YMTOn yksikkövierailu 22.-23.5.2014: Arvioinnin ja mallituksen yksikkö YMAL.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Suurten ja keskisuurten kaupunkien terveys- ja sosiaalitoimen kustannukset vuonna 2011 Kuntaliitto Teija Mikkola Erityisasiantuntija.
Advertisements

Yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja lobbaus Ulpu Iivari KTOL:n koulutustilaisuudessa
Hyvinvointikuvaus käytäntönä – tukea terveyden edistämisen suunnitteluun.
SUOSITUKSET • viisi ministeriötä - sosiaali- ja terveysministeriö - opetus- ja kulttuuriministeriö - ympäristöministeriö - liikenne- ja viestintäministeriö.
Tämä on SUUNTA-työkalun käyttöön opastava diaesitys
Terveystiedon hyödyntäminen. Haasteita terveystiedon hyödyntämisessä •Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa on suuria terveystutkimusaineistoja.
Tekaisu-hankkeen yleisesittely Jouni Tuomisto Mikko Pohjola THL, Nordem Oy.
Kaisa Koskinen Gradunteon eväät
Yhteistoiminnallinen oppiminen ja tiedon rakentaminen Esitys laadullisten lähestymistapojen kokeilemisesta HyvAMO-hankkeessa Heli Saarikoski,
Kuntien materiaalitehokkuus –seminaari Sibeliustalo.
Päätösanalyysia ja riskinhallintaa tapausesimerkin kautta - Johdanto Mikko Pohjola, THL, Kuopio.
Janne Peräkylä Sosiaali- ja terveysministeriö HYVINVOINTIPALVELUT JA KUMPPANUUSYHTEISÖT.
Pirkko Rimpilä-Vanninen

