GREEN CARE Hyvinvointia kansalaisille – toimeentuloa maaseudulle Maaseudun Paras –seminaari Kuntatalo 5.12.2008 FT Katriina Soini MTT & Jyväskylän yliopisto.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
P.O. BOX 4600, University of Oulu • tel. (08) , fax (08) • Sosiaali- ja terveysalan uudet mahdollisuudet.
Advertisements

Suomen Yrittäjäopisto NUORTEN AIKUISTEN OSAAMISOHJELMA Työseminaari III, Kuopio SYO -case.
Hyvinvointikuvaus käytäntönä – tukea terveyden edistämisen suunnitteluun.
KULTTUURI KUNTAORGANISAATION MUUTOKSESSA / Hanna-Mari Kokkonen.
Sari Rissanen, ma. prof, laitoksen johtaja
Paneeli – Tehokkuutta ja toimivuutta laadulla ja kilpailulla?
Liikuntakulttuurin kolme kulmaa Suomen Liikunta ja Urheilu SLU ry Osuuskunta Osakeyhtiö Yhteiskunnallinen yritys ALV:illinen toiminta Palkattu henkilöstö.
Suhdannekatsaus maaseudun yritysten kannattavuuteen ja rahoitustilanteeseen 2009/2010 Perttu Pyykkönen Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos Maaseudulta.
Liikevaihdon kehitys Pirkanmaalla 2009
”KaaSu” - Kaakkois-Suomen välityömarkkinoiden kehittäminen – hanke 2008 – 2010.
KESKI-SUOMEN MATKAILUN TULEVAISUUDEN NÄKYMÄT Keski-Suomen matkailuparlamentti VELI-PEKKA PÄIVÄNEN.
Liikevaihdon muutos Pirkanmaalla 2001/2010 Kaikki toimialat (vuosimuutos-%)
Mitä käsitteellä tarkoitetaan yleensä?/ Pohjois-Savossa? - käsitteen sisällöstä toimintaan Mitä Green Care pohjoissavolaisissa hyvinvointialan yrityksissä.
NEO-ACT OY Kierrätysalan sosiaalisen yrityksen toimintamalli
Warkop Oy Hengitysliitto Heli ry Varkauden kaupunki Työtä KoulutustaKuntoutusta.
PALVELURAKENNEUUDISTUS
Alue, johon voidaan motivaatiolla vaikuttaa
Satakunnan ammattikorkeakoulu | Sosiaali- ja terveysala Satakunta University of Applied Sciences | Faculty of Social Services and Health Care Satakunnan.
SOSIAALI- JA TERVEYSALAN JÄRJESTÖJEN JA YHDISTYSTEN KUMPPANUUSFOORUMI Tervetuloa.
Green Care – hyvinvointia maaseutuympäristöstä
Uusi aika, uudet haasteet - tieto- ja viestintä- tekniikan käytön vajeet ja miten niitä poistetaan Online ITK-puheenvuoro Marja-Liisa Viherä,
Maa- ja kotitalousnaisten yritysneuvonnan palvelut TEM Asiantuntijafoorumi Alueet ja hyvinvointi Maaseudun erityiskysymykset – maaseudun hyvinvointiyrittäjyys.
Kulttuuri- ja nuorisoalojen kunta- ja järjestötoimijoiden koulutus- ja verkostoitumispäivä Yhteisöllisyys ja hyvinvointi Hannu Kareinen.
Kunnat kilpailukykyisen ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen Euroopan tekijöinä Kunnat ja maakunnat Euroopassa -seminaari Varatoimitusjohtaja Timo.
4H-järjestö Tekemällä oppii parhaiten!. 4H-järjestön toiminta-ajatus •4H-harrastuksessa lapsi ja nuori kasvaa kohti vastuullista ja yritteliästä aikuisuutta.
Kulttuuri ja hyvinvointi kulttuuripolitiikan näkökulmasta Kulttuurin hyvinvointivaikutusten toimintaohjelman asiantuntijaryhmässä Esa Pirnes.
Oppia ja elämyksiä maalla - Maatila tulevaisuuden oppimisympäristönä?
Kaupungin luova ja innovatiivinen yrityskulttuuri - case Jyväskylä Projektipäällikkö Laura Ahonen IFHP Suomi
Varhaiskasvatus monikulttuuriseksi
Hyvix/Green Care –startti-iltapäivä
KUNTOUTUSKESKUS MENTAL OY SOSIAALINEN YRITYS. SOSIAALINEN YRITYS VAI YRITYS ? MENTAL OY ON PIRKANMAAN ENSIMMÄINEN REKISTERÖITY SOSIAALINEN YRITYS. TARKOITUKSENA.
KANSAINVÄLINEN HARJOITTELU OSANA OPINTOJA Bolognan vanavedessä – seminaari, Turku Helli Kitinoja Kansainvälisten asiain päällikkö Seinäjoen ammattikorkeakoulu.
