Varsinais-Suomen ELY-keskus, Jyrki Lammila

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Jätevesien käsittely kuntoon
Advertisements

Juha Ikäheimo Pohjois-Savon ELY-keskus
Leena-Kaisa Nikkarinen Kaste-ohjelmapäällikkö,
Yhteinen tavoite ja tahtotila rakentamisen perustana - malleja kylien tietoverkkohankkeista Uurainen Veli-Matti Karppinen GrowNow oy.
’Vieläkö voi hakea’ - Pohjois-Savon liiton rahoitustilanne
Kuntaliiton palvelut muutosviestinnän tueksi
Sivu VALINTAKRITEERIT. Ohjelman varojen kohdennus Sivu 2 Julkinen rahoitus yhteensä miljoonaa euroa kaudella.
2/2009 Ajankohtaista CIMOsta Kv-kevättapaaminen Tampereella 25.4.
Hyvälaatuinen talousvesi ja tehokkaasti puhdistetut jätevedet ovat hyvinvointimme perusta. Yli 90 % suomalaisista on vesihuoltolaitosten vesijohtoverkostojen.
Teollisuusalueiden jäte- ja hulevedet –seminaari
Marjukka Vainio, Kiinteistöliitto
TIEDOTUSTILAISUUS TAKAMAAN KOULU
Maaseutualueiden kehittämishankkeiden rahoitus toiminnanjohtaja Kirsti Oulasmaa Rieska-Leader ry.
TIEDOTUSTILAISUUS VAHANNAN KOULU
Asetus talousjätevesien käsittelystä viemäriverkon ulkopuolella
Kiinteistökohtaiset jätevesijärjestelmät Kirsi Mäensivu Jässi-jätevesineuvontahanke
Riihimäen Vesihuoltopäivä
LAUKAAN VESI- JA VIEMÄRILAITOS
1 ©TNS 2012 Tämän tutkimuksen tulokset on tarkoitettu vain tilaajan omaan käyttöön. Niitä ei saa lainata, luovuttaa, jälleenmyydä tai julkaista ilman tutkimusyrityksen.
PORI Taloyhtiöiden info-ilta Tapio Kallioinen Projektipäällikkö Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy.
Terveyden edistämisen määrärahat 2009
Tulvadirektiivin esittely Tulvadirektiivityöryhmä Minna Hanski, MMM.
VESIHUOLTOLAIN UUDISTUS
Huomio vesiosuuskuntien kehitystarpeisiin Pellervon Kainuun seminaari Lakiasiainjohtaja, varatuomari Kari Lehto, Pellervo-Seura ry.
Alueelliset Paras - seminaarit Asko Peltola PARAS-uudistus – uhka vai mahdollisuus Etelä-Pohjanmaalle?
JÄTEVESIEN KÄSITTELY HAJA- ASUTUSALUEELLA RAAHEN SEUTUKUNNASSA HANKE RAAHEN SEUTUKUNNAN KEHITTÄMISKESKUS / MAASEUDUN OSAAMISVERKOSTO.
Lopen vesihuoltopäivä Lainsäädäntö ja kunnan käytäntö jätevesiasioissa Juha Viinikka ympäristöpäällikkö.
VESIOSUUSKUNNAT NURMIJÄRVELLÄ Mahdollisuus maaseudun vesihuollon kehittämiseen.
Asetus talousjätevesien käsittelystä viemäriverkon ulkopuolella
Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Tampere Lea Lakio Opetusneuvos, Ammattikoulutus/kehittäminen
Salaojateknikoiden neuvottelupäivät Hyvinkäällä Kehitysinsinööri Heikki Pajula, SYKE Ojitushankkeiden rahoitus.
Suurten ja keskisuurten yhteinen lippu- ja maksujärjestelmä Tausta, tavoitteet ja tulokset Oheisaineisto nro 2 Pela §
Avustuksen käytön raportoinnissa kehitettävää Anna-Leena Miettinen Seminaari
ENERGIAKATSELMUSPÄIVÄ Pietarissa Hyviä käytäntöjä ja tuloksia Suomen energiakatselmusohjelmasta Seppo Silvonen, Head of Unit.
Työolosuhteiden järjestelytuki
Kuntien Tiera Oy – Jokilaaksojen kuntien yhteisen tietohallinnon käynnistäminen © Copyright Kuntien Tiera Oy.