Päätösanalyysia ja riskinhallintaa tapausesimerkin kautta Jouni Tuomisto, Mikko Pohjola THL.
Vapaa Ohjelmisto.  Vapaa ohjelmisto on ohjelmisto jota voi käyttää, tutkia, muuttaa ja jakaa eteenpäin vapaasti.  FLOSS (Free / Libre Open Source Software)
NUPPU 2 – Keski-Pohjanmaan osahanke osana PaKaste 2 -hanketta 1.
Tiedon kuvaaminen Opasnet-wikissä Virpi Kollanus THL / YMAL Avoimen arvioinnin ja Opasnetin käyttökoulutus -seminaari
YMALin strategia: tavoitteet ja painopistealueet.
Arviointi ja mallitus: avoin arviointi (open assessment)
Ilmastonmuutospolitiikat ja terve kaupunki Jouni Tuomisto, akatemiatutkija THL, Ympäristöterveyden osasto.
Oman sivuston perustaminen Opasnetiin Kuopio,
Ympäristöstä aiheutuvien terveys- haittojen arviointi päätöksenteossa Jouni Tuomisto THL, Ympäristöterveyden osasto.
Guide Jouni Tuomisto, THL Johdanto TEKAISU (ympäristöstä aiheutuvien TErveyshaittojen arviointi KAIkkeen SUunnitteluun ja päätöksentekoon) on kolmevuotinen.
YMALin strategia: tavoitteet ja painopistealueet.
Terveysvaikutusten arviointi Minera-hankkeessa
Avoin päätöksentekokäytäntö toimintamallina
Avoin päätöksentekokäytäntö toimintamallina Jouni Tuomisto THL, Ympäristöterveyden osasto.
Opasnet-kanta/Päivi Meriläinen1 Opasnet-kanta tietovarastona ja -lähteenä. Juomaveden terveysriskit ja kloorauksen sivutuotteet Päivi Meriläinen,
MITÄ KÖÖPENHAMINAN JÄLKEEN
Kaisa Tuomisto TU08S1E  Tutkimuksen tavoitteet  Käytetyt hakusanat ja osumat  Linux  Tietolähteiden vertailua  Yhteenveto  Viitteet.
Huomioita Kuopion ilmastopoliittisesta ohjelmasta Mikko Pohjola, THL, Kuopio.
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Tutkimusosasto Mitä ja miksi? Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millaisia kokemuksia nuorilla on täystyöllisyysmallista ja työvoimatalossa työskentelystä.
”YHDEKSÄN ON ENEMMÄN KUIN YKSI” Tiimit seurakunnan vapaaehtoistoiminnan kehittäjinä.
Marja Toivonen gsm Tuumasta toimeen – seminaarin päätös Aktiivi
Paikkatietojen hyödyntäminen Turun sosiaali- ja terveystoimessa sekä kasvatus- ja opetustoimessa Katariina Hilke Turun kaupunki / Strategia ja viestintä.
Opasnet on wiki-pohjainen järjestelmä joka pyrkii parantamaan päättäjien ja kansalaisten keskinäistä vaikuttamista. Eduskunnan ydinvoimapäätös: a) Hyvä?
Creative Commons ja yhteisöttömän aineiston lumo Tietoisku Jari Sarja Otavan Opisto.
Kansallinen digitaalinen kirjasto Pitkäaikaissäilytys Kirjastoverkkopäivä Esa-Pekka Keskitalo.
Mikä on arvioinnin rooli ohjelmatyössä Arviointiseminaari - eväitä uudelle ohjelmakaudelle Eero Pehkonen.
Finna ja avoimen metadatan lisenssi Finnan konsortioryhmä Tapani Sainio, Kansalliskirjasto.
Monipuolista alakoulun kemian opetusta.
Jatkuvan parantamisen Jp-taulu
− työkalu toiminnan suunnittelun ja suunnitelman arvioinnin tueksi
Tekaisu-hankkeen yleisesittely Jouni Tuomisto Mikko Pohjola THL, Nordem Oy.
Opinnäytetyön tekijä: Etunimi Sukunimi
Luku- ja tenttivihjeet 6 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Terveysvaikutusarviointi kaikessa päätöksenteossa Jouni Tuomisto, Mikko Pohjola YMAL.
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Onnistuivatko opit ? Markus Seppelin Sosiaali- ja terveysministeriö Onnistuvat opit –hankkeen valvoja.
Viestintäsuunnitelma
Miten vaikuttavuudesta puhutaan? Pirjo Hiidenmaa Suomen Akatemia.
Opasnet – väline tieteellisen tiedon jalkauttamiseen Jouni Tuomisto, Ympäristöterveyden osasto, THL, Kuopio.
Vuoden 2011 valtakunnallisten maaseudun tutkimus- ja kehittämishankkeiden haun teemat Kirsi Viljanen Maaseutuylitarkastaja YTR:n hankeryhmän sihteeri.
Organisaatioiden välinen yhteistyö OKM:n näkökulmasta
Opasnet päätöksenteon työkaluna Jouni Tuomisto, THL.
Pirkko Rimpilä-Vanninen 2010 Projektipäällikkö, Laurea “Ammattiopiston nuoren terveyden edistäminen” -NOPS – hankkeen alueseminaari Laurea Pirkko.
Terveysvaikutusarviointi kaikessa päätöksenteossa Jouni Tuomisto, Mikko Pohjola YMAL.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto RAKETTI-TUTKI-hankkeen.
Liiketoimintaprosessit ja MS Visio 2010
Projektityökurssi KLTITE05SU/OH Projektitöiden seminaariohjeet.
YMALin strategia: tavoitteet ja painopistealueet.
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
Helsingin energiapäätös 2015 Jouni Tuomisto THL, Kuopio.
Nuoret ja vastuullinen yrittäjyys –hanke ja yhteiskunnallinen yrittäjyys Yhteiskunnallisen yritystoiminnan tutkimusverkoston vuosikokous Simo Tuppurainen.
Yhtäköyttä-hankkeen esittely Jouni Tuomisto THL, Kuopio.
Avoimen datan jakaminen ja uudelleenkäyttö
kansanedustajasi oikein ydinvoimasta?
Tervetuloa Innokylään
Arvioinnista arkipäivää
Esityksen transkriptio:

YMTOn yksikkövierailu : Arvioinnin ja mallituksen yksikkö YMAL

YMALin historiaa ja nykypäivää

Perustietoja YMALista Tubu 2014: 142 k€ Henkilöstö (syyskuu 2014) –2 erikoistutkijaa –9 vierailevaa tutkijaa (palkattomia strategisia osaajia) Suurimmillaan 2011 oli n. 17 työntekijää ja 10 kesätyöläistä Suuruus perustui kokonaan ulkopuoliseen rahaan (erityisesti EU-hankkeita integroidusta riskinarvioinnista)

YMALin tehtävät Ympäristöterveyden vaikutusarviointi –Pienhiukkaset, ilmastonmuutos, energia –Pienhiukkasaltistus (kokojakauma) –Juomavesi –Tautitaakka Arviointimenetelmien kehittäminen –Avoin arviointi –Avoin päätöksentekokäytäntö Arvioinnin työkalut –Opasnet ja sen toiminnallisuudet

YMALin viimeaikaiset hankkeet INTARESE EU RTD 2005…10 EBoDE STM 2009…10 SETURI 2009…10 SCUD Akatemia 2005…10 IAIAQ EU DG-Sanco 2010 HEIMTSA EU RTD 2006…11 INTERA Cefic LRI 2010…11 BIOHER Akatemia 2008…11 CLAIH Akatemia 2009…12 OPASNET Useita 1997… TAPAS Coca Cola Company HIWATE EU RTD FINMERAC TEKES PAMM VesiRisk TEKES HEALTHVENT EU RTD 2010…12 PLANTLIBRA EU RTD 2010…14 TRANSPHORM EU RTD 2010…14 URGENCHE EU RTD 2011…14 EXPAH EU RTD 2011…14 TEKAISU STM

Mitä halutaan suojella? Arvio Länsi-Euroopan väestössä (lähes 400 milj.) syövän ja estettyjen sydänkuolemien muutoksesta (tapauksia/vuosi) Nykytila Kalansyönnin rajoitus Jos riskinhallinta kokee vastuuta kalankäytön kokonaisvaikutuksesta (mm. sydänkuolemat) Jos riskinhallinta on kiinnostunut vain saasteiden teoriassa aiheuttamasta syövästä Tuomisto JT ym

Tiedonarvoanalyysi päätöksenteon tukena Mitkä ovat ratkaisevat epävarmuudet, kun päätössuosituksia annetaan?

Environmental Burden of Disease Programme in Finland 8 Hänninen & Knol, 2011 Pekkanen, 2010 Hänninen et al, 2010 Hänninen & Asikainen, 2013 EBoDE Healthvent SETURI Asikainen ym., 2013 DALY update Portal: Pdf directly: Pdf directly: Tekaisu

SETURI priorisoinnin muutos Asikainen ym., 2013, Ympäristö ja Terveys TOP5 samat! Sijat 6-12 uusiksi Tautitaakka riskien torjunnassa/Otto Hänninen Mikä olisi paras tapa pienentää riskejä? Mikä olisi paras tapa pienentää riskejä?

Kuopion ilmastopolitiikkojen terveysvaikutuksia

YMALin tehtävät ja tulevaisuus

Perustietoja YMALista Tubu 2014: 142 k€ Henkilöstö (syyskuu 2014) –2 erikoistutkijaa –9 vierailevaa tutkijaa (palkattomia strategisia osaajia) Suurimmillaan 2011 oli n. 17 työntekijää ja 10 kesätyöläistä Suuruus perustui kokonaan ulkopuoliseen rahaan (erityisesti EU-hankkeita integroidusta riskinarvioinnista)

YMALin tehtävät Ympäristöterveyden vaikutusarviointi –Pienhiukkaset, ilmastonmuutos, energia –Pienhiukkasaltistus (kokojakauma) –Juomavesi –Tautitaakka Arviointimenetelmien kehittäminen –Avoin arviointi –Avoin päätöksentekokäytäntö Arvioinnin työkalut –Opasnet ja sen toiminnallisuudet

YMALin tulevat tehtävät Avoimen päätöksentekokäytännön edistäminen –Sisältää Opasnetin ylläpidon ja käyttötuen Tautitaakka-arvioinnit –Potentiaalia laajaan THL:n sisäiseen yhteistyöhön

YMALin asiakkaat Sosiaali- ja terveysministeriö Liikenne- ja viestintäministeriö Geologian tutkimuskeskus THL –HYVE (TVA, SVA) –MEKA (Innokylä) Open Knowledge Finland ym. avointa yhteiskuntaa edistävät tahot.

Opasnet-hankkeita

Vaikutusketju kansanterveyteen Avoimet tietokäytännöt. Tietoa paremmin saatavilla. Tiedon yhdessä jäsentäminen mahdolliseksi. Tietotyön yhteistyö lisääntyy. Jaetun ymmärryksen käytäntöjen kehittyminen. Tarkempi ymmärrys vaihtoehtojen eroista. Huonojen päätösten parempi karsiutuminen. Politiikat tukevat toisiaan paremmin. Terveellisempi ympäristö ja politiikka. APTK Opasnet Tautitaakka APTK Opasnet Tautitaakka

YMALin vaikuttavuus Suuri potentiaali, keskinkertainen tulos Menetelmien ja työkalujen jalkauttaminen epäonnistunut tavoitteeseen nähden. Syitä: –Asiakkaiden (THL:n sisällä, kunnissa) sitouttaminen epäonnistunut. –Asiakkaan kuuleminen vs. normatiivinen teoria. Dilemmaa ei ole osattu ratkaista. –Avoimuus on liian poikkeava toimintatapa. –Huono markkinointi.

Avoin päätöksentekokäytäntö Toimintamalli päätöstuen tarjoamiseksi. Vaatii muutoksia niin asiantuntijoiden kuin päättäjienkin toimintaan. Toimintamalli on valmiina ja käyttökokemusta kertyy. Tarvittavat työkalut ovat valmiina Opasnetissä. Käyttökokemusta on pienellä piirillä: toimii! Auttaisivat kaikessa tietotyössä. Miten edistetään?

Tautitaakka Menetelmä päätösten ja tutkimuksen priorisointiin ja kommunikointiin. Melko paljon käytetty YMTOssa, myös muissa osastoissa. Kuitenkaan ei ole tehty järjestelmällistä yhteistyötä eikä käytetty yhteisiä työkaluja. Koko suomalainen tautitaakka voitaisiin ja pitäisi mallintaa ja päätösten terveysvaikutukset suhteuttaa siihen.  Iso potentiaali THL:n yhteiseksi työkaluksi –myös toiminnan indikaattoriksi?

Miten Opasnettiä voisi hyödyntää? Työkalu tiedon jäsentämiseen, kun –Tieto on tekstiä tai numeerista. –Tieto halutaan jossain vaiheessa jakaa muille. –Tarvitaan datamanagerointia (tietokanta) –Tarvitaan tilastoanalyysejä tai kuvaajia (R) Yleiskäytettävyys ja avoin koodi ollut kaiken suunnittelun lähtökohtana. Soveltuu myös kaavamaisen tiedon jäsentämiseen. Salaisen tiedon osalta voidaan perustaa uusi Opasnet sellaisen palomuurin taakse kuin halutaan. Kaikki tieto. Yksi työkalu.

YMALin strategia: tavoitteet ja painopistealueet 2010

Osa 1: Tavoitteet Tuottaa tietoa yhteiskunnallista päätöksentekoa varten. –Tuottaa tietoa ympäristöterveydelliseen päätöksentekoon. –Tunnistaa politiikkoja, jotka ovat ympäristöterveyden kannalta tärkeitä, ja tuottaa tietoa niihin. Minkä tahansa ministeriön alaisiin asioihin, myös ulkomaisiin kysymyksiin. Kehittää ja ottaa käyttöön avoimia menetelmiä em. tiedon tuottamiseen. –Sosiaalinen media –Opasnet, avoin arviointi

Tieteellis-poliittinen vallankumous Tiede on olemukseltaan pelkkää tiedon käsittelyä (kokoamista, jäsentämistä, laaduntamista) sen jälkeen, kun tutkimus on tehty ja havainnot kerätty. Politiikka on olemukseltaan pelkkää tiedon käsittelyä siihen saakka, kunnes tehdään ja toimeenpannaan päätöksiä. Kummassakin tieto koskee todellisuutta.  Samat työkalut ja menetelmät soveltuvat kumpaankin.

Vallankumouksen ydin: tieto-oliot ja joukkoyhteistyö Tieto-olion rakenne: –Täsmällisesti määritelty kysymys. –Tämänhetkinen ehdotus vastaukseksi. –Perustelu miksi muut ehdotukset suljettu pois (falsifikaatio, tieteen menetelmä!). Mahdollisimman helposti löydettävissä ja käytettävissä: –Internetissä. –Vapaa käyttö- ja muokkausoikeus (Copyleft). –Sopii suoraan kvantitatiivisiin malleihin. –  laajat systemaattiset kuvaukset mahdollisia.

Kirjanpitojärjestelmä Kilpaileva avoin järjestelmä, jota myös tarjotaan käyttöön ja johon annetaan tukea. OPM: 2M€ säästöt, kun Linux + Open Office tarjottiin tuetuksi vaihtoehdoksi (6 M€ MS vs. 4 M€ Linux) Avoimeen järjestelmään kuuluu avoin palaute- ja kehityskanava. Työn tulokset tarjotaan kaikille valtionhallinnossa ja maailmassa.

Joukkoyhteistyö Tieteen teko on sosiaalista toimintaa. Tietoa tuotetaan (tässä viitekehyksessä) päätöksenteon tueksi. On siis mietittävä myös sitä, käytetäänkö tietoa todella.  Tarvitaan menetelmiä ja työtiloja, joissa tiedon sosiaalinen tuottaminen ja käyttäminen on helpompaa.

Vallankumouksen polttoaine: tiedon tuottamisen tehokkuus Yksi tieto tarvitaan vain kerran, ja kaikki voivat käyttää ja parantaa samaa tieto-oliota. –IPCC:n Himalaja-virhe. Sama tieto, samat työkalut: tieteen ja politiikan hidas rajapinta liudentuu. –Viinaveropäätös Vanhat, tehottomat rakenteet lakkaavat hidastamasta tiedon kulkua. –Datan omistus, artikkelit,

Keinot tavoitteen saavuttamiseen Avoin verkkotyötila Opasnet tieteen ja politiikan tekemiseen –Tutkimustiedon jäsentäminen –Ennustavat politiikka-analyysit Yhteistyön rakentaminen –tutkimusprojektien kautta (erit. EU) –VNK politiikka-analyysiyksikkö ja muut pol. toimijat –THL:n tietokäytännöt ja viestintä Avoimuus, globaalisuus, jakaminen Polttaviin aiheisiin tarttuminen

Ongelmat ja uhat Vaivalloinen tie  useimmat seuraavat sivusta. Näyttöä syntyy vasta, kun kriittinen toimijamassa tai tuotosmäärä ylittyy. Haastaa nykyiset valtarakenteet  vastustus Kapeiden tavoitteiden tuijottelu estää näkemästä hyödyt. Esitykset avoimesta arvioinnista ovat liian teoreettisia.  Käytännön merkitys jää hämäräksi. Suurin osa rahoituksesta kilpailtua  suurin osa työstä yksittäisten projektien pikku tuotoksiin. Yhteistavoitteiset projektit haluavat omat brändit (Ohtanet, Innokylä, Tervesuomi…)  yhteistyössä alisuoriudutaan.

YMAL 2010 ja visio Matti Jantunen,

Keskeiset tieteelliset haasteet Ilmastonmuutos ja ilmastopolitiikat, terveys ja hyvinvointi Kaupungit, kokonaisympäristö ja terveys Alhaiset altistukset ja kompleksit seokset

Ilmastonmuutos ja ilmastopolitiikat, terveys ja hyvinvointi Ilmastonmuutos: –Terveys- ja hyvinvointivaikutukset globaalisesti massiivisia ja pääasiassa välillisiä –…viivästyneitä ja Suomessa vaikeasti ennakoitavissa –…eivät riipu meidän ilmastopolitiikoistamme Ilmastopolitiikat – KHK (CO 2 ) vähentämispolitiikat –Terveys- ja hyvinvointivaikutukset potentiaalisesti huomattavia ja pääasiassa suoria –…välittömiä, paikallisia ja ennakoitavissa –…riippuvat olennaisesti omista valinnoistamme –…vaihtelualue ulottuu kielteisistä myönteisiin URGENCHE

Kaupunkien kokonaisympäristö ja terveys

Alhaiset altistukset, kompleksit seokset Low level exposures & complex mixtures (exposure cocktails): –Ympäristöjärjestöjen, päättäjien ja teollisuudenkin keskeisiä huolenaiheita 2000 luvulla –Vaikutuksia on hyvin vaikea tutkia – siis eristää sekoittavista tekijöistä – luonnonolosuhteissa tai epidemiologisesti –Laboratoriokoejärjestelyissä on saatu joitakin sensaatiomaisia tuloksia –Niitä varovaisuusperiaatteen mukaisesti tulkitsemalla on esitetty esim kemikaali- ja säteilyaltistusten ‘nollatoleranssia’ MUTTA..MUTTA

Alhaiset altistukset, kompleksit seokset. 3 Kynnysarvo-sigmoid- malli: - TLV - HTP - MAC …80-luvulle LOAEL, LD 50, … Synergiavaihtoehdot Β-coefficient -Säteily -Bentseeni -PM 2.5 -ETS 70-luvulta RR, AR mallit Hormesis?! - Puutosvaikutukset - Yliannosvaikutukset - Optimialue - Kompleksit seokset? - Epäsuorat? - elämäntavat - talous - …

Elämä ja sen kehittyminen yksilöstä lajiin ja koko biosfääriin on seurausta kompleksille cocktailille kemiallisia, fysikaalisia ja biologisia altisteita. Säteilyttömässä tyhjiössä ei ole elämää. Liian vähän ‘hyviä’ altisteita on yhtä haitallista kuin liian paljon ‘pahoja’ altisteita. Mutta myös liian paljon ‘hyviä’ altisteita on haitaksi. Voiko siis myös sopivan vähän ‘pahoja’ altisteita olla terveydelle eduksi? Ainakin joissakin tapauksissa vastaus on kyllä. Ovatko ‘pahat’ altisteet vähäisinäkin määrinä kaikissa muissa tapauksissa kuitenkin haitaksi? Ehkä, mutta emme tiedä mitkä, ja miten suureksi haitaksi Sensijaan tiedämme, että alhaiset pitoisuudet ‘pahoja’ altisteita liittyvät joskus tiiviisti altistumiscocktaileihin, joiden kokonaisvaikutukset ovat selkeästi positiivisia. Yksittäisten altisteiden – kemiallisten, säteilyjen tai mikrobien - jahtaaminen kohti nollaa maksaa usein maltaita, mutta saattaa sen lisäksi heikentää terveyttä. Para-Celsus lienee edelleen oikeassa – annos tekee myrkyn. Alhaiset altistukset, kompleksit seokset. 2