kalaa, kananmunaa, papuja tai lihaa. Lisäksi täysjyväleipää kasvirasvalevitteellä, lasi rasvatonta tai vähärasvaista maitoa sekä jälkiruuaksi hedelmiä tai marjoja.

ATERIARYTMI ON KAIKEN A & O Säännölliset ateriat ja välipalat sekä tauot syömisessä edistävät terveyttä. Päivä rullaa parhaiten, kun olet nukkunut hyvin ja saat ruokaa ja juomaa 3-4 tunnin välein. Muista mennä ajoissa nukkumaan. Syö päivän pääateriat eli aamiainen, lounas ja iltaruoka. Syö välipala ja iltapala, mutta vältä napostelua mielitekoon. Liiku tunti joka päivä. TÄHÄN LINKKI ATERIARYTMI-VIDEOON

LISÄVIRTAA VÄLIPALASTA Raikkaat juurespalat, täysjyväleipä kasviksilla ja juustolla, kananmunalla tai leikkeleellä höystettynä sekä jogurtit ja rahkat marjojen ja hedelmien kera ovat hyviä välipaloja. Muistathan ottaa välipalaa mukaan kouluun, jos jatkat sieltä suoraan harrastuksiin. Hedelmät, porkkanat, täys- jyvävälipalapatukat ja pähkinät kulkevat helposti mukana repussa. TÄHÄN LINKKI VÄLIPALA-VIDEOON

SYÖ KOULURUOKA - JOKA PÄIVÄ Kouluruokailun tarkoituksena on edistää oppilaan hyvinvointia sekä tervettä kasvua ja kehitystä. (Kouluruokasuositus 2008) Lounaalta tulisi saada noin kolmannes päivän ravintoaineista. Annostele ruokaa ja juomaa lautasmallin mukaan ja riittävästi - vain syöty ruoka ravitsee! Syö pääruuan lisäksi salaattia ja leipää, ja juo maitoa tai piimää. TÄHÄN LINKKI KOULURUOKA-VIDEOON

Mitä Sinä voisit Lisätä? Vaihtaa? Vähentää?

SUOSITELTAVAT / VÄLTETTÄVÄT

LATAA LAUTASELLE KASVIKSIA Syö monipuolisesti erivärisiä kasviksia, marjoja ja hedelmiä sekä raakana että kypsennettynä. Kasviksista saat suuren joukon elintärkeitä ravintoaineita, kuten vitamiineja ja kuituja. Syö kasviksia 5-6 kourallista päivässä – eli joka aterialla Tuoremehulla ei voi korvata hedelmiä tai marjoja, sillä mehuun ei jää kaikkia hyödyllisiä aineita! 

TÄYSJYVÄSSÄ ON PALJON HYVÄÄ Syömällä täysjyvätuotteita saat kaikki viljan arvokkaat ravintoaineet ja pidät vatsasi kunnossa. Kuitua tulisi saada ainakin 25 grammaa päivässä kasviksista ja viljasta.   Mitä täysjyvätuotteita löydät kuvasta? Mitä muita tuotteita tiedät? Suosi vähäsuolaisia leipiä , jotka sisältävät kuitua vähintään 6g/100g.

LIHAA KOHTUUDELLA Lihasta saat mm. runsaasti rautaa ja hyvälaatuista proteiinia. Lihaa ja lihavalmisteita tulisi käyttää korkeintaan 500 grammaa viikossa, sillä ne sisältävät myös mm. tyydyttynyttä eli kovaa rasvaa. Suosi: Vaaleaa ja vähärasvaista Vaalea liha: broilerin- ja kalkkunanliha Tuoretta ja mahdollisimman vähän käsiteltyä lihaa Vähäsuolaisia tuotteita

KANANMUNAA SOPIVASTI Kananmuna on monipuolinen ravintoainepakkaus! Kananmunasta saat: Hyvälaatuista proteiinia Useita kivennäis- ja hivenaineita Kaikkia rasvaliukoisia vitamiineja (A,D,E,K) Runsaasti B-vitamiineja Useita muita terveydelle edullisia aineita

KALAA 2-3 KERTAA VIIKOSSA Kala on ravintoainepitoista ruokaa ja ylivoimaisesti paras luonnollinen D-vitamiinin lähde. Kalan pehmeä rasva on hyväksi sydämelle ja aivoille. Kun syöt kala-aterian kerran viikossa koululounaalla ja toisen vapaa-ajalla, niin pääset jo tavoitteeseen. Vastuullinen valinta on suosia kestävästi pyydettyä kalaa sekä syödä vaihdellen eri kalalajeja TÄHÄN LINKKI KALA-VIDEOON

VALKOINEN VITAMIINIJUOMA Maito ja maitotuotteet sisältävät paljon ravintoaineita ja hyvälaatuista proteiinia. Mitkä ravintoaineet tunnistat kuvasta? Valitse rasvattomia tai vähärasvaisia maitotuotteita. 5-6 desilitraa maitoa ja 2-3 juustoviipaletta päivittäin kattaa kalsiumin tarpeesi. Mitä erilaisia maitotuotteita tiedät?