Yksityisteiden avustukset 2012 Kunnossapitoavustus Perusparannusavustus.
Hulevesiin liittyvä lainsäädäntö ja sen kehitysnäkymät
Vesihuolto-osuuskunnat osana kansallista vesihuoltopolitiikkaa Pellervon Päivä 2010 Vesihuolto-osuuskunta -seminaari Helsinki, Jaakko Sierla,
Kansalaistoimijalähtöinen kehittäminen joensuun kaupunkialueilla kaupunginsihteeri Jari horttanainen
Ympäristöministeriö / Katri Tulkki / Kauppa yhdyskuntien kehityksessä1 Palvelurakenteen kehittämisen työkaluja.
Talousarvioprosessi 2014 KH
Maaseuturahasto Satakunnassa
Ympäristöhankkeiden rahoitus
Tekesin organisaatio, verkosto ja budjetti. Tekes DM Kasvu- yritykset Nuoret yritykset Suuret yritykset ja julkiset organisaatiot.
Itämeri –strategia ja toimenpideohjelmat - mitä uutta odotettavissa Itä-Suomen EAKR – toimenpideohjelman seurantakomitean kokous Kajaani, Neuvotteleva.
1 SOSIAALINEN YRITYS. 2 Palkkatuki Palkkatukea voidaan maksaa sosiaaliselle yritykselle pitkäaikaistyöttömän tai vaikeasti työllistyvän palkkauskustannuksiin.
ELY-keskusten palvelut kansainvälistyville yrityksille
Toimenpiteet vuosittain vuosi 2011 Entisen liimatehtaan alue, maaperä-tutkimus ja kunnostussuunnitelma € Torin ympäristön rakennettavuusselvitys9.
1 Kainuun maakuntakokeilun jatkonäkymät: Kainuun mallin 2013 valmistelusta Kajaani Kainuun malli 2013 jatkovalmistelun työvaliokunnan ja ohjausryhmän.
INFRA-ALAN TIETOMALLIOSAAMINEN Tietomallit Mallipohjainen (engl. Model-based) Tiedon käsittelyn soveltamistapa, jossa esim. tuotetta kuvataan.
Riihimäen kaupunki vesihuollon kehittämissuunnitelma
17/6/2009 Päijät-Hämeen haja-asutuksen vesihuollon kehittämissuunnitelma Vesihuollon kehittämissuunnitelmat Vesihuoltopäivä Suvi Virta.
ELINIKÄISEN OHJAUKSEN ALUEELLINEN KOORDINAATIO ELOa Pohjois-Savon ELY-keskuksessa Lisää viraston nimi, tekijän nimi ja osasto.
Työ- ja elinkeinokeskus ALUEELLINEN KILPAILUKYKY JA TYÖLLISYYS – TAVOITE ITÄ-SUOMEN EAKR-TOIMENPIDEOHJELMA 2007 –
Laskelma kuntien ja kuntayhtymien menoista v. 2013
VALTIONAVUSTUKSET AIKUISKOULUTUS Seppo Hyppönen Yksikön päällikkö Opetushallitus.
Pohjois-Savon vesihuolto vuonna 2007 ja vesihuollon kehittämistarpeet Elsi Janhunen Savonia-ammattikorkeakoulu Tekniikka, Kuopio.
Vesihuoltolainsäädäntö elintarviketeollisuuden kannalta Antti Belinskij Vanhempi hallitussihteeri Maa- ja metsätalousministeriö If, vesiseminaari,
Leader-yritystuet Marskin Maja, Loppi Ihmisten kokoisille ideoille!
ITÄSUOMALAINEN YRITYSRAHOITUSSTRATEGIA Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Pohjois-Savon.
PIRKANMAAN AVOIN KUITU – YHTEISTYÖ Suunnitelma Marja-Riitta Mattila-Nurmi.
Aune Rummukainen Kevät 2013
Vesihuollon kehittämissuunnitelma
Osmo Seppälä, toimitusjohtaja Vesi- ja viemärilaitosyhdistys VVY
Erityisavustus korkeakouluille korkeakoulutuksen kehittämiseen
TAHE keskitetty toimintamalli
Vesiosuuskunnat ELY- keskuksen näkökulmasta
Haja-asutuksen jätevesien käsittely-koulutustilaisuus
Rautjärven Veden toiminta-alueiden vesihuolto
Esityksen transkriptio:

