Hyvinvointineuvola.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Hyvinvointikuvaus käytäntönä – tukea terveyden edistämisen suunnitteluun.
Advertisements

Turvaa ja hyvinvointia lapselle ja perheelle – palveluiden yhteiskehittämistä Koontia Arvokas elämä –hankkeen poluilta tulevaisuuden kehittämistä varten.
 Toiminta, joka tukee perheessä, parisuhteessa ja vanhemmuudessa jaksamista sekä perheessä tapahtuvaa kristillistä kasvatustyötä.  Perhekerho  Perheleirit,
Perhesosiaalityö Kokkolassa
Tuula Kuoppala ja Salla Säkkinen
Mika Niemelä Riikka Helin
Mitä nuorille kuuluu? Eveliina Karjalainen.  Toisilla näyttää menevän paremmin kuin koskaan, toisilla huonommin kuin koskaan. Molemmat ryhmät tuntuvat.
Perhevalmennus Lehtikankaan neuvolassa
Psykologi- ja perheneuvontapalvelut. Esityksen otsikko tähän Etunimi Sukunimi Terveyskeskus - johtava ylilääkäri Avohoidon ylilääkäri Keskitetyt.
Lasten mielenterveyspalvelujen porrastus – uudet tehtävät 2012 alkaen
Hyvä lapsuus kaikille! Maria Kaisa Aula
Kuntien paikkatietoseminaari 7. 2
Varhaiskasvatus monikulttuuriseksi
Lasten, nuorten ja lapsiperheiden palveluiden nykytila
1 TERVEYSTOIMI Terveystoimen strategia Arvot, toiminta-ajatus ja visio Kriittiset menestystekijät Arviointikriteerit ja mittarit Terla
Hakeminen Päivähoidon laatukriteerit
Pirjo Kotkamo Sirpa Kumpuniemi Vantaalaisen hyvä mieli –hanke
V V V V V V V V V V V V Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon palvelujen ja kustannusten vertailu 2009 Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon.
Kiertävä perhekeskus KIEPPI –hanke Viola -väkivallasta vapaaksi ry Anitta Puukko & Jaana Kainulainen.
V V V V V V V V Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon palvelujen ja kustannusten vertailu 2009 Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon palvelujen.
Minna Asplund Kaisa Humaljoki
Neuvolan mahdollisuudet lasten suojelussa
Lastensuojelu nuoren tukena
4-vuotiaan lapsen havainnointi neuvolassa
NEUVOLAN PERHETYÖ
Lasten päivähoito 2011 – Tilastoraportti 30/20121 Lasten päivähoito 2011 Salla Säkkinen ja Tuula Kuoppala.
Tuula Kuoppala ja Salla Säkkinen
Tornion kaupungin etsivä nuorisotyö
Nivelvaiheen ohjaus Kesä ohjaus Asiakas määrät kesä- heinäkuu.
LASTEN SUOJELU – JOKAISEN TEHTÄVÄ Varhaiskasvatuksen mahdollisuudet lasten suojelussa, KELTO Pirjo Harjupatana LTO Riitta Sinko.
Perhetyö Lammin vastaanottokeskuksessa
Toimialojen asiakasprosessit ja toiminnanohjauksen tukiprosessit alkaen (KV §135/13)
Valtakunnallisen alkoholiohjelman rahoituksen saanut kehittämishanke
1 Lastensuojelun tieto lapsesta Mirva Makkonen Kehittäjä-sosiaalityöntekijä Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö.
Tuula Kuoppala ja Salla Säkkinen
Miksi lasten suojelu hämmentää? mirja satka helsingin yliopisto
Sosiaali- ja terveydenhuollon eri-ikäisten peruspalvelut
Lastensuojelulaki 1§-4§ Julia Koskimies 3B PowerPoint-esitys sisältää:
LAPSIPERHEIDEN HYVINVOINNIN EDISTÄMINEN PERHELÄHTÖISTÄ TOIMINTAMALLIA KEHITTÄMÄLLÄ Varsinais-Suomen ja Satakunnan Remontti-hankkeen.
Perhepalvelukeskus Lasten Kaste oppimisverkosto Ritva Olsén, perhepalvelujohtaja Lasten Kaste oppimisverkosto Ritva Olsén, perhepalvelujohtaja.
Perhesosiaalityö  Lastenvalvojien palvelut Johtava sosiaalityöntekijä- lasten- valvoja 3 lastenvalvojaa  Ennaltaehkäisevä perhetyö Johtava perhetyöntekijä.
Pohjois-Suomen Lasten Kaste -hanke Oulun eteläisen alueen osakokonaisuus Sirkka Kiilakoski Toimiva arki, hyvinvoiva lapsi -seminaari.
TERVETULOA! Opiskeluhuollon oppimisverkosto Marke Hietanen-Peltola Johanna Jahnukainen.
Pohjois-Suomen Lasten Kaste -hanke Pohjois-Suomen Lasten Kaste - hankekokonaisuus  Neljä osakokonaisuutta: Lappi, Kainuu, Oulun eteläinen.
Lastensuojelun perhetyö Imatran kaupunki Hyvinvointipalvelut.
KATAJAINEN -ryhmämuotoinen päivätoiminta
Häiriöiden varhaistunnistus, hoidon porrastus ja viranomaisyhteistyö
LAPSIPERHEIDEN SOSIAALIPALVELUT PUNKALAITUMELLA
Hannu Hätinen LAPE-kehittämispäivä
Hyvinvoinnin integroidut toimintamallit
LAPE Lasten ja perheiden palveluiden muutosohjelman tavoitteet ja toimeenpano Lasten- ja nuorisopsykiatrian koulutuskokonaisuus 31.8, 6.9, Seinäjoki.
KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖ
Följyssä-toiminnan prosessin kuvaaminen
Poikkea perhekioskille!
Kainuun toiminnallinen osakokonaisuus
Kangasalla perheesi parhaaksi
Pirjo Kotkamo, hanketyöntekijä, psyk
Perhekeskus kevätseminaari 23. 5
POHJOIS-SUOMEN LASTEN KASTE – HANKE
Varhainen tuki ja palvelujen integraatio
TAKKUINEN ARKI? KIUKKUA ILMASSA? Nopea perheohjaus Maksutonta ohjausta
Lastenneuvolan terveystarkastukset
ERO LAPSIPERHEESSÄ –KOULUTUS tiistaina klo 9-15
Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus
Perhekeskustoiminnan työpaja
KOULUTERVEYDENHUOLLON TEHTÄVÄT Oppilaan terveyden ja hyvinvoinnin
Alkoholipolitiikkaa lapsinäkökulmasta
Keitele, Pielavesi, Tervo, Vesanto
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
Keitele, Pielavesi, Tervo, Vesanto
Esityksen transkriptio:

Hyvinvointineuvola

Erilaiset tilastot ja selvitykset osoittavat, että syrjäytyneitä tai syrjäytymisriskissä olevia lapsia ja nuoria on Imatralla enemmän kuin Suomen kaupungeissa keskimäärin. Imatran kaupunki käytti rahaa lasten ja perheiden ongelmien hoitoon paljon ja kustannukset kasvavat vuosi vuodelta. Tästä mittavasta panostuksesta huolimatta lasten ja perheiden hyvinvointi ei lisääntynyt, sillä kustannuksilla yritettiin korjata ongelmia.

Ratkaisuksi imatralaisten lasten hyvinvoinnin lisäämiseksi ja häiriöpalvelumenojenkustannusten hallitsemiseksi käynnistetään Imatralla hyvinvointineuvolatoiminta keväällä 2009. Hyvinvointineuvola on toimintamalli, jonka tavoitteena on tukea koko perheen hyvinvointia ja vanhemmuutta. Perheen ongelmiin pyritään antamaan apua mahdollisimman varhain. Toiminnan tarkoituksena on ehkäistä ja hoitaa perheiden ongelmia konkreettisen, ensisijaisesti perheiden kotona toteutettavan tuen keinoin. Tavoitteena on erityistä tukea tarvitsevien perheiden varhainen tunnistaminen ja auttaminen sekä lasten ja perheiden palvelujen ja tukitoimien kokonaiskustannusten alentaminen vähentämällä häiriöpalvelumenojen kustannuksia. Oikein suunnatun ja oikeaan aikaan järjestetyn tuen avulla voidaan ehkäistä lasten ja nuorten pahoinvointia ja syrjäytymistä.

Hyvinvointineuvolan toiminnan suunnittelua oli tehty jo muutaman vuoden ajan ennen toiminnan päätöstä toiminnan aloittamisesta Suunnittelutyöryhmässä oli jäseniä eri toimialoilta Hyvinvointineuvola toiminta alkoi 14.4.2009

Imatran hyvinvointineuvolapalvelulla tarkoitetaan sekä äitiys- ja lastenneuvolatoimintaa, että neuvolan perhetyöntekijöiden palveluja. Tavoitteena on asiakasperheiden hyvinvoinnin edistäminen

Neuvolatyön periaatteita ovat asiakas- ja perhekeskeisyys, tasavertaisuus ja voimavaralähtöisyys. Toimintaa ohjaavat valtakunnalliset asetukset.

Imatralla neuvolatoiminta on järjestetty väestövastuisesti niin, että kukin terveydenhoitaja vastaa sekä äitiys- ja lastenneuvolapalveluista. Neuvolan terveydenhoitajat työskentelevät tiimissä perhetyöntekijöiden kanssa

Hyvinvointineuvolassa on 6 terveydenhoitajaa ja 6 perhetyöntekijää( 2 sosionomi AMK,2 sosiaalikasvattaja ja 2 psykiatriaan suuntautunutta sairaanhoitajaa). Terveydenhoitajat tekevä lähes kokopäiväisesti äitiys- ja lastenneuvolaa. Imatralla on 2 neuvolaa.

Toiminta Perustaso, kaikille äitiysneuvolan asiakkaille ja neuvolaikäisten lasten perheille. Perhetyöntekijä on äitiysneuvola vastaanotolla mukana 3-4. neuvolakäynnillä. Tällä käynnillä sovitaan perhetyöntekijän kotikäynti rv 22-26.

perhetyöntekijän kotikäynti kun lapsi on n 2 kk ikäinen. vuoden 2011 alusta kotikäynti niille 4-vuotiaille, jotka eivät ole kunnallisessa päivähoidossa. kunnallisessa päivähoidossa olevien lasten laajaan hyvinvointitarkastukseen osallistuu varhaiskasvatus perheen laaja hyvinvointitarkastus toteutuu neuvola-asetuksen mukaisesti

Työssä käytettävät mittarit Kaikki perheet: Voimavarakartoitus (lasta odottavan perheen, vauvaperheen ja pikkulapsiperheen sekä perhenavigaattori) Väkivallan seula äidille AUDIT, 10 kysymystä alkoholista mol. vanhemmille EPDS, synnytyksen jälkeinen masennus äidille

Perhetyö Perhetyö aloitetaan, jos työntekijälle, perheelle tai jollakin muulla syntyy jokin huoli. Perhetyö periaatteena on varhainen puuttuminen ja varhainen tuki. Perhetyötä toteutetaan suunnitelman mukaisesti perheen omia voimavaroja tukien, suunnitelmaa tarkistetaan välillä.

Perhetyön aloituksen syitä perheessä päihdeongelma äidin / isän mieliala varhaisen vuorovaikutuksen pulmat arjen sujumisessa ongelmia parisuhteessa ongelmia perheen jäsenten välisessä vuorovaikutuksessa pulmia vanhemmuuden stressi elämän laatu jne

Matalan kynnyksen konsultaatio perhetyöntekijällä on mahdollisuus konsultoida perheen asioista perheen luvalla muita asiantuntijoita säännölliset asiantuntijatiimin palaverit, joissa käsitellään perheen luvalla nimellä asioita asioita voidaan myös käsitellä nimettöminä, jos tarvitaan ohjausta työn etenemiseen perheneuvola, päihdeklinikka, psykiatrinen akuuttityöryhmä, mielenterveyskeskus, lastensuojelu, lääkäri, varhaiskasvatus ym.

Hyvinvointineuvolan toimintaan liittyvien arviointimenetelmien suunnittelu ja käyttöönotto Työntekijöiden työn oikea kohdentaminen Toiminnan jatkuva kehittäminen Toiminnan seuranta ja arviointi Vaikuttavuutta voidaan arvioida seuraamalla häiriöpalvelumenojen kehitystä Perheiden subjektiivinen kokemus omien voimavarojensa vahvistumisesta on merkittävä vaikutus

Osavuosikatsauksiin ja tilinpäätökseen kerättäviä tilastoja Perhetyön asiakasperheiden lukumäärä Perustyön peittävyys verrattuna kohderyhmään Perhetyön aloituksen syy (tässä aloitetaan ICPC-2 luokituksen käyttö) Hyvinvointineuvolapalvelujen ulkopuolelle jäävät lapset / perheet Käyntimäärät Häiriöpalvelumenot

Hyvinvointineuvolatoiminnan aloittamisen jälkeen Imatran kaupungin häiriöpalvelumenojen kasvu on pysähtynyt ja kääntynyt jopa laskusuuntaan. Hyvinvointineuvolatoiminta on osoittanut uuden ajatusmallin omaksumisen kaupungissa ja sitä kautta Imatralla on voitu kiinnittää huomio kokonaisuuksien hallintaan. Hyvinvointineuvolatoiminnan aloittamisen jälkeen lastensuojelussa alle kolmevuotiaiden lasten osuus on vähentynyt, sekä perheneuvolan jonot ovat poistuneet lähes kokonaan.

Kiitos mielenkiinnosta