PEHMEÄ RASVA ON HYVÄKSI SYDÄMELLE Rasvasta saat energiaa. Tarvitset rasvaa myös solujen seinien ja hormonien rakennusaineeksi. Rasvasta kaksi kolmasosaa tulisi olla laadultaan pehmeää. Esimerkiksi rypsiöljy sisältää runsaasti terveydelle edullisia pehmeitä omega-6- ja omega-3-rasvahappoja. Myös kalasta ja pähkinöistä sekä siipikarjanlihasta saat pehmeää rasvaa.

MITKÄ OVAT PEHMEÄN JA MITKÄ KOVAN RASVAN LÄHTEITÄ?

MITÄ RASVAA VALITSEN? Suosi kasviöljyjä kuten rypsiöljyä ruuanlaitossa ja leivonnassa. Käytä öljypohjaisia salaatinkastikkeita. Voitele leipäsi mahdollisimman pehmeällä levitteellä, vähintään 60 prosenttia rasvaa sisältävällä kasvimargariinilla tai kasvirasvalevitteellä. Suurin osa rasvasta saadaan piilorasvana. Se on usein laadultaan kovaa rasvaa, mitä tulisi vähentää.

MIHIN JA KUINKA PALJON RAVINTOA TARVITAAN? Tarvitset energiaa ja ravintoaineita elimistön eri tehtäviin kuten solujen uudistumiseen ja kasvuun sekä liikkumiseen. Energiantarpeeseen vaikuttavat ikä, sukupuoli, pituus, paino sekä fyysinen aktiivisuus. Teini-ikä on nopean kasvun aikaa, jolloin erityisen paljon energiaa ja ravintoaineita kuluu luuston ja lihaskudoksen muodostumiseen. Tämän vuoksi myös ruokahalu kasvaa!

EI OLE AIVAN SAMA, MITÄ SYÖ Alla on kuvat kahdesta erilaisesta ateriasta. Seuraavalla dialla on laskelma siitä, kuinka paljon erilaisia ravintoaineita aterioista saa. Mitä mieltä olet, kumman aterian laskelman perusteella valitsisit?

LIIKKUJAN MUISTILISTA: Vältä pitkiä ateriavälejä. Välipala auttaa palautumiseen. Nauti joka aterialla pieni annos proteiinipitoista ruokaa.  Muista  juoda riittävästi. ! Mitä enemmän ja rankemmin liikut, sitä enemmän tarvitset ruuan laadukasta hiilihydraattia, proteiinia, vitamiineja ja kivennäisaineita!

HYVÄ TIETÄÄ SOKERISTA… Sokeria suositellaan saatavaksi enintään 40–50 g/päivä = noin 15-20 sokeripalaa  Sokeri sisältää lähes pelkästään energiaa ja aiheuttaa verensokerin suurta vaihtelua.  Syö vain harvoin makeisia, sokeroituja juomia ja leivonnaisia. Suosi vähäsokerisia vaihtoehtoja, esim. maustamatonta jogurttia marjojen kera sokeroidun hillojogurtin sijaan. Tiesitkö, että pieni suklaapatukka sisältää noin 7 sokeripalaa, ja 2 dl:n annos sokeroitua jogurttia jopa 10 sokeripalaa? Katso video erilaisista sokeripommeista.

… JA JUOMISTA Vesi on hyvä janojuoma. Vähärasvainen ja rasvaton maito on suositeltava ruokajuoma. Sokeria sisältävistä virvoitusjuomista ei saa ravintoaineita, vain energiaa Sama koskee energia- ja urheilujuomia. Mehujen ja kevytjuomien happo ei myöskään ole hyväksi hampaille. Katso videolta, miten voit valmistaa itse energiajuomaa!

VASTUULLINEN RUOKAVALIO Terveellisyys, kohtuullinen syöminen, hyvä maku ja kestävä kehitys yhdistyvät vastuullisessa ruokavaliossa.  Ihanteellista on, jos tuotannossa on huomioitu sekä ympäristön, ihmisten että eläinten hyvinvointi.

VASTUULLINEN RUOKAVALIO

KESTÄVÄT VALINNAT Syö ravitsemussuositusten mukaisesti. Enemmän kasviksia, vähemmän eläinkunnan tuotteita. Ympäristökuormitus pienenee yli neljänneksellä, jos suomalaiset syövät ravitsemussuositusten mukaisesti. Suosi lähellä tuotettua ruokaa. Lähellä tuotettua ruokaa voit suosia esimerkiksi tekemällä ehdotuksia perheesi ostoslistaan tai kouluruokailuun. Älä heitä syömäkelpoista ruokaa hukkaan!

RUOKATIETO YHDISTYS RY www.ruokatieto.fi www.ruokavisa.fi ruokavisa@ruokatieto.fi Syö Hyvää –hankkeen kotisivut: www.syohyvaa.fi

Kuvat: Jussi Ulkuniemi Fotonokka / Elina Himanen Tuija Fagerlund Silja Nousiainen © Ruokatieto Yhdistys ry Kuvien käyttäminen muussa kuin tämän kalvosarjan yhteydessä on kielletty, lukuun ottamatta ruokakolmio- ja lautasmallikuvia, jotka ovat ravitsemussuosituksista. Kalvosarjaa saa vapaasti muokata opetuskäyttöön sopivaksi (lyhentää, lisätä omia kalvoja jne.) ja se on tarkoitettu vain opetuskäyttöön.