Varsinais-Suomen ELY-keskus, Jyrki Lammila VESIHUOLTO-OSUUSKUNTIEN TUKEMINEN LOUNAIS-SUOMESSA JA MUUTA AJANKOHTAISTA SALON JÄTEVESI-ILTA 11.6.2014 Varsinais-Suomen ELY-keskus, Jyrki Lammila

VALTION VESIHUOLTOAVUSTUS Pienet hankkeet (< 30 000 €) Hakuaika: ennen hankkeen toteutuksen aloittamista Suuret hankkeet (> 30 000 €) Hakuaika: marraskuun loppuun mennessä, ennen aloittamista 15-30 % hyväksyttävistä kustannuksista Vain hakemuksen jättämisen jälkeen syntyvät kustannukset suunnittelu, selvitykset, toteutus (työ + verkostot ja muut vesihuoltolaitteistot) EI rakennuksien sisäpuolisia vesijohtoja ja viemäreitä ylläpidosta tai saneerauksesta aiheutuvia kustannuksia Lisätietoa: www.ely-keskus.fi > palvelut > rahoitus ja avustukset Vesihuoltoinsinööri Minna Nummelin Puh. 0295 022 917 S.posti: minna.nummelin@ely-keskus.fi Tukiprosentti on yleensä ollut 20 %. Tukea voidaan myöntää vain niille kustannuksille, mitkä ovat syntyneet hakemuksen jättämisen jälkeen.   Haku tapahtuu ympäristöhallinnon nettisivuilta löytyvällä lomakkeella. Hakemuksen liitteenä tulee olla suunnitelma kustannusarvioineen, rahoitussuunnitelmineen ja toteuttamisaikatauluineen. Lisäksi tarvitaan tarpeelliset selvitykset tuen myöntämisen edellytysten arvioimiseksi. Perustamisinvestoinnin jälkeen syntyvät kustannukset tulee kattaa asiakkailta perittävillä maksuilla

VALTION VESIHUOLTOAVUSTUS TUEN MYÖNTÄMISEN YLEISET EDELLYTYKSET Taloudellisista, terveydellisistä tai ympäristönsuojelullisista syistä tarpeellinen Huomioitu kunnan vesihuollon kehittämissuunnitelma ja alueellinen vesihuollon yleissuunnitelma sekä kunnan suunnitelmat maankäytön kehittymisestä Varmistetaan sekä vedenhankinta että jätevesien käsittely Kustannukset ovat kohtuulliset saavutettaviin hyötyihin verrattuna Vesihuollosta perittävillä maksuilla ei kateta niitä kustannuksia, joita varten tukea myönnetään Avustuksen saajalla on oltava edellytykset vastata toimenpiteen toteutuksesta ja toteutuksen jälkeisistä velvoitteista Taloudelliset syyt Kokonaiskustannuksiltaan edullinen pitkällä aikavälillä, mutta hakijalle investointikustannuksiltaan kohtuuton ilman tukea Ylisuuret tuloutukset omistajalle ja alihinnoitellut taksat ovat tuen tarvetta vähentäviä tekijöitä Terveydelliset syyt Alueella huono vedenlaatu, pohjavesi pilaantunut Jätevesipäästöistä aiheutuu terveyshaittaa Ympäristönsuojelulliset syyt Pohjavesialue, likaantumisherkkä pintavesialue, jonka kuormitusta on vähennettävä tai ehkäistävä Jätevesipäästöistä aiheutuu ympäristöongelmia Varsinais-Suomen ELY-keskus, Jyrki Lammila

