Jyväskylä 9.11.2010 Keski-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneselvitys Integraatioseminaari 9.11.2010 Pauli Partanen, valtuuston puheenjohtaja.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Suurten ja keskisuurten kaupunkien terveys- ja sosiaalitoimen kustannukset vuonna 2011 Kuntaliitto Teija Mikkola Erityisasiantuntija.
Advertisements

Avoimeen yhteistyöhön perustuva tehokas ja monipuolinen terveydenhuoltojärjestelmä
Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneselvitys
Keskeiset tavoitteet Tasaveroiset toimintaedellytykset ja yhteiset pelisäännöt valvontaan yksityiselle ja julkiselle sosiaalipalvelualalle Palvelusetelin.
Vanhuspalvelulaki käytännön työssä
Toimialaorganisaatio
Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä 2007 / RA-M TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN ALUEKESKUSOHJELMA ”Kasvun haasteita, kilpailukyvyn perustaa: sujuvaa.
Asiakkuuden muuttunut rooli, Case Hämeenlinnan terveyspalvelut
Alueelliset Paras - seminaarit Asko Peltola PARAS-uudistus – uhka vai mahdollisuus Etelä-Pohjanmaalle?
Sosiaali- ja terveyspalvelut uudistuvat
Asiakas- ja ihmislähtöinen yhteistoiminta-alue Siika- Pyhäjokilaakso
SoTe kuntayhtymä Mikael Palola.
Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen uudessa terveydenhuoltolaissa ja kuntien ja sairaanhoitopiirien yhteistyössä – sisäistetäänkö salutogeneettinen.
Toteutuuko järjestöjen ja kuntien välinen kumppanuus KUUMA-alueella
Valtakunnallinen vammaispalveluhanke Keski-Suomen Vammais-Kaste
Sakari Möttönen Mikael Palola
Sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitus- ja rakenneuudistus Uudenmaan Kokoomus ry:n syyskokous Mäntsälä Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko.
Yksityisen sosiaali- ja terveydenhuollon lakien uudistaminen
Mihin vie Sote-uudistus sosiaalipalvelut? Helsinki
Järjestämisrakenteiden vaikutus sosiaalisten oikeuksien toteutumiseen Eeva Nykänen1.
Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma
Perusturvalautakunta liite nro 5
JIK-TILAAJALAUTAKUNTA
KUNTA- JA PALVELURAKENNE UUDISTUU
Etelä-Karjalan hyvinvointistrategia 2010 Terveyden ja sairaanhoidon kehittämisalue.
MAAKUNNALLINEN KUNTA- JA PALVELURAKENNE-
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ 1 Alueellinen seminaari, Hämeenlinna Sosiaalialan kehittämishanke – mitä vuoden 2007 jälkeen? Martti.
Hallituksen sote- linjaukset kehysriihessä
Ks Oulun Eteläinen  3 seutukuntaa  Nivala - Haapajärven  Siikalatvan  Ylivieskan  17 kuntaa
1 Pertti Parkkonen, kh pj, Laukaa MAAKUNNALLINEN KUNTA- JA PALVELURAKENNE- SEMINAARI JYVÄSKYLÄ PAVILJONGISSA SEMINAARIN TEEMA: Perusterveydenhoitoon.
1 Hannu Pirkola, kaupunginjohtaja, Saarijärvi MAAKUNNALLINEN KUNTA- JA PALVELURAKENNE- SEMINAARI JYVÄSKYLÄ PAVILJONGISSA SEMINAARIN TEEMA: Perusterveydenhoitoon.
MAAKUNNALLINEN KUNTA- JA PALVELURAKENNE-
Ks Oulun Eteläinen  3 seutukuntaa  Nivala - Haapajärven  Siikalatvan  Ylivieskan  17 kuntaa.
V ARSINAIS- S UOMEN SAIRAANHOITOPIIRI E GENTLIGA F INLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON PALVELURAKENNEUUDISTUS O-PL Palvelurakenneuudistuksen.
MAAKUNNALLINEN KUNTA- JA PALVELURAKENNESEMINAARI Sairaanhoitopiirin johtaja Timo Kunttu KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI Terveyteen tiedolla, taidolla.
KESKI-SUOMEN LIITTO Sepänkatu 4, Jyväskylä MAAKUNNALLINEN KUNTA- JA PALVELURAKENNESEMINAARI Jyväskylä Paviljonki.
MITÄ SUOMALAISET AJATTELEVAT SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON PALVELUISTA JA NIIDEN TULEVAISUUDESTA?
Valtion PARAS –hankkeen tilanne Jaana Simola Päijät-Hämeen liitto, Hämeenkatu 9 A, LAHTI
Perusterveydenhuolto – THL:n malli Yleislääkäripäivät
Keuruun kaupunki 2006 Maakunnallinen kunta- ja palvelurakenne –seminaari Keuruun seutukunta Timo Louna Kaupunginjohtaja, Keuruun kaupunki.
Sote –uudistus järjestöjen näkökulmasta , Järjestöjohdon foorumi, Siuntio Johtaja Riitta Särkelä.
1 Veijo Koskinen, kaupunginhallituksen puheenjohtaja, Jyväskylän kaupunki MAAKUNNALLINEN KUNTA- JA PALVELURAKENNE- SEMINAARI JYVÄSKYLÄ PAVILJONGISSA.
Näkymiä kuntien toimintaympäristön muutoksista vuoteen 2025 Marko Rossinen Etelä-Pohjanmaan liitto
Yhteistyösuunnitelma kehyskuntien näkökulmasta. 1.Seutustrategiaa konkretisoivan seutuyhteistyön toimeenpanosuunnitelma -Keskitytty aivan oikein sen keskeisiin.
Lauri Lamminmäki Uuden Kouvolan terveydenhuolto Asiantuntijaseminaari Uudistuksen lähtökohdat Lauri Lamminmäki kaupunginjohtaja.
Miksi UusiKunta? Jyrki Myllyvirta Lahden kaupunki.
INTEGRAATIO SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLOSSA Sosiaali- ja terveydenhuollon integraatio Keski-Suomessa -seminaari Sairaanhoitopiirin johtaja Jouko.
Näkymiä kuntien toimintaympäristön muutoksista vuoteen 2025 Marko Rossinen Etelä-Pohjanmaan liitto
Sosiaalihuoltolaki.
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ PSO/Päihderyhmä Kari Haavisto PÄIHDEPALVELUT 2006 Nykytila ja haasteet Kari Haavisto, STM.
Perusterveydenhuollon yksikkö Lapin shp Valtuustoseminaari / Tapio Kekki.
Tuula Partanen Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen koordinaattori Eksote Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Toimintarakenteet 2013.
Konkreettiset tehtävät kunnassa ja alueella Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen – vastuut ja tehtävät uusissa rakenteissa, TERVE-SOS 2015,
Ohjaus ja yhteistyö -kori Tilannekatsaus Maritta Korhonen / Minna Saario.
1 Vammaislakien yhdistäminen Keijo Kaskiaho Kouvolan Vammaisneuvosto Keijo Kaskiaho.
Seminaarin kokoava puheenvuoro LasSe –hankkeen päätösseminaari Kehittämispäällikkö Arja Hastrup.
Kaikki käyttävät sosiaali- ja terveyspalveluita, mutta missä palvelut määritellään? Antti Kuopila Erityisasiantuntija Kuntaliitto
Terveydenhuollon järjestämissuunnitelma Perusterveydenhuollon yksikkö - Lapin shp Ohjausryhmän kokous TÄNNE VOIT LISÄTÄ OMIA HUOMIOITASI,
Sosiaali- ja terveydenhuolto viidelle sote-alueelle
Kunta- ja sote -uudistus hyvinvoinnin ja terveyden edistäjänä
Esiselvitys.
Erityisasiantuntija Jaana Joutsiluoma
HYVINVOINTIKESKUS KUNTALAISINFO ma
KESTÄVYYSVAJE.
Keski-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneselvitys
Sakari Möttönen Mikael Palola
Kuntien palvelutuotannon kustannuksia
Kuntarakenneselvityksen toimeksianto
Uudistuksen lähtökohdat
TERVEYDENHUOLTOLAKI HUS-SAIRAANHOITOPIIRIN NÄKÖKULMASTA 27. 9
Esityksen transkriptio:

Jyväskylä Keski-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneselvitys Integraatioseminaari Pauli Partanen, valtuuston puheenjohtaja Jyväskylän kaupunki

Jyväskylä Kuntien sosiaali- ja terveyspalveluiden muutostekijät –Väestön ikääntyminen sekä palvelutarpeen ja –odotusten kasvu –Aluekehityksen piirteet ja väestön keskittyminen kaupunkeihin –Työvoiman saatavuus ja eläkepoistuma –Menojen nousun hillitsemisen vaikeus ja pitkään jatkunut laskeva tuottavuuskehitys kunnissa –Asiakkaiden valinnan mahdollisuuksien lisääminen ja asiakasohjautuvat palvelumallit – myös yli kuntarajojen (terveydenhuolto, lasten päivähoito) –Yksityisen palvelutuotannon kasvu ja tarve vahvistaa myös palvelujen järjestämistasoa –Terveydenhuollon erityispiirteet: väestön merkittävät terveyserot, palvelukysynnän kanavoituminen rahoitusjärjestelmän mukaan ja lääketieteen kehityksen mukainen kustannusten nousu Kaikesta tästä syntyy kysymys perusoikeuksien toteutumisesta eri puolilla maata sekä sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisen rakenteista jatkossa.

Jyväskylä Jyväskylän kaupunkistrategia (valtuusto ): Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä ja kuntayhteistyötä koskevat maininnat: Linjaukset:  Kaupunki pitää itsellään perusterveydenhuollon ja sosiaalitoimen järjestämisvastuun  Kaupunki toimii yhteistyössä työssäkäyntialueen kuntien kanssa sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen kehittämisessä kunta- ja palvelurakenneuudistuksen tavoitteiden mukaisesti Toimet ja kehittämishankkeet:  Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintamallin uudistaminen sekä erikoissairaanhoidon palvelujen vahvistaminen ja turvaaminen  Palvelujen tuottaminen muille kunnille kustannusvastaavuusperiaatteella

Jyväskylä Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen järjestämisestä (1)  Keski-Suomessa on otettu tärkeitä askelia kunta- ja palvelurakenteen kysymyksissä - kuntien yhdistymiset (mm. Jyväskylä, Äänekoski ja Jämsä) - sote -yhteistoiminta-alueet eri toteuttamismallien mukaan (mm. Saarikka, Seututerveyskeskus, Jyväskylän terveydenhuollon yhteistoiminta-alue)  Palvelujen järjestämisessä on tapahtunut merkittävää tiivistymistä, mutta samalla on joissakin tapauksissa terveydenhuolto ja sosiaalipalvelut eriytyneet aiempaa enemmän toisistaan. Myöskään puitelain väestöpohjavaatimus ei kaikin osin toteudu.  Jyväskylän kaupunkiseudulla on alkaen purkautuu kaksi terveydenhuollon kuntayhtymää ja muodostuu kaksi uutta perusterveydenhuollon organisaatiota (K-S:n seututerveyskeskuksen liikelaitos ja Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus). Lisäksi työterveyshuolto siirtyy Jyväskylän Seudun Työterveyden Liikelaitoksen tehtäväksi.  Seututerveyskeskus, Jkl:n yhteistoiminta-alueen terveyskeskus ja Keski-Suomen sairaanhoitopiiri tekevät tiivistä yhteistyötä terveydenhuollon palveluissa.

Jyväskylä Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen järjestämisestä (2) Ratkaistavaksi tulevat mm. seuraavat kysymykset  Sosiaali- ja terveydenhuollon eheä kokonaisuus tavoitteena -Puitelain 5 §:n muutos: yhteistoiminta-alueelle on siirrettävä perusterveydenhuollon lisäksi kaikki sosiaalitoimen tehtävät päivähoitoa lukuun ottamatta  Jyväskylän kaupunkiseudulla tarkoittaa sitä, että nyt muodostuville kahdelle yhteistoiminta-alueille tulee siirtää lähitulevaisuudessa myös sosiaalipalvelujen järjestäminen (pl. päivähoito).  Vai edetäänkö jollakin muulla tavoin. Vuoden alusta aloittavien yhteistoiminta-alueiden organisoitumisessa on tärkeitä ratkaisua vaativia asioista. -Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämiseen kuuluu lähes 2/3 kuntien taloudesta ja voimavaroista. Tärkeä kysymys on, kuinka kansanvaltainen päätöksenteko toteutuu näissä palveluissa, miten paljon se on kuntien suorassa päätännässä / välillisessä päätännässä sekä millainen on tuleva luottamushenkilöorganisaatio.

Kunnan sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvelvollisuuden osa-alueet Perusvastuu hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä Rahoitusvastuu JärjestämisvastuuPalvelujen tuottaminen

Sote-järjestämisvelvollisuuden osa-alueiden jakaantuminen nykylainsäädännön mukaan kunnan ja yhteistoiminta-alueen välillä Kunta PerusvastuuRahoitusvastuu Yhteistoiminta-alue JärjestämisvastuuPalvelujen tuottaminen MITEN PITÄISI OLLA JATKOSSA ?

Jyväskylä Kiitos mielenkiinnosta!