Palveluasiamies - hanke Palveluasiamies Seppo Laitila, p
”KaaSu” - Kaakkois-Suomen välityömarkkinoiden kehittäminen – hanke 2008 – 2009.
Nuorisoalan kehittäjä Kansalaistoiminnan ja nuorisotyön koulutusohjelma Mikkelin ammattikorkeakoulu.
Ruokaketjun kehittämisellä hyvinvointia koko maakuntaan Pro Ruokakulttuuri päätösjuhla , Ulla Mehto-Hämäläinen.
Tekesin ja innovaatiotoiminnan vaikutukset 2014
Perheyrittäjyys sosiaali- ja terveysalalla Sari Rissanen, professori
Medialukutaidon tila ja toteutus Euroopassa
EU-Aluepolitiikka Rakenne- toimenpiteet Agenda Euroopan aluekehitysrahasto Tehtävä: “myötävaikuttaa alueellisen epätasapainon poistamiseen.
Hyvinvointialan yrittäjyyden kasvuohjelma HYRRÄ Ohjelmajohtaja Jarmo Kauppinen Joensuun Seudun Kehittämisyhtiö JOSEK Oy Alueet ja hyvinvointi.
Sosiaalialan Työnantajat ry Sosiaalialan Työnantajat ry on yksityisen sosiaalialan etujärjestö työmarkkina- ja elinkeinoasioissa. Liiton jäsenenä on 1.
Yrittäjyys maaseudulla Kevät Maaseudun merkitys Maaseudun merkityksen uskotaan kasvavan tulevaisuudessa Maaseudun kehittämistä kannatetaan vahvasti.
Insinööri Tradenomi Filosofian.
Tiedosta hyvinvointia Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus 1 Sosiaalisten yritysten toimintaedellytykset – ajankohtaista lainsäädännöstä.
Luonnonvara- ja ympäristöalan tulevaisuus ja koulutuksen muutostarpeet Luonnonvara- ja ympäristöalan ammatillisen koulutuksen kehittämispäivä,
Design for All korkeakouluissa? Päivi Tahkokallio — Suomen DfA-verkosto ESOK — Tampere
Maija Pirvola Yrityssalo Oy alk. Salon kaupungin omistama elinkeinoyhtiö.
Peda-forum –päivät Opetuksen kehittäminen Helsingin yliopiston strategia Opetuksen ja opintojen kehittämisohjelma.
1 IT-seminaari ISTEKKI OY 1.Yhtiön esittely Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin ja Kuopion kaupungin IT- ja lääketieteellisen tekniikan palvelutuotantoyhteistyön.
Itä-Suomen ESR- ohjelman toteutus TE-keskuksien näkökulmasta Itä-Suomen ESR- päivät Kirsi Vainikainen Pohjois-Savon TE-keskus.
Ennakointikamari Liikenne- ja kuljetuspalveluala
Maakuntajohtaja Anita Mikkonen
Yritysten tulevat aikuiskoulutustarpeet Ennakointikamari Liikenne- ja kuljetuspalveluala Timo Karkola johtaja, rehtori Ami-säätiö, Amiedu.
ETELÄ-POHJANMAAN PERUSPALVELUOHJELMA 2030
Yksityiset sosiaalipalvelut 2010 Riikka Väyrynen.
Miten GC toiminta voi käynnistyä paikallisella tasolla? Case Toscana Katriina Soini
Ajankohtaisiltapäivä Uusi rakennerahastokausi Juha Pulliainen.
Verkko sosiaalisuutena Janne Matikainen VTT, yliopistonlehtori Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia Viestinnän laitos.
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
MITÄ LAAJA-ALAINEN OSAAMINEN JA OPPIMISKOKONAISUUDET TARKOITTAVAT ESIOPETUKSEN ARJESSA? Huom! Esityksestä on poistettu valokuvat.
Perusopetus Osaamisen kehittäminen TOIMINTAKULTTUURIN MUUTOS - OPS 2016 Organisaation osaaminen – yhteisön osaaminen – yksilön osaaminen.
Ajankotaista Skills Finlandin toiminnasta ja tulevaisuudesta
Kauppa Suomessa Jaana Kurjenoja.
Opetussuunnitelman rakennekuva AGROLOGI (AMK) 240 OP
Maaseutuohjelman tavoitteet nyt ja rahoitus tulevaisuudessa Kehittäjä Matchmaking –tapahtuma Marianne Selkäinaho Maa- ja metsätalousministeriö.
Mielenterveystyön kehittämissuunnitelma
Maaseutuohjelma hyvinvoinnin tekijänä
Opetussuunnitelman rakennekuva AGROLOGI (AMK) 240 OP
Opetussuunnitelman rakennekuva AGROLOGI (AMK) 240 OP
Esityksen transkriptio:

GREEN CARE Hyvinvointia kansalaisille – toimeentuloa maaseudulle Maaseudun Paras –seminaari Kuntatalo FT Katriina Soini MTT & Jyväskylän yliopisto

’Green Care’ – mitä se on? Maaseutuympäristön ja erityisesti maatilan moninaisten resurssien – eläinten, kasvien, puutarhan, maiseman, sosiaalisen ympäristön sekä arkirutiinien hyödyntäminen terapia-, sosiaali-, kasvatus- ja hyvinvointipalvelujen tuottamisessa.

Vanha idea… Luonnon hyvinvointivaikutuk- set tunnettu pitkään Maaseutu ja maatilat latautumispaikkoina ja suojatyöpaikkoina

…uusi näkökulma  Maaseutu/- tilaympäristön ja rutiinien aktiivinen ja tiedostettu hyödyntäminen sosiaali- ja hyvinvointi- palvelujen tuottamisessa

Sempik, 2006

Green Care maaseudun palveluyrittäjyyden kentässä Sosiaali palvelut Kasvatus ja opetus Virkistys Terapia Green Care Palvelutalot, ryhmäkodit, päiväkodit, laitos- ja perhehoito, kotipalvelut, päihdehuolto, ikääntyneiden ja vammaisten hoito Leirikoulut, ympäristökasvatus, kummitilatoiminta Puutarhaterapia, eläinavusteinen terapia, sosiaalipedagoginen toiminta Luonnossa ja maaseutuympäris- tössä oleskelu ja liikkuminen Soini 2007

Green Care sosiaalisena innovaationa  Uusi tapa tarkastella asioita  Bottom-up – lähtöisyys  Oppiminen  Verkostoitunut toimintatapa  ”Julkinen hyvä”

Geels: 2002 Geels 2002; di Iacovo 2006

Kasvava toimiala Euroopassa Green Care – tiloja  Alankomaat 750  Belgia/Flanderi260  Iso-Britannia 70  Norja 750  Italia 350  Suomi 300

Green Care – sosiaalisena innovaationa Suomessa Kirveennummi 2008 Kirveennummi 2007 Kirveennummi 2008

Yritysten monet muodot  yrityksen pääelinkeino  yrityksen sivuelinkeino  sosiaalinen yritys: vajaakuntoisten tai pitkäaikaistyöttömien työllistäminen  yhteistyö sosiaali- tai terveysalan laitoksen kanssa  osa hoiva- tai terveysalan laitosta  julkisen yhteisön omistama maatila

Hoiva-alan yritykset maaseututyypeittäin

Sosiaalipalveluja tuottavat maaseudun pienyritykset Lähde: Maaseudun pienyritysrekisteri, MTT, Rantamäki-Lahtinen 2006

Sosiaalialan yritykset 2004 Lähde: Maaseudun pienyritysrekisteri, MTT, Rantamäki-Lahtinen 2006 toimiala yrityksiä, kpl henkilöstö, htv liikevaihto 1000 euroa henkilöstö / htv/yritys liikevaihto/yritys, 1000 euroa Majoituksen sisältävät sosiaalipalvelut , Lasten ja nuorten laitokset , Palvelutalot ja ryhmäkodit , Muut palvelut , Sosiaaliset avopalvelut , Lasten päivähoito , Kotipalvelut , Muut avopalvelut ,

Green Care – tilat – maatilat Maatilat Hoiva-alaa harjoittavat monialaiset tilat Monialaiset tilat Kaikki tilat

Green Care - vaikutuksia yksilön näkökulmasta Eläinavusteinen terapia (esim. Berget et al. 2006)  kehittää vastuunottoa, rohkeutta ja hoivaamisen tarvetta  parantaa itseluottamusta ja luottamusta toisiin ihmisiin  kehittää itseilmaisua ja kommunikaatiotaitoja  Parantaa fyysitä terveyttä ja motoriset taidot Esim. Berget et al. 2006

Vaikutuksia yrittäjän näkökulmasta  Taloudellinen merkitys  Kulttuurinen merkitys (maatilat)  Yksityisyyden ja julkisen uudelleenmäärittely  Osaamisen kehittäminen

Vaikutukset sosiaali- ja terveystoimen näkökulmasta  Palvelujen laatu ja kustannustehokkuus  Palvelujen monipuolisuus, yksilöllisyys, räätälöinti asiakkaiden tarpeiden mukaan  Hoitohenkilökunnan hyvinvointi

Maaseudun näkökulmasta  Palvelujen saatavuus  Työllisyys  Maaseutuympäristön hoito  Yhteisöllisyys  Maaseudun ja kaupungin vuorovaikutus

Green Care - Kehittämisen haasteita ja kynnyskysymyksiä  Kysynnän ja tarjonnan kohtaaminen  Yrittäjien koulutus  Poikkisektoraalisen yhteistyön järjestäminen  Laadunvarmennus  Vaikuttavuuden ja kustannustehokkuuden arviointi

Tutkimusta  MTT-Tulevaisuuden tutkimuskeskus: Maatilat maaseudun palvelutoiminnassa (MAPA) : Loppuraportti 2009, tammikuu  COST 866: Green care in Agriculture  Farming for Health  SoFar – Social farming http//:sofar.unipi.it

Lopuksi Green Care – nykyisyyden ja tulevaisuuden mahdollisuusikkuna yksilöille, hyvinvointipalvelujen järjestämiselle ja maaseudun elinvoimaisuudelle