VALTION VESIHUOLTOAVUSTUS TUKEMISEN KRITEERIT Hyvä yhteiskunnallinen vaikuttavuus Tuen tarve Tuki varmistaa hankkeen asianmukaisen toteutumisen Tukiosuus on vain tarpeen suuruinen Kokonaistaloudellisuus pitkällä aikavälillä Edistää kestävää yhdyskuntarakennetta Kunnan tuki <= vesihuollon kehittämissuunnitelman mukainen Laajapohjainen kysyntä liittyjiksi sitoutuneiden määrä suhteessa potentiaalisiin liittyjiin > 50 % EI Asemakaava-alueelle Uudisrakennukset tai loma-asunnot Koska vesihuoltoon osoitettavaa määrärahaa on kysyntään nähden niukasti, on hankkeiden rahoitusta ja tukemista priorisoitava. Ratkaisu avustusten myöntämisestä tehdään pysyvästi asuttujen kiinteistöjen vesihuollon järjestämisen kokonaistarkastelun perusteella. Kokonaiskustannukset + kustannukset/kiinteistö Pelkästään vapaa-ajan asutusta palveleville hankkeille ei myönnetä tukea. HARKINNAN VARAINEN = hakijalle ei synny oikeutta tukeen vaikka hanke olisikin tukikelpoinen. Valituskelpoinen. Päätökset maalis-huhtikuussa. Päätöksessä perustelut myöntämiselle/kielteiselle päätökselle. Myös ehdot! Tuki voimassa 2 vuotta! HARKINNANVARAINEN, ei voida tukea kaikkia rahojen niukkuuden takia Järjestäytynyt oikeushenkilö Etusijalle, jos toteuttajana jo toimiva vesihuoltolaitos Etusijalle hankkeet, joissa on sovittu hakijatahon toiminnan ja verkoston myöhemmästä sulautumisesta Varsinais-Suomen ELY-keskus, Jyrki Lammila

KANSALLISET VESIHUOLTOAVUSTUKSET 2014 Investointeihin 2014 YM 52 000 €, jaettu 3 hankkeelle 180 000 € (suurin osa vanhoista säästyneistä) ei Saloon 2014 MMM 1 600 000 €, 25 hankkeelle 2 000 000 € (osa vanhoja säästyneitä) Saloon 445 500 € viidelle eri vok hankkeelle Pohjavesialueiden suojelusuunnitelmien laatimiseen Ei yhtään hakemusta Haja-asutusalueiden jätevesineuvontaan 2014 YM 178 400 €, jaettu kahdelle hankkeelle, Varsinais-Suomeen 100 000 € Avustukset vähenemässä viimeistään vuoden 2016 jälkeen, jolloin valtakunnallinen viemäröintiohjelma loppuu Varsinais-Suomen ELY-keskus, Jyrki Lammila

VALTION VESIHUOLTOTYÖT 1/2 MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN HANKKEET Ministeriön toivomuksesta MMM:n myöntämät määrärahat myönnetään jatkossa aina avustuspäätöksellä --- rakennuttaminen loppuu 2012 rahoitettu Kaarina-Parainen syöttövesijohtoa, valmistuu 2014 2012 ja 2013 rahoitettu Teijo-Salo yhdysvesijohtoa ja siirtoviemäriä, valmistuu 2015 2013 ja 2014 rahoitettu Kemiönsaaren vesihuoltoyhteyksien rakentamista, valmistuu 2015 Vireillä Kisko-Muurla siirtoviemäri Salossa Määrärahat vähenemässä, ehkä loppuvat kokonaan Varsinais-Suomen ELY-keskus, Jyrki Lammila

VALTION VESIHUOLTOTYÖT 2/2 YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Myönnetään 2014 lähtien avustuspäätöksenä 2013 rahoitus Oripää-Riihikoski-Aura-Liedon asema siirtoviemäreille, valmistuu 2015 2014 aloitusrahoitus Muurla-salo ja Marttila-Tarvasjoki-Yliskulma siirtoviemäreille Ei uusia hankkeita vireillä Salossa Rahoituksen jatkuminen epävarmaa Varsinais-Suomen ELY-keskus, Jyrki Lammila

ITÄMERIRAHA Määräraha jätevedenkäsittelyn tehostamiseen ja kustannustehokkuuden selvittämiseen Saaristomeren alueella 2013 lopulla rahoitettiin neljää hanketta yhteensä 269 000 €:lla Salon jätevedenpuhdistamolle 49 000 € Vuoden 2014 hausta ei vielä tietoa Varsinais-Suomen ELY-keskus, Jyrki Lammila

Varsinais-Suomen ELY-keskus, Jyrki Lammila OPPAITA Varsinais-Suomen ELY-keskus, Jyrki Lammila

VESIHUOLTO-OSUUSKUNTAOPAS Lähtöaineistona osuuskuntaa tai yhteistä vesihuollon toteuttamista harkitseville perustaminen, suunnittelu, rakentaminen, rahoitus, vastuut, talous, ylläpito…

VESIOSUUSKUNNAT, KUNTIEN VESIHUOLTOLAITOKSET JA KUNNAT Oppaalla edistetään hyvien toimintamallien käyttöönottoa vesihuollossa käsitellään mm: Vesihuoltolaitosten talouden hallinta ja kuntien vesihuoltoavustukset Vesihuoltolaitosten välisen yhdistymisen haasteet Vesiosuuskunnan yhdistäminen kunnalliseen vesihuoltolaitokseen Vesiosuuskuntien välinen sulautuminen Vesiosuuskunnan hallinto ja sen vastuut Vesiosuuskunnan tehtävät - vesiosuuskunnan laadukas toiminta Sopimuspohjaisen toiminnan vaihtoehdot ja mahdollisuudet Löytyy osoitteesta: http://shop.kunnat.net/product_details.php?p=2905 Varsinais-Suomen ELY-keskus, Jyrki Lammila

KÄSIKIRJA VESIOSUUSKUNNAN OSAKKAALLE Vesijohdon ja paineviemärin käyttö Lounais-Suomen vesiensuojeluyhdistys r.y. Laadittu asukkaille, jotka ovat vesihuolto-osuuskunnan jäsenenä käyttämässä osuuskuntamuotoisia vesihuoltopalveluja Käytännönläheisiä neuvoja ja ohjeita käyttäjille www.lsvsy.fi > Julkaisut ja linkit Kaurissalon vok

LÄHTEITÄ, LISÄTIETOA, MATERIAALIA Mistä lisää tietoa? Vesiosuuskunnan ABC Vesiosuuskuntien laatukäsikirja Osuuskunnan perustajan opas Ohjeita 2-10 kiinteistön yhteisten jätevesijärjestelmien toteuttamiseen – Ideasta toteutukseen ja käyttöön Vesihuollon erityistilanteet ja niihin varautuminen Vesihuollon tukeminen Vesihuoltolakiopas www.vok.fi www.svosk.fi www.vesiosuuskunnat.fi Varsinais-Suomen ELY-keskus, Jyrki Lammila

Varsinais-Suomen ELY-keskus, Jyrki Lammila TULEVAA Varsinais-Suomen ELY-keskus, Jyrki Lammila

VESIHUOLTOLAKIIN MUUTOKSIA 1.9.2014 Eduskunta hyväksyi uuden vesihuoltolain ja lisäykset maankäyttö- ja rakennuslakiin 3.6.2014 Laki tulee todennäköisesti voimaan 1.9.2014 Muutoksia kunnan velvollisuuksiin Toiminta-alueisiin ja liittymispakkoon Vesihuoltolaitoksen toiminnan läpinäkyvyyteen Vesihuoltolaitoksen riskivalmiuteen ja selvilläolovelvollisuuteen Hulevesisäädöksiin, joista pääosa siirretään maankäyttö- ja rakennuslakiin Varsinais-Suomen ELY-keskus, Jyrki Lammila

VESIHUOLTOLAIN KESKEISET MUUTOKSET VESIHUOLLON KEHITTÄMINEN JA JÄRJESTÄMINEN Kehittämissuunnitteluvelvoite poistuu kunnalta – kehittämisvelvoite säilyy Toiminta-alueet Hyväksytään vesihuollosta huolehtimiseen soveltuvalle laitokselle Jatkossa vesihuoltolaitokseksi katsotaan laitos, jolla on hyväksytty toiminta-alue vedenjakelu- ja/tai viemäriverkostolle Asetettava tavoitteellinen yhdyskuntakehityksen tarpeita vastaava aikataulu Esitettävä kartalla, joka oltava yleisesti saatavilla tietoverkossa. Ennen lakimuutosta voimassa olevat alueet tietoverkkoon viimeistään 31.12.2016 Maksujen oltava kohtuullisia Toiminta-alueita supistettaessa on turvattava alueelle jäävien kiinteistöjen vesihuolto Varsinais-Suomen ELY-keskus, Jyrki Lammila

VESIHUOLTALAIN KESKEISET MUUTOKSET LIITTÄMISVELVOLLISUUS Taajaman ulkopuolella Ei liittämisvelvollisuutta, jos kiinteistön vesihuolto järjestetty asianmukaisesti ennen toiminta-aluepäätöstä tai kuivakäymälä Ennen muutosten voimaan tuloa hyväksytyllä toiminta-alueella toimitaan vanhan lain mukaan 31.12.2018 asti, mikäli laitos on aloittanut toimenpiteet vesihuollosta huolehtimiseksi Varsinais-Suomen ELY-keskus, Jyrki Lammila

HAJA-ASUTUKSEN VESIHUOLTO LAINSÄÄDÄNNÖN VAATIMALLE TASOLLE LOUNAIS-SUOMEN VESIHUOLLON KEHITTÄMISSTRATEGIAN PÄIVITYS - KEHITTÄMISOHJELMALUONNOS HAJA-ASUTUKSEN VESIHUOLTO LAINSÄÄDÄNNÖN VAATIMALLE TASOLLE Viemäröidään kaikki taloudellisesti sekä ympäristön ja terveydensuojelun kannalta toteuttamiskelpoiset kohteet. Käytetään jaossa oleva valtion tuki kustannustehokkaasti. Huolehditaan siitä, että kiinteistökohtaisten järjestelmien muuttaminen lainsäädännön vaatimusten mukaiseksi toteutuu. Toteutetaan riittävän tiheä lietteiden keräysverkosto ja varaudutaan lisääntyvien lietemäärien keräämiseen ja käsittelyyn. Varsinais-Suomen ELY-keskus, Jyrki Lammila

LOUNAIS-SUOMEN VESIHUOLLON KEHITTÄMISSTRATEGIAN PÄIVITYS - KEHITTÄMISOHJELMALUONNOS Hyviä esimerkkejä: Kosken TL kunnan vesihuoltolaitos on taajama-alueiden lisäksi toteuttanut ympäristön ja terveydensuojelun kannalta tarpeellisia sekä talouden kannalta järkeviä haja-asutuksen viemäröintihankkeita. Rauman kaupunki toteuttaa viemäröinnin kaikille haja-asutus-alueille, joissa kantakaupungin alueella on 10 liittyjää/putkikilometri ja Lapin kaupunginosan alueella 7 liittyjää/putkikilometri. Taivassalon kunta on myöntänyt avustusta osuuskuntien runkolinjojen rakentamiseen sekä antanut asiantuntija-apua osuuskunnan perustamiseen sekä neuvonta ja suunnitteluapua. Kaarinan kaupunki on teettänyt yleissuunnitelmat ja alustavat kustannusarviot haja-asutuksen viemäröintihankkeista sekä tarjonnut ostopalveluna hankittua asiantuntija-apua. Varsinais-Suomen ELY-keskus, Jyrki Lammila

MAAKUNNALLISET VESIHUOLTOPÄIVÄT Maakunnalliset vesihuoltopäivät 11.11. Varsinais-Suomessa (Turku) ja 13.11.2014 Satakunnassa Luvialla Varsinais-Suomen ELY-keskus, Jyrki Lammila

Hyvää kesää ! Varsinais-Suomen ELY-keskus, Jyrki